Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
City break Istanbul - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
2805
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-2805,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
20 iun.

City break Istanbul

Mi-a placut Istanbulul la nebunie! Suntem asa de norocosi ca doar la o ora de mers cu avionul avem ”un Istanbul”. Istanbul este o destinatie fie de un city break prelungit fie ca sa-ti colorezi vacanta cateva zile inainte sau dupa o saptamana de plaja undeva in Mediterana sau in alta mare ori ocean .. Oricare dintre variante ai alege, fii sigur ca te vei mai intoarce. Noi am trecut de multe ori prin Istanbul, schimband avioane catre Asia si Africa si nu am reusit pana acum sa vedem orasul asa cum trebuie. Pana acum!

Asa ca, zis si facut, am luat bilete de avion cu Tarom, 1 Mai anul acesta se nimerea bine si la drum 🙂 Am avut norocul ca deoarece am cumparat biletele cu un an inainte am putut sa alegem orarul de zbor cel mai avantajos la cel mai mic pret posibil 🙂 : full 4 zile cu 3 nopti. Deci patru zile pline pline de tot, folosite la maxim.

Cazarea am luat-o in Galata, la un hotel de 4 stele apartinand de grupul Pera, zona fiind ideala pt viata de noapte, shopping si varietate a hotelurilor. Si in Sultanahmet este in general ok (chiar daca calitatea hotelurilor de aceeasi categori lasa de dorit), dar dupa ce se inchid zonele turistice de vizitat este cam pustiu pe acolo.

Istanbulul este un oras de 15 milioane de locuitori, imprastiat pe 2 continente, cu o lungime a ariei metropolitane de aproape 60 de km, asa ca este greu sa spui ca ai vazut orasul in 4-5 zile … dar merita sa incerci 🙂 si pentru asta trebuie sa incepi cu punctele esentiale: Sultanahmet, zona Galata, Croaziera pe Bosfor, Zona Asiatica, Insulele Printului.

Asa ca am inceput cu Sultanahmet. Pe o arie relativ mica, de 2-3 km patrati poti vedea toata esenta istoriei de 2500 de ani a acestui oras.

Moscheea Albastra, loc istoric ce impleteste arta, cultura si religia intr-un tot armonios este imposibil sa nu o zaresti imediat ce esti in Sultanahmet.

Cunoscuta si sub numele de Moscheea Imperiala Sultanahmet, a fost poreclita ”albastra” datorita placilor de faianta decorative cu care a fost placata in interior. Este cea mai vizitata moschee din Istanbul. Moscheea Albastra a fost ctitorita de Ahmet I, al XIV-lea sultan otoman, constructia fiind realizata intre 1609-1616 de arhitectul Mehmet Aga, format la scoala arhitectului Sinan, cel mai renumit arhitect al Turciei. Mehmet Aga a construit moscheea atat cu scopul de a infatisa lumii ca si-a depasit maestrii, cat si ca tribut adus superioritatii islamului. Interiorul moscheei este sculptat fin in marmura alba iar incantatoarele vitralii sunt colorate de razele soarelui. Mausoleul lui Soliman Magnificul si al sotiei sale, precum si mormantul lui Sinan se gasesc in gradinile acestei moschei. Situata in fata bisericii Sf. Sofia, de-a lungul Pietei Sultanahmet, ea este simbolul puterii Imperiului Roman, dar si al celui otoman. Eleganta unica a acesteia este conferita de cele sase minarete, mai multe decat in orice moschee.

istanbul mosc albastra 1 istanbul mosc albastra 2

In fata Moscheei Albstra se afla Sfanta Sophia, o piesa de valoare a istoriei civilizatiilor. Oricine intra in Sfanta Sophia, numita si Biserica Sfintei Intelepciuni, va ramane impresionat de maretia cladirii. Principala cladire bizantina din Istanbul a fost fondata de Constantin si reconstituita apoi de catre Iustinian in secolul VI. Ulterior a fost transformata in moschee odata cu caderea Costantinopolului. Astazi este intunecoasa si misterioasa, dar pe timpuri marmura capta si reflecta lumina lumanarilor si, datorita lampilor care luminau atat de bine, era folosita si ca far. Iustinian, care a construit Aya Sofia, a imbogatit-o cu mozaicuri decorative. Imparatii de mai tarziu au adaugat altele figurative. In anii 1930, Kemal Ataturk, „tatal turcilor“, a transformat Sfanta Sofia in muzeu national.

Sfanta Sophia impresioneaza prin dimensiuni: are un dom cu inaltimea de 55 de metri si 31 de metri diametru. Se spune ca slujbele tinute în Sf. Sofia erau atât de grandioase incat participarea la una din aceste slujbe a determinat delegatia cneazului Vladimir I sa opteze pentru crestinarea rusilor de catre Patriarhia de Constantinopol.

istanbul sf sofia 1 istanbul sf sofia 2

Daca stai in parcul cu fantani dintre cele doua monumente si le privesti vei vedea diferenta clara: Sfanta Sophia isi arata cu prisosinta vechimea fiind vizibile modificarile si adaugirile aduse de imparati si sultani, crestini si musulmani.

Daca parasesti zona celor doua monumente si mergi spre sud o suta de metri ajungi la Hipodrom – construit de imparatul roman Septimiu Sever, insa cel care a facut din acesta arena centrul public al orasului sau a fost Constantin. Au ramas trei monumente in Hipodrom: Obeliscul Theodosie, adus de Constantin din Egipt, Coloana Serpuita formata din trei serpi impletiti si Coloana lui Constantin Porfirogenetul.

istanbul hipodrom 1

Tot in zona celor doua moschei, mai apropiata de Sfanta Sophia un alt loc misterios si deosebit ce trebuie neaparat vizitat: Basilica Cistern. Sub Istanbul exista sute de astfel de bazine de apa de pe vremea romanilor dar doar aceasta poate fi vizitata. Este impresionanta! Are 143 de metri lungime si 65 metri largime, este sustinuta de 336 coloane de marmura si tine 80,000 metri cubi de apa. Nu poti iesi la suprafata fara sa-ti faci poze cu Meduza, figura antica mitologica.

istanbul cistern 2istanbul cistern 1

Daca parasesti zona, te indrepti inspre cornul de aur pentru a vizita Palatul Topkapi. Palatul iti apare in fata ca un adevarat labirint de constructii, despre care afli ca a reprezentat centrul puterii otomane intre secolele XV si XIX. Palatul reflecta structural planurile originale ale lui Mahomed I, insa fiecare sultan a modificat cladirea, arhitectura fiind afectata si de patru incendii. De pe vremea lui Mahomed I s-au pastrat cateva cladiri originale: Raht Hasinesi (cladirea tezaurului) si Pavilionul cu placi de ceramica.

istanbul topkapi 1 istanbul topkapi 2

Pe vremuri, palatul era un veritabil oras in oras, aici locuind si lucrand 50.000 de oameni si era bine-cunoscut pentru propria gradina zoologica. Interesul vizitatorului este captat imediat de zona Haremului, format din peste 300 de camere, jumatate fiind restranse ca nise pentru eunuci, servitori si concubine. Dimensiunile si opulenta camerelor cresc pe masura ce te apropii de odaile concubinelor favorite si ale sotiilor legale, doar patru la numar. Trebuie daca esti aici sa vezi camera tezaurelor, camera armurilor (aici se afla depozitata si sabia lui Stefan cel Mare), camera tronului, foisorul de receptii, biserica Hagia Eirene, muzeul de arheologie, pavilionul sfintei mantii (unde sunt ramasitele Profetului Mohamed), turnul justitiei, gradini si grajduri imperiale.

istanbul topkapi 3 istanbul topkapi 4 istanbul topkapi 5 istanbul topkapi 6 istanbul topkapi 7

Vederea pe care o are orice muritor ce viziteaza Palatul te face sa te simti ca un Sultan. Din gradinile acestuia vezi intinderea Bosforului si cele doua continente, vezi azuriul marii Marmara, verdele padurilor de pini ce marginesc tarmurile si astazi vezi caravane neintrerupte de vase comerciale ce strabat stamtoarea in ambele directii.

istanbul topkapi 8 istanbul topkapi 9 istanbul topkapi 10 istanbul topkapi 11 istanbul topkapi 12

Cam asta este o zi in Sultanahmet … daca esti norocos si nu prinzi cozi imense.

Tot in partea veche a orasului, la mica distanta de Moschei se afla renumitul Bazar. Merita vizitat ca si spectacol al strazii. L- am gasit foarte curat in comparatie cu ce ma asteptam si mult mai civilizat decat fratii lui din Cairo, Rabat si Tunis. Nu este prea indicat sa cumperi de acolo datorita preturilor destul de piparate, dar niste rahat turcesc merge 🙂

istanbul bazar 1 istanbul bazar 3

Ca tot vorbim de bazaruri, la coborarea din Sultanahmet, spre Podul Galata dai peste Bazarul de Mirodenii … una dintre placerile mele nevinovate, oriunde m-as duce. Aici gasesti tot ceea ce mintea si istoria omeneasca a conceput in ultimii 2,000 de ani 🙂 Sigur daca intri vei iesi cu cateva pliculete mirositoare.

istanbul bazar 2

Podul Galata, ce leaga Sultanahmet de zona Galata este unul dintre podurile azvarlite peste golful Cornul de Aur, este un spectacol al strazii si un loc iubit de pescari si fotografi. Pe deasupra podului trec masini si tramvaie iar dedesubt zecile de restaurante te imbie sa iei loc la mesele lor si savurand o cina sau un pranz sa privesti apele Bosforului si ale Cornului de Aur. Nu scapi nici de tentatiile restaurantelor de la picioarele podului, fie in zona Karakoy – Galata sau in Eminonu – Sultanahmet, impanzite cu restaurate improvizate pe malul apei unde se vinde in general mancare fast food delicioasa: sandwich-uri cu peste, chebap, calamari, peste prajit, scrumbii, toate acoperite cu sosuri delicioase.

istanbul galata 2 istanbul galata 3 istanbul galata 4

Dupa ce cobori de pe Podul Galata, cu Sultanahmet in spate si cu Galata in fata incepi sa urci. Zona Galata incepe de la pod cu un mic deal in varful caruia se afla Turnul Galata – unul dintre cele mai populare monumente istorice din Istanbul, construit de genovezi in anul 1348, pe locul fostului Turn al farului, o cladire din lemn datand din perioada bizantină (secolul al VI-lea). Daca vrei poti urca in el si vei avea o priveliste de 5 stele.

istanbul galata 1

Din zona Galata porneste unul dintre cele mai cool bulevarde de shopping si distractie din Istanbul si din lume. Se numeste Istiklal, iar in momentul in care am pasit pe ea am pus-o pe acelasi nivel cu Orchard Road din Singapore si cu Nathan Road din Hong Kong. Mi-a placut la nebunie forfota strazii, magazinele cu dulciuri si alte mancaruri apetisante. Noi ne-am nimerit chiar de 1 Mai in Istanbul ocazie cu care am aflat ca aceasta strada este des folosita de demonstranti pentru a-si face cunoscute diverse cauze.

istanbul istiklal 1 istanbul istiklal 2 istanbul istiklal 3 istanbul istiklal 4

Cum acum era 1 Mai iar in Turcia lucrurile nu sunt tocmai limpezi, strada a fost inchisa 2 zile pt a nu permite multimilor sa se adune si sa marsaluiasca catre Piata Taksim.

istanbul taksim 1

O vizita in Istanbul nu e completa daca nu-ti petreci o parte pe ape. Ai doua variante, ambele pline de experiente: un tur al stramtorii Bosfor si o croaziera catre Insulele Printului in marea Marmara.

Plecarea catre aceste doua destinatii est diferita.

Pentru croaziera pe Bosfor, vasele pleaca din Eminonu – Sultanahmet, si ai mai multe variante:

  • croaziera lunga ce te duce pana la A. Kavanagi, cu plecarea la 10,35 AM din Eminonu sosire la destinatie la 12,10 PM, stai acolo 3 ore timp in care vizitezi superbul sat de pescari Kavanagi, cetatea din zona si iei un pranz delicios pe malul marii la una dintre tavernele pescaresti; ajungi inapoi la Eminonu la 16,30; pretul unui bilet este de 25 lire dus-intors
  • croaziera scurta cu plecare la 14,30 din Eminonu, navigarea dureaza 2 ore iar pretul unui bilet dus-intors este de 12 lire
  • croaziera nocturna cu cina pe Bosfor

Noi am ales sa facem croaziera lunga. Un sfat: folositi cu incredere vasele oficiale ale primarie; sunt foarte ok si au cele mai bune preturi. Date mai multe pe site-ul oficial al liniilor de ferry AICI.

Croaziera pe Bosfor este un adevarat spectacol. Treci pe sub cele doua poduri imense de leaga Europa de Asia, admiri superbele vile ce se oglindesc in apa marii de pe ambele tarmuri si vezi satele de pescari si Istanbulul care cu ale sale suburbii pare ca nu se mai termina.

istanbul croaziera b 1 istanbul croaziera b 2 istanbul croaziera b 3 istanbul croaziera b 4 istanbul croaziera b 5 istanbul croaziera b 6 istanbul croaziera b 7 istanbul croaziera b 8 istanbul croaziera b 9 istanbul croaziera b 10 istanbul croaziera b 11 istanbul croaziera b 12

A treia zi am facut croaziera catre Insulele Printului. Plecarea, atentie, este din Kabatas – Galata. Pentru aceasta calatorie poti alege intre mai multe companii de ferry, preturile fiind identice, si iei cate un bilet pentru fiecare segment de navigare: Istanbul-Heybeliada, Heybeliada, Heybeliada-Buyukada si Buyukada-Istanbul. Un leg costa cam 3-4 lire.

Insulele Printului sunt o superba destinatie de weekend pentru locuitorii Istanbulului, fapt pentru care nu prea este recomandat sa le vizitezi in weekend. Noi ne-am nimerit in weekend si a fost un pic cam inghesuiala 🙂

Insulele sunt de fapt un arhipeleag de 5 insulite din marea Marmara, pe care nu este permisa circulatia autovehiculelor si unde lumea buna a Istanbulului are casute de vacanta. Dintre acestea, doua sunt vizitate mai mult de turisti: Buyukada si Heybeliada.

Vegetatia mediteraneana si, pe alocuri, exotica, multa liniste, aer curat, briza, atmosfera de vacanta si nici o masina pe stradutele pe care alearga doar calesti trase de cai si biciclete. Nu e un oraș imaginar, ci una dintre insulele din apropierea Istanbulului, Buyukada. Odata ce acostezi pe aceste insule parca ai pasit in alta lume: stradute cu restaurante, lume care se distreaza, lume multa ….

istanbul ins print 1 istanbul ins print 2 istanbul ins print 3 istanbul ins print 4

Am lasat pentru sfarsit Palatul Dolmabahce, nu intamplator. Palatul Dolmabahce este cea mai mare si mai luxoasa resedintă din Turcia: 15.000 de metri patrati construiti, 285 de camere, fara a socoti baile, holurile si anexele. In palat se intalneste opulenta orientala a celor sase sultani care l-au locuit (ultimii conducatori ai Imperiului Otoman) cu rafinamentul occidental. De altfel, palatul seamana mai mult cu o resedinta imperiala franceza sau austriaca, decat cu locatiile din 1001 de nopti.

istanbul dolmabahce 1

Pe masura ce vei rataci prin salile palatului, vei simti maretia imperiului apus. De asemenea vei recunoaste cele trei structuri din care acesta este constituit: Selâmlık, salonul Muayede si Haremul. Proiectul palatului a fost conceput de catre cei mai importanti arhitecti ai perioadei, Karabet si Nikoğos Balyan. Au fost implementate „tehnologii de lux”, precum incalzirea centrala, electricitatea si telefonul.

dolmabahce_palace 2

Cea mai impresionanta parte a Palatului Dolmabahce este Mabeyn, locul in care sultanii isi discutau problemele de stat. La intrare, viziatorii erau primiti in salonul Medhal iar scarile de cristal (Kristal Merdiven) fac legatura cu etajul superior, salonul Süfera este locul in care erau delectati ambasadorii iar Kırmızı Oda (Camera Rosie) este cel in care acestia erau primiti de catre sultan. Toate infatiseaza maretia Imperiului Otomoan. Salonul Zülvecheyn de pe etajul superior este un pasaj spre camera speciala a sultanului din sectiunea Mabeyn. In aceasta camera speciala, exista o splendida baie turceasca, conceputa pentru sultan, pentru care marmura a fost adusa tocmai din Egipt.

Cele patru zile petrecut in city break Istanbul au fost superbe: pline de experiente, arome, forfota, croaziere, minarete, chemari la rugaciuni de cateva ori pe zi si shopping. M-as intoarce oricand!

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.