Carnea la gratar in jurul lumii
Cum îți place la carnea la grătar? Bine marinata, pe bat, frecata cu condimente sau poate fara? Fiecare pasionat de gratar are propriul sau echipament de lucru preferat si stil de gatire. Am adunat impreuna 15 dintre cele mai populare stiluri de pregatit carnea la grătar in jurul lumii:
1. Braai (Africa de Sud)
Gratarul in Africa de Sud este cunoscut sub numele de braai. Puteți si dumneavoastra avea un braai daca taiati pe din doua un butoi de metal sub forma cilindrica, pe lungime, si acoperiti o jumatate rezultata din taiere cu un gratar … Carnea și mirodeniile folosite depind de regiune și pot varia de la aripi de pui cu unt de arahide și gem de caise la … uneori – carne zebra .
2. Jerk (Jamaica)
Jerk este un stil de gătit jamaican în care carnea folosita este uscata sau umeda – marinata cu un amestec de condimente jamaicane. Acest amestec contine: fulgi de ceapă, cimbru, pătrunjel, ienibahar, scorțișoară, piper negru, piper roșu, ardei, fulgi de ardei iute, chimen, praf de usturoi, sare, nucșoară, zahăr, și arpagic . În mod tradițional, condimentul este pus peste pui și porc, dar de asemenea se potrivește bine si cu fructe de mare si pește.
3. Chuanr (China)
Chuanr este un fel de mancare de stradă foarte populara în China si isi are originea în provincia Xinjiang. Reteta a fost adusa de uiguri și alti musulmani din China ca parte a bucatariei lor islamico-chineze. Chuanr sunt de fapt bucăți mici de carne condimentate cu chimen, ulei de susan, și fulgi de ardei uscat, puse pe bat și prăjite peste cărbune. Mielul a fost carnea tradiționala utilizata în bucătăria Chuanr dar acum sunt folosite si alte tipuri de carne.
4. Char Siu (Hong Kong)
Lipicios, dulce, cu gust de cimbru: acesta este modul în care se poate descrie cel mai bine un char siu bine marinat și bine gătit. Când gătiți siu char folositi fasii lungi de carne de porc fara os asezonate cu un condiment care contine miere, sos hoisin , sos de soia și colorant alimentar roșu, apoi sunt puse pe un bat și asezate apoi într-un cuptor acoperit .
5. Bulgogi (Coreea)
Bulgogi este carne de vită marinata în sos de soia, zahăr, ulei de susan, usturoi, piper, și mai pot fi adaugate praz, ghimbir, ceapa, ciuperci pentru a spori aromele. Carnea de vită marinata este apoi asezata pe grătar, împreună cu ardei verde și usturoi. Când este gata, carnea de vită pot fi consumata ca atare sau învelita în interiorul frunzelor de salata.
6. Yakiniku (Japonia)
Yakiniku se referă la un stil japonez de gătit carne și legume la grătar sau direct peste flacără de carbune de lemn. Carnea folosita la prepararea Yakiniku nu este marinata, ci dupa prajire este inmuiata intr-un sos special facut din sos de soia, semințe de sake, mirin, zahăr, usturoi, suc de fructe, și susan.
7. Satay (Thailanda, Singapore, Malaesia, Indonezia)
Pentru Satay, tipul de carne folosit poate diferi în funcție de regiune. Carnea este marinata intr-un sos special, pusa pe betisoare si apoi pe gratar. Sosul bine cunoscut atunci când spui satay (sau sate) este facut din arahide, ghimbir, usturoi, zahăr, sare si ardei iute. In unele tari din Asia de sud este exista anumite diferente in modul de preparare: de exemplu in Tailanda se foloseste la sos si lapte de cocos si sos de peste.
8. Lechon (Spania, Filipine, Cuba, Puerto Rico)
Lechon este un porc întreg fript încet la foc de cărbune. E un fel de mâncare naționala a filipinezilor, a celor din Puerto Rico, fiind de asemenea un fel de mâncare foarte popular pentru celelalte tari vorbitoare de limba spaniola din America Latină . Condimentele folosite variază în funcție de țară. De exemplu, in Filipine se utilizeaza lemongrass, praz, sare, piper si usturoi.
Khorkhog este o mancare gustoasa facuta din carne de oaie cu legume preparate intr-un vas închis. Vasul cu carnea si legumele se umple cu apă si este pus in interiorul unui cuptor incalzit.
10. Tandoori Chicken (India, Pakistan, Bangladesh)
Gratarul de pui tandoori este o carne de pui marinata si gătită la foc puternic într-un cuptor de lut. Puiul este marinat întâi în iaurt și asezonat cu un condiment numit Tandoori masala ( amestec de masala garam, usturoi, ghimbir, ceapa, ardei iute ). Carnea marinata este pusa pe betisoare si apoi asezata in interiorul cuptorului de lut, permițându-i să se friga în fum și caldura.
11. Souvlaki (Grecia)
Souvlaki este populara mancare de fast food in Grecia si este facuta din carne și legume puse pe bat, la fel ca un kebab. Cea mai des folosita este carnea de porc dar se utilizeaza si cea de pui, miel, vită si pește. Carnea este prima data marinata în suc de lamaie, usturoi, și ulei de măsline. După marinare, carnea se pune pe un bat și apoi la grătar. După ce este gata, acesta poate fi servit pe băț sau în interiorul unui sandviș pita, împreună cu o salată și sos Tzatziki facut pe bază de iaurt .
12. Shashlik (Rusia)
În fiecare vară, adunarile populare din Rusia nu vor fi complete fără aceste frigărui populare. În mod tradițional ele sunt preparate cu carne de miel marinate în oțet sau suc de lamaie. De asemenea, se poate utiliza carnea de pui, vită, si de porc.
13. Kebab (Orientul Mijlociu, Mediterana de Est, Asia de Sud)
Gustoasa lume a gratarului nu poate fi completă fără celebrul kebab. Pentru a face kebab folosim bucăți de carne, si legume puse pe un bat si le prăjim la gratar. Kebabul poate fi servit direct de pe bat sau cu paine pita, cu orez basmati si sofran în boluri sau în sandwich-uri.
14. Carne Asada (Mexic)
Carnea pentru Asada este o carne de vita tăiata în felii subțiri si se serveste in tacos și burritos. Se poate servi ca atare sau chiar cu orez, guacamole, salsa, ceapa la gratar si fasole. Se marineaza cu lămâie, piper, usturoi si sare.
15. Churrasco (Brazilia, Argentina, Bolivia, Columbia, Nicaragua)
Când esti în Brazilia ( sau în orice alta țăra din America Latină ), a manca un Churrasco este foarte recomandat pentru ati forma o idee despre mancarea locala. Bucățile de carne de vită sunt marinate în suc de lamaie amestecat cu usturoi si sare apoi sunt puse pe un bat si se aseaza pe gratar.