Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
CIPRU - insula Afroditei - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
4786
post-template-default,single,single-post,postid-4786,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
26 aug.

CIPRU – insula Afroditei

CIPRU, pitita undeva la un capat estic de Mediterana, este o insula nici prea mare nici prea mica, astfel ca nu te lasa sa te plicitisesti. Are vreo 200 de km de la un capat la altul (din Aya Napa pana in Paphos) pe autostrada din sud (nu prea ai alte variante), asa ca ai pe unde umbla 🙂 Am zburat in Larnaca cu Blue Air iar pentru deplasarea pe insula am inchiriat o masina. In fapt, am platit o masinuta si am primit ditamai limuzina decapotabila 🙂

cipru 4

Cazarea am avut-o in Aya Napa, orasul cu cele mai superbe plaje pe care le-am vazut in Cipru. Apa turquoise asemeni marii caraibelor, plaja in mare parte cu nisip alb … mai lipsea vegetatia tropicala dar si asa a fost perfect 🙂

Ca tot vorbim de apa si plaja, stiati ca Ciprul are cea mai mare concentratie de plaje cu steaguri albastre pe lungime de coasta, in lume?

AYA NAPA este orasul-statiune perfect si cu ”de toate”. Partea de sud a orasului se lauda cu hoteluri atat de top cat si pentru toate buzunarele, situate toate pe plaja superba de care va ziceam mai sus. Zona de plaja are aproape 10 km si este intrerupta din loc in loc de teren accidentat.

cipru 35cipru 37

cipru 59 cipru 60

Cel mai frumos nisip si cea mai turquoise apa le-am vazut pe plajele Nissi, Landa si Pernera. Toate sunt ok, dar acestea au avut un acel ”click” si mix ce le-au facut aparte.

cipru 33 cipru 34 cipru 39

Orasul in sine este un loc care trebuie vizitat: strazile pietruite cu casele albe ale caror ziduri sunt colorate in mov si rosu de arbustii mediteraneeni infloriti; o piata centrala unde exista o catedrala si este amenajata o zona unde se tin diverse spectacole; si zona comerciala si de restaurante cu o oferta foarte bogata.

cipru 9

Meniurile restaurantelor se ofera care mai de care sa-ti vanda cea mai proaspata caracatita sau cel mai viu peste 🙂 Preturile sunt un pic piperate, cu 15%-20% mai mari ca in Grecia.

Orasul are si o zona de marina turistica unde sunt amenajate restaurante, care de care mai imbietoare.

cipru 1

cipru 2 cipru 3

O excursie de jumatate de zi cu masina, pe care o poti face de aici ar putea fi:

Din Aya Napa, la o distanta de 8-9 km ai doua peisaje superbe: Pesterile Grecesti – o zona de coasta formata din stanci in care apa a scobit adevarate pesteri iar in unele locuri eroziunea a format poduri naturale si Cape Greco – o zona de o frumusete rapitoare (multi spun ca este cel mai frumos loc de pe insula) cu un peisaj abrupt, stancos si valuri ce se sparg in malurile inalte. Cape Greco este Parc National si aici ai multe trasee amenajate pe care poti sa le faci cu bicicleta sau pe jos daca vrei drumetii. Peisajul este compus din stanci, pesteri, ape limpezi si arbusti.

cipru 7

cipru 5cipru 6

Inca 10 km catre nord, pe tarm, si ajungi la vestitul oras FAMANGUSTA. Stiti problemele cu ciprul turcesc, Famangusta se afla pe acest teritoriu, asa ca nu uitati pasaportul la hotel. Orasul a fost cea mai importanta asezare a insulei in epoca antica si medievala fiind poarta maritima prin care treceau bunurile de pe drumul matasii catre Europa Vestica.

Aici te poti plimba pe strazile orasului vechi, poti vizita Palatul Regal si Biserica Sf Petru. Este o relaxare si o intoarcere in timp printre vestigiile foarte bine pastrate. Orasul este destul de dezvoltat avand o zona de promenada si o plaja frumoasa.

cipru 61

O zi intreaga este bine sa-ti programezi pentru a parcurge insula pana la capatul vestic (Paphos) pentru ca sunt multe de vazut pe traseu.

Prima oprire ar fi LARNACA – un oras tipic mediteraneean (are vreo 72,000 de locuitori), destul de plictistor si monoton ca arhitectura in zona centrala, dar cu o forfota ce arata ca este unul dintre polii economici ai tarii. Nu pierde mult timp cu orasul partea de centru civic ci mai bine mergi direct catre mare, in zona de promenada. Larnaca are cea mai frumoasa zona de plimbare si restaurante, si de asemenea un port turistic, din toata zona de coasta a Ciprului – se numeste Promenada cu Palmieri.

cipru 11

cipru 12 cipru 13

La capatul strazii se afla Castelul si Fortul din Larnaca, o constructie din secolul 12.

Tot aici, la cativa zeci de metri de promenada se afla Biserica Sf Lazar, o biserica din piatra, bizantina, construita prin anii 890. Este interesanta de vazut, mai ales datorita arhitecturii sale.

cipru 15

cipru 16 cipru 17

Urmatoarea oprire este LIMASSOL, al doilea oras al tarii ca populatie (239,0000) dupa Nicosia. Orasul este aproape identic cu Larnaca ca si asezare. Sunt de remarcat aici stradutele si casele din zona veche, cu moschei, biserici si magazine cu arta traditionala.

cipru 19

cipru 18cipru 20 cipru 21 cipru 22

Cele mai importante obiective istorice insa se afla in afara orasului. Unul dintre acestea fiind complexul arheologic de la Kourion, foarte bine pastrat si fiind unul dintre monumentele de referinta ale lumii antice. Asezat pe varful unui deal si cu vedere la mare, este un loc perfect de liniste si contemplare. Complexul este destul de intins (iti poate lua 2-3 ore ca sa-l vizitezi) si cuprinde un forum, nymphaeum, casa fantanii, casa gladiatorilor, casa lui Achile si baile publice. In zilele noastre, in special zona de forum este des folosita pentru spectacole si evenimente.

cipru 23 cipru 25

Drumul ce duce de la Limassol catre vest este in mare parte pe coasta, si la un moment dat dai peste Stancile Afroditei, unde se spune ca in acel loc, din spuma marii s-a nascut Afrodita. Apoi drumul iarasi se departeaza de mare, urmeaza o zona de dealuri, paduri cu pini si livezi de maslini. Din loc in loc vezi baze militare britanice , lucru ce nu te face sa uiti situatia de echilibru fragil  a Ciprului.

cipru 26

Ultima destinatie, aproape de capatul vestiv al insulei este orasul-statiune PAPHOS, oras ce mie personal mi-a placut mult, promitandu-ne ca data viitoare ne vom caza aici (chiar daca e la vreo 125 km distanta de aeroport). Plajele si apa nu sunt la fel de ”caraibiene” ca in Aya Napa dar orasul este plin de viata, bine organizat si cu o zona de plimbare pe marina de nota 10.

cipru 29

cipru 27cipru 28cipru 30 cipru 32

Unul din obiectivele la indemana de vizitat este zona Fortului, la capatul promenadei. Fortul a fost construit in perioada bizantina si avand rol de aparare. Zona este amenajata astfel ca poti sa urci in varful acestuia si sa poti suprinde imaginea intregii zone.

cipru 31

Cam aceste obiective le poti vedea intr-o plimbare de o zi. Chiar daca sudul tarii este strabatut de autostrada si ca urmare traseul nu este dificil, fiecare loc ia timp, te opresti pentru pranz, vezi un peisaj ce-ti face cu ochiul … dar la sfarsit vei constata ca a meritat ziua.

Nu poti sa pleci din Cipru fara sa vezi zona montana, iar pentru acest lucru cel mai bine este sa faci un traseu ce pleaca din Limasol si urca in muntii Trodos pana la manastirea Kykkos. Ruta este foarte frumoasa iar drumul chiar daca este destul de ingust si intortocheat, printre pantele muntilor Trodos  si paduri de pini si mesteceni, iti face placere sa conduci pe el.

cipru 47 cipru 48 cipru 49 cipru 50

In drum dai peste satul de piatra OMODOS – unul dintre cele mai frumoase si traditionale asezari rurale cipriote. Casele sunt din piatra, biserica si manastirea la fel, strazile si piata centrala … pavate cu piatra 🙂 … doar ca atmosfera nu e ”de piatra”. In piata satului se afla biserica si manastirea Sf Cruci, renumita in Cipru si care contine multe relicve crestine.

cipru 41 cipru 42 cipru 43 cipru 44 cipru 45 cipru 46

De aici drumul urca din ce in ce mai mult si la un moment dat treci pe langa borna de altitudine de 1952 metri. Temperatura a scazut si ea la 2 grade.

La 3 km inainte de a ajunge la manastire vezi statuia primului presedinte cipriot Archbishop Makarios III ce a fost calugar aici. Mormantul sau se gaseste langa complexul statuar.

cipru 57

Complexul Manstirii Kykkos este impresionant, pe masura renumelui cel poarta – cea mai bogata manastire din Cipru. Masina o lasi undeva intr-o parcare la vreo 150 de metri si mergi pe drumul ce urca inspre primele cladiri. Manastirea a fost fondata in secolul 11 si de-a lungul timpului a fost distrusa de mai multe ori. Cea mai importanta piesa de aici este Icoana Maicii Domnului, unde vin numerosi credinciosi, si muzeul manastirii. Interiorul este impresionant, bogat ornat cu obiecte si icoane religioase. Am intalnit aici si calugari romani care ne-au indicat si povestit despre lacas.

cipru 51 cipru 52 cipru 53 cipru 54 cipru 55 cipru 56

Acesta a fost statia ”terminus” a traseului, s-a facut si seara intre timp, deci inapoi la hotelul din Aya Napa.

Cum zicea si la inceput, nu ai cum sa te plictisesti in Cipru cel putin o saptamana. Este bine de evitat perioadele aglomerate din iulie si august cand toti britanicii invadeaza insula si cand am inteles ca se intampla lucruri nu tocmai ok 🙂 . Cipru fiind o insula ce o poti vizita tot timpul anului, ai de unde alege.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.