City break in VILNIUS
Am ajuns in VILNIUS cu AIRBALTIC, dupa un zbor de 40 de minute din Riga. Airbaltic este cel mai rapid si eficient mod de a face un hop-on hop-off printre cele 3 capitale baltice. In unele momente, un bilet de avion „one way” fiind mai ieftin decat transportul cu autocarul. Mai multe informatii despre linia aeriana si rezervari, AICI.
Aeroportul International Vilnius este situat la 7 km de centrul orasului si de Statia Centrala de autobuze si trenuri (sunt in acelasi loc) si transferul este foarte usor de realizat daca se foloseste un autobuz. Chiar din fata aeroportului sunt amenajate parcarile de unde se pot lua autobuzele numarul 1 si 2 sau trenul. Autobuzele circula cu o frecventa de 20 de minute iar trenul cam la o ora. Biletul este 1 EUR si se cumpara de la sofer. Terminalul sosiri din Aeroportului International Vilnius este o cladire de patrimoniu construita in 1932 si „imblanzeste” prin arhitectura sa imaginea standard, rece, a aerogarilor.
In calatoriile pe care le-am facut de-a lungul timpului am invatat un lucru: daca esti intr-un oras „asezat” pe ape – cel mai bun mod de a intelege acel oras este sa-l vezi de pe ape iar daca esti intr-un loc rasfirat pe dealuri si vai, pentru o imagine de ansamblu este bine sa te urci undeva sus, cat mai sus 🙂 Pentru Vilnius, oras pe dealuri si impartit in doua de raul Neris sunt valabile ambele dar cu preponderenta prima parte. Am avut inspiratia de a sta la Hotel PANORAMA, situat la 50 de metri de Statia Centrala de Autobuze, in varful unui deal care iti ofera asupra orasului un peisaj … panoramic. Hotelul este modern decorat, are toate facilititatile dar pentru perfectiune cere o camera cu vedere la oras si la un etaj cat mai sus 🙂 Mai multe detalii despre hotel si rezervari, AICI.
Preambul …
- Vilnius are un farmec aparte: nu-ti pune pe tava obiectivele de interes concentrate intr-o zona anume ci cand te astepti mai putin iti mai apare in fata ceva pe care il cautai pe harta si nu-l gaseai 🙂 Orasul este o surpriza placuta la tot pasul.
- Lacasurile de cult (de toate religiile) sunt numeroase. Unele in „forma” buna, altele parasite. Am bifat cateva pentru arhitectura.
- Evita terasele si restaurantele din pietele centrale. Locurile ascunse sunt mai bune.
- „Vaneaza” obiectivele istorice si culturale ce reamintesc de Marele Ducat Lituanian.
- Merita sa parasesti pentru cateva ore centrul si sa te urci pe dealurile din apropiere sau sa te plimbi prin zonele marginase.
- Foloseste transportul Hop-On Hop-Off al www.vilniuscitytour.com pentru a vedea cartierele mai indepartate.
- Utilizeaza Vilnius Card deoarece include transport nelimitat in oras si intrarile la muzee. Poate fi cumparat pentru 1, 2 sau 3 zile si chiar in Piata Primariei exista un birou al Biroului de Turism Vilnius de unde poate fi ridicat.
Am inceput vizitarea orasului coborand de la hotel pe strada ce trece pe sub vechea poarta a orasului – GATE of DAWN (1522) – ultima poarta ramasa din zidul fortificat care apara cetatea Vilnius, capitala Marelui Ducat al Lituaniei.
Dupa ce se trece prin poarta, intram pe straduta Ausros Vartu marginita de restaurante ascunse discret dincolo de fatada cladirilor. Dupa cativa pasi se ajunge intr-o piateta unde mai multe religii si-au dat mana si au rezultat trei lacasuri de cult impresionante: catolicii de rit estic cu Biserica Sf. Treimi (1516) – o cladire in stil baroc ce a adapostit in trecut si o manastire, ortodocsii rusi cu Biserica Sf. Duh – biserica include in complex singura manastire ortodoxa rusa din Lituania, romano-catolicii cu Biserica Sf. Theresa (1650) – din nou o cladire in stil baroc. Locul este interesant prin coagularea pe cate sute de metri patrati a unor simboluri atat de diferite.
Coborand mai mult pe aceeasi strada ajungem in PIATA PRIMARIEI (Rotušės square) dominata de … Primarie. Pe marginea pietei sunt cateva terase si magazine cu produse de lux si suveniruri. Odata ce ai ajuns aici, mai departe se patrunde in inima orasului vechi si a zonei comerciale. La parterul cladirii Primariei este bine de stiut faptul ca functioneaza Biroul de Turism Vilnius de unde se pot achizitiona cardul „Vilnius Card„, card care iti da access nelimitat la transport si intrari la muzee. Cardurile pot fi cumparate pentru o zi, doua sau trei zile.
Chiar langa Primarie, situata pe partea stanga a pietei, se afla Biserica Sf. Casimir – de neconfundat datorita ornamentele din varful turlelor iar mai in jos, tot pe stanga, se afla Biserica Sf. Nicolae.
Din Piata Primariei, daca te abati cateva sute de metri la stanga, pe strada Universiteto, vei ajunge in spatele Universtitatii Vilnius, o cladire renascentista ce seamana mai mult cu o manastire datorita turnului principal si a curtilor interioare. Cladirea a fost construita de iezuiti in 1579 si a functionat ca si universitate inca din acel moment. Este cea mai veche universitate operationala din estul Europei. In prezent, in cladire mai functioneaza trei facultati: istorie, filozofie, filologie, restul fiind mutate in campusul Sauletekis.
In apropiere se poate vizita Ministerul Apararii si Palatul Prezidential, presedintele Lituaniei avandu-si aici biroul oficial si resedinta incepand cu anul 1997. Cladirea dateaza din sec. XIV, si a suferit multe reconstructii ulterioare. Se poate si vizita interiorul dar necesita aprobari si inscrieri prealabile.
Langa Palatul Prezidential este Piata Daukanto, un loc unde se tin diverse manifestari si evenimente. Am suprins in cele trei zile cat am stat in Vilnius un targ de produse culinare traditionale si mestesugaresti. Am gustat berea produsa in micile berarii de la ferme si painea neagra cu seminte.
De la Primarie daca se continua drumul pe strada Didzioji si Pilies (doua stradute pietruite cu o sumedenie de magazine si terase) se ajunge in inima centrului vechi: PIATA CATEDRALEI.
Piata este dominata de: doua cladiri – Catedrala si Palatul Ducilor, de bulevarde largi care o inconjoara, hotelul Kempinsky pe una dintre laturi si statiile de autobuz de unde se pot lua circuitele Vilnius City Tour hop-on hop off. In mijlocul pietei troneaza statuia ducelui Gediminas (1275-1341), despre care vom mai auzi … si mult spatiu liber care uneori este folosit pentru diverse activitati si concursuri. Bineinteles ca teii uriasi vin sa inverzeasca peisajul, ei fiind de fapt omniprezenti in tot orasul.
Catedrala Romano – Catolica, cu arhitectura sa neoclasica din prezent (1801) a avut un trecut zbuciumat. Prima constructie pe acest loc s-a ridicat in 1251 (odata cu trecerea la crestinism a regelui lituanian Mindaugas) data la care a fost numit si primul bishop al Lituaniei.
Turnul cu clopot al catedralei nu este legat de cladirea acesteia, fiind asezat la cativa zeci de metri mai in fata. Se poate urca in turn folosind la inceput o scara de piatra rasucita pana la primul etaj iar mai departe drumul se continua pe o scara de fier pana in zona clopotelor. Urmeaza ultima platforma unde te poti odhni si de unde se pot vedea imprejurimile. Turnul are o inaltime de 52 de metri, fiind cea mai inalta cladire din centrul vechi.
Palatul Ducilor (numit si Palatul Regal) gazduieste in interior Muzeul National al Lituaniei si are cateva sectiuni unde se poate observa evolutia in timp a acestei cladiri. Inca de la intrare, treci direct printre ruinele (un amestec de piatra si lemn) a ceea ce a fost in acest loc in sec. XIII si XIV, structura de piatra incepand sa existe din sec. XV. Se poate urmari evolutia in timp a palatului prin mai multe machete construite pentru fiecare dinastie in parte, secol dupa secol aparand noi cladiri si extensii ale celor existente. In jurul anului 1800 cladirea a fost aproape complet distrusa. Reconstructia palatului a inceput in 2002 si a fost terminata in 2013.
In partea stanga, Palatul Ducilor se continua cu o alta aripa unde functioneaza sectia de cultura si traditii populare a Muzeului National al Lituaniei. In spatele cladirii, in fotografie, se poate observa Turnul Lui Gediminas. Am remarcat prezenta din plin a crucilor din lemn in expozitie … se pare o traditie lituaniana.
Din Piata Catedralei si nu numai, se observa in varful dealului din apropriere Turnul lui Gediminas – turnul fiind in mare parte ceea ce a mai ramas din castelul care a fost ridicat acolo in 1409. Turnul are trei etaje (48 de metri) si la el se poate ajunge fie cu un funicular (in prezent nu functioneaza) sau pe jos urmand poteca pietruita ce porneste din sosea. Odata ajuns sus, privelistea este uimitoare, putandu-se vedea atat centrul vechi cat si partea noua a orasului separate prin raul Neris. Turnul este deschis vizitatorilor pana la ora 23, oferind un spectacol total celor ce aleg acel moment pentru vizitare. Nu se percep taxe de intrare in complex ci doar pentru urcatul in Turn.
Tot in apropiere dar mai dificil un pic de urcat este si Dealul cu Trei Cruci, un simbol ridicat in 1916 in memoria calugarilor crestinilor omorati de pagani in sec. XIV. Monumentul a fost demolat de sovietici in 1950 si reconstruit in 1989. Soseaua care urca dealul pana la monument are cam 1 km si poate fi parcursa pe jos sau cu masina privata.
REPUBLICA UZUPIS sau „Montmartre din Vilnius” este un loc ce trebuie neaparat vizitat. Situat dincolo de raul Vilnia, cartierul este la zece minute de mers pe jos de Piata Primariei. Pe vremuri aici a fost un cartier muncitoresc care a fost lasat in paragina in timpul ocupatiei sovietice. Incet, incet, datorita preturilor scazute a imobilelor, multi artisti au inceput sa populeze zona transformand-o in prezent in acest cartier boem. Republica Uzupis are si o constitutie care scrisa in 20 de limbi pe un zid de pe strada Paupio (exista si varianta in romana), o zi nationala (1 aprilie) si un gardian simbolizat prin statuia Ingerul lui Uzupis situat in piata centrala.
La revenirea in realitate din „republica boema” 🙂 se poate vizita Biserica Sf. Mihail care a fost tranformata in muzeu – Church Heritage Museum. Aici au fost colectate majoritatea operelor de alta si de mare valoare (aur, pietre pretioase) care existau in tezaurul bisericilor si catedralelor din oras. Biletul de intrare este gratis cu Vilnius Card. In prezent, biserica a fost transformata pentru a gazdui expozitii de muzeu.
Am spus la inceput ca trebuie neaparat sa se viziteze in Vilnius si cartierele din afara centrului vechi. Cel mai usor mod de a face acest lucru este prin folosirea transportului Hop-On Hop-Off al www.vilniuscitytour.com deoarece permite oprirea la anumite obiective si se poate continua drumul cu urmatorul autobuz. Statia „terminus” pentru aceste circuite este situata chiar in fata Turnului Catedralei.
Unul dintre traseele care trebuie facut neaparat si daca se poate si „la pas” este bulevardul Gedimino. Plecand din Piata Catedralei, pe toata lungimea celor 3 km arhitectura cladirilor este uimitoare. Bulevardul ofera pe langa cladirile cu fatade bogat decorate si principala zona de shopping a capitalei. Tot aici sunt si trei obiective foarte importante: Muzeul KGB, Biblioteca Nationala si Parlamentul.
Odata ajuns la capatul bulevardului Gedimino se intra in vechiul cartier muncitoresc Žvėrynas – cu case de lemn (un bun exemplu despre arhitectura caselor clasei muncitoare din trecut) apoi la intoarcere se pot admira cele doua maluri ale raului Neris care separa nou Vilnius de vechiul Vilnius.
Orasul, atat cat am putut surprinde intr-un city break in Vilnius de 3 zile, este neobisnuit, neobosit si … cel mai central – european dintre cele trei capitale baltice. Aici influenta germana, poloneza si rusa este marcanta (fapt redat si de proportia mare a minoritatilor: 17% polonezi si 13% rusi). Cu toate ca orasul nu impresioneaza prin marime (550,000 de locuitori) are foarte multe de oferit din punct de vedere cultural si arhitectonic datorita cosmopolitismului sau.
Nu trebuie uitata perioada de glorie a Lituaniei – Marele Ducat al Lituaniei – din secolul XIII pana in 1795, cand prin diplomatie si mai putin prin forta au reusit constituirea unui stat ce se intindea pana la Marea Neagra. Toata aceasta perioada fiind si ea bine reprezentata prin ceea ce are de oferit Vilnius.