Cuba, Havana (3)
În partea a-3-a voi povesti doar despre Havana. Nu puteam să o ”combin” cu altceva …. nu se cade … Havana este Havana!
Spre seară am ajuns în Havana pornind din Trinidad, cu opriri în Zapata și Giron, așa cum am povestit în partea a -2-a.
Pentru cele trei zile cât am stat în Havana am preferat să închiriem un apartament cu 2 camere și bucătărie. După cum ziceam, exceptând zona de litoral, în interiorul insulei hotelurile sunt puține, comuniste, cu igrasie și mai și plătești o căruță de bani. Micul dejun cubanez ți-l poți face și singur deoarece materia primă este la tot pasul. Apropo, nu am mâncat mango mai bun, natural și parfumat ca aici pe toate cele 4 continente pe care se cultivă mango. O mostră de mic dejun:
Capitala este un oraș sufocant, aventuros, irezistibil, ce se întinde de-a lungul unui golfuleț și are un Malecon (zonă de promenadă) de peste 5 km unde o parte din cei 2,2 milioane de havanezii își petrec serile răcorindu-se. Aceasta a fost prima imagine pe care am văzut-o.
Havana este unul dintre marile orașe istorice ale lumii. A fost fondat în 1519 și a cunoscut o dezvoltare foarte rapidă deoarece a devenit poarta de intrare a Spaniei către lumea nouă. Orașul este mărturie a vremurilor glorioase și a vieții exuberante pe care locuitorii săi au avut-o înainte de căderea cortinei de fier. Havana este înțesată cu parcuri elegante, bulevarde largi, conace belle epoque, blocuri art deco, vile moderniste. Orașul a fost un adevărat magnet pentru americani, atrași de cazinourile ce funcționau înainte și distracțiile mai ”păcătoase”. Din păcate, după revoluție, majoritatea clădirilor monumentale au intrat înt-o epocă în care nu li s-a mai acordat atenția cuvenită și îngrijirea necesară, monumentele închinate celor aflați de partea greșită a istoriei au fost distruse dar în schimb au apărut blocurile comuniste în stil sovietic. În prezent, este în plină desfășurare un proces amplu de recondiționare al centrului istoric al Havanei, proiectul fiind subvenționat de UNESCO. Deja se văd schimbări majore în anumite părți centrale ale orașului, iar când va fi gata vom putea vedea din nou imaginea pe care a avut-o cândva.
Havana veche, cum mai este denumit centrul istoric al orașului are numeroase locuri de vizitat, punctul central fiind dat de cele patru piețe încadrate de clădiri superbe:
Plaza de Armas (piața armelor) proiectată inițial ca teren de paradă, este cea mai veche piață din oraș. În centrul ei se află un parc mic ce conține statuia lui Carlos Manuel de Cespedes. Piața este mărginită de importante clădiri din calcar: Palacio de los Capitanes Generales – locul unde stăteau guvernatorii spanioli; Muzeul orășenesc unde este reflectată istoria Havanei; Palacio del Segundo Cabo – fosta reședință a Guvernatorului iar azi găzduiește Institutul Cărții.
Plaza de la Catedral este cea mai nouă piață a orașului, zona fiind la origine o mlaștină. Piața este dominată de Catedrala San Cristobal. Străzile înguste ce dau înspre piață au un aer deosebit.
Plaza de San Francisco este situată in vecinătatea vechiului port și adăpostește clădiri importante: Bursa de Marfuri, Muzeul de Arte și o grădină în memoria prințesei Diana de Wales.
Plaza Vieja (piata veche) a fost la origini locul unde se țineau în Havana târgurile de sclavi și fiestele. Zona este plină de cafenele, cofetării și restaurante.
La tot pasul întâlnești în Havana locuri unde s-a scris istorie sau care au o simbolistică culturală deosebită:
La Bodeguita del Medio, micuța bodegă unde Errol Flyn și Ernest Hemingway poposeau la un pahar de mojito. Azi, dacă vrei poți să-ți lași semnătura pe bar. Nu te va certa nimeni 🙂
Hotel Ambos Mundos, unde Hemingway avea închiriată o cameră în permanență și unde se retrăgea uneori pentru a scrie. Din păcate, etajul la care se află camera 511 era în renovare, așa că nu ma putut să o vizităm, în schimb am avut acces pe terasa hotelului iar priveliștea a compensat faptul că nu am vizitat camera.
Vestitul bar Floridita, de asemenea un loc vizitat des de Hemingway și unde te poți răcori cu un daiquiri lângă statuia acestuia. Trebuie să știți că în acest bar prețul unui daiquiri este cel puțin dublu față de alte locații de prin împrejur … dacă vă mai zic și că gustul lasă un pic de dorit … proverbul ”la pomul lăudat …” se aplică. Dar totuși, să bei un daiquiri cu Hemingway lângă tine merită pentru prețul mai mare al licorii.
Parcul Central forfotind de lume și plasat în centru orașului dă spre intrarea în Havana Veche. Punct de socializare pentru cubanezi și loc de întâlnire pentru turiști, parcul este înconjurat de importante clădiri în stil baroc, art nouveau și deco. Aici găsim: Muzeul Revoluției, Hotel Plaza, Gran Teatro de la Havana, Prado, Palacio de los Matrimonios, Museo Nacional de Bellas Artes și multe altele. Când am pășit în această piață/parc m-am simțit ca în Barcelona și Madrid.
La tot pasul întâlnești vestitele și fotogenicele florărese care pentru un dolar te lasă să le pozezi sau să te fotografiezi cu ele.
Parque de la Fraternida situat la sud-vest de Parcul Central a fost construit în 1928 cu ocazia găzduirii de către Havana a celei de-a 6-a conferințe Pan Americane. La marginea parcului se ridică Capitoliul, clădire inspirată de Capitoliul din Washington. Cladirea a fost ridicată între 1912-1929, a găzduit Senatul și Camera Reprezentanților iar astăzi este muzeu. Din orgoliu, clădirea este cu câțiva metri mai înaltă ca sora sa din Washington DC. Tot aici găsești tot timpul la dispoziția ta pentru închiriere mașini de epocă pentru a face o plimbare memorabilă. La noi nu a fost cazul pentru că am avut mașina cu noi 17 zile / 1300 km :).
Castelul El Morro și fortăreața La Cabana, formează cel mai mare complex militar spaniol din cele două Americi. Simbol al guvernării spaniole pentru mai mult de trei secole, acest impresionant bastion construit între 1764-1774, sub forma unui triunghi, se întinde pe 10 hectare. Merită vizitat acest sit istoric mai ales ca de acolo poți avea o vedere superbă asupra orașului. Mie personal mi-a plăcut foarte mult mai ales datorită faptului că am putut cuprinde vizual zonele principale din oraș.
Hotelul Nacional construit în stil neorenascentist în 1930, este situat pe o faleză și este unul dintre cele mai renumite hoteluri ale Lumii Noi. Numeroase personalități politice, culturale și ale lumii afacerilor au poposit aici în trecut. Regel Carol al II-lea al României a înnoptat și el acolo. Interiorul hotelului este impresionant, somptuos iar într-una dintre aripile clădirii au fost expuse materiale ce evocă istoria hotelului și personalitățile care i-au trecut pragul. În sălile de spectacol ale hotelului, în anumite seri au loc spectacole susținute de Buena Vista Social Club. Biletul de intrare include și o cină cu bufet suedez. Spectacolele încep pe la ora 9 seara, dar ar fi bine să consulți programul pentru a fi sigur asupra zilelor în care se desfășoară evenimente.
Cartierul Vedado, împânzit cu de hoteluri înalte și numeroase reprezentanțe comerciale, a fost construit la începutul sec. 20 de către cubanezii bogați și nord-americani. Zona bulevardului La Rampa este cartierul de afaceri și cu hoteluri din Havana , plin de cinematografe, cluburi de jazz și grădini de vară ce te întorc cu gândul la anii 1950. Strada este un fel de Dorobanți dâmbovițean în sensul că pentru a dovedi că exiști unei anumite lumi trebuie să fi văzut în aceste locuri.
O vizită în Havana nu este completă dacă nu vizitezi Plaza de la Revolucion. Piata este locul unde se află majoritatea ministerelor și instituțiilor de guvernământ. Memorialul ridicat în cinstea lui Jose Martin și emblematica imagine a lui Che Guevara de pe cladirea ministerului transporturilor, sunt emblematice. Eu personal mi-am dorit foarte mult să văd aceste monumente, poate datorită faptului că sunt prezente peste tot în reviste, iar emoția simțită a fost una de ”tour eiffel” …
Nu departe de centrul orașului, se află Fusterlandia – locul unde locuiește și lucrează Jose Fuster, considerat a fi Picasso din Caraibe. Sculpturile acestuia împodobite cu mozaicuri multicolore sunt o plăcere pentru vizitatori. Expoziția poate fi văzută în grădinile acestuia. Atenție, acest loc nu îl prea găsiți în ghidurile turistice, iar din câte am înțeles de la băieții noștri National Geografic acum se pregătește să facă un update al locurilor de vizitat în Cuba și să-l includă și pe acesta pe liste.
Nu poți rata dacă ești în Havana o vizită la fabrica de rom și la muzeul romului. Odată ce am intrat pe poarta fabricii și mai apoi în magazinul de prezentare al acesteia, am schimbat tot ce știam despre această licoare. In Havana romul este regele la el acasa: rom de 1,3,5,7,9,13 ani … am aflat că vechimea este din 2 în 2 ani. Eu obișnuit cu licoarea din rafturile de la Metro sau Carrefour, aici am avut un mic șoc cultural, poate cauzat și de către diversitate :). Emblematic la muzeul romului este planșa unde ai toate rețetele de cocktailuri în care se folosește rom.
Hemingway a marcat profund existenta havanezilor. În cinstea acestuia, locurile pe unde a locuit, poposit și scris au fost incluse într-un circuit numit ”Drumul lui Hemingway”. Finca Vigia este punctul de maximă imprtanță pentru vizitatorii care fac acest circuit. Un domeniu de 20 de acri dominat de o casă colonială cocoțată pe o colină în San Francisco de Paula la 12 km sud-est de Havana. Priveliștea pe care o ai asupra Havanei de la această înălțime este ”breathtaking”. Scriitorul a locuit în această proprietate timp de aproape 20 de ani. Casa este încărcată de trofee, arme de foc, peste 9000 de cărți și opere de Picasso. Vestitul său vas de pescuit – Pilar este ancorat într-un pavilion separat al proprietății. Din păcate, vila nu poate fi vizitată în interior dar este ok și așa deoarece geamurile mari, în stil colonial, larg deschise, nu lasă prea multe secrete.
Havana este minunată, iar după ce se va încheia procesul de renovare și reabilitare al orașului vechi va fi superbă. Îmi place să numesc Havana – ”Roma tropicală” poate datorită aerului său boem, latin, cald și încărcat de istorie.