Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor, numit si Castelul Huniazilor si-a pastrat si astazi în picioare, dupa sapte secole, turnurile bine înfipte în istorie. Este unul dintre cele mai apreciate castele din Europa, iar culoarele îi sunt strabatute la pas, anual, de peste 70.000 de turisti.
Localizare
Castelul este situat în municipiul Hunedoara, în partea de sud-vest al Transilvaniei.
Acces: Se poate face prin intermediul DE 7 pana in dreptul localitatii Santuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmand DN 68 B pana in orasul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Santuhalm urmand bulevardele Traian, Republicii si Libertatii. Punctul terminus este Primaria orasului, iar de acolo urmand strada Constantin Bursan, va intampina silueta castelului.
Descriere generala
Amprenta secolelor peste care a dainuit este vizibila în stilurile arhitectonice care l-au transformat într-o lectie vie de istorie a arhitecturii. Un “puzzle” în care elementele gotice, neo-gotice, renascentiste sau baroce se îmbina, transformându-l într-o prezenta inedita.
Fortificatia este datata din secolele XIV- XV, iar unul dintre cei mai renumiti proprietari a fost nimeni altul decât Iancu de Hunedoara, marele aparator al crestinismului în fata invaziei otomane. Castelul se întinde pe o suprafata totala de 7000 metri patrati, suprafata care include cele 42 de încaperi, doua terase si doua poduri.
Castelul Corvinilor reprezinta una din cele mai frumoase si bine conservate constructii de acest gen din epoca medievala fiind cea mai vestita proprietate ale lui Iancu de Hunedoara impresionand prin prezenta sa ce domina orasul Hunedoara.
Ce se poate vedea:
1. Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni masivi de piatra, plasati în albia pârâului Zlasti, lasand în urma curtea husarilor si nisa ce adaposteste statuia Sf. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor si al trecererilor peste apa. Primul obiectiv major este Turnul nou de poarta, de forma rectangulara, turn care impresioneza prin masivitate, în zona parterului având aspectul unui spatiu boltit, fiind remarcata prezenta locului de garda, unde este si o vatra de foc.
2. De aici se ajunge, cu usurinta, în închisoarea castelului, care pastreaza o usa masiva de lemn. Loggia Matia se afla la iesirea din Turnul nou de poarta, în partea stânga, fiind considerata cea mai timpurie manifestare, în domeniul arhitecturii, a Renasterii. La etajul loggiei se mai pastreaza unica pictura laica în fresca din Transilvania acelei perioade, precum si Camera de Aur, spatiu de adaposteste expozitia „Obiecte din colectiile Muzeului Castelul Corvinilor Hunedoara”. Capela este plasata pe latura estica a castelului, accesul aici fiind posibil prin scara interioara a Loggiei Matia, ajungându-se în tribuna capelei.
3. Camera domnitelor, se afla plasata la primul nivel al Turnului nou de poarta, deasupra coridorului de intrare în castel. Initial, a fost doar un nivel de aparare în acest turn, iar în secolul al XVII-lea este tranformat în camera de zi pentru doamnele din castel. Aici se poate vedea un set de mobilier apartinând secolului al XIX-lea, stilului eclectic, compus dintr-o masa, servanta, dulap.
4. De aici, traversand Scara spirala, se intra in Sala Dietei, plasata la etajul Palatului Mare, construita in stil gotic, interiorul ei fiind modificat radical in sec. XVII in vremea lui Gabriel Bethlen, prin demontarea întregii arhitecturi gotice de piatra, si compartimentarea ei cu incaperi cu functionalitati diverse.
5. Revenind in curtea interioara, circuitul continua cu vizitarea fântânii, care este însotita de prezentarea unei inscriptii, plasate pe unul dintre contrafortii capelei. De aici se viziteaza terasa de artilerie, usor modificata in secolul al XIX-lea, de unde se deschide o frumoasa perspectiva spre groapa ursilor, palatul nordic, capela si curtea fantanii, dar si spre orasul contemporan. Ultimul obiectiv este Sala Cavalerilor, una din cele mai interesante spatii laice din Transilvania sec XV.
Pentru ca vorbim despre un castel, bineinteles ca si aici avem legende, cele ma cunoscute fiind: Legenda Fântânii sau Legenda Corbului sunt câteva dintre povestile care se mai plimba si astazi pe coridoarele castelului, alaturi de muzica medievala cântata la vibrafon de maiestrul Giovanni. Capela, piesele de mobilier de stil eclectic din Camera Domnitelor, Sala Dietei sau muzeul gazduit în Sala Caverilor reprezinta câteva dintre numeroasele atractii ale castelului. Turnul Nou de Poarta, Turnul Tobosarilor sau Turnul Alb, legate între ele de corpuri “de protocol” ca Palatul Administrativ sau Aripa Matia, alcatuiesc împreuna povestea unei constructii în permanenta adaptata curentelor care s-au înlantuit de-a lungul celor 7 secole.
Castelul Corvinilor sau Huniazilor reprezinta cu siguranta una dintre cele mai importante bijuterii pe care istoria a lasat-o zestre a tarii noastre.