Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 95 de tari vizitate pe parcursul a peste 15 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.

Latest News

  No posts were found.

Top
Cand vom putea pleca in croaziere din nou? - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
15472
post-template-default,single,single-post,postid-15472,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.0,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / UTIL  / Cand vom putea pleca in croaziere din nou?
25 mai

Cand vom putea pleca in croaziere din nou?

In ultimul deceniu, pentru foarte multi dintre noi, croazierele au devenit cele mai comode optiuni de vacanta. Nu intamplator, marii operatori din aceasta industrie au sesizat afluxul mare de turisti pe acest segment de calatorii in paralel cu o crestere a pretentiilor acestora in ceea ce priveste luxul, comfortul si facilitatile la bord, astfel ca in ultimii ani toate companiile de croaziere au in dotare nave din ce in ce mai mari cu facilitati la care nici nu te gandesti. Adevarate orase plutioare pe marile si oceanele lumii! Toate acestea s-au dezvoltat pentru a satisface un segment important de pasageri dar si pentru a atrage noi clienti in destinatii din ce in ce mai extinse: de la clasicele trasee prin Caraibe si Marea Mediterana, Marea Chinei de Sud pana la destinatii cum ar fi Antarctica, Alaska, Noua Zeelanda si Australia, Japonia. Pentru a avea dimensiunea activitatilor in acest domeniu, mai jos sunt cateva date statistice publicate de CLIA („Cruise Lines International Association”), in 2019:

 • Peste 30 de milioane de turisti (crestere cu 66% fata de 2009), s-au imbarcat pe vase de croaziera;
 • Sunt in operare peste 270 de nave in toata lumea;
 • Caraibele „absorb” 34% din numarul de pasageri, urmate de Mediterana cu 17% si Europa (fara Mediterana) cu 11%;
 • Sunt 1.1 milioane angajati permanenti;
 • 140 $ miliarde cifra de afaceri.

Restrictiile de calatorie impuse de criza noului coronavirus au dat peste cap toata industria turismului cu un impact major pe segmentul de croaziere dintr-un motiv lesne de inteles:

 • Spatiile limitative de pe vasul de croaziera, indiferent de marimea lui, fac momentan imposibil de cazat pasageri cu respectarea tuturor masurilor de siguranta impuse de guverne;
 • Incertitudinea care planeaza cu privire la conditiile de carantina / izolare in diverse state au determinat operatorii de croaziere sa anuleze toate calatoriile in aceasta perioada.

Consecinta?

„Actiunile marilor operatori au scazut cu peste 300% in ultimele 4 luni”

Astfel, daca in Ianuarie 2020, o actiune Royal Caribbean era cotata pe bursa la 135$, acum aceeasi actiune valoareaza 43$. Carnival a cunoscut o scadere si mai dura, de la 51$ in ianuarie 2020 la 14 $ in 21 mai 2020.

Dar pentru ca trebuie sa privim in viitor, haideti sa vedem care sunt estimarile de reluare a operatiunilor pentru principalele companii de croaziere si modul in care turistii sunt compensati pentru vacantele anulate sau reprogramate, valabile astazi, 25 Mai 2020.

1. CARNIVAL CORPORATION

Carnival Corporation este cel mai mare operator de croaziere din lume si are mai multe linii: Carnival Cruise Line, Princess Cruises, Costa Cruises, AIDA Cruises si alte 5 companii mai mici. Acestia au anuntat un program de anulari pe perioade diferite in functie de vas:

 • Carnival Breeze, Carnival Dream, Carnival Elation, Carnival Freedom, Carnival Horizon, Carnival Magic, Carnival Sensation, & Carnival Vista pentru care reluarea operatiunilor este estimata a se face dupa data de 1 August 2020;
 • Carnival Splendor dupa data de 17 Septembrie 2020;
 • Carnival Spirit Alaska, Hawaii, & Trans-Pacific estimeaza reluarea operatiunilor dupa data de 6 Octombrie 2020;
 • Carnival Legend dupa data de 30 Octombrie 2020;
 • Carnival Sunrise dupa data de 19 Octombrie 2020.

Conditii compensatorii:

 • Voucher de 100% din valoarea croazierei si care va putea fi folosit pentru orice alte croaziere pe vasele Carnival pana in data de 31 Decembrie 2022, plus un “bonus” de 600$ / cabina pentru pachete onboard, in cazul croazierelor mai lungi de 6 zile, respective 300$ / cabina in cazul croazierelor mai scurte de 5 zile inclusive.
 • Se poate opta pentru rambursarea cash a sumei platite pentru o croaziera anulata, caz in care compania iti ramburseaza suma originala pe care a incasat-o fara nici un bonus.

2. MSC CRUISES

MSC anunta extinderea datei pana la care sunt anulate toate croazierele, respectiv pana la 10 Iulie 2020, urmand ca reluarea operatiunilor sa se faca dupa aceasta data.

Conditii compensatorii:

 • Pentru croazierele anulate pana la data de 10 Iulie 2020, toti pasagerii vor primi un voucher egal cu valoarea sumei platite pentru croaziera anulata si un credit onboard cuprins intre 100 $ si 400 $ per cabina in functie de durata croazierei anulate (100 $ pentru croaziera anulata de 6 zile, 200 $ pentru o croaziera de 7 zile si intre 200 – 400 $ pentru croazierele anulate pe MSC Grand Voyage);
 • Pentru croazierele programate intre 11 Iulie 2020 – 30 Septembrie 2020, neanulate pana acum, compania anunta ca va pastra politica compensatorie daca conditiile globale de calatorie nu vor permite efectuarea acestor croaziere. Astfel, acestia pot sa reprogrameze o croaziera pe orice vas MSC pana in 31 Decembrie 2021, fara costuri suplimentare.

3. ROYAL CARIBBEAN CRUISES 

Royal Caribbean, care opereaza Royal Caribbean International, Celebrity Cruises si Azamara Cruises, a anuntat anularea tuturor croazierelor pana in 31 Iulie 2020, reluarea operatiunilor fiind estimata a se face imediat incepand cu 1 August 2020.

Conditii compensatorii:

 • Voucher de 125% din valoarea croazierei si care va putea fi folosit pentru orice alte croaziere pe vasele Royal Caribbean pana in data de 30 Aprilie 2022, cu conditia sa faci rezervarea pana in 31 Decembrie 2021;
 • Rambursarea cash 100% din valoarea croazierei pentru o croaziera anulata, caz in care compania iti ramburseaza suma pe care a incasat-o fara nici un bonus aditional. Conditia este sa aplici pentru rambursare pana la 31 Decembrie 2021.

4. NORWEGIAN CRUISE LINE

Norwegian Cruise Line a anulat toate croazierele cu plecare pana la 31 Iulie 2020.

Conditii compensatorii:

 • Voucher de 125% din valoarea croazierei si care va putea fi folosit pentru orice alte croaziere pe vasele Norwegian Cruise Line pana in data de 31 Decembrie 2022. Nu au mentionat o data limita pentru a face o rezervare noua.
 • Rambursare cash, 100% din valoarea croazierei, caz in care compania iti ramburseaza suma originala pe care a incasat-o fara bonus additional. Conditia este sa aplici pentru rambursare pana in 27 Mai 2020 pentru croazierele cu data de plecare pana in 30 Iunie 2020, respectiv pana in 19 Iunie 2020 pentru croazierele cu data de plecare in perioada 1 Iulie – 31 Iulie 2020.

5. CELEBRITY CRUISES 

Conform celei mai recente informari, Celebrity Cruises a anuntat anularea tuturor croazierelor pana in 31 Iulie 2020.

Conditii compensatorii:

 • Voucher de 125% din valoarea croazierei si care va putea fi folosit pentru orice alte croaziere pe vasele Celebrity Cruises pana in data de 31 Decembrie 2021.
 • Rambursare cash, 100% din valoarea croazierei caz in care compania iti ramburseaza 100% din suma originala  pe care a incasat-o de la tine.

Reluarea operatiunilor este un proces care va fi strans legat de respectarea si adoptarea noilor masuri de siguranta sanitara cerute de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de guvernele sub autoritatea carora se afla porturile navale de imbarcare/debarcare. Printre masurile anuntate de majoritatea liniilor, sunt comunicate:

 • Evitarea in prima faza a destinatiilor puternic impactate de pandemie;
 • Intarirea regulilor de screening medical la imbarcare, putandu-se ajunge chiar la refuzul imbarcarii in cazul detectarii simptomelor de boala;
 • Masuri sporite de igienizare a vaselor la sosirea intr-un port intermediar si la plecarea din portul de origine;
 • Instalarea de distribuitoare cu solutii de spalare pe maini;
 • Politica de incurajare a raportarilor din partea echipajului si a turistilor in cazul aparitiei unor persoane cu simptome.

In speranta revenirii cat mai curand a acestui mod de calatorie atat de iubit,

Happy cruise!

Mihai Luca

Nu sunt comentarii

Scrie-ne comentariul tau: