City break in OSLO
Ei, asta e, nu chiar toată lumea vrea să stea vara la plajă.
Da, mai suntem pe aici câţiva rătăciţi care vara nu fug către ţărmurile fierbinţi ale Greciei, Turciei sau Mării Negre. Ci preferă să se îndrepte, către ţărmuri mai nordice, cu temperaturi mai rezonabile şi cu oameni mai nebronzaţi. La un city break in Oslo. Unde canicula, statul la plajă şi întunericul nu prea au ce căuta, cât e ziua polară de lungă!
NOPTI ALBE PE TARMUL VERDE AL MĂRII NORDULUI
Fiind o ţară nordică, din luna mai şi până în august te vei bucura în Norvegia de nopţile albe şi zilele cele mai lungi din an, în care soarele aproape că uită să mai apună. Orele nopţii te surprind cu o lumină difuză, nedefinită, ceva între ne-apus şi ne-răsărit, în stilul luminii din timpul unei eclipse solare.
Dar, totuşi, nici nu te bate în cap întreaga zi, răspândind temperaturi caniculare. Ci bate exact atât cât să stai în tricou, pe iarba mai verde decât oriunde şi să te poţi bucura de lumina lui binefăcătoare. (Aproape) 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cââât e vara de lungă.
TOATĂ VARA, PE RĂCOARE. În perioada solstiţiului de vară (ca atunci când l-am vizitat eu), în Oslo poţi vizita din zori şi până-n seară toate atracţiile turistice şi locurile preferate ale localnicilor, pe îndelete. Fără să fi zorit sau împiedicat de sufocantele călduri sau de întunericul nopţii care este, practic, aproape inexistentă în iunie şi iulie.
1. ÎNVATĂ ISTORIE
FORTĂREAŢA AKERSHUS. Situată fix în mijlocul oraşului, în Fiordul Oslo, tronează Fortăreaţa Akershus, un castel medieval construit de regele Hakon V pe la 1.300.
În afară de măreţia sa şi de panorama oferită astăzi vizitatorilor care plătesc pentru un tur interesant, fortăreaţa a avut dintotdeauna o poziţionare strategică, atât în Evul Mediu, cât şi în Renaştere, când a devenit castelul-reşedinţă a regelui.
Trebuie neapărat să vizitezi si Vechea Biserică AKER, dar şi Catedrala ORAŞULUI, ambele sunt clădiri impunătoare, construite într-o caldă nuanţă cărămizie.
În plus, chiar dacă nu eşti un pasionat de domeniul maritim, cu siguranţă vei deveni unul si te vor încânta aceste 3 locuri pline de istorie:
MUZEUL AMBARCAŢIUNILOR VIKINGE, cu impresionantele corăbii vikinge din lemn din secolul… 9, foarte bine conservate.
MUZEUL FRAM, adăpostind cea mai puternică ambarcaţiune din lemn construită vreodată, uriaşa corabie care a navigat departe, departe, şi la Polul Nord, şi la Polul Sud. (şi pe puntea căreia, de emoţie, mi-am uitat aparatul foto… pe care l-am recuperat, găsit de un binevoitor şi depus la ghişeul de bilete, după mai bine de o oră).
MUZEUL KON TIKI, unde am privit cu ochii laaarg deschişi pluta cu care Thor Heyerdahl a traversat în secolul 20 Oceanul Pacific, către Polinezia, Insula Paştelui şi America de Nord. Şi, crede-mă, am savurat fiecare detaliu picant despre aventurile acestui arheolog şi explorator norvegian contemporan dus cu pluta (la propriu, dar sigur şi la figurat!)
MUZEUL NORVEGIAN DE FOLCLOR este un spaţiu verde splendit, cu biserică din lemn şi multe căsuţe tradiţionale, cu iarbă crescută pe acoperişurile abrupte, care să nu ţină zăpada. Un loc unde înţelegi, o dată în plus, că în Norvegia istoria a fost determinată de natura cea aspră şi se împleteşte cu ea, dintotdeauna.
2. ADMIRĂ ARTA ŞI ARHITECTURA
Clădiri uni (una cărămizie, cealaltă albă), cu linii drepte, incredibil de simple, aproape spartane, aşa cum este întreaga artă nordică – fără brizbrizuri inutile, fără eforturi inutile de a smulge naturii aspre mai mult decât este nevoie.
Primăria merită însă vizitată în interior, unde tavanele din lemn şi picturile care împodobesc toţi pereţii sunt o surpriză plăcută.
Ce mi-a plăcut cel mai mult?
Sediul: impunătoare şi, evident, austera clădire roşie din cărămidă, care adăposteşte cea mai mare colecţie de picturi, desene, icoane, sculpturi a Norvegiei, strânsă acum aproape 200 de ani.
“Ţipătul” şi “Madonna” lui Edvard Munch, lucrările lui Cézanne şi Manet şi sculptura “Mama cu copilul” a celebrului sculptor norvegian Vigeland.
Dar cireaşa de pe tort a fost “Camera Basmelor”, unde m-au întâmpinat nu doar prinţese şi spiriduşi, ci si hidoşii şi năsoşii troli (personaje din tradiţiile vikinge).
Fix în Port m-a întâmpinat, asemenea unui uriaş vapor alb ieşind din ape, ultra-moderna OPERA NAŢIONALĂ.
Nu am fost şi la spectacole, însă un tur al Operei şi o urcare for free pe acoperişul ei este un spectacol în sine: arhitectonic şi de admirarea cerului, a mării şi a clădirilor din jur.
CLĂDIREA PARLAMENTULUI, impunătoare și cu gust in același timp, îi găzduiește pe legiutori din 1866.
3. IA-TI PORŢIA URIAŞĂ DE NATURĂ
Chiar dacă e vară, nu uita, totuşi, că norvegienii sunt fraţi şi prieteni cu zăpada o bună parte din an. Merită, deci, să vezi şi MUZEUL ŞI TURNUL DE SKI HOLMENKOLLEN.
Dacă nu ai mers încă în celebrele parcuri de distracţie-monstru din ţările vecine (din Stockholm ori Copenhaga), atunci şi doar atunci merită şi faci un tur amuzant (cum mic, cu mare) prin PARCUL DE DISTRACŢII TUSEN FRYD şi prin ale sale comedii.
Evident că nu poţi pleca din Oslo fără să îţi acorzi măcar o oră de relaxare şi încântare în imensul PARC FROGNER. Un parc extrem de verde şi care spune o poveste complexă şi expresivă despre oameni:
De la localnicii veniţi să se relaxeze cu familia pe iarba, până la senzaţionalele sculpturi ale lui VIGELAND(statui individuale sau grupuri statuare reprezentând figuri umane) şi la ultima oprire, înainte de a ieşi apoi din parc – biserica şi cimitirul cel verde, umbros şi deloc sinistru.
Pentru un popor melancolic şi depresiv precum cel norvegian (si precum orice popor nordic, modelat de duritatea stâncilor, de vremea aspră, de zăpezi şi de întunericul polar), vara transformă chiar şi un cimitir într-un parc relaxant, unde poţi veni să te bucuri de soarele blând, să citeşti pe o bancă, printre copacii bătrâni, să povesteşti cu prietenii, între câteva tufe parfumate de iasomie sau pe iarbă, ori să dai o tură pe la mormântul lui Ibsen (în cimitirul central al oraşului).
Încheie-ţi seara în MUZEUL NATURAL DE ISTORIE (deschis de la 7 dimineaţa până la 9 seara).
Nu te costă nimic şi te vor încânta, cu siguranţă, Muzeul Zoologic, Grădina Botanică plină de nuanţe de verde şi de arome şi Sera.
Şi, târziu, mult după ora la care te-ai fi aşteptat să admiri apusul, lasă-te ghidat de lumina încă plăcută de la miezul nopţii pe PROMENADA DIN PORT şi CARTIERUL ULTRA-MODERN de aici. Un cartier de blocuri din sticlă şi metal, niciunul prea înalt, însă fiecare spectaculos de multicolor şi de futurist.
Un întreg cartier construit pe două insuliţe, printre canale şi poduleţe, cu un look original, cum nu am mai văzut nicăieri până acum!
Dacă ai mai mult decât un city break in Oslo, rezervă-ţi atunci 1 zi pentru a explora FIORDUL OSLO (Oslofjorden), această linie îngustă de apă, întinsă la sud de Oslo.
E parte din istoria Norvegiei, ea unind efectiv capitala ţării cu lumea apelor şi legând Marea Nordului (adică deschiderea către Oceanul Atlantic) de Marea Kattegat (care care duce, mai departe, către Marea Baltică şi ţările din nordul Europei).