Vacanta in Coreea de Sud – circuit si explorare
Cand spui Coreea de Sud te gandesti imediat la tehnica cea mai avansata, la tehnologia de varf, la constructiile cele mai indraznete, la oamenii pentru care munca este un cult, iar traditiile o a doua religie. Daca la toate acestea mai adaugam istoria lor veche si zbuciumata, natura frumoasa si imprevizibila, vom obtine doar o imagine de ansamblu, dar care merita din plin aprofundata pe parcursul unei vacante acolo.
O vacanta in Coreea de Sud este cea mai buna varianta sa vizitezi aceasta tara din mai multe motive: limba, indicatoarele rutiere, transferurile si logistica. Travelsmartinfo organizeaza circuite in Coreea de Sud, punctele atinse pe traseu impreuna cu date de plecare si preturi fiind AICI.
SEOUL
Seoul este capitala Republicii Coreea de 600 de ani si este situata in nord-vestul tarii, pe raul Han, in centrul peninsulei Coreea. Intemeiata in anul 18 i.Hr., a fost initial capitala regatului Baekje, unul dintre cele Trei Regate Coreene, si a continuat sa fie capitala in timpul dinastiei Joseon si a Imperiului Coreean pana in zilele noastre. Zona capitalei care include metropola Incheon si majoritatea provinciei Gyeonggi, are aprox. 24,5 milioane de locuitori, fiind una dintre cele mai populate zone metropolitane din lume. Aproape un sfert din populatia Coreei de Sud traieste in Seoul, facandu-l sa devina cel mai puternic centru economic, politic si cultural at tarii. Seoul este considerat un oras global si cosmopolit, fiind in acest sens al 9-lea in Indexul Oraselor Globale din 2008. In orasul olimpic ce a gazduit Jocurile Olimpice de vara in anul 1988 si Campionatul Mondial de Fotbal din 2002 se afla si sediile principale ale multinationalelor Samsung, LG si Hyundai. Sediul Samsung mai jos:
Seoul nu este doar tehnologie. Aici intalnim si o adevarata Mecca pentru iubitori de arta orientala, fiind un oras vrajit, un amestec de antic si modern. O panorama moderna, cu zgarie-nori din sticla, otel si beton care se ridica deasupra caselor traditionale din lemn, cu acoperisuri cu tigla si un labirint de strazi pavate in districtele asemanatoare cu niste sate.
Printre cele mai importante obiective din Seoul nu trebuie sa ratezi: Piata Namdaemun, cea mai veche piata traditionala din Seoul, situata langa “Marea Poarta din Sud”, una dintre vechile porti de acces in oras; Turnul din Seoul aflat pe muntele Namsan, inaugurat la data de 15 Octombrie 1980, care gazduieste in prezent o multime de cafenele si restaurante si celebra artera comerciala Insadong ce este un paradis pentru cei ce vor suveniruri.
Daca esti in Seoul trebuie sa-ti dedici o zi pentru o excursie in Zona Demilitarizata Coreeana, cea mai puternic militarizata granita a lumii, aflata intre cele doua tari, Coreea de Nord si Coreea de Sud. Zona se intinde de la est la vest pe o lungime de 250 km si o latime de 4 km. Ghizii e aici iti vor explica despre Razboiul din Coreea in care au murit aprox. 900 mii de chinezi, 1,5 milioane de sud-coreeni si 34 mii de americani. Locul este plin cu obiective ce evoca istoria framantata dintre cele doua coreei:
- Al treilea tunel de infiltrare nord-coreean, construit de nord-coreeni cu intentia de a invada pe ascuns Coreea de Sud, tunel descoperit insa de catre Coreea de Sud in anul 1978 ca urmare a unei informatii furnizate de catre un dezertor nord-coreean. Tunelul are o lungime de 1,5 km si este sapat la o adancime de 150 m sub pamant;
- Observatorul Dora situat pe muntele cu acelasi nume, de unde cu ajutorul binoclurilor se pot zari orasul industrial Kaesong din Coreea de Nord;
- Parcul Imjingak, construit pe malul raului Imjin pentru a-i comemora pe toti cei care si-au pierdut casele si au fost separati de familiile lor in timpul razboiului;
- Muzeul de Istorie, in care sunt cuprinse cultura si istoria orasului Seoul incepand cu epoca de piatra pana in prezent, cu accent pe epoca dinastiei Joseon, Cheongwadae – Blue House, copia sud-coreeana a Casei Albe, un complex de cladiri construite pe situl gradinii regale a dinastiei Joseon, aici desfasurandu-si activitatea guvernul, fiind si resedinta prezidentiala;
- Palatul Gyeongbokgung, unul dintre cele cinci mari palate construite de regii dinastiei Joseon, palat favorit al multor dintre printii dinastiei, care a pastrat multe elemente datand din perioada celor Trei Regate.
Insula JEJU
Peisajul cu care este daruita aceasta insula este de o frumusete ireala, traditiile culturale sunt unice, iar climatul temperat este perfect pentru vizita.
Situata la doar o ora de zbor din Seoul, Insula Jeju este cunoscuta si sub numele de “Insula Zeilor”, singurul loc din lume care are trei certificate UNESCO, fiind recunoscut la nivel mondial ca rezervatie naturala (din anul 2002), patrimoniu natural mondial (din anul 2007) si parc geologic al lumii (din anul 2010). Insula reprezinta una dintre cele 7 noi minuni ale naturii. Jeju se mandreste cu cele 360 de formatiuni vulcanice numite “oreum”, precum si cu nenumarate pesteri de lava.
Doua lucruri nu trebuie sa le scapi daca ajungi aici: Seongsan Ilchulbong, un crater vulcanic ce rasare din mare, denumit literar Varful “Rasarit de soare”, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO si Muzeul de Arta Populara Jeju.
Daca vrei sa vezi o cascada care se varsa direct in ocean, Jeju este locul potrivit: Cascada Jeongbang, cu caderi de apa de la 23 m inaltime este singura cascada din Asia care se varsa direct in ocean. Legenda spune ca un dragon sfant a trait sub ea, iar apa contine astazi spiritul dragonului si astfel poate vindeca boli si poate aduce ploaia in timpul secetei. Cascada este una dintre cele trei celebre cascade ale insulei, celelalte doua fiind Cascada Cheonjiyeon si Cascada Cheonjeyeon.
Dupa amiaza, pentru a beneficia de lumina soarelui perfecta pentru a face fotografii trebuie sa vizitezi Templul in stil budist Yakcheonsa, care inseamna “templul unde curg ape medicinale”, dupa izvoarele minerale peste care a fost ridicat; Faleza Jusangjeoll, o formatiune vulcanica similara cu Causeway din Irlanda de Nord; Parcurile The Ma, unde se poate experimenta calaria si Parcul Hallim, divizat in 16 sectoare si 4 gradini botanice.
BUSAN
Busan este principalul port al tarii si al doilea oras ca marime din Coreea de Sud, ce a devenit renumit odata cu gazduirea Jocurilor Asiatice din anul 2002. Busanul a fost de asemenea unul dintre orasele gazda pentru FIFA World Cup 2002 si reprezinta centrul de conventii internationale din Coreea. Nu poti rata daca esti aici Turnul Busan situat in Parcul Yongdusan, care ofera o priveliste spectaculoasa asupra vechiului port. Alte obiective ce nu trebuie ratate:
- Parcul Oceanic Taejongdae de pe insula Yeongdo-gu, numele acestuia fiind dat dupa Regele Taejong Muyeol (604 – 661) care venea deseori aici sa practice tirul cu arcul.
- Piata de peste Jagalchi, una dintre cele mai mari din lume, unde pescarii isi vand marfa proaspata, iar clientii negociaza pentru un pret cat mai bun.
- Casa Nurimaru APEC, numele fiind o combinatie intre cuvintele coreene: “nuri” – lume si “maru” – summit si Casa APEC, care se refera la sala de conferinte APEC – Cooperarea Economica Asia – Pacific.
- Plaja Haeundae, cea mai faimoasa plaja cu nisip alb din tara, unde se tin numeroase evenimente culturale si festivaluri de-a lungul anului si Centum City, inregistrat in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai mare complex comercial din lume.
GYEONGJU
Gyeongju a fost capitala Regatului Antic Silla, care a guvernat mare parte a peninsulei coreene intre secolele VII – IX, cunoscut si sub denumirea de “muzeul fara ziduri”. Orasul gazduieste unele dintre cele mai mari comori de arta budista din Coreea. Aici poti vizita:
- satul Yangdong, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, un sat aflat intr-o zona superba de munte, in care inca se pastreaza cladirile si obiceiurile de viata coreene din timpul dinastiei Joseon;
- Observatorul Chemseongdae, cel mai vechi observator astronomic existent din Asia de Est, fiind una dintre cele mai vechi instalatii stiintifice din lume in functiune, construit din 362 de blocuri de granit reprezentand cele 362 de zile ale anului lunar;
- Complexul Funerar Daereungwon, in care se afla mormintele regilor si nobililor dinastiei Silla, unde poti afla mai multe despre cultura Coreei de acum 1.500 de ani;
- Anapji Pond, iazul artificial unde se relaxa familia regala a dinastiei Silla, aflat in parcul Palatului Banwolseong, construit in anul 674 din ordinul Regelui Munmu.
Gyeongju este un loc bogat si in lacasuri de cult ale religiei budiste, cele mai importante fiind: Templul Bulguksa, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, unul dintre cele mai frumoase altare budiste ale Asiei si Grota Seokguram, o grota artificiala din granit alb unde se afla statuia lui Buddha Sakyamuni care priveste spre mare, inclusa si ea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ambele obiective fiind construite in sec. al VIII-lea de dinastia Silla, pe pantele Muntelui Tohamsan.
DAEGU
Poreclit Daegu cel colorat, orasul este situat in mijlocul unei vai largi iar in departare se vad varfurile muntilor Palgong-san la nord si Ap-san la sud, uneori ascunse de ceata. Cu toate ca este al treilea cel mai mare oras din Coreea de Sud, el pastreaza inca un aer rural.
Orașul este gazda uneia dintre cele mai mari baze militare americane din Coreea de Sud. Fascinanta piata traditionala de medicina naturista din Daegu este cea mai mare atractie turistica. Multi se duc sa vada radacinile ciudate de dimensiunea mari, borcanele cu miere colorata, cosurile de flori, frunze uscate si plante medicinale diverse. Chiar si cand este foarte ploios, aleile orasului au un miros puternic de plante medicinale.
Tot aici avem Templul Haeinsa, construit initial in anul 802, in al 3-lea an de domnie al regelui Ae Jang. Templul adaposteste o colectie de peste 80.000 de placute din lemn inscriptionate cu scripturile lui Buddha (Tripitaka Coreeana), o comoara nationala si universala.
Coreea de Sud – o tara relativ mica ca si suprafata dar cu o istorie milenara si un prezent glorios. Merita vizitata!