Castelul TRAKAI (Trakai Island Castle)
Nu poti spune ca ai fost in Vilnius si Lituania fara sa pasesti in locurile de legenda in care s-a scris istoria marelui ducat al Lituaniei – TRAKAI. Numele sau se traduce prin „orasul de pe lac” si reda perfect asezarea si imprejurimile locului.
Situat la 30 de km de Vilnius, micul sat Trakai este perfect pentru o escapada de jumatate de zi. Unul dintre cele mai populare moduri de a ajunge acolo este cu circuitele zilnice organizate de www.vilniuscitytour.com cu plecare din fata Catedralei la ora 11. Detalii despre preturi si organizare AICI. Este recomandabil sa se viziteze cu un grup organizat deoarece se ofera diverse variante si flexibilitate pentru cunoasterea castelului – muzeu (cu sau fara ghid, cu audio guide ..) si in plus transportul este bine organizat.
Primul semn ca te apropii de Trakai sunt lacurile care incep sa insoteasca soseaua pe ambele parti. Asezarea a fost de fapt construita pe o peninsula inconjurata de patru lacuri iar in varful acesteia, pe o insulita situata la o suta de metri, s-a construit Castelul Trakai. Asezarea micului orasel intre lacuri a favorizat dezvoltarea zonei si ca un centru unde se pot practica sporturi si activitati pe apa. Vara, cei ce se incumeta sa faca o baie in apa de 20 de grade transforma lacurile intr-un strand natural.
Inca de la intrare in peninsula se remarca cladirile vechi din lemn. Acestea sunt protejate prin lege iar locuitorii nu pot sa modifice structura si infatisarea lor. Casele din lemn sunt mostenirea grupului etnic karaim „karaites” – etnie originara din Crimeea, cu radacini in triburile turce. Exista un singur loc de parcare, la capatul peninsulei, unde sunt si cateva terase si magazine cu suveniruri. Tot de aici, Castelul Trakai ofera o priveliste de nota 10.
Din parcare, pentru a ajunge la castel trebuie ocolit lacul pe o poteca si apoi se trece peste un pod de lemn ce asigura accesul in curtea interioara a fortaretei. Inainte de a intra pe podul de lemn, pe partea dreapta iti atrage atentia un totem de lemn, simbol al traditiei populare in sculpturile de lemn.
Odata ajuns la intrarea pe pod, daca mai ai si noroc sa fie gol, merita sa faci o fotografie. Am avut noroc 🙂
Castelul Trakai a fost construit in prima parte a sec. XIV si legenda spune ca ducele Kestutis vrand sa faca pe plac sotiei sale care era obisnuita sa traiasca in locuri inconjurate de multa apa, a ales acest loc pentru viitoarea resedinta ducala. Arhitectura este gotica cu influente romanesque. Prima data se intra in curtea exterioara formata din cladiri de doua etaje pe o parte si trei turnuri de aparare. Aici locuiau cei ce aveau diverse slujbe si indatoriri la palat. Pentru iubitorii de senzatii tari poti sa-ti pui capul la o ghilotina sau sa te lasi „pedepsit” intr-o cusca de forma unui om in erau inchisi raufacatorii si apoi plimbati pe strazi.
Din curtea exterioara, trecand peste un pod de lemn rabatabil se intra efectiv in castel.
Initial castelul era compus din doua corpuri de doua etaje unite intr-o forma de U. Ulterior, cele doua laturi au fost unite si la celalalt capat printr-un turn de 33 de metri si 6 etaje. Tot cu ocazia ridicarii turnului, castelul a fost imprejmuit cu un sant de aparare care il separa si in prezent de curtea si cladirile unde locuiau servitorii.
Toate salile din castel au tavanul boltic si vitralii cu desene inspirate din istorie, cea mai impresionanta fiind „Marea Sala” (Great Hall) – unde se afla si tronul pe care au stat toti ducii din sec XIV-XV.
In prezent, in majoritatea salilor sunt expozitii unde se prezinta traditii si costume populare specifice etniilor „karaim” si „tartari”.
In alte sali sunt prezentate obiecte militare ale armatei din acea perioada: arme, blazoane, steaguri si costume militare. Tot aici este expus si steagul istoric al Lituaniei valabil si astazi, reprezentat de stema Marelui Ducat al Lituaniei.
O expozitie interesanta este colectia de monezi aflate in circulatie in perioada de glorie a castelului si care afla in aripa opusa celei cu „Marea Sala”.
La sfarsit, inainte de a trece puntea de lemn catre peninsula, merita sa faci un inconjur pe dinafara al castelului.
Trakai – castelul de pe insula si micuta localitate care ii poarta numele (sau vice versa) sunt un simbol national. Nu poti sa spui ca ai vazut Lituania fara sa dai o fuga si pana acolo. Amestecul de legende, istorie, ape albastre, nori pufosi si trestie verde, toate inconjurand zidurile rosii ale fortaretei, iti fac ca ziua sa fie memorabila.