City break in TALLINN
Popular, romantic si foarte cautat de amatorii destinatiilor originale, Tallinn este un oras care s-a adaptat perfect diverselor tipuri de turism: un turism de masa, pe fuga, generat de valurile de turisti adusi de vasele de croaziera care acosteaza dimineata si parasesc portul dupa pranz si un turism prin care petreci cateva nopti acolo si simti orasul „la pas” (city break in Tallinn). In orice tip de turism te-ai incadra, de la acostare sau aterizare simti instant aerul nordic. Tallinn ESTE un oras nordic, mult apropiat de Scandinavia prin arhitectura, oameni si traditia culinara.
Faptul ca esti undeva sus de tot pe harta il vezi chiar de la apropierea de aeroport, de la 10.000 de metri. Am inceput sa ne invartim deasupra orasului pe la 9.30 pm si soarele nu se dadea dus, oferindu-ne un peisaj prietenos, in culori calde, de bun venit. Acest lucru aveam sa-l simtim pe propriul bioritm cat de curand: soarele apune la 10.30 pm, intuneric se face pe la 11.15 pm si lumina apare pe la 3.45 am …. perfect pentru cei cu insomnii 🙂
Aeroportul Lennart Meri Tallinn, rece si auster pe exterior, ne-a oferit unul dintre cele mai prietenoase si calde „interioare” ale unui aeroport vizitat vreodata: fotolii „pe bune” la portile de imbarcare, multa lumina, putini oameni (love this!), semnalizari si mobilier in binecunoscutul stil de eficienta nordica (vezi ikea) si multe culori calde. Prin design s-a reusit performanta incat la imbarcare te crezi undeva in fata unei receptii de hotel, pe linia de „preferred guest”.
Aeroportul este situat la 4 km de centru orasului. Un taxi te costa undeva la maximum 6-7 EUR iar cu transportul public (bus-ul numarul 2) care se ia din fata zonei de parcare de la sosiri, un bilet costa 1.15 EUR.
Bine de stiut dinainte …
- Tallinn este un oras care si-a fixat bioritmul dupa orarul vaselor de croaziera. Ar fi intelept sa faci la fel si sa eviti orele de varf in care zecile de mii de turisti ajunsi in port vor sa vada deodata centrul vechi. Am patit-o pe propria piele …
- Transportul in comun este foarte prietenos dar este mai eficient de folosit sistemul Tallinn Card (www.visittallinn.ee) care include transport turistic Hop-On Hop-Off cu „Tallinn Red Buses”, intrari la muzee si diferite discounturi. Detalii despre cele 3 rute AICI. (www.citytour.ee)
- Tallinn nu este ieftin, un exemplu de preturi in locatii medii fiind: bere 3-4 eur, pahar de vin 4.5-6 eur, o masa principala cu 3 feluri 25-35 eur/pers
- Dedica cel putin 2 zile pentru oras. Una pentru centrul vechi si una pentru celelalte parti unde se poate ajunge cu Hop-On Hop-Off
- Asigurate ca experimentezi meniuri traditionale dar preparate dupa proceduri moderne. Merita! Recomand Kaks Kokka, (www.kskokka.ee) un loc unde doi pasionati Chefs reinventeaza traditia.
- Gusta cateva feluri de paine estoniana si produse de patiserie, painea neagra fiind cea mai cautata
- Optiunile de cazare sunt multiple si majoritatea hotelurilor sunt la maxim 1 km de centrul vechi. Am ales sa stam la Park Inn by Radisson Central Tallinn – un hotel central de 4* situat langa 3 malluri si la 500 de metri de intrarea in centrul vechi.
Sa exploram orasul …
Dupa cum ziceam mai sus, trebuie rezervate minim doua zile pentru a simti cat de cat orasul. Am inceput cu centrul vechi. Usor accesibil din „orasul nou”, „Old Town” se imparte in 2 regiuni: una inalta care poarte numele de „Toompea” cu multe cladiri administrative si partea mai joasa „Vanalinn” cu biserici, muzee si piete publice.
VANALINN
Fiind inconjurat inca pe o mare parte de zidurile vechii cetati cu turnuri de aparare, normal ca o intrare epica in Old Town trebuie sa se faca printr-o poarta: POARTA VIRU este cea mai cunoscuta si fotografiata si te duce direct in inima comerciala a cartierului.
Inca de la intrare privirea iti aluneca printre terase unde ospatarii in costume traditionale te ademenesc sa poposesti, magazine de suveniruri, patiserii care concureaza cu success traditia franceza si italiana si muzee.
PIATA PRIMARIEI (Raekoja Plats) dominata de cladirea in stil gotic a primariei (construita in 1402) si a turnului unde se poate urca pentru o priveliste de sus asupra pietei este locul unde se pot vedea si experimenta multe. Piata este inconjurata de terase cu preturi de „piata centrala”.
Un „must see” in Piata Primariei, pe coltul din fata turnului primariei, este cea mai veche farmacie operationala din Europa. Din 1422 in acest loc s-au preparat la inceputuri diverse pudre vindecatoare, care treptat au fost inlocuite cu retetele si produsele din prezent. In locatie a fost pastrata o camera unde se pot vedea ustensile si recipienti din acele timpuri.
PIATA BRESLELOR este la 100 de metri de Piata Primariei (pe strada Mundi), este mai mica dar ascunde cateva puncte importante: Biserica Sfantului Duh (sec XIV) care are la exterior pictat pe o bucata de lemn cel mai vechi ceas din Tallinn iar in interior se remarca prin sculpturile in lemn; Muzeul de Istorie al Estoniei gazduit intr-o cladire din secolul XV unde era Marea Sala Breslelor si in care se prezinta istoria zbuciumata a populatiei de aici timp de 11.000 de ani; Muzeul marzipanului – o istorie hazlie a renumitei prajituri si Muzeul Orasului Tallinn amenajat intr-o cladire din sec. XIV care a apartinut unui comerciant.
Nu poti pleca din zona fara a trece prin super fotografiatul Pasaj al Caterinei – o strada ingusta, pietruita, marginita de cladiri din caramida si piatra si pe care treci pe sub arcele din piatra. Pe vremuri aici era breasla celor ce faceau obiecte artizanale din ceramica, sticla si tesaturi. Mi-a atras atentia un mic magazin in care predominau papusile 🙂
La iesirea din Pasajul Caterinei dai in strada Vene si drept in fata iti apare Manastirea Dominicana (1246) renumita prin stalpul cu presupuse energii benefice din subsol si catre capatul strazii Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae (1827).
Orasul vechi poate fi vazut si de la inaltime si inca foarte bine. Pentru a experimenta senzatiile treptat este bine sa se inceapa cu o plimbare de 200 de metri la inaltime (etajul 3) pe zidul de aparare ce porneste din Turnul Helleman (sec. XIV). Dupa un urcus scurt, rasucit dar cu efort, se ajunge la partea superioara a zidului de aparare din apropierea Portii Viru.
Senzatia cea mai tare o ai daca urci in Turnul Bisericii Sf Olaf (sec. XIV), situat in partea nordica a centrului vechi. Turnul are o inaltime de 124 de metri si se urca doar pe scari rasucite. In varf, o platforma iti permite o priveliste de 360 de grade asupra orasului.
In apropiere se afla Turnul Margaretei (1530) cu o alta poarta de intrare in orasul vechi (dinspre nord) si care este legat de cladirea Muzeului Maritim Estonian. Prin acest punct se poate intra in orasul vechi daca vii din zona nordica si portuara a Tallinn-ului.
TOOMPEA
Aceasta parte a orasului vechi este asezata pe un deal fiind accesibila atat din Piata Primariei cat si din centrul orasului. Am preferat sa intram din centrul orasului deoarece se trece prin Piata Libertatii dominata de monumentul razboiului de independenta (1918-1920) – un stalp de piatra cu o cruce in varf iar pentru a accede in Toompea se urca printr-un parc de unde se poate vedea de sus privelistea orasului nou.
Odata ajuns sus, privelistea difera fata de cealalta parte a orasului vechi. Doar cateva magazine de suveniruri pe ici colo asunse pe langa cladiri vechi ce adapostesc ambasade si multe institutii ale puterii estoniene. Strazile sunt sobre, goale si cu multa paza datorita institutiilor de aici.
Zona este dominata de Parlamentul Estoniei (Riigikogu) din Palatul Toompea – o cladire construita pe ruinele unei fortarete din sec. XIII-XIV si a carei fatada in stil baroc a fost terminata in 1773.
In fata acestuia se afla Biserica Ortodoxa Sf. Alexandru Nevsky (1900) – cu o infatisare ruseasca 100%. Catedrala este principalul loc de rugaciune pentru minoritatea rusa din oras.
In partea de nord a Toompeii se poate vizita cea mai importanta catedrala lutherana din oras: Catedrala Sf. Maria (1233). In turnul acesteia se poate urca (69 metri). Nu am mai reusit datorita orarului.
Inainte de a parasi orasul vechi trebuie neaparat sa te opresti la una dintre terasele insiruite peste tot si care mai de care amenajate cu decoratiuni traditionale. Interioarele sunt ingenios decorate si modul de prezentare al produselor (in special a celor de patiserie) te face sa mai poposesti 🙂
CENTRU CIVIC
Nu are nimic in comun cu ceea ce am vazut pana acum. Pe o raza de 1 km cateva bulevarde ce se intretaie, cu cladiri din sticla si otel unde functioneaza birouri si hoteluri iar in Piata Viru am numarat vreo 3 mall-uri. Aici sunt majoritatea hotelurilor de 4* si 5*. Am remarcat modul in care cladirile industriale vechi (fabrici, depozite) au fost transformate in diverse hoteluri, restaurante sau obiective culturale.
In partea de nord a centrului civic este zona portuara turistica cu doua terminale pentru vasele de croaziera. Totul este foarte bine gandit: liniile Hop-On Hop-Off au puncte de oprire aici si turistii pot pleca in explorarea orasului. Am spus la inceput ca este bine sa se evite orele la care ajung vasele de croaziera in port deoarece atunci autobuzele turistice se umplu deja din port, fiind imposibil de prins un loc daca vrei sa te urci din centru. Din fericire, totul se mai calmeaza dupa ora 14.
In Tallinn nu exista o zona de promenada in port (un fel de „marina”) in schimb au o alee pietonala pe malul marii mult mai departe, in cartierele rezidentiale din Pirita. Din fericire, langa port a fost construita in 1980 o megalomanie comunista – sala de concerte Linnahall – si care dupa dezlipirea de Rusia nu a mai fost folosita datorita costurilor de intretinere si a structurii subrezite, fiind declarata monument istoric. In prezent, daca urci pe acoperis, ai parte de apusuri superbe si privelisti asupra orasului si a terminalului cu vasele de croaziera. Zona este foarte cautata de cei care au mai ramas romantici 🙂 , fiind plina la momentul apusului de grupuri de tineri.
Pentru a vizita usor punctele de interes din zona limitrofa a centrului si a suburbiilor exista Tallinn Card (www.visittallinn.ee) care include transport turistic Hop-On Hop-Off cu „Tallinn Red Buses”, intrari la muzee si diferite discounturi. Circuitul cu autobuze are 3 rute, detalii AICI (www.citytour.ee). Sistemul este prietenos si permite oprirea la obiectivele de pe traseu, frecventa autobuzelor fiind in medie de 1 ora. Punctul central de imbarcare este din Piata Viru.
Astfel se pot vizita: Muzeul in Aer Liber (un fel de muzeul satului) in care se pot experimenta modul de viata si traditiile estoniene; Muzeul Maritim (Seaplane Harbour) unde poate fi vazut printre altele un submarin si suburbia Pirita – unde se afla Gradina Botanica si Turnul de Televiziune (314 metri). Cartierul Pirita este zona rezidentiala verde a capitalei Estoniei. Insiruita de-a lungul coastei Marii Baltice si cu o promenada de pe care se pot vedea vasele de croaziera din port. Drumul trece si pe langa Monumentul Russalka – ridicat 1902 pentru a comemora pierderea a 177 de vieti omenesti de pe vasul Russalka in drum catre Helsinky din Tallinn (1893).
Am urcat in platforma din turn amenajata la 170 de metri inaltime si am privit prin podeaua cu goluri acoperite cu sticla. Iti taie respiratia!
Recomandari de cazare si culinare
Dupa cum ziceam si la inceput, optiunile de cazare sunt multiple iar majoritatea hotelurilor se afla la maxim 1 km de centrul vechi. Am ales sa stam la Park Inn by Radisson Central Tallinn – un hotel central de 4* situat langa 3 malluri si la 500 de metri de intrarea in centrul vechi (Poarta Viru). Hotelul este modern, camerele prietenoase cu un design modern si un mic dejun foarte diversificat. Hotelul este la 200 de metri de statia de autobuz catre si dinspre aeroport.
Tallinn ca si destinatie turistica este intr-o stransa competitie cu alte orase europene din punct de vedere al ceea ce are de vazut si vizitat turistul, motiv pentru care din ce in ce mai multe restaurante au ales promovarea bucatariei traditionale prin noi proceduri culinare. Se pare ca au reusit deoarece multi turisti vad Tallinn si ca o destinatie de „turism culinar”. Am vizitat o astfel de locatie, Restaurantul Kaks Kokka, (www.kskokka.ee) un loc unde doi pasionati Chefs reinventeaza traditia.
Restaurantul este ingenios amenajat intr-o cladire veche industriala, la 100 de metri de centrul vechi. Am ales un „tasting menu” deoarece astfel poti experimenta cat mai multe din retete. Servirea este exemplara si la fiecare fel din meniu ti se explica in detaliu provenienta materiei prime si modul de pregatire. Mi-a ramas gandul la 🙂 : salata de carne de elan marinata combinata cu icre de pastrav si galbenus afumat, supa de verdeturi cu usturoi salbatic, asparagus si ulei tarragon, vrabioara de angus australian si o incredibila crema „brule” din fructe de ienupar acoperita cu gel din gin si frcute de padure marinate in alcool …
Scurta vizita in acest city break in Tallinn mi-a depasit cu mult asteptarile. Pe langa accesul facil si bine organizat la toate punctele pe care vrei sa le vizitezi, valoarea intrinseca a obiectivelor (vezi orasul vechi), experienta culinara wow, vine bunavointa si dorinta de a multumi clientul. O reteta perfecta de succes!