Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
City break in RIGA - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
9352
post-template-default,single,single-post,postid-9352,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
3 iun.

City break in RIGA

Am ajuns in RIGA dupa un zbor de 50 de minute din Tallinn cu AIRBALTIC la bordul unui Dash 8 Q400 – o sageata silentioasa dupa cum ii spune si numele. Airbaltic este cel mai rapid mod si eficient de a face un hop-on hop-off printre cele 3 capitale baltice. In unele momente, un bilet de avion „one way” fiind mai ieftin decat transportul cu autocarul.

Aeroportul International Riga este situat la 10 km de orasul vechi si transferul se poate face fie cu taxi (costa in jur de 10-12 EUR) sau cu autobuzele 22 si 222 care au ruta si prin centrul vechi (costa 1.15 EUR). Masinile se pot lua imediat din zona de parcare a autobuzelor din fata sosirilor.

Preambul …

  • Incearca sa gasesti o cazare in centrul vechi. Daca gasesti loc la vreun boutique hotel, este perfect. Recomand Hotel Justus pentru locatie, servicii si atmosfera.
  • Pierde-te pe strazi fara un scop anume. Nu vei reusi …. sa te pierzi la propriu dar ai sansa sa descoperi mai bine orasul.
  • Intrarile in biserici si catedrale costa … 🙁
  • Riga este un bun loc pentru a compara lacasurile religioase lutherane, protestante si ortodoxe.
  • Cauta sa adaugi calatoriei tale experiente culinare inedite. Am fost in locuri uimitoare unde bucataria traditionala se reinventeaza zi de zi. Voi da detalii la sfarsit.

RIGA este cel mai mare oras dintre cele trei capitale baltice, avand aproape 650.000 de locuitori. Asezat imprejurul gurii de varsare a raului Daugava in Marea Baltica, orasul pare intins la prima vedere dar este doar o prima impresie. Situarea sa deoparte si de alta a raului a necesitat construirea a patru poduri care sa lege cele doua parti ale orasului, un bun prilej pentru turisti de a avea o priveliste de ansamblu a celor doua maluri si parti de oras. Ar fi bine sa incepi explorarea orasului de pe unul dintre podurile peste raul Daugava.

La pas prin oras … 

Partea stanga a raului am reusit cat de cat sa o surprindem in timpul transferului de la aeroport. Cartierul Āgenskalns cu mult verde si multe case de lemn insiruite pe bulevardele pe care parca cade vegetatia, este un vechi cartier muncitoresc in care arhitectura caselor din urma cu 150 de ani inca persista. Si pe alocuri si constructiile 🙂 Cu cat de aproprii de rau pentru a trece podul catre orasul vechi si centrul orasului, peisajul se schimba culminand cu inevitabilele simboluri ale capitalismului adus in graba la caderea comunismului: cladiri din otel si sticla (nu foarte inspirate ca si design) ce gazduiesc cateva lanturi hoteliere.

Una dintre cladirile care ies in evidenta inainte de a trece podul Akmens catre orasul vechi este Biblioteca Nationala, constructie terminata in 2014 si destul de ingenioasa ca si proiect. Nu am intrat in interior dar am inteles ca beneficiaza de tehnologii si o logistica de varf.

Odata ce ai coborat podul pe partea dreapta a raului, esti in centrul vechi, „old town” sau cum mai vrei sa-i spui. Cartierul este destul de mic, neluandu-ti mai mult de 15-20 de minute parcurgerea la pas de la un capat la altul.

Este recomandabil sa alegi un hotel in aceasta parte a orasului deoarece vei fi in „mijlocul evenimentelor” si aproape de ceea ce vei vizita. HOTEL JUSTUS  este un boutique hotel de 4* amenajat intr-o cladire de patrimoniu care le are pe toate: o buna pozitionare, un interior romantic si cald si un mic dejun foarte divers. Decoratiunile din interior (holuri, lobby cat si camerele), special realizate pentru a evidentia „patina vremii” te duc parca intr-o alta lume si este exact ceea ce ai nevoie pentru a fi in armonie cu atmosfera din orasul vechi. Hotelul are 45 de camere. Fatada cladirii in forma sa actuala a fost decorata in 1874. Mai multe detalii, pe siteul oficial, AICI.

Partea veche a orasului este „simpla” si nu e nevoie sa-ti faci planuri prea detaliate despre ce trasee si cum sa le urmezi. O plimbare pe cele trei strazi principale (Kaļķu iela, Audeju iela si Smilsu iela) iti vor scoate in cale ceea ce trebuie sa vezi 🙂 . „Iela” inseamna „strada”. La pas pe strazile pietruite, printre terase si ospatari care te vor ca si client, cu fatadele cladirilor care te determina sa opresti pentru fotografii … nici nu stii cum trece timpul.

Riga este reprezentativa si pentru arhitectura Art Nouveau de la inceputul sec. XIX, fiind numita in acest sens si Capitala Nordica a Art Nouveau. Cele trei strazi pe care le-am amintit ofera din plin expemple in acest sens, decoratiunile fiind o delectare pentru privitor.

„Kajku iela” taie centrul vechi in doua, de la est la vest si are o continuare triumfala inspre vest, in orasul nou, cu Monumentul Libertatii – dar despre acesta mai tarziu. Majoritatea punctelor turistice principale din Riga sunt asezate in sau pe langa pietele istorice ale orasului:

PIATA CENTRALA A ORASULUI (Town square) este situata chiar la intrarea in centrul vechi, pe partea dreapta a strazii Kajku.

Piata adaposteste unul dintre obiectivele cele mai fotografiate din Riga – Cladirea Blackheads. La origini, constructia ridicata in sec. XIV a fost sediul breslei comerciantilor germani necasatoriti din Riga. A suferit distrugeri majore in timpul razboiului fiind ulterior reconstruita identic cu originalul in 1999. Interiorul este destul de opulent si transmite un aer festiv: Sala de Conferinte unde se tineau receptiile, pivnita medievala, cabinete si multe obiecte din argint, tabachiere, mici arme .. ce ce au apartinut membrilor fratiei. La parterul cladirii functioneaza si un punct de informare turistica.

In fata cladirii Blackheads este Primaria Riga iar in partea dreapta, cladirea gri – Muzeul Ocupatiei URSS. In centru pietei domina Statuia Sf. Roland (1897) – patronul orasului – si reprezinta un cavaler cu sageata pregatita de a fi pusa in arc.

In fata muzeului ocupatiei URSS, chiar pe malul raului, a fost pastrat un monument sovietic –  Soldatul Armatei Rosii. Avand in vedere relatiile cu Marele Vecin poate te-ai fi asteptat sa fie demolat … da si nu … in fond face parte din istorie. Mie mi-a placut 🙂

PIATA DOMULUI (sau a Catedralei) este pe partea stanga a strazii Kajku. Piata este dominata de … Catedrala. Aici a fost locul unde in 1991 cei ce au luptat pentru eliberarea de URSS s-au baricadat pentru a rezista. In prezent, sunt cateva terase pe marginea pietei si in weekend se tin aici diverse targuri.

In imediata apropiere este Palatul Prezidential (Riga Castle) – fondat in 1330 si Parlamentul (cunoscut sub numele de Saeima).

Pe una dintre stradutele intortocheate din spatele pietei (Pils iela), de abia am reusit sa gasim un alt „landmark” – cladirea Three Brothers – un complex de trei case construite de trei frati in sec. XVI-XVII. Cladirea adaposteste in prezent Muzeul Letonian de Arhitectura.

POWDER TOWER, este un turn de aparare construit in sec. XVII si isi trage numele de la faptul ca aici a fost un depozit de praf de pusca. Turnul are o inaltime de 25 de metri, un diametru de 14 metri si ziduri cu o grosime de 3 metri. Turnul este lipit de Muzeul Letonian de Razboi unde sunt numeroase colectii ce provin inca din sec. IX.

PIATA LIVU, este o zona relativ noua care a aparut din necesitatea de a umple golul lasat de cladirile distruse in al doilea razboi mondial. Si a ramas piata pana in prezent. Zona este marginita de Sala de Concerte a Filarmonicii, Casa Pisicii (Cat House) recunoscuta prin pisica din varful turlei, Teatrul Rusesc de Drama. Piata este marginita de cateva terase ingenios decorate si cu preturi pe masura 🙂

CANALUL ORASULUI marcheaza sfarsitul orasului vechi si inceputul centrului nou. Canalul face parte din fostul sistem de aparare al cetatii orasului vechi si il inconjoara ca o centura, comunicand la ambele capete cu raul Daugava. In prezent, de ambele parti ale canalului a fost amenajat un parc. Sunt si cateva barcute pe canal care incearca sa romanteze atmosfera 🙂

Una dintre cladirile importante din parc, langa Monumentul Independentei, este Opera Nationala.

Dincolo de parcul canalului este orasul nou, centrul civic. Stradutele din centrul vechi se continua aici cu bulevarde largi, zone comerciale si hoteluri. MONUMENTUL LIBERTATII este pozitionat chiar la limita dintre parcul canalului si orasul nou, pe Brivibas iela. Statuia este un omagiu adus soldatilor din razboiul de independenta 1918-1920. Monumentul a fost ridicat in 1935 si are 42 de metri inaltime. Complexul este pazit de garzi si poate fi urmarit procesul de schimbare al acestora la fiecare ora.

La foarte mica distanta de Monumentul Independentei, pe Brivibas iela, apare Catedrala Ortodoxa. Dupa arhitectura, culori si zorzoane, nici ca ai putea sa o confunzi cu altceva 🙂 printre alte lacasuri austere lutherane si protestante.

La o aruncatura de bat de aici am dat peste cladirea primului cinema din Riga – de fapt un palat in toata regula. Numele sau este „Splendid Palace” si interioarele sale nu-i dezmint numele. Cladirea a fost construita in 1923, sala principala avand 863 de locuri. Pe holuri sunt expuse imagini cu marii actori letonieni. In una dintre salile de la subsolul palatului a fost amenajata in prezent o sala de vizionare filme, aici putandu-se lua cina sau servi un vin in timpul filmului. Locatia se numeste „Cafe Film Noir” si apartine de restaurantul Tinto, atasat de palat.

Experiente culinare

Dupa o dupa amiaza hai hui pe strazi prin orasul vechi, cam in zona unde acesta se termina si trebuie sa traversezi canalul orasului am dat peste 3 PAVARU RESTORANS (www.3pavari.lv), un business dezvoltat de 3 prieteni „Chefi” care au dus pasiunea pentru gatit dincolo de un meniu obisnuit. Locatia este amenajata intr-o veche cladire, fosta resedinta a ambasadorului SUA in Letonia, pe doua nivele. Avand conceptul de „open kitchen” esti martor la materializarea fanteziilor bucatarilor. Am avut placerea de a-l cunoaste pe unul dintre proprietari in timp ce bucatarea si servea in stanga si dreapta. La etaj au amenajata si o bucatarie-studio deoarece prezinta si tv-show-ri culinare.

Dupa cateva minute de asteptat la masa esti luat prin suprindere de faptul ca ti se pune in fata o coala de hartie pe care apoi ti se preling diverse creme si sosuri pe care sa le gusti cu o paine de casa. La inceput nu prea stii ce sa faci dar tragi cu ochiul la vecini si procedezi la fel 🙂 Am ales un tasting menu pentru diversitate: tartar cu carne de strut (de la o ferma din Letonia), supa-crema de crab, printre lampi cu flacari si azot lichid a urmat apoi felul principal cu file de pastrav si un desert cu ciocolata si inghetata peste care s-a prelins azot lichid 🙂

Alta experienta culinara placuta am avut-o in zona verde si linistita a orasului nou. Dupa ce iesi de pe bulevardele agitate care incep de la Monumentul Independentei, ajungi intr-o zona linistita, rezidentiala. Aici, restaurantul INTERNATIONAL (www.riga.international.lv) reuseste un mix intre traditional si international, atat prin meniu cat si prin pregatirea preparatelor. Conceptul lor: meniu international, portii reduse pentru a putea beneficia de diversitate, o atmosfera prietenoasa si servicii de calitate. Merita incercata: supa de fructe de mare cu origini din portul Marsilliei, piesa de rezistenta a meniului – sushi cu crab Kamtchatka, un sturion fille cu icre de pastrav sau o stiuca letoniana asezonata cu sos de hrean si desertul raviolli din felii de ananas umplute cu mascarpone si fructe de padure.

Am amintit mai sus de Cafe Film Noir care apartine de restaurantul TINTO (www.tinto.lv). Specializat in degustari de vinuri, tapas si bucatarie traditionala perfect combinata cu un sortiment variat de vinuri, locatia este perfecta pentru un final de zi.

Riga mai este numita si „Parisul nordului”. Nu stiu Parisul cui este dar impresioneaza. Nici nordic, nici Central-European, orasul face o tranzitie eleganta de la nord catre centru Europei. Pastreaza pe alocuri, mai ales in cartierele vechi, arhitectura scandinava (pe care o vedem la tot pasul in Tallinn) dar in zonele in care s-a construit masiv incepand cu sec. XIX si in special dupa razboi te crezi teleportat pe unul dintre bulevardele marilor capitale europene. Daca la ceea ce vezi pe strazi si bulevarde completezi cu experientele culinare (care si aici au fost o surpriza extrem de placuta) rezulta o destinatie perfecta pentru o escapada de 2-3 zile.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.