Cappadocia – un taram de poveste
Situata in centrul Podisului Anatolian, regiunea Cappadocia este un loc unic pe planeta, prin originalitatea peisajului presarat cu formatiuni de calcar, vai largi cu case si biserici sapate in stanca si orase subterane.
Acest peisaj lunar atrage dupa sine turisti din toate colturile lumii dar spectaculozitatea locului a fost valorificata si scoasa in evidenta prin organizarea zborurilor cu balonul deasupra vailor din Cappadocia la rasarit. Cappadocia a devenit deja emblematica si recunoscuta pentru rasaritul de soare superb de aici, atunci cand cerul este plin cu baloane vopsite in culori pastelate.
Pentru noi, din Romania, planificarea unei excursii in Cappadocia este destul de facila, iar durata excursiei poate sa varieze intre minim 3 si maxim 7 zile, functie de ce anume vrem sa vizitam.
Cum ne planificam vacanta in Cappadocia?
Asa cum va spuneam, planificarea vacantei depinde de ceea ce dorim sa vizitam la fata locului. Este cu siguranta lipsit de sens sa calatorim pana in Cappadocia doar pentru o zi sau doua. Cel putin trei zile full sunt necesare pentru a vizita regiunea si pentru a intelege cate ceva din istoria regiunii, geografia si geologia locurilor. Daca vrei sa adaugi timp pentru plimbari relaxante si pentru a savura bucataria turceasca delicioasa si, de ce nu?, pentru sunset-uri superbe, atunci cu siguranta vei avea 3 zile pline cu experiente de neuitat.
” “Cartierul” general pentru o vacanta in regiunea Cappadocia este orasul Goreme.
Cel mai apropiat aeroport pe care putem ateriza in apropiere de Goreme este Kayseri. De aici, transferul cu masina pana in Goreme este de aproximativ o ora. In Goreme se mai poate ajunge cu autobuzul din Istanbul, insa durata calatoriei este de 10 ore, astfel ca, tot avionul este cea mai buna optiune. Din Bucuresti nu sunt legaturi directe catre Goreme ci cu „layover” in Istanbul pentru zborurile cu Turkish Airlines si Pegasus Airlines.
Unde ne cazam?
Goreme este un orasel turistic situat in valea cu acelasi nume si dispune de o multitudine de optiuni de cazare pentru toate buzunarele. Va recomand sa experimentati cazarea intr-unul dintre micile hoteluri cocotate pe stanci, in stil pestera, preferabil cu o terasa cu vedere la apus. Noi am ales Amber Cave Suites, o optiune perfecta atat din punct de vedere a conditiilor de cazare cat si pentru locatia hotelului, sus pe stanca chiar langa view point-ul “Lover’s hill sunset point”.
Hotelul ofera prin asezarea sa, in fiecare seara, posibilitatea de a urca 100 de metri pana la view point-ul de pe „Lover’s hill” pentru a urmari apusul de ambele parti ale vaii Goreme.
Odata cu planurile de cazare, este bine de stiut ca trebuie sa va rezervati si un loc in balonul cu aer cald intr-una din diminetile cat stati acolo. Foarte important de mentionat, sunt zile in care din cauza conditiilor climatice baloanele nu se ridica, astfel ca este bine sa aveti facuta programarea pentru zborul cu balonul inca din prima zi, deoarece in cazul in care conditiile climatice nu permit ridicarea baloanelor, sa aveti alte zile la dispozitie pentru a reprograma zborul. Pentru ca…..merita!!!
Costul unui zbor de o ora cu balonul este de aproximativ 170-200 € de persoana si poate fi rezervat chiar prin hotelul unde aveti cazarea. Preturile variaza mult in functie de sezon, Aprilie-Mai si Octombrie fiind cele mai aglmerate luni.
Ce vizitam in Cappadocia?
Cum va spuneam la inceput, daca vrem mai mult de cateva poze superbe cu care sa “rupem” Instagram-ul, este recomandat minim 3 zile de sedere pentru a intelege ceva din istoria locului, formatiunile geologice din toata zona si pentru a avea putin timp de relaxare si deprindere a mestesugurilor traditionale turcesti specifice Podisului Anatolian.
Sunt trei circuite recomandate pentru a cuprinde toate obiectivele, fiecare circuit putand fi planificat lejer, cate unul pe zi.
- Ihlara Valley Tour – cel mai lung tur, numit si turul “verde”:
- Turul incepe cu o vedere panoramica asupra Vaii Goreme, si de unde veti lua cu voi niste imagini spectaculoase.
- Se continua cu o vizita de o ora la Orasul Subteran, unde aflati informatii despre diferitele civilizatii care au locuit in acest oras subteran de-a lungul istoriei si despre cum au reusit acestia sa traiasca sub pamant.
- Urmatorul obiectiv este Manastirea Selime, sapata in stanca, cea mai mare manastire de acest fel din Cappadocia.
- Valea Ihlara, ofera peisaje superbe pe parcursul unei drumetii de aproximativ 3 km, pe marginea unui canion verde avand o adancime, pe alocuri, de aproximativ 100 metri.
- Turul se incheie la Pigeon Valley pentru o vedere panoramica asupra Castelului Uchisar.
- Cappadocia Impression Tour – turul “rosu”, iti ofera o prima impresie asupra zonei. Pe parcursul unei zile veti avea ocazia sa admirati:
- Uchisar Castle, cea mai inalta si mai mare formatiune singulara de roca din regiune
- Goreme Open Air Museum, acesta fiind clasificat ca cel mai mare muzeu in aer liber din Europa si are cele mai bine pastrate biserici in stanca.
- Panorama asupra Love Valley, cu formele binecunoscute
- Cavusin, care este un vechi oras grecesc
- Fairy Chimneys, cea mai fotografiata platforma din Cappadocia, pentru motivele pe care le reprezinta
- Turul include si o vizita la o fabrica de ceramica si o demonstratie a tehnicilor de productie
- Devrent Valley, cu un peisaj lunar spectaculos
- Ortahisar Castle
- Soganli Valley Tour – turul “albastru”, iti dezvaluie urmatoarele locuri:
- Orasul grecesc, Mustafapasa
- Manastirea Keslik, situate in mijlocul unui peisaj deosebit. In mijlocul acestei manastiri este Biserica Sf. Mihail acoperita cu fresce din sec 13 / 14
- Taskinpasa village, unde se viziteaza o veche medressa
- Site-ul arheologic Sobesos, care infatiseaza mozaice din perioada romano crestine care au avut loc in Cappadocia.
- Soganli Valley, cu formatiunile in stanca, case, biserici cu istorie de cateva secole. La final, o drumetie de 30 de minute pe marginea vaii, va ofera niste vederi panoramic desprinse din alta lume, din lumea basmelor
Toate aceste circuite sunt astfel gandite incat sa aveti si timp liber din loc in loc pentru a savura o cafea turceasca delicioasa, pentru a admira peisajele, pentru a colinda bazarele ambulante si a negocia unele suveniruri cu care vreti sa va intoarceti acasa. Goreme este perfect pentru amatorii de hoinarit prin magazine. Strazile, chiar daca la inceput par ticsite cu marfuri, la o mai atenta privire vei observa ca toti vand cam aceleasi lucruri 🙂
Peste tot veti gasi simbolul de “ochi rau”, atat de traditional Turciei, in general. Aceasta amuleta se spune ca te protejeaza impotriva deochiului si impotriva tuturor energiilor negative, deci luati si pentru acasa!!!!
Fata de circuitele amintite, daca timpul va permite, mai aveti si alte optiuni de relaxare si incantare:
- Cappadocia, cunoscuta ca “Land of beautiful horses”, este locul ideal unde puteti sa explorati frumoasele vai in cautarea celor mai ascunse view point-uri, calarind. Se pot face trasee de 2 sau 4 ore, departe de aglomeratia turistilor.
- Jeep safari, este o alternativa la circuitele prezentate. Veti putea savura peisajele si obiectivele importante din jeep-uri offroad. Tururile pot fi rezervate pentru jumatate de zi sau pentru o zi intreaga.
- Turkish bath, sau Hamam care este varianta de sauna din Orientul Mijlociu. De secole bune, Hamamul turcesc continua sa faca parte din cultura Otomana si turceasca, prin arhitectura sa unica si beneficiile pe care le ofera. Am putea spune ca Hamamul turcesc poate fi asimilat cu un Facebook “live”, adica locul in care oamenii se intalnesc sa socializeze si sa se distreze
- Turkish night, o seara cu cina traditionala acompaniata de muzica si dansuri turcesti. Recomand, merita experienta, nu neaparat mancarea.
- Cina pe o terasa cu vedere la oras, este perfecta pentru un final de zi, dupa unul dintre tururile amintite mai sus. Am vizitat View Point Cafe Restaurant, o locatie cu un view de nota 10 si meniu pe masura.
Experienta rasaritului de soare vazut din balon
Fara tagada, zborul la rasarit intr-un balon cu aer cald deasupra vailor din Cappadocia este “the dream flight”. Nu se poate incununa o escapada de cate zile vreti voi in Cappadocia, fara sa traiesti experienta rasaritului ridicandu-te cu unul din baloanele cu aer cald multicolore care umplu cerul Cappadociei de la ora 5:50 am. Este singura regiune din lume unde baloanele cu aer cald opereaza, cu mici exceptii, pe tot parcursul anului si este catalogat ca cel mai popular loc de pe planeta pentru zborul cu balonul.
Pe timpul zborului, vei fi inconjurat de peste 100 de baloane multicolore plutind in jurul tau, fiecare dimineata este ca o zi de sarbatoare pe cer. Uneori, baloanele se mai “ciocnesc” usor in aer, pilotul ne-a spus sa nu ne panicam, ei numesc asta ”the sunrise kiss” :). O senzatie incredibila, care iti ofera nu doar emotia momentului ca esti acolo plutind lin pe deasupra vailor Cappadociei, intr-o liniste sublima, “deranjata” din cand in cand doar de zgomotul facut de propulsia jetului cu gaz a balonului, dar si de imaginea baloanelor multicolore si peisajele lunare, desprinse dintr-o poveste din copilarie cu castele si Feti frumosi.
O experienta de o ora cu balonul te costa in jur de 180-200 €. Compania cu care ai facut rezervarea te va lua cu masina de la hotel inainte de rasaritul soarelui si te va duce la locul de unde “decoleaza” baloanele. Aici, dupa ce servesti un mic dejun light si ti se face instructajul de siguranta, incepi ascensiunea lina spre cer. La final, gazdele te vor complimenta cu un pahar de sampanie si iti asigura transferul inapoi la hotel pentru a servi micul dejun.
Din experienta avuta atat in Myanmar, deasupra templelor din Bagan, cat si in Cappadocia, de departe, zborul din Cappadocia este mai spectaculos decat cel din Bagan, insa ceea ce vreau sa accentuez este ca Hot Air Ballon este un “must do” in Cappadocia.
Va invit sa abordati cu multa incredere aceasta destinatie atat de accesibila noua. Cappadocia este o “one in a lifetime experience” chiar si pentru un calator experimentat, cu un portofoliu de calatorii extrem de bogat si de diversificat.
Formatiunile geologice cu forme bizare, casele si bisericile de secole sapate in stanca, canioane verzi, vai ample presarate cu sate vechi si castele, bucatarie delicioasa si traditii otomane vechi de secole, fac din aceasta vacanta in Cappadocia o intoarcere in timp dar beneficiind de tot comfortul actual.