Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Copenhaga - obiective de vizitat & experiente - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
12010
post-template-default,single,single-post,postid-12010,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / EUROPA  / Copenhaga – obiective de vizitat & experiente
16 iul.

Copenhaga – obiective de vizitat & experiente

Nu stiu daca in urma cu zece secole pescarii care au pus bazele satului devenit ulterior Copenhaga si-au imaginat consecinta faptelor lor. Istoria este importanta intotdeauna dar prezentul si rezultatul actiunilor noastre sunt si mai importante … Ceea ce a rezultat dupa un mileniu de istorie este fara echivoc un model: o natiune exemplara, constienta de valorile ei si un oras care sta in randul celor mai frumoase orase din lume: Copenhaga.

Catre oras

Odata ajuns pe aeroport, totul duce inspre Gara Centrala: autobuze, metrouri si trenuri urbane. Toate se iau din Terminalul 3 si nu iti trebuie decat un bilet care sa acopere zonele 1-4 metropolitane si care se poate cumpara din orice statie. Este recomandata achizitia unui city pass de transport urban pe 24H, 48H, 72H sau 120H. Pretul porneste de la 80 DKK (aprox 10 EUR) / zi si este mai mult decat ok. Tichetul poate fi utilizat pe orice mijloc de transport terestru. Trenurile din zona urbana poarta initiala S, au culoarea rosie si fiecare linie este denumita A, B …. H. Trenurile metropolitane sunt gri si nu au decat cateva opriri prin oras. Atentie! Valabilitatea incepe de la data si ora cumpararii si nu a primei utilizari. Un transfer cu taxiul costa 25-30 EUR. UBER este interzis (momentan) in Danemarca.

Cazarea

Am ales cazarea in partea de nord rezidentiala a Capitalei intr-un luxury hotel cu apartamenteSTAY SEAPORT (detalii despre locatie, tipuri de apartamente si preturi, AICI). Aici au fost pe vremuri docuri comerciale maritime, zona fiind transformata in prezent in cartiere rezidentiale si hoteluri, toate orientate inspre mare si avand in fata lor amenajate locuri unde se poate face plaja. Ce placut este sa te trezesti cu Marea Baltica la fereastra si sa auzi pescarusii sau sa privesti cum cate un vas de croaziera soseste in port. M-am simtit in aceasta locatie de pe malul marii, avand si miile de iubitori de plaja imprejur, ca si intr-o vacanta-sejur. Apartamentul ales a fost un penthouse desfasurat pe 3 nivele, cu 3 dormitoare, sufragerie, bucatarie si cu o terasa pe acoperis dotata cu tot ceea ce este necesar pentru plaja si relax .

 

Este foarte relaxant si placut de observat zona docurilor din Copenhaga. Docuri amenajate pentru plaja sunt peste tot, orasul fiind situat pe o insula in Marea Baltica cu acces la mai multe canale. Interesant este cum autoritatile locale au amenajat toate zonele cu „iesire” la canal cu spatii destinate recreearii pentru localnici – podele din lemn servesc ca loc de stat la plaja, piscine naturale pentru baie, parcare de biciclete si spatii de servire a unei bauturi racoritoare sau chiar „un lunch picnic”.

Vizitarea orasului

Orice oras care se bucura de apropierea unei ape trebuie vazut in primul rand de pe … apa. Compania STROMMA (cu operatiuni in toata Scandinavia) are diverse pachete de transport: Hop-on Hop off si City Sightseeing cu barca si bus-ul, circuite cu ghizi in care nu se opreste la fiecare statie si circuite in imprejurimile orasului. Detalii despre tichete si circuite, AICI.

Deoarece am mai mers cu STROMMA  si prin alte orase nordice, tot cu vaporasele lor am facut si o plimbare pe canale. Am ales „The Grand Tour”, un circuit de 90 minute in care se naviga prin toate canalele orasului, trecand atat prin partea centrala cat si rezidentiala si suburbii. Am inceput sa ne imprietenim cu Copenhaga trecand pe langa: moderna cladire a Operei Regale, Biblioteca Nationala, Canalul Nyhavn si Frederiksholm, cartierul rezidential Christianshavn si altele. Nu exista un mod mai relaxant de a vedea un oras ca o plimbare pe canale. De la nivelul nivelul apei, treci pe langa obiective pe care mai tarziu le vei vizita. Recomand aceasta „abordare” inainte a vizita la pas orasul.

Canalul Nyhavn Canalul Nyhavn

Biblioteca Nationala Cartierul rezidential Christianshavn

Canalul Frederiksholm Cartierul rezidential Christianshavn

Oferta turistica, comerciala si experientele sunt fabuloase. Mai jos sunt cateva obiective care nu ar trebui sa lipseasca sub nici  forma din „to do list”. Nu le-am asezat in ordinea preferintelor ci a lcalizarii si a accesibilitatii lor pe harta orasului, astfel incat timpul sa fie utilizat eficient.

Mica Sirena (The Little Mermaid)

Cea mai originala si renumita atractie turistica din Copenhaga este, fara discutie, Mica Sirena. Sculptura „The Little Mermaid” din bronz si granit amplasata pe malul marii a devenit in timp simbol al orasului Copenhaga.

Statuia atrage mii de turisti zilnic, desi nu este o lucrare grandioasa sau „sclipitoare”. Sculptura impresioneaza prin povestea care a inspirat aceasta opera de arta. Povestea a fost scrisa de catre Hans Christian Andersen si este despre o sirena care a renuntat la tot din dragoste, pentru a trai pe uscat impreuna cu printul ei. Basmul spune ca in fiecare dimineata si in fiecare seara, sirena inota catre uscat, se urca pe o piatra si astepta sa apara printul de care era indragostita. Statuia a fost comandata de catre producatorul de bere Carl Jacobsen si a fost daruita municipalitatii orasului Copenhaga.

Viziteaza statuia seara, inainte de apus. In timpul zilei sunt mii de turisti veniti cu vasele de croaziera, facand imposibila o fotografie aici. Lumina si culorile sunt un alt atu care recomanda vizitarea statuii in ultima parte a zilei.

Citadela (Kastellet)

Este una dintre cele mai bine pastrate fortarete din peninsula Scandinava. Fiind situata la cativa pasi de Marea Baltica, forma sa de pentagrama cu bastioane in colturi si protejata de un canal cu apa, emana un aer care te invita sa faci un mic ocol de la Mica Sirena si sa-i treci pragul … mai exact puntile si portile 🙂

Citadela a fost construita in 1626 de regele Christian al IV-lea si refacuta in 1658 de un olandez dupa ce a suferit stricaciuni in urma asediului suedez din timpul razboiului nordic. Cladirile din complex au fost in totalitate destinate scopului militar: doua porti de acces (Poarta Regelui la sud si Poarta Norvegiei la nord) la care se ajunge pe puntile de peste canal, cinci bastioane, cazarmi, depozit de praf de pusca, o bisericuta, o inchisoare si chiar o … moara de vant pentru cereale … tot ceea ce ii trebuie unei asezari militare pentru a face fata unui asediu. Culoarea caramizie a zidurilor care sare in evidenta din verdele inconjurator, forma stelara sau pur si simplu istoria sa, fac din acest obiectiv un loc unde merita sa poposesti cateva zeci de minute … mai ales ca intrarea este libera 🙂

Chiar la intrarea in Citadela, pe malul marii se afla Biserica Anglicana. Aceasta nu ar atrage privirile daa in fata ei nu ar fi un ansamblu statuar superb: Fantana Gefion. Statuia a fost finalizata in 1908 si a fost donata orasului de catre Carlsberg cu ocazia sarbatoririi a 50 de ani de existenta a fabricii. Complexul o infatiseaza pe zeita marii Gefion (o figura mitologica nordica) conducand un grup de animale marine din mitologia nordica.

Palatul Christiansborg

Palatul Christiansborg situat fix in centrul orasului, pe insulita Slotsholmen, gazduieste sediul Parlamentului, sediul Curtii supreme si biroul primului ministru. Anumite sali din Palat sunt utilizate de catre familia regala pentru diverse evenimente.

Camerele regale includ Turnul si Camera ovala a tronului, unde Regina primeste ambasadorii diverselor state in Danemarca. Sala Tronului are acces la balconul unde se proclama monarhii. Sala mare este cea mai impunatoare camera din palat si locul unde pot fi admirate tapiseriile reginei.

Palatul are o istorie de peste 800 de ani, fiind demolat si reconstruit de doua ori, urmarea unor incendii in 1794 si, ulterior in 1884. Al treilea palat a fost construit intre 1907 si 1928. Sala mare regala este bogat decorata atat cu lucrari de arta salvate din primele doua palate inainte de incendii cat si cu lucrari de arta contemporana sub forma de tapiterii facute special pentru regina, oferite de comunitatea de business daneza in 1990 cu ocazia sarbatoririi zilei de nastere (50 de ani). Pentru vizite, detalii AICI.

Nyhavn

Nyhavn, sau portul nou, este locul perfect pentru o plimbare de relaxare si de facut fotografii in apus, bineinteles 🙂  Nyhavn avea rolul de port comercial unde pe vremuri andocau nave din toata lumea. Zona era intesata de marinari care coborau de pe vapoare in cautare de placeri, doamne de companie si o multime de baruri.

Astazi, cladirile vechi din Nyhavn sunt restaurate si renovate, oferind privitorului imagini superbe, un mix perfect intre cladirile vechi colorate insirate de-a lungul canalului, apa si vasele care misuna in toate directiile pe canal. Si acum, vara, zona este foarte aglomerata, atat cu localnici, care vin, in special seara sa consume un cocktail sau o bere, cat si de turisti care se bucura de un apus tarziu pe canale in timp ce servesc cina la unul dintre restaurantele de-a lungului canalului Nyhavn, in ritmuri de jazz. Cea mai veche casa de pe Nyhavn dateaza din 1681 si a pastrat designul original in proportie de 100%. Nu uitati! Un apus aici este unic in Copenhaga.

Palatul Amalienborg

Palatul Amalienborg este un „must visit” pentru orice turist in Copenhaga si nu doar pentru simpatizantii casei regale. Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa, primul rege viking fiind incoronat in urma cu peste 1000 de ani.

In Piata Palatului Amalienborg au fost ridicate patru palate identice, iar in mijlocul pietei a fost asezata statuia Regelui Frederik al V-lea. Intr-unul din cele patru palate este situat Muzeul Amalienborg, care expune interioarele private ale celor mai recenti regi si regine ale Danemarcei dar si o incursiune prin obiceiurile si traditiile casei regale actuale. Doua palate servesc ca resedinta privata a actualei Regine Margrethe a II a si a fiului sau mai mare – Frederik, mostenitorul tronului. Bineinteles, cele doua palate au „Baltic Sea view” 🙂

Palatul Amalienborg este resedinta casei regale inca din anul 1794. Este recomandat sa asistati la schimbarea garzii la palat care are loc zilnic la ora 12:00. Garzile vin in mars pe strazile Copenhaga de la Palatul Rosenborg si schimba garda in fata palatului in fiecare zi la ora 12. Este o experienta in sine iar uniforma militara din care se remarca caciula neagra de blana, este unica. Pentru vizite, detalii AICI.

Castelul Rosenborg

Gradini cu trandafiri, un parc imens si o cladire parca desprinsa din povesti … Acesta este Castelul Rosenborg, construit la inceputul sec. VII, de catre regele Christian al IV lea. Interioarele castelului sunt foarte bine conservate, aici putem admira comori ale artei regale, bijuteriile coroanei si Coroana Regala Daneza. Tot in castel se viziteaza cabinetul personal de scris al regelui, baia si puteti vedea figuri de ceara ale fostilor locuitori regali. Tapiteriile de pe pereti comemoreaza batalia dintre Danemarca si Suedia.

Este bine de stiut ca in Castelul Rosenborg este gazduita una dintre cele mai renumite colectii de sticla venetiana din lume.

Palatul este situat in cea mai veche gradina regala din Danemarca chiar in centrul Copenhagai, numita si Gradina Regelui. Poti opta pentru o plimbare prin parcul din fata Castelului si prin gradini. Vara, cand soarele straluceste, gradina este plina de trandafiri de toate culorile si levantica. O plimbare relaxanta prin gradini iti va oferi nu doar momente de incantare si beatitudine, dar si un set de poze minunate cu gradinile si Palatul. Pentru vizite, detalii AICI.

Turnul rotund

Turnul Rotund este cel mai vechi observator in functiune din Europa, dateaza din sec. VII si a fost construit de catre regele Christian al IV lea. Regele a decis constructia turnului pentru a continua cercetarile astronomice efectuate de catre astronomul danez, Tycho Brahe, decedat la inceputului secolului VII, realizarile acestuia fiind recunoscute la nivel european.

In prezent, Observatorul este folisit de catre astronautii amatori si mai ales de catre turisti. O scara spiralata, pe interior, te conduce 268 m sus in varful turnului de unde poti admira si fotografia strazile din orasul vechi si zona pietonala a orasului. Ca element de noutate, sus este o podea de sticla de unde se poate admira interiorul turnului de la inaltimea de 25 de metri.

Muzeul National

Muzeul National, are expozitii din epoca de piatra, evul mediu, epoca vikinga, istoria renascentisca si moderna daneza. Muzeul detine o colectie ampla de obiecte din culturi de pe tot cuprinsul planetei, o colectie de antichitati si o expozitie de jucarii. Tot aici se poate vizita apartamentul victorian Klunkehjemmet, care este nemodificat din 1890 si „Femeia Huldremose” ale carei ramasite descoperite sunt bine conservate si estimate a fi din prima decada a sec I e.n.

Inima comerciala Stroget

Strøget, este paradisul celor iubitori de shopping, fiind una dintre cele mai lungi strazi pietonale din Europa intesata cu magazine pentru toate buzunarele, de la branduri mai putin cunoscute si accesibile ca pret pana la cele mai renumite nume care dau trendul in imbracaminte si accesorii. Cu numele „Strøget” nu veti gasi nici o strada, oricat ati cauta. Aceasta este o porecla data in anii 1800 acestei zone formata din strazile Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Kobmagergade si Østergade. Printre ele, remarcabile sunt pietele Nytorv square, Gammeltorv square si Amagertorv square.

Am avut norocul sa fiu in Copenhaga in plina vara, atunci cand liceenii petreceau pe strazi cu ocazia absolvirii. Este o traditie de a inchiria camioane in care se petrece si se danseaza, in timp ce acestea hoinaresc pe strazile orasului imprastiind un zgomot infernal de claxoane si muzica. Tot din traditie face parte si un al petrecaretilor la fantana arteziana „Stork Fountain” – Fantana Berzei din Amagertorv Square pentru „botezul” de absolvire. Uzi, isi continua apoi petrecerea spre deliciul privitorilor (localnici sau turisti) care se bucurau alaturi de ei si le faceau poze si filme.

Pe coltul pietei Amagetorv, la intersectia dintre Ostergade si Kobmagergade, la ultimul etaj se afla cafeneaua „Original Coffee Illum”. Terasa si privelistea sunt absolut superbe! Merita un stop aici.

Piata Primariei

Situata imediat la iesirea din Stroget – dam peste Piata Primariei, una dintre cele mai aglomerate si importante intesectii din Copenhaga. Piata este marginita pe partea de est de cladirea Primariei – o cladire istorica construita in 1905 si inspirata arhitectonic din  Palazzo Pubblico din Siena – Italia iar in partea de nord de cladirea istorica a Hotelului Scandic si Columna Lurblaeserne. Columna are in varf doi vikingi care sufla intr-un „corn” sau „trompeta” traditionala.

In interior cladirea are un dom si un spatiu deschis unde de multe ori sunt organizate evenimente. Am dat peste expozitia si concursul de buchete florale.

In timpul sederii in Copenhaga am ramas placut surprins sa gasesc o comunitate de oameni deschisi, prietenosi, dezinhibati si cu un spirit civic dezvoltat. Daca este vara, fii pregatit cu o sapca sau o palarie de soare si cu crema de soare, iar daca sunt conditii de ploaie asigura-te ca vei avea o pelerina de ploaie, barcutele neavand acoperis ca in Stockholm sau in Goteborg.

Doua zile in Copenhaga nu este chiar suficient pentru a te bucura de toate optiunile pe care le ofera acest oras, insa, daca ma gandesc ca oricare din locurile pe care le-am mentionat mai sus mi-ar face placere sa le mai revad, un motiv in plus pentru a repeta experienta si in vara urmatoare.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.