CARTAGENA – Columbia. Perla Caraibelor
Cartagena sau Cartagena de Indias asa cum se numea orasul in perioada coloniala, este considerat “Perla Caraibelor”, si pe buna dreptate. Orasul este o combinatie intre stilul colonial si modernist, centrul vechi fiind inclus din anul 1984 in Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici convietuiesc in deplina armonie populatia de origine Africana cu cei de origine Latino – Americana.
Ca o opinie personala, pana sa ajung in Cartagena, am crezut ca Havana este cel mai frumos, cel mai romantic si mai „caraibian” oras din jur imprejurul Marii Caraibelor, insa acum mi-am schimbat opinia.
Cartagena de Indias este unul dintre cele mai vizitate orase din Columbia, fiind popular in randul turistilor care calatoresc in Caraibe cu vasele de croaziera si care opresc aici pentru o zi. Am aflat de la localnici ca sunt zile cand in portul Cartagena acosteaza si 4 nave de croaziera, orasul putand deveni suparator de aglomerat, in special in zona atractiilor turistice si pe stradutele din orasul vechi. Clima calda pe tot parcursul anului, accesul la Marea Caraibelor, stradutele pietruite pline de culoare si flori, bucataria Columbiana si plajele albe cu ape turqouise de pe insulele din larg fac din Cartagena de Indias un magnet pentru turistul dornic de o vacanta relaxanta.
Putina istorie…
Situat in nordul Columbiei, la Marea Caraibelor, Cartagena a fost primul oras colonial de pe continentul American. Locul pe care se afla acum orasul a fost cucerit de spanioli in anul 1533, orasul fiind fondat de catre comandantul spaniol Pedro de Heredia la 1 iunie 1533. Incepand cu anul 1540 aici a fost construit portul care a avut un rol cheie in exportul de argint Peruvian catre Spania dar si pentru comertul cu sclavi africani adusi in Lumea Noua. Din acest motiv, Cartagena a devenit in mod sistematic o tinta sigura pentru pirati.
Cartagena a fost primul oras din Columbia care si-a castigat independenta fata de Spania in 1811. A fost insa pentru scurt timp deoarece orasul a fost cucerit din nou de catre spanioli cu ajutorul Generalului Pablo Morillo. In timpul Razboiului de Independenta (1821) orasul a fost din nou primul oras care si-a declarat independenta si, pana in prezent, s-a transformat in cel mai important port comercial si maritim la Marea Caraibelor. A ramas in istorie ca unul dintre primele orase Americane care au semnat pentru abolirea sclaviei.
In ciuda tumultuoasei istorii prin care a trecut orasul, zidul de aparare a ramas neclintit de-a lungul timpului si adaposteste in continuare un oras fermecator. Nu poti sa nu remarci arhitectura in stil colonial cu casute colorate si balcoane decorate, cu stradute inguste pietruite, multe muzee dar si catedrale si biserici impunatoare.
De cealalta parte, se desfasoara orasul modern, Bocagrande, o adevarata metropola urbana cu arhitectura moderna. Zgaraie nori si cladiri rezidentiale, multe hoteluri si shopping mall-uri, cu acces la plaja si zona de esplanada foarte intinsa, dotata cu restaurante cu specific japonez si Columbian, cu baruri si cazinouri. Cum ne-am apropiat de Cartagena, venind din partea de nord, de la Santa Marta, am ramas uimita de skyline-ul orasului care se arata din departare, intrebandu-ma daca nu cumva am ajuns in Panama city.
Cum ajungem in Cartagena?
Cel mai usor mod de a ajunge aici este cu vasul de croaziera, varianta aleasa de cei carora le place sa viziteze 3 – 5 insule (orase) intr-o saptamana. Sunt mai multe circuite ale marilor companii de croaziere care opresc pentru o zi in Cartagena si apeland la serviciile acestora ai la dispozitie “logistica” de transfer din port in oras fie prin excursii organizate direct de pe vas, fie prin excursii pe care poti sa ti le procuri singur din port sau via internet. Daca vrei „do it yourself” si iti place aventura, la coborarea de pe vas te asteapta zeci de taxiuri care te vor duce sa vezi imprejurimile.
Insa, daca vrei sa savurezi din plin orasul si sa te bucuri si de putina plaja si relaxare in Caraibe, recomandarea mea este sa vii aici pentru minim doua zile.
Toate companiile aeriene columbiene au zboruri domestice spre Cartagena din marile orase (Bogota, Medellin), din cele doua Americi sunt zboruri directe din New York, Miami, Atlanta, Toronto, Panama city, Lima, iar din Europa se zboara direct din Spania si Olanda.
Noi am ajuns in Cartagena cu … autocarul 🙂 venind din Santa Marta si dupa 240 de km si aproximativ 5 ore am ajuns fix la momentul check in-ului la hotel.
Unde ne cazam in Cartagena?
Cartagena este un oras mare, cu peste 1 milion de locuitori si are doua „poluri” urbane distincte: orasul vechi, incadrat de zidurile vechiului fort si Bocagrande, zona noua moderna a orasului.
Daca iti doresti lanturi hoteliere de lux si plaja (urbana, nu neaparat exotica) la picioarele tale, iti recomand o cazare in Bocagrande, unde ai foarte multe hoteluri, dar si apartamente de inchiriat in regim self catering. Acestea sunt folosite, pe scara larga, in special de columbieni sau americani care vin aici pentru o vacanta de familie de minim o saptamana.
Daca vrei sa fii mai aproape de inima orasului colonial, printre cladirile colorate si puzderia de localuri si mici magazine de suveniruri, daca vrei sa simti din plin aroma unui oras colonial in plina stralucire, iti recomand sa te cazezi la un hotel sau hostel (depinde de buget) in orasul vechi. Asa vei fi foarte aproape de toate punctele importante din oras, te vei plimba nestingherit de la hotel prin tot oraselul vechi, vei admira cladirile coloniale, catedralele imense, statuile Botero, muzeele, cafenelele si nu in ultimul rand, vei savura un parfum intens de oras colonial foarte frumos conservat si decorat.
Noi am ales un boutique hotel de lux in orasul vechi, pe malul marii, la doi pasi de zidul orasului, Bovedas Santa Clara Hotel, de unde poti sa faci la pas tot orasul vechi.
Ce facem doua zile in Cartagena de Indias?
Iti recomand sa aloci o zi pentru a explora orasul si sa vizitezi principalele obiective si o zi pentru relaxare pe plajele de pe insulele din apropierea orasului.
- Convento de la Popa
Cea mai buna modalitate de a cunoaste orasul este sa incepi vizita de pe Muntele Popa, acolo unde este situata Manastirea … Popa :). Complexul religios a fost construit in anul 1607, initial fiind conceput ca o capela mica din lemn. Mai tarziu insa, cand muntele a fost fortificat, s-a construit actuala manastire. In interiorul capelei gasim o statuie a Sfintei Fecioare de la Candelaria, patroana orasului si Muzeul Religiei. In fiecare an, pe data de 2 Februarie cu ocazia Festivalului Fecioarei de la Candelaria, catolicii merg intr-o procesiune impresionanta pornind de la baza dealului pana sus la manastire.
Dealul are o inaltime de 150 m, este cel mai inalt punct din Cartagena si ofera imagini de 365 de grade asupra orasului si suburbiilor. Odata ajuns aici sus, iti faci o idée despre cat de intins este orasul, dar si despre amploarea zonei noi, Bocagrande, care este intr-o continua expansiune. Poti urca dealul pe jos (iti ia cam 35 de minute), cu taxiul (te costa in jur de 30$ dus – intors) sau cu autocarul.
- Castelul San Felipe de Barajas
Castelul este situat pe dealul San Lazaro intr-o zona strategica a orasului. Constructia castelului a fost inceputa de catre colonialistii spanioli in anul 1536 si extins mai apoi in anul 1657. Castelul este construit in forma triunghiulara si era dotat cu opt baterii militare si o garnizoana formata din 200 de soldati. Cunoscut initial sub numele de Castelul de San Lazaro, acesta a fost redenumit ulterior in cinstea Regelui Philip al IV lea al Spaniei.
Castelul este conceput cu un sistem de tuneluri interconectate intre ele pentru a permite atat distribuirea munitiei cat si evacuarea. Sunetele provenite de la orice posibil atac se propagau usor prin acest sistem de tuneluri, astfel ca, pe buna dreptate, castelul mai este cunoscut si ca o fortareata a orasului. O vizita de jumatate de ora sus la castel este suficienta pentru a intelege istoria locului si pentru cateva imagini panoramice asupra orasului.
- Monumentul “Old Boots”
Poate cel mai ciudat monument pe care l-am vazut vreodata este Monumentul “ghetelor vechi”. Dar cum toate lucrurile ciudate au si partea lor haioasa … locul trebuie bifat 🙂 Statuia a fost ridicata in cinstea poetului Luis Carlos Lopez care, in poezia “Orasul meu natal” compara dragostea pentru orasul sau natal cu comfortul pe care il avem atunci cand ne atasam de o pereche de ghete vechi, la care nu vrem sa renuntam pentru simplul fapt ca te simti bine cu ele in picioare.
Legenda spune ca daca intri in ghete ai toate sansele ca la trei luni dupa ce ajungi acasa sa ti se faca dor de Cartagena si sa revii aici cat mai curand. Ne-am conformat, pentru a reveni.
- Las Bovedas (Seifurile)
Las Bovedas a fost construita la inceput de secol 18, in interiorul Zidului Orasului, cu scopul de a depozita munitia pentru fortareata si garnizoana locala. Are o structura arhitecturala interesanta, formata din 47 de arcade si 23 de domuri, se spune ca a fost ultima piesa de constructie in interiorul Zidului vechi. Pe timpul razboiului civil, Las Bovedas a fost folosita ca temnita pentru detinuti.
In prezent, locul este foarte colorat, plin cu magazine de suveniruri si smaralde, cu domnite columbiene imbracate colorat si cu care, pentru 1$, poti sa iti iei acasa “suveniruri” pe camera photo.
- Plaza Santo Domingo
Este una dintre cele mai populare si mai frumoase piete din centrul vechi al orasului. Numele pietei este dat de Catedrala Santo Domingo care este situata intr-unul din colturile pietei. Nu este doar cea mai impunatoare catedrala din oras, ci este si cea mai veche, fiind construita in anul 1551.
Piata este o zona foarte aglomerata cu turisti, aici fiind amplasate mai multe restaurante si cafenele unde poti sa savurezi ceva traditional sau o cafea. Restaurantele se afla la parterul caselor coloniale colorate cu balcoane decorate in vechiul stil colonial, iar in centrul pietei este statuia “Gorda” Gertrude a renumitului sculptor Columbian, Fernando Botero. Pe timpul inchizitiei, Plaza Santo Domingo a fost folosita ca loc pentru executii, astfel ca istoria locului nu este una tocmai placuta.
Plaza Santo Domingo este cu siguranta polul orasului vechi si un “must see” pentru orice vizitator. Sunt sigura ca nu o veti rata. Arhitectura locului, atmosfera relaxanta, culorile si parfumul colonial al cladirilor, mirosul de cafea si preparate culinare columbiene, cu certitudine, vor face deliciul oricarui vizitator.
- Biserica San Pedro Claver
Situata intr-o alta piata din centrul vechi – Piata San Pedro Claver – biserica a fost construita intre anii 1580 si 1654, avand mai multe denumiri pana in prezent. Numele actual este dedicat Sfantului Petro Claver care si a dedicat viata pentru a evangheliza si a rascumpara sclavii din New Granada. Ramasitele Sfantului Pedro Claver sunt depozitate in altarul Bisericii care ii poarta numele.
- Catedrala Cartagena
Catedrala Cartagena, cunoscuta sub numele de Catedrala Metropolitana Sf Ecaterina din Alexandria este situata in centrul vechi, in interiorul vechiului zid al orasului.
Catedrala este lucrarea constructorului Simon Gonzales, care a copiat stilul catedralei din Andaluzia si Insulele Canare. Constructia ei a inceput in anul 1577, inlocuind o bisericuta modesta. Catedrala a fost finalizata doar in anul 1612, deoarece in 1586 in timp ce inca era in constructie, Catedrala a fost partial distrusa de atacul piratului englez Drake Francis asupra orasului Cartagena.
Catedrala Cartagena este un „landmark” al orasului, fiind vizibila atat de pe stradutele pietruite ale orasului vechi, cat si din afara Zidului.
- Palatul Inchizitiei
Construit in 1770, in stil colonial cu influente baroce, in prezent adaposteste un muzeu unde sunt prezentate artefacte istorice de pe vremea Inchizitiei. O parte din elementele care erau folosite la tortura au fost retrase din muzeu in 2015 cu ocazia vizitei Papei Francis in Cartagena. Cladirea este una dintre cele mai frumoase cladiri coloniale din Cartagena.
Pe langa obiective descrise mai sus, Cartagena gazduieste mai multe muzee, cum ar fi: Muzeul Aurului, Muzeul smaraldelor, Muzeul de Cacao, Muzeul de arta moderna, Muzeul Naval. Merita o vizita scurta in fiecare muzeu. Din motive de timp, noi am vizitat trei din cele de mai sus, insa si cele ratate cu aceasta ocazie pot fi vazute la a doua vizita in Cartagena.
Daca primele trei obiective necesita un timp mai lung si un mijloc de transfer dintr-un punct in celalalt, restul obiectivelor le vei face plimbandu-te prin orasul vechi pe stradutele intortocheate care te scot in diverse piete si iti dezvaluie locuri frumoase la fiecare colt de strada. Orasul este foarte sigur, se pot face plimbari atat ziua cat si noaptea, cu mici masuri de precautie, ca in orice alt loc de pe planeta.
Puse una peste alta, locurile descrise mai sus va vor oferi cu siguranta experientele pe care nu trebuie sa le ratati si care va vor imbogati bagajul cu amintiri:
- Plimba-te pe zidul orasului, de-a lungul Marii Caraibelor
- Imprieteneste-te cu centrul vechi si incearca sa te pierzi prin labirintul stradutelor din oras
- Fa o calatorie pe stradute cu sareta ca in vremurile vechi
- Stai la o cafea in Piata Santo Domingo si admira arhitectrura locului si seninatatea si fericirea de pe chipul trecatorilor
- Intra la muzeele si magazinele de bijuterii si exerseaza-ti abilitatile de negociere pentru niste piese de bijuterii cu un smarald perfect, Columbia avand cel mai bun smarald din lume
- Admira orasul de sus de pe Muntele Popa, dis de dimineata cand soarele iti permite sa scoti cateva poze perfecte
- Intra in Las Bovedas pentru un shopping plin de culoare si savureaza agitatia locala
- Intra in “ghetele vechi” pentru a-ti “securiza” urmatoarea vizita in Cartagena (merita din plin!!)
……si lista poate continua, insa va las pe voi sa alegeti ce va mai place.
O vizita in Cartagena nu ar fi completa daca nu dai o tura si pe insulele situate in largul marii Caraibelor, la o ora de mers cu barca. Astfel, vei avea parte si de relaxare la plaja la Caraibe. Orasul are cateva plaje in zona Bocagrande dar acestea sunt departe de a fi plaje exotice, prin urmare nu ai acel sentiment de relaxare pe care il cauti atunci cand zbori pana la capatul lumii.
Pentru Insulele Rosario poti sa iti rezervi o excursie de o zi, all inclusive, cu transport cu barca (dus intors), plaja si masa la un resort de 5 stele din insule. Imaginile de mai jos va pot convinge…
Daca nu agreeati o sesiune de “sun & fun”, Cartagena va sta la dispozitie pentru inca o zi de plimbare prin orasul vechi, shopping si degustari culinare superbe.