Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Circuit in Panama: Panama City (I) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
8580
post-template-default,single,single-post,postid-8580,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
27 feb.

Circuit in Panama: Panama City (I)

PANAMA este tara de unde incepe sau se termina America Centrala, depinde din ce parte iti incepi calatoria.

Multa lume ajunge in Panama, respectiv Panama City, pentru ca sunt oferte bune de zbor din Europa iar dupa ce iti tragi sufletul un pic si te acomodezi cu fusul orar poti sa-ti incepi aventura spre nord. Multa lume confunda Panama cu Panama City ….. toate acestea m-au facut ca in circuitul pe care l-am organizat sa includ mai multe zile „de Panama”. Si a meritat: Panama inseamna mai mult decat „Canal” si zgaraie nori 🙂 , Panama este in mare parte  acoperita de jungla, este binecuvantata cu plaje si insule superbe si are o logistica buna de transport.

Panama „ocupa” istmul cu acelasi nume si care de vreo 15 milioane de ani leaga cele doua Americi. Intradevar, la inceput cele doua masive continente nu erau unite dar cu timpul si ajutate de miscarea placilor tectonice au inceput sa se sedimenteze materiale si sa umple golul dintre cele doua bucati de pamant. Acesta este si motivul pentru care plajele din Panama sunt mai albe decat din celelalte tari central-americane, fiind formate din sedimente marine spre deosebire de cele din Costa Rica si Nicaragua unde domina plajele vulcanice, cu nisip negru.

Istoria tarii este una zbuciumata si se incadreaza perfect in tiparul Americii Latine: cuceriri spaniole, lupte de eliberare si dictatori dar are un element in plus care a definit istoria ultimilor 150 de ani: Canalul Panama, dar despre asta mai tarziu.

PANAMA CITY

Am ajuns pe Aeroportul International Tocumen dupa un zbor de zi lung de 11 ore din Amsterdam, zbor care pe mine ma oboseste deoarece prefer zborurile de noapte. Aeroportul este un pic prafuit, fara prea multe facilitati si locuri de pierdut timpul si banii si este foarte aglomerat. La sosire am fost asteptati de o trupa cu tambale si trompete ce incercau sa ne zica „Bienvenido” pe sunete de salsa 🙂 Formalitatile vamale insotite de amprentare si cateva „saludos” au trecut repede … asa ca iacata-ne in Panama …. City.

Dupa intalnirea cu ghidul local si imbarcarea in autocar am inceput sa ne apropiem de oras. Stiam la ce sa ne asteptam dar realitatea bate filmul … am inceput sa ne intrebam: suntem cumva pe unul dintre podurile care leaga Miami Beach de Miami Dowtown? Deloc. Ne apropiam de Panama City iar „skyline-ul” este chiar impresionant. Dar despre aceasta, mai tarziu.

Panama are in jur de 4 milioane de locuitori din care peste 1 milion locuiesc in zona metropolitana Panama City si mai mult de jumatate pe coridorul Panama City – Colon. E normal sa fie asa deoarece de-a lungul canalului pulseaza viata economica a tarii.

Orasul este definit de doua puncte strategice si de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi cazarea: Avenue Bilboa cu renumitul peisaj urban cu zgaraie nori si Casco Viejo, partea veche si istorica a orasului. Printre cele doua puncte de interes poti sa te plimbi si sa faci shopping. Strazile sunt destul de intortocheate dar in principiu nu prea ai cum sa te pierzi atata timp cat stii unde este promenada la ocean. Orasul, cu tot modernismul lui din cartierele rezidentiale si de business de pe Avenue Bilboa pastreaza pe alocuri un aer latin, aglomerat, cu oameni colorati si galagiosi si cu multe magazine „cu de toate”, bodegi si terase. Nu lipsesc pe alocuri interferentele intre vechi si nou, cu monumente istorice „coplesite” de cladiri de sticla, unele trebuie sa recunosc chiar ingenioase.

Taxiul este unul dintre modurile recomandate de transport, preturile fiind mai mult decat ok: 5-8 $ din zona rezidentiala pana in Casco Viejo. Exista si o retea de metrou dar este folosita mai mult pentru zona metropolitana. Asadar, haideti sa cunoastem Panama City:

AVENUE BILBOA 

Avenue Bilboa este autostrada din zona de promenada de pe tarmul Oceanului Pacific, pe care sunt insirati zgaraie norii de 50-60 de etaje si unde au fost construite cladiri rezidentiale, hoteluri si cladiri de birouri. Apropo de ultima categorie, se stie ca Panama este o destinatie unde firmele off-shore aduc o mare contributie la venitul national, motiv pentru care acesti zgaraie nori sunt numiti de catre localnici „masina de spalat bani”.

Intregul peisaj urban are in jur de 3 km lungime si este perfect pentru o plimbare mai ales ca toata zona este plina cu parculete, locuri de agrement, cate o terasa ici-colo si parcuri sportive unde iti poti intari sau arata muschii (asemeni Venice Beach din Los Angeles).

Promenada incepe din zona Marbella de langa Plaza de la Democracia si Hard Rock Caffe si tine pana la vestita piata de peste. Un lucru remarcat a fost buna organizare, curatenie si civilizatie a celor care locuiesc sau se plimba prin zona.

Este pacat sa iei vreun mijloc de transport aici deoarece vei fi lipsit de peisajul urban deosebit. In orice parte a zilei vizitezi zona privelistea si culorile sunt diferite.

PIATA DE FRUCTE DE MARE „Mercado de Mariscos”

Dai peste ea vrand nevrand daca vei lua promenada la pas si oricum o va trada mirosul. Piata de peste este la capatul Avenue Balboa chiar inainte de a incepe sa urci un mic deal inspre orasul vechi – Casco Viejo.

Piata este functionala si aici au loc tranzactiile zilnice cu „recolta zilei” adusa de pescari. Nu am prins momentul de la primele ore ale diminetii cand forfota este la maxim dar am trecut pe acolo seara, atunci cand in fata depozitelor de produse se deschid zecile de restaurante unde se serveste peste, fructe de mare 🙂 si ceva ce trebuie sa experimentezi in Panama: renumitul „chevice” din peste si fructe de mare – un fel pe care noi il numim „cocktail de fructe de mare” dar asezonat cu multe mirodenii tropicale.

CASCO VIEJO

Cartierul este situat la capatul bulevardului cu zgaraie nori iar de la „Mercado de Mariscos”, urmand cateva sute de metri  strada ce urca dealul, ajungi in alta lume: coloniala, cu stradute pietruite inguste, piete umbrite de arbori seculari, cladiri coloniale transformate in hoteluri, muzee si cateva cladiri si palate administrative. Pana in urma cu cativa ani zona era trecuta la categoria „dont go”, fiind rau famata datorita prezentei bandelor si traficantilor de droguri, cea mai cunoscuta banda fiind „Ciudad de Dios”.

Zona veche poate fi incadrata intr-un patrat cu latura de 500 de metri iar toate cladirile importante marginesc doua piete:

Plaza de la Independencia unde de o parte se afla Catedrala Metropolitana Santa Maria iar de cealalta parte o veche cladire transformata cu succes intr-un hotel cu un aer superb: Central Hotel Panama.

Plaza Simon Bolivar, mai mica si bineinteles avand in mijloc statuia lui Simon Bolivar, numit si „George Washington al Americii Latine”. Piata este marginita de Teatrul National, Catedrala San Francisco si Ministerio de Gobierno. Simon Bolivar (1783-1830) este recunoscut in intreaga america latina pentru lupta de eliberare de sub dominatia spaniola a sase tari: Venezuela, Columbia, Panama, Ecuador, Peru si Bolivia.

In prezent mare parte dintre cladirile coloniale au fost renovate dar inca este loc de mai bine.

Orasul vechi a fost strategic construit pe cea mai inalta zona din golf si datorita acestui lucru sunt cateva locuri de unde poti face niste fotografii wow cu Panama City.

Langa esplanada pietruita si de unde poti face poze cu orasul sunt zeci de tarabe unde se vand vestitele broderii/tesaturi „molas” fabricate de urmasii celor din triburile „kuna” ce odata hoinareau prin Panama si Columbia sau poti sa-ti cumperi o vestita palarie de Panama.

Orasul vechi mai este recomandat si de restaurantele din aceasta zona, cu atmosfera traditionala si preturi piperate 🙂 .La coborare dinspre orasul vechi catre esplanada, imediat pe dreapta este un bistro de unde iarasi ai o priveliste de nota 10 inclusa intr-un pret pe masura.

SHOPPING IN PANAMA

In Panama conduce dolarul american. Chiar daca moneda nationala este „balboa” nu-i vei vedea in circulatie, poate doar ca moneda primita rest la bancnotele de USD. Aici totul se plateste in dolari si spre deosebire de SUA nu esti privit cu suspiciune si sa-ti fie verificata bancnota atunci cand pui pe tejghea 100 USD.

Panama nu este o destinatie ieftina. La o terasa fara pretentii o bere costa 3$-4$, un fel principal de peste 10$-12$ iar un pahar de vin 6$-8$. Suvenirurile sunt si ele destul de scumpe si nu se prea negociaza nimic.

Orasul nu are o artera/zona comerciala bine definita. Sunt in schimb cateva „poluri” cu mall-uri pentru toate buzunarele: Multiplaza Pacific Mall – o locatie de fitze iar la capatul celalalt Multicentro Mall si Soho Mall cu preturi si brand-uri mai accesibile.

Acesta este Panama City surprins in doua dupa amieze, dupa intoarcerea de la vizitarea imprejurimilor (Canalul si Rezervatii de indieni). Este un oras modern care iti ofera standarde de viata ridicate, scump si cu un farmec aparte dat de palcurile de cocotieri de la umbra zgaraie norilor si a aerului latin ce inunda strazile.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.