Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Circuit in Maroc: desertul Sahara si muntii Atlas (V) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
7288
post-template-default,single,single-post,postid-7288,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / AFRICA  / Circuit in Maroc: desertul Sahara si muntii Atlas (V)
4 iun.

Circuit in Maroc: desertul Sahara si muntii Atlas (V)

La plecarea din FES spui adio celor 4 orase imperiale: Marrakech, Rabat, Meknes si Fes. Dupa cum ziceam si in primul articol, ideal este sa alegi o combinatie de circuit in Maroc care sa-ti ofere pe langa istorie si natura. Din acest punct al calatoriei marocane va incepe pentru 3 zile partea salbatica cu munti, desert si viata aspra din satele berbere si a triburilor nomade.

Ca sa ajungi din Fes in deserul Sahara  trebuie sa treci doua lanturi muntoase: Atlasul Mediu si Atlasul Inalt. Soseaua premontana iti ofera un peisaj asemanator cu cel din subcarpatii nostri iar pe masura ce incepi sa urci padurea de cedri este omniprezenta. Cedrul este cel mai folosit arbore in constructii de catre marocani lucru ce s-a vazut la tavanele sculptate din moschei si medrase.

maroc desert 3 maroc desert 4

Chiar daca esti in zona subtropicala, in muntii Atlasul Mediu vei da peste o statiune montana si de ski unde incepand din noiembrie si pana in martie ninge iar uneori anumite sosele sunt inchise. Este vorba despre IFRANE – locul unde elitistii si bogatii marocului considera ca trebuie sa aiba o vila pentru a conta 🙂 Orasul a fost fondat de catre francezi in 1928 ca un loc de relaxare si „retragere” a elitelor in fata caldurii iar in prezent numara 75.000 locuitori. Tot in statiune exista si universitatea privata Al Akhawayn unde invata atat localnici cat si copii din strainatate. Statiunea este o „surpriza” placuta si racoroasa pe drumul fierbinte al desertului.

maroc desert 1 maroc desert 2

Pe drum se poate opri la unul dintre „kasbah-urile” unde poti servi ceva autentic si intr-un peisaj original. Kasbah-urile sunt asemanatoare hanurilor si odata ce patrunzi dincolo de zidurile inconjuratoare dai peste o alta lume. Poti servi aici un pranz 100% marocan cu tajina de legume sau/si carne, cus cus, salate si nelipsitul suc de portocale.

maroc desert 5 maroc desert 6

Cand incepi sa parcurgi al doilea lant muntos (Atlasul Inalt) peisajul arata ca mai jos. Poti sa spui adio padurilor de cedri sau a pantelor usoare din Atlasul Mijlociu.

maroc desert 7

La iesirea din munti, dupa ce treci de pante si curbe infricosatoare, in timp de te apropii de Erfoud iti apare in fata una dintre cele mai mare oaze din lume si cea mai mare oaza din Sahara marocana: TAFILALT. Peste 700.000 de palmieri cresc aici pe o lungime de 40 km iar spectacolul vizual de la picioarele tale deoarece soseaua este sus, este wow. In interiorul oazei s-au dezvoltat 5 sate de berberi iar viata acolo jos este verde si racoroasa 🙂 Se vad culturi de orez, legume si grane la umbra palmierilor iar pentru irigatii se foloseste apa de la bazinele de acumulare din zona.

maroc desert 8

ERFOUD este oraselul de la marginea marelui desert Sahara si punctul de plecare de unde poti incepe sa-i cunosti imensitatea. La marginea localitatii au fost construite hoteluri asemanatoare unor kasbah-uri ce au in interiorul zidurilor bungalow-uri asezate imprejurul unei piscine si a unei gradini.

maroc desert 9

Din Erfoud poti sa iei parte la o experienta de safari prin desert (35 EUR) si la o plimbare pe camila (15 EUR). Totul se poate incheia cu privelistea unui apus in desert. Un final memorabil pentru o zi lunga. Avand experienta altor safari in desert sau calaritului de camile (Tunisia, Egipt, Emirate) pot spune ca experienta de aici din punct de vedere al peisajului le depaseste pe celelalte.

maroc desert 10

maroc desert 11maroc desert 12 maroc desert 13 maroc desert 14

A doua zi … natura si tot natura dar cu un final in cetatea filmului marocan: Ouarzazate. Dimineata devreme, urmand soseaua prin desertul pietros unde din loc in loc vedeai cate o turma de dromaderi rataciti si cate o adiere usoara ce ridica nisipul intr-o mini furtuna am urmat drumul catre pasul Todra din muntii Atlasul Inalt.

Inainte de a ajunge insa, in drum a mai aparut o oaza in care s-a dezvoltat orasul TINGHIR, un important centru agricol din aceasta parte a tarii. Favorizati de faptul ca soseaua era la inaltime am putut vedea orasul si oaza de sus. In majoritatea oraselor din desert se observa cum partea veche a orasului facuta din lut si paie a fost parasita si s-au construit case noi din caramizi in apropiere dar fara a o distruge.

maroc desert 15

Pentru a ajunge la pasul TODRA a trebuit sa deviem de la soseaua principala din Tinghir  20 de km dar a meritat: canionul de 600 de metri lungime si cu stanci ce se ridica pana la 300 de metri este spectaculos. In momentul in care patrunzi in canion ai senzatia ca esti intr-un tunel de incercari aerodinamice, poate si datorita curentilor de aer creati de relief.

maroc desert 16 maroc desert 17 maroc desert 18 maroc desert 19

Spre seara am ajuns in OUARZAZATE, alt oras de la marginea desertului dar renumit pentru cele doua studiouri de filme (Atlas Studio si CLA) unde s-au produs si se produc productii internationale (Mumia, Lawrence Printul Arabiei, Gladiatorul .. ). Producatorii sunt atrasi de costul redus de productie si avantajele oferite de peisaj. In oras am observat o mare atentie acordata acestei industrii in special prin scolile de film, fabricarea decorurilor si alte meserii conexe. Nu va imaginati ca veti gasi aici tehnologia si stralucirea studiourilor Universal din Los Angeles dar decorurile de plastic si gips si locurile unde se toarna scene chiar in fata ta te transpun in lumea inselatoare a filmului.

maroc desert 21 maroc desert 22 maroc desert 23 maroc desert 24

Orasul a cunoscut o dezvoltare recenta, astfel ca majoritatea celor 60,000 de locuitori ai sai locuiesc in cartiere noi si se observa investitii majore in infrastructura. In trecut orasul a fost un important centru pe ruta caravanelor ce veneau cu bunuri din Mali catre Atlantic, sultanul din acele vremuri taxand tranzactiile si marfurile ce treceau prin oras. In partea veche a orasului, pe o parte a pietei centrale se afla kasbahul Taourirt aflat pe lista UNESCO si unde in prezent se poate vizita doar o mica parte deoarece este in reconstructie.

maroc desert 20

De cealalta parte a pietei centrale, odata cu venirea serii, bazarul cu lucruri traditionale (lantisoare, bratari, tesaturi) berbere si tuarege se umple cu turisti si localnici.

La o distanta de 30 km de Ouarzazate se afla cel mai spectaculor oras fortificat al Marocului: ksar-ul AIT BENHADDOU, un complex de 6 kasbah-uri unde parca esti pe alta planeta. Construit in varful unui deal, pentru a ajunge acolo trebuie sa traversezi un rau mic cu trecatori improvizate si apoi sa urci pe stradutele inguste printre locuintele de lut. In varful dealului, protejat de orasul fortificat este depozitul de grane.

maroc desert 25 maroc desert 26 maroc desert 27 maroc desert 29

De partea cealalta a raului este partea noua a asezarii unde sunt cateva restaurante cu terase ce iti ofera o priveliste nemaipomenita asupra ksar-ului si o straduta cu magazine pentru suveniruri.

maroc desert 28

Nu poti sa ajungi in Marrakech, la finalul acestui circuit in Maroc, fara a traversa muntii Atlasul Inalt. Altitudinea maxima este de 4167 m dar soseaua trans – atlas trece pe la 2260 metri in trecatoarea Tizi n Tichka – cel mai inalt punct prin care trece o sosea pe intreg continentul African.  Drumul este asemanator Transfagarasanului dar la o altitudine mai mare, peisaj stancos si multe senzatii tari 🙂 mai ales ca pe o portiune de 20 de km sunt lucrari majore de largire a drumului. Am oprit la indicatorul de altitudine maxima pentru cateva poze iar temperatura de afara a fost pe masura altitudinii 🙂

maroc desert 30 maroc desert 31

La iesirea din munti, destinatia finala a fost Marrakech. Mult asteptat si binemeritat dupa 3 zile desert si munti.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.