Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
City break in VIENA - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
12984
post-template-default,single,single-post,postid-12984,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
16 dec.

City break in VIENA

Viena, un oras al carui nume trezeste in mintea fiecaruia imagini similare cu lumea fina si buna, muzica de calitate, cultura, experiente culinare si nu in ultimul rand un mare conglomerat de obiective care te vor face sa traiesti pe viu istoria exemplificata a unui Imperiu care a influentat soarta multor natiuni din centrul Europei.

Cel mai usor mod de a ajunge in Viena din Bucuresti este cu avionul. Aeroportul este situat la 23 de km de oras si are multiple facilitati de transfer: City-Airport-Train (CAT), trenul rapid ÖBB Railjet, autobuz sau trenul urban (S7). Informatii despre transfer, costuri si durata, AICI.

Viena este un oras bogat in obiective turistice, situate la distante relativ mici. Acest lucru faciliteaza posibilitatea de a vizita intr-un timp scurt multe obiective. O destinatie perfecta pentru un city break de 3-4 zile.

Cardul Vienna Pass este ideal pentru a face economie la costul intrarilor si pentru avea acces usor, fara a astepta la cozile de la diverse obiective turistice (in special vara). Cardul de acces poate fi achizitionat atat online cat si direct de la punctele de vanzare si include peste 60 de atractii turistice din Viena si imprejurimi. Mai multe detalii despre preturi si achizitie, AICI.

Experientele pe care poti sa le ai in Viena sunt multiple, ca de altfel si obiectivele de vizitat. Mai jos sunt cateva dintre acestea, fara pretentia de a fi un top, ci o simpla enumerare.

1. STEPHANPLATZ

Nu exista un mod mai bun de a lua pulsul orasului, decat sa stai pe o banca in renumita piata vieneza. Si sa privesti. Asta daca gasesti vreuna libera. Locul isi trage numele de la una dintre cele mai inalte catedrale din lume, Sfantul Stefan (StephanDom), monument istoric si religios care domina piata. In partea opusa catedralei se afla o cladire din otel si sticla mult disputata de critici in legatura cu amplasarea ei in acel loc, printre multe cladiri istorice. Dar tocmai acest contrast, da farmec locului. In piata se mai intersecteaza doua importante artere comerciale ale Vienei: Karntner si Graben strasse.

Recomandari:

  • stai la una dintre terasele din apropierea pietei si urmareste „orasul” cum trece pe langa tine
  • viziteaza StephanDom si colectia de obiecte de arta si religioase din „Treasury” (inclusa in Vienna Pass Card)
STEPHANPLATZ

Graben strasse Graben strasse

Karntner Strasse

2. STEPHANDOM (Catedrala Sf. Stefan)

Stephandom este una dintre cele mai inalte catedrale din lume, aici avandu-si sediu arhibishopul vienez inca din anul 1722. Pe acest loc a fost construita initial in secolul XII o biserica in stil Romanesque, remodelata un veac mai tarziu cu decoratiuni Romanesque perioada tarzie, de la care au ramas pana in prezent usa masiva de la intrare si turnurile Heathen. Ultima reconstructie a avut loc in secolul XIV in stil Gotic, si care s-a pastrat pana inprezent. Cu o exceptie 🙂 : Turnul de 137 de metri din Sud (Steffl) a fost adaugat in secolul XV. Intrarea in Catedrala este libera, exceptie facand Trezoreria (inclusa in Vienna Pass Card).

Recomandari:

  • gaseste-ti linistea pentru cateva minute, in interiorul Catedralei. Arhitectura Gotica si vitraliile sunt impresionante prin simplitate si mesajul transmis.
  • viziteaza Trezoreria si Catacombele, aici fiind expuse obiecte de arta si religioase valoroase. Biletul costa 5.50 EUR dar pentru posesorii de ViennaPass, este inclus in pachet
  • urca cele 343 de scari din Turnul Steffl pentru imagini spectaculoase asupra pietei si a intregului centru istoric

3. SCHONBRUNN PALACE

Usor accesibil cu metroul din centru, pe linia U4 si coborand la statiile Schonbrunn sau Hiertzing, Palatul este fara tagada unul dintre cele mai frumoase locatii imperiale din lume. Unicitatea si atractia pe care o are Schloss Schönbrunn sunt date de amplasarea acestuia, arhitectura si complexul de gradini si parcuri care il inconjoara. Locatia a fost aleasa initial de catre Imparatul Maximilian II (a cumparat terenul in 1569) si l-a amenajat pentru vanatoare construind pe el cateva lacuri artificiale si o vila (Katterburg). Pe la mijlocul secolului XVII, Eleonora – sotia lui Ferdinand II, dupa moartea sotului a adaugat vilei de vanatoare un palat, atunci fiind pentru prima data cand a aparut numele „schonbrunn”. In forma sa actuala, Palatul a fost reconstruit, marit si remodelat intre 1740-1750 in timpul reginei Maria Teresa, fiind darul de nunta primit de aceasta. 

Construit in stil Baroc, Schonbrunn are peste 1440 de camere si apartamente, nelipsind din circuitul turistic apartamentele imperiale ale lui Franz Joseph si ale Mariei Theresa. Intrarea costa 17.50 EUR si include turul palatului, Orangeria, Gradina Zoologica, Gardinile Imperiale Private, Muzeul Trasurilor Imperiale, Gloriette si Muzeul copiilor. Intrarea este libera pentru posesorii de Vienna Pass Card.

Recomandari:

  • vino la palat inainte de ora 8 pentru a cumpara biletele de acces care sa-ti permita intrarea intr-un interval orar cat mai apropiat. Pentru posesorii de Vienna Pass, se vor emite bilete gratis pe baza cardului. 
  • daca totusi nu prinzi intrarea la primele ore, se poate folosi timpul ramas pentru a vizita Muzeul Trasurilor Regale si Gradinile Regale. Am facut la fel, iar cele doua ore pana la intrarea in Palat au trecut rapid si intr-un mod placut.
  • hoinareste prin apartamentele regale si imagineaza-te rege :). Cand ajungi in Camera Oglinzilor, aminteste-ti ca aici Mozart la varsta de 6 ani a dat primul sau concert in fata Mariei Theresa. 
  • ia trenuletul prin gradinile imperiale, incluse in Patrimoniul UNESC. Vei avea o imagine completa asupra imensului teritoriu care inconjoara Palatul
  • poposeste in varful dealului, langa fantana si complexul statuar Gloriette. Privelistea este superba.

Schloss Schönbrunn - intrarea principala

Schloss Schönbrunn Schloss Schönbrunn - muzeul calestilor regale Schloss Schönbrunn - gradinile regale Schloss Schönbrunn - gradinile regale Schloss Schönbrunn - Gloriette Schloss Schönbrunn - gradinile regale

4. PALATUL BELVEDERE

Situat la mica distanta de Gara Centrala (Hauptbahnhof), Palatul Belvedere este usor accesibil si in acelasi timp una dintre cele mai cautate atractii din Viena. Palatul construit in stil Baroc, intre 1717-1723, are doua cladiri: Unteres (de jos) si Oberes (de sus), intre care se desfasoara o gradina cu fantani arteziene si lacuri, frumos amenajata. Cladirea Oberes impresioneaza prin Sala de Marmura care se intinde pe doua etaje si unde pot fi vazute sculpturi, picturi si fresce, si Scarile Imperiale. O Sala de Marmura unde pot fi admirate decoratiuni si fresce exista si in cladirea de jos, impreuna cu Galeria de Marmura unde sunt expuse statui istorice. Alte cladiri ale Palatului mai sunt: Palatul de Iarna, Orangeria si Grajdurile Regale. Pretul unui bilet: 22 EUR. Inclus in Vienna Pass Card.

Recomandari:

  • viziteaza expozitia de picturi a lui Gustav Klimt si in special cauta pictura „The Kiss”
  • cauta expozitia cu cele 12 „chipuri” sculptate de Franz Xaver
  • plimbate pe holurile si prin cabinetele unde in 15 Mai 1955 a fost semnat Tratatul de Pace dintre Puterile Aliate si Guvernul Austriac, si prin care Austriei i-a fost recunoscuta suveranitatea ca stat independent

Palatul Belvedere

The Kiss - by Klimt 12 "chipuri" sculptate de Franz Xaver

 Sala de Marmura Palatul Belveder - gradinile

5. DER PRUNKSAAL & BIBLIOTECA NATIONALA

„Der Prunksaal” inseamna „The State Hall” – Sala de protocol, de receptii … si isi merita pe deplin numele. Fosta „sala de protocol” pe timpul Imparatului Karl al VI-lea, cel care in 1723 a comandat decorarea in stil Baroc a cladirii, in prezent „Der Prunksaal” este muzeu si una dintre cele mai faimoase si mai frumoase biblioteci din lume. Lacasul adaposteste peste 200.000 de volume din care 15.000 provin din colectia personala a Printului Eugen de Savoia. Biblioteca este situata in Josefsplatz, piata in mijlocul careia se afla statuia lui Joseph II.  

Recomandari:

  • ramai uimit inca de la intrarea de impresionanta deschidere a salii: 78 metri lungime, 14 metri latime si 20 inaltime
  • admira frescele cu tematica militara de la intrare, cu insertii alegorice reprezentand pacea si raiul
  • identifica pe domul cladirii frescele care sugereaza „zeificarea” Imparatului Karl al VI -lea
  • studiaza cele patru globuri din centrul oval al salii create de Vincenzo Coronelli impreuna cu statuia din mijloc sculptata de Peter si Paul Strudel 

DER PRUNKSAAL DER PRUNKSAAL

DER PRUNKSAAL DER PRUNKSAAL

6. TREZORERIA IMPERIALA

Situata intr-una dintre aripile Palatului Hofburg, Trezoreria Imperiala povesteste si exemplifica prin exponate de valoare inestimabila,  istoria si diversitatea culturala a Europei. Capitala de Imperiu, Viena a jucat si a influentat cursul istoriei pentru multe natiuni, in acest loc fiind adunate atat obiecte de cultura si religioase cat si insemne ale puterii regale.

Recomandari:

  •  cauta si admira coroana regala, coroana lui Istvan sau pe cea a Imparatului Rudolf al II-lea

TREZORERIA IMPERIALA - costum imperial TREZORERIA IMPERIALA - Coroana Regala

7. PALATUL HOFBURG

Fiind pentru mai mult de sase secole resedinta renumitilor Habsburgi si mai mult, din 1275 resedinta tuturor imparatilor Autriei, Palatul Hofburg ascunde in cladirile si anexele sale construite si adaugate de-a lungul secolelor cel mai bine istoria tarii. In prezent, intr-una dintre aripi este gazduita resedinta oficiala a Presedintelui. „Palat” este un nume impropriu deoarece de-a lungul celor 750 de ani de existenta au fost construite numeroase „aripi”, anexe, pasaje … care in prezent dau o mare bataie de cap turistilor care incearca sa gaseasca intrarile la obiectivele gazduite de complex. Cele 18 cladiri ale Palatului se intind pe 24 de hectare, au 19 curti interioare si peste 2600 de camere 🙂 – un adevarat labirint. Intrarea este inclusa in Vienna Pass Card.

Recomandari:

  • viziteaza Apartamentele Regale si Muzeul Sisi din apartamentele acesteia. Sisi este renumita imparateasa cu o viata tumultoasa si un spirit liber, subiect de filme in zilele noastre. Fiecare membru al familiei regale a avut de-a lungul timpului propriul apartament decorat dupa tendintele vremurilor: baroc, imperial sau rococo.
  • intra in aripa cu Muzeul Argintariilor. Aici sunt expuse peste 7000 de articole din argint folosite de imparati si nobili. 

PALATUL HOFBURG PALATUL HOFBURG - Muzeul Argintariilor

 8. PARLAMENTUL

Cladirea Parlamentului este situata in imediata vecinatate a Primariei si adaposteste din 1918 Parlamentul National si Federal. Cladirea a fost finalizata in 1883, cu destinatia initiala de locatie de primire a delegatiilor din provinciile imperiale. Arhitectura are influente grecesti (vezi coloanele Corinthiene) si este decorata pe exterior cu sculpturi reprezentandu-l pe Imparatul Franz Joseph I inmanand Constitutia reprezentantilor poporului austriac. In prezent cladirea este in proces de renovare iar Parlamentul isi tine lucrarile in cateva dintre aripile Palatului Hofburg, grupate in ceea ce a capatat numele de „Cartierul Democratiei”.

Recomandari:

  • insoteste un tur cu ghid prin cladire pentru a afla despre viata de zi cu zi a politicienilor autrieci. Vei afla multe lucruri interesante despre procesul electoral, alegeri si despre cei alesi.
  • viziteaza salile de sedinte ale Consiliului National si Federal si devino pentru cateva minute politician 🙂

Parlamentul Austriac

Parlamentul Austriac Parlamentul Austriac

Parlamentul Austriac

9. OPERA VIENEZA

Opera Vieneza, numita oficial „Opera de Stat Viena” este gazduita intr-una dintre cele mai frumoase si renumite cladiri cu aceasta destinatie din lume. Construita in 1869 si avand un stil arhitectonic al Renasterii Timpurii Franceze, cladirea a fost proiectata inca de la inceput pentru a gazdui evenimente culturale. Viena are o traditie in acest sens, primul spectacol de opera fiind pus in scena in 1625! Sala principala poate gazdui 2211 spectatori si 110 muzicieni.  

Recomandari:

  • ia parte la un tur al Operei si admira scarile centrale, foaierul Schwind si exclusivista „Tea Room” unde se gasesc tapiserii valoroase
  • cumpara-ti un bilet si participa la unul dintre spectacolele care tin afisul zilei. Este o experienta „vieneza” unica.

Opera Vieneza

10. SECESIONISMUL VIENEZ

Simbolul „secesionismului vienez” este reprezentat de cladirea din apropierea Karlsplatz, unde sunt expuse lucrari ale celor care au creat si intretinut acest curent. Construita in 1897, arhitectura acesteia a urmat acelasi „trend rebel” cu destinatia pentru care a fost creata: un stil aparte, Jugendstil – o derivatie de la Art Nouveau. „Secesionismul” a fost fondat in 1897 de catre un grup de artisti condusi de Gustav Klimt si care au decis sa se separe de tendintele conservative ale vremii. In prezent, cladirea asociatiei secesionistilor vienezi este cel mai vechi spatiu din lume dedicat explicit doar expozitiilor de arta contemporana. 

Recomandari:

  • admira domul cladiri facut din peste 3000 de frunze aurite de laur 
  • viziteaza una dintre expozitiile existente si nu uita sa cauti „friza Beethoven” – inspirata din Simfonia a IX-a de Berthoven si care stilizeaza umanitatea in cautarea fericirii

11. PIATA MARIA THERESA

Este una dintre cele mai impresionante piete publice vieneze, la concurenta su Stephanplatz. Accesibila direct de pe „Ringstraße” – bulevardul care incercuieste centrul orasului, piata impresioneaza prin simboluri si arhitectura cladirilor. In mijlocul pietei se afla statuia Mariei Theresa iar de o parte si de alta cele doua cladiri impresionante, gandite inca de la inceput pentru a gazdui muzee: Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie al Artei. Piata a fost „gandita” de Imparatul Franz Joseph I si facea parte dintr-un proiect mai amplu, care impreuna cu terenul ocupat astazi de Parcul Public si Palatul Hofburg urma sa se constituie intr-un ansamblu-cartier al imperialitatii. Din pacate, proiectul nu a fost finalizat, ramanand in prezent bucati din acesta.

Recomandari:

  •  viziteaza expozitia de egiptologie din Muzeul de Istorie. Piesele de aici (mumii, sculpturi, basoreliefuri si chiar un mormant de print egiptean) au fost aduse si reasamblate special pentru Franz Joseph.  

 PIATA MARIA THERESA  PIATA MARIA THERESA

12. KARLSKIRCHE & KARLSPLATZ

In piata Karlsplatz, alaturi de Universitatea Tehnica Vieneza si Biblioteca Universitara, sta cea mai importanta cladirea Baroca din Viena – Catedrala Sf. Charles (Karlskirche). Construita in 1737, catedrala pune in umbra cladirile din piata si impresioneaza prin domul sau cu o inaltime de 72 metri si cele doua coloane triumfale de 33 de metri, inspirate dupa Coloana Lui Traian din Roma. 

Recomandari:

  •  studiaza basoreliefurile de pe cele doua coloane pentru a vedea scene din viata Sf. Charles
  • cauta in interiorul bisericii frescele care o reprezinta pe Sf. Cecilia printre ingerii muzicieni

KARLSKIRCHE

13. ALBERTINA

Albertina este un muzeu situat centrul Vienei, ridicat pe fundatiile uneia dintre ultimele sectiuni ramase din vechile fortificatii ale cetatii vieneze, Bastionul Augustinian. Muzeul adaposteste una dintre cele mai mari colectii de lucrari tiparite din lume, cu peste 65.000 de desene si peste 1 milion de matrite de tiparit. Pe langa colectiile grafice cu tiparituri si desene, in Abertina se pot vedea colectii Impresioniste si lucrari de arta de la inceputul secolului XX. Intrarea costa 12.90 EUR iar cu Vienna Pass Card intrarea este inclusa.

 Recomandari:

  • viziteaza expozitiile impresionistilor francezi, pe ale secesionistii vienezi sau pe cele ale avantgardei rusesti: Chagall, Picasso, Cezanne, Degas, Magritte, Vlaminck, Modigliani, Klimt, Munch, Kandinsky, Münter, Miró, Brach si Ernst … sunt doar cativa.
  • vei avea o supriza: sculptura lui Brancusi „The Blonde Negress” – Negresa Blonda, este aici

Albertina The Blonde Negress

14. RINGSTRAßE

Dupa cum ii spune si numele, soseaua este asemeni unui cerc care inconjoara centrul vechi, istoric al Vienei. Constructia ei a s-a realizat in secolul XIX, pe locul vechilor ziduri ale cetatii. O plimbare pe renumita sosea te va purta, rand pe rand, pe langa toate simbolurile imperialismului si obiectivele culturale care au definit istoria acestui oras de-a lungul timpului. Soseaua poate fi parcursa atat cu tramvaiul cat si pe jos sau cu bicicleta. 

Recomandari:

  • distantele fiind mici, o plimbare pe jos este cel mai bun mijloc prin care te poti imprieteni cu orasul si poti sa identifici cu harta in mana, una cate una, obiectivele pe care apoi sa le vizitezi pe indelete

RINGSTRAßE VIENA RINGSTRAßE VIENA

15. PRIMARIA – RATHAUS

Cladirea construita in stil Neo-Gothic a fost finalizata in 1883 si impresioneaza prin suprafata si inaltime: are o amprenta la sol de peste 14.000 de mp iar turnul sau masoara 98 metri inaltime. Curtea din interiorul primariei este folosita adeseori vara pentru concerte ca de asemenea si spatiul din fata unde adeseori sunt amenajate piete volante cu mancare sau pentru diverse evenimente si cncerte. Interiorul cladirii se remarca prin: Sala Schmidt, intrarea grandioasa folosita pe vremuri de carutele care aduceau oamenii la primarie, cele doua scari imense care conduc inspre sala principala, camerele Heraldice, camera Consiliului Local unde se afla un candelabru imens construit in stil Art Nuveau si acoperisul acoperit cu frunze aurite si camera de receptii a Primarului.

Recomandari:

  • incearca sa vezi statuia din varful turnului de 98 de metri. Ea il reprezinta pe gardianul primariei, are o inaltime de 5.4 metri si cantareste 650 kg! Statuia este imbracata in armuri medievale, folosite in armata Imparatului Maximilian I.  
  • mai tot timpul in piata din fata Primariei sunt tot felul de concerte, expozitii si targuri. Este un bun prilej de cateva minute de odihna, avand intr-o parte cladirea Primariei si in fata Teatrul National.

Rathaus - Primaria

16. TEATRUL NATIONAL

Cladirea este superba si impreuna cu Primaria formeaza un ansamblu armonios. Teatrul a fost fondat in 1776 de catre Imparatul Joseph II, avand initial rolul unui „teatru de curte”. Fatada actuala este din 1955 deoarece dupa un incendiu puternic care a avut loc in 1945, cladirea a trecut prin majore. Interiorul cladirii este Baroque iar scarile din foaierul principal sunt decorate cu fresce de Gustav si Ernst Klimt.

Teatru National

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.