City break VARSOVIA
VARSOVIA este unul dintre orasele care pot fi alese fara a gresi pentru a petrece un city break: este aproape, divers, cultura si istorie la tot pasul, experiente culinare si prietenos.
Catre Varsovia
Pentru destinatii de city break este recomandabil alegerea unui zbor care sa-ti ofere o maximizare a timpului petrecut la destinatie si un pret cu care sa fii comfortabil.
Wizz Air conecteaza bine Bucurestiul de Varsovia cu 4 zboruri saptamanale (luni, miercuri, vineri si duminica), cu un orar de zbor convenabil (OTP-WAW la 13.25 si returul WAW-OTP la 10.10) si cu preturi incepand de la 24,99 EUR (sau 109 lei) /segment. Wizz Air a lansat aceasta noua destinatie din Iunie 2017. Pe acesta ruta adeseori apar si oferte de zbor. Pentru mai multe detalii si rezervari puteti accesa site-ul www.wizzair.com
Transferul
Cu ocazia EURO 2012 infrastructura de transport din Varsovia a beneficiat de schimbari majore … in bine. Cu aceasta ocazie a fost finalizata gara din Aeroportul International Chopin prin care se asigura acum legatura directa cu centrul orasului. Transferurile sunt operate de doua tipuri de trenuri rapide care circula in zona metropolitana: SKM – cu liniile S3 si S2 si KM – cu linia RL. Pentru gara centrala trebuie folosite S3 si RL. Se pot folosi si autobuzele 175 si 188 si N32 pentru noapte.
Pretul unui bilet este acelasi ca pentru metrou sau autobuz in oras, costa 4.40 de zloti (aproximativ 1 EUR) si este valabil 75 de minute de la prima utilizare. Pot fi cumparate de la orice magazin de ziare sau chioscuri, de la automatele din statii, din tren sau autobuz. Mai multe detalii despre tipurile de bilete, AICI.
Ce sa stim dinainte
- In timpul unei vizite de 2-3 zile Varsovia poate fi strabatuta cu usurinta pe jos, mare parte din ce se poate vedea si experimenta ca si turist aflandu-se intr-o arie relativ restransa. Pentru cateva obiective (Palatul Wilanow, Muzeul Renasterii Varsoviei) reteaua transportului public este extrem de utila si de mare ajutor
- Moneda este zlotul (PLN), paritatea fiind 1 Eur = 4.30 Pln
- Cel mai ieftin bilet pentru transportul public este de 3.30 PLN si este valabil 20 de minute de la prima compostare. Cel mai utilizat este cel de 4.40 PLN valabil 75 de minute. Mai multe detalii AICI.
- Preturile sunt foarte ok. O masa de pranz cu 2 feluri intr-o locatie centrala si cotata binisor este in jurul a 10-15 EUR. Pentru amatorii de fast food … preturile sunt mai mici decat in Romania
- Platile cu cardul. DA, se poate plati cu cardul si wireless ORIUNDE: la automate de snack-uri, la automate de bilete in statii, autobuze si gari. Aici nu trebuie sa stai o ora la coada pentru un abonament de transport public ca in Bucurestiul anului 2017
- Este bine sa se aleaga un hotel in zona garii centrale – Palatul Culturii. Este strategic pozitionata intre orasul vechi, parcuri si orasul nou
- Achizitionarea unui card Warsaw Pass te va ajuta sa economisesti si sa ai acces cu prioritate (skip the line) la majoritatea obiectivelor si evenimentelor din oras. Detalii AICI sau pe www.warsawpass.com
Orasul Vechi
Distrus aproape complet in timpul celui de-al doilea razboi mondial si reconstruit timp de 10 ani dupa anul 1950, poate fi numit „cel mai nou oras vechi” 🙂 Este situat pe malul raului Vistula si in unele locuri inca mai pot fi vazute zidurile originale ale vechii cetati. Zidurile orasului si fortul de la intrare numit „barbakan” (1498) marcheaza faptul ca pasesti in centrul vechi. Zidurile fac parte dintr-un complex de aparare construite in timpul secolelor 13-16 si care incearcuiau in acele vremuri o suprafata de 9 hectare.
Dupa intrarea prin poarta fortului se ajunge intr-o mica curte interioara unde se afla Muzeul Barbakan, o sectie a Muzeului de Istorie al Varsoviei. Aici se poate vizita interiorul zidului si face o plimbare pe cele trei niveluri unde sunt expuse schite si planuri ale orasului medieval, schite ale caselor din acele vremuri si cateva obiecte de ceramica.
Piata centrala se afla la cativa pasi de fortul Barbakan si este marginita de cladiri renascentiste pictate in diverse culori. La parterul cladirilor sunt amenajate cafenele si restaurante, magazine cu bijuterii din chihlimbar iar atmosfera de epoca este asigurata de carutele trase de cai care te invita la o plimbare. In trecut casele nu aveau numere, cele patru laturi ale pietei imprumutand numele de la cei mai de vaza locuitori ai cladirii respective.
La intrarea in piata dinspre fort (strada Nowomiejska), in cladirea de pe colt, este amenajat Muzeul de Istorie al Varsoviei. Cladirea are 6 niveluri pe care sunt amenajate expozitii cu picturi, harti ale orasului, lucrari ale breslelor din trecut, ceasuri de epoca si arme. Camerele in care se afla exponatele sunt un exemplu fidel despre arhitectura medievala. O fotografie de ansamblu cu piata poate fi facuta de la ultimul etaj.
In mijlocul pietei se afla statuia „Sirena Varsoviei„, protectoarea orasului, purtand o sabie si un scut. Statuia este o copie, originalul fiind la intrarea in Muzeul de Istorie al Varsoviei. Legenda spune ca o sirena care a venit din mare a incalcit navoadele pescarilor dar acestia nu s-au suparat fiind impresionati de cantecele ei. Ulterior, un bogatas a inchis-o intr-o coliba de lemn dar a fost apoi eliberata de pescari. Ca recunostinta, inarmata cu o sabie si un scut a promis pescarilor ca le apara asezarea.
Piata Castelului este obiectivul cel mai impunator din orasul vechi. Piata este dominata de Castelul Regal, o cladire ridicata in secolul XIII, cu multe modificari si imbunatatiri ulterioare. Initial aici a fost resedinta ducilor de Masovia, devenind apoi resedinta regala atunci cand Sigismund al III-lea a hotarat in 1596 mutarea capitalei din Cracovia in Varsovia. Statuia acestuia sta in mijlocul pietei, in varful unei coloane de 22 de metri.
Calea regala
Plecand din Piata Castelului pe strada Krakowskie Przedmiescie si continuand cu strada Nowy Swiat („lumea noua”) pana in Parcul Lazienki, se parcurge un traseu de 2 km plin cu simboluri ale Varsoviei – capitala de imperiu din perioada renascentista.
Primul obiectiv pe stanga este Biserica Sfanta Ana cu o fatada neoclasica. Biserica a fost ridicata initial in 1454 dar a capatat forma finala si care s-a pastrat pana astazi, in 1788. Urmeaza apoi Palatul Prezidential (1818) avand in fata statuia printului Józef Antoni Poniatowski – un renumit general de armata si ministru al apararii. Urmatoarea cladire istorica este cea in care functioneaza in prezent Hotelul Bristol, o cladire neo-renascentista din anul 1901. Tot pe partea stanga a bulevardului se afla Biserica Sfantului Iosif (1761) este cea mai reprezentativa cladire in stilul rococo din Varsovia. Universitatea Varsovia este urmatoarea cladire.
La capatul bulevardului Krakowskie Przedmiescie de unde mai apoi incepe strada Nowy Swiat se afla Academia Poloneza cu statuia lui Nicolaus Corpernic in fata.
De aici se intra pe strada Nowy Swiat – un paradis pentru iubitorii de cumparaturi. Tot aici sunt multe restaurante, magazine cu specialitati culinare, baruri si terase. Strada se termina in Piata celor trei regi „Trzech Krzyzy”.
Parcul Lazenki
Este locul unde se termina „Ruta Regala” care incepe din Piata Castelului. Este cel mai mare parc din Varsovia, are 76 de hectare si mai este numit si Parcul Bailor Regale. Obiectivul cel mai important din parc este Palatul Lazenki („palatul de pe ape”) – resedinta de vara a regilor polonezi, o cladire in stil arhitectonic clasic. Palatul a fost construit in 1766 de regele Stanisław August Poniatowski, modificandu-se cladirea bailor regale ridicata in 1674.
Gradina saxona
Este cel mai vechi parc al orasului si se intinde pe 15 hectare. Numele sau vine de la Palatul Saxon (construit in 1664) din apropierea parcului si care a fost distrus in totalitate in timpul celui de-al II-lea razboi mondial. Au fost cateva tentative de reconstructie a palatului dar momentan din lipsa de fonduri orice actiune de acest fel este oprita. La intrarea in parc dam peste Monumentul Eroului Necunoscut – o constructie sobra si impunatoare, cu o flacara in interior care arde permanent. Monumentul este pazit de doua garzi care se schimba la fiecare ora. Parcul este o oaza de verde in acesta parte a orasului, amenajat cu alei, un lac si doua puncte de atractie: fantana de pe aleea principala (sculptata in 1855) si turnul de apa (1852).
In fata parcului se afla piata Piłsudskiego marginita pe partea opusa parcului de cladiri administrative militare si birouri. Tot aici a fost ridicata in 2009 crucea Papei Ioan Paul al II-lea cu ocazia primei vizite a pontifului in Varsovia.
Muzeul Chopin
Varsovia este orasul lui Chopin chiar daca acesta nu si-a petrecut intreaga viata aici. Polonezii sunt foarte mandri de acest lucru. Muzeul este gazduit de Palatul Ostrogskich, foarte aproape de malul Vistulei. Muzeul reuseste prin expozitiile de fotografii si obiecte din cele 15 camere sa te apropie de viata compozitorului atat ca muzician cat si cu relatiile sale interumane din timpul vietii. In subsol este o expozitie audio – video care beneficiaza de tehnologie si o prezentare vizuala de ultima ora.
In oras, in fiecare seara sunt zeci de concerte de camera cu tematica „Chopin” si merita sa faci rezervare la unul dintre ele. Am ales sa particip la concertul „Time for Chopin” care se tine in fiecare seara la 6 pm in centrul vechi si este inclus in Warsaw Pass.
Centrul Copernicus
Varsovia este si orasul lui Nicolas Copernicus (1473-1543) – renumitul astronom polonez care intr-o epoca fara telescoape a descoperit ca de fapt pamantul se roteste in jurul soarelui si nu invers. Pe malul Vistulei este un centru modern de stiinta aplicata unde se pot experimenta diverse legi ale fizicii din mecanica, optica si electricitate. Pe acoperisul cladirii este amenajat un parc cu alei si zone verzi si care ofera o vedere panoramica asupra malurilor Vistulei.
Malul Vistulei
Dupa o vizita la Centrul Copernicus, o plimbare pe malul Vistulei este binevenita. Malul fluviului care strabate orasul este amenajat cu o zona de promenada, terase, zone verzi, plaje cu nisip si restaurante. S-a nimerit sa ma aflu in zona sambata seara si zona era foarte populata, de „vina” fiind si un festival culinar din zona. De aici se pot vedea podurile care traverseaza Vistula si Stadionul National PGE construit in 2012 cu ocazia campionatului european de fotbal.
Palatul Culturii si Stiintei
Cladirea – monument este fara tagada una dintre emblemele orasului. „Primita cadou” de la URSS in 1955, cladirea art deco de 237 de metri inaltime este vizibila de aproape oriunde din oras. Aici functioneaza teatre, cinema-uri, sali de conferinte si birouri. In apropierea acesteia s-a dezvoltat cartierul de cladiri de birouri al Varsoviei, hoteluri de lux, gara centrala si doua mall-uri.
La etajul 30 al cladirii este o platforma care ofera o panorama excelenta a orasului.
La 100 de metri de Palat este cladirea Marriott care ofera de la „Panorama bar”aflat la etajul 40 aceeasi panorama dar mai inalta 🙂 si include silueta Palatului din apropiere.
Muzeul Evreilor Polonezi – POLIN
Este arhicunoscuta istoria dramatica a comunitatii evreiesti in Polonia din timpul celui de-al II-lea razboi mondial. Inainte de razboi, 30% din populatia Varsoviei era reprezentata de evrei, acest lucru avand o mare influenta in viata sociala si economica a urbei. Muzeul, de fapt un centru cultural si educational a fost deschis in 2013 si expune viata si istoria pe parcursul a peste 1000 de ani a evreilor polonezi.
Praga
O vizita in Praga „de Varsovia” este o intoarcere in timp. La origini fiind un oras independent, Praga a fost „inghitita” de Varsovia si a devenit cartier al acesteia in secolul XVIII. Cartierul este situat in estul orasului, pe partea dreapta a Vistulei si este usor accesibil cu transportul public. Zona nu a prea „suferit” de modernism asa ca inca pot fi vazute inca locuintele si strazile construite dinainte de razboi. Mare parte din oras nu a fost reconstruit dupa bombardamente asa ca unele parti arata cam ….. „ca dupa razboi”. Recent, Praga a inceput sa fie recunoscuta ca o zona boema, cautata fiind de artisti. Centrul cartierului este strada Ząbkowska, aici putandu-se vedea cea mai veche casa in forma sa originala din 1866 (la nr. 14).
Palatul Wilanow
Palatul Wilanow mai este numit si Versailles-ul polonez. Este situat la 12 km de gara centrala si se poate ajunge usor cu autobuzul 519 care pleaca la fiecare 15 minute de la statia din apropierea garii. Palatul este la 500 de metri de statia Wilanow.
Resedinta regala a fost ridicata de regele Jan III Sobieski, constructia in stil baroc fiind finalizata in anul 1696. Se dorea la acea vreme a fi o replica a Palatului Versailles, lucru vizibil atat prin decoratiunile interioare, gradinile palatului cat si prin garderoba regala care copia fidel tinutele „Regelui Soare”. Vizitarea palatului are trei parti: apartamentele regale, saloanele oficiale si administrative si gradinile. Se vinde cate un bilet pentru fiecare dintre acestea. Printre salile care merita vizitate pot aminti: sala alba, dormitorul regal, sala cu picturi si dormitorul reginei.
Am petrecut 2 zile pline in Varsovia, un oras vibrant care isi respecta si evidentiaza trecutul si care este bine infipt in prezent. Mare parte din infrastructura moderna si facilitatile pentru turisti sunt datorate programelor de dezvoltare ocazionate de Campionatul European de Fotbal din 2012 dar ceea ce conteaza este faptul ca au stiut sa foloseasca aceasta oportunitate.