Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Australia & Noua Zeelanda - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
16980
destinations-template-default,single,single-destinations,postid-16980,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery

Australia si Oceania

O aventura pe taramul Austral iti va da posibilitatea de a vizita si experimenta cele mai importante atractii turistice de aici. Vei descoperi cosmopolitele orase australiene Sydney, Melbourne, Brisbane si Cairns, vei explora peisajele unice  din Blue Mountains si Tasmania, vei cunoaste imensitatea Desertului Austral si de ce nu, vei inota printre vietatile marine de la Marea Bariera de Corali.  Experienta unica va continua cu Noua Zeelanda unde te vei relaxa in cochetul oras neo zeelandez Auckland, vei lua parte la un ritual Maori si vei vizita unele din cele mai frumoase locuri de pe Pamant: Milford Sound si Rotorua.

Haideti sa descoperim impreuna acest continent prin programele si ofertele de calatorie Travelsmartinfo.  

Recomandari de vacante

Australia este continentul minunilor naturale. Este singura tara din lume care ocupa teritoriul unui intreg continent, fiind si cel mai intins stat din Oceania. Australia este cea de-a sasea tara din lume ca suprafata (7.617.930 kmp), iar pe langa teritoriul continental, ea mai cuprinde insule, dintre care cea mai mare este Tasmania. Australia este o federatie si o monarhie constitutionala parlamentara si este cel mai mic si mai uscat continent. Gazduieste zeci de parcuri si rezervatii naturale,  intre care se numara Marea Bariera de Corali.
Noua Zeelanda – in afara faptului ca reprezinta un paradis natural, este o combinatie fascinanta de culturi, orasele sale fiind ridicate in spiritul mostenirii britanice, iar societatea, modelata de istoria maori.

Australia

Datorita suprafetei extinse, pe teritoriul Australiei se intalnesc mai multe zone climatice: zona arida si semiarida (in centrul tarii), zona tropicala (in nord, deasupra Tropicului Capricornului) si zona temperata cu patru anotimpuri (pe coasta de sud-sud-est). Anotimpurile sunt inversate fata de Emisfera Nordica. In zona centrala a Australiei, in timpul verii care tine din decembrie pana in februarie, exista valuri de caldura frecvente, iar temperaturile ating in general 38°C. Unele parti ale tarii, precum regiunile estice de coasta si Insula Tasmania au un climat umed, insa efectele neplacute sunt intr-o oarecare masura atenuate de brizele vestice racoroase. In zone restranse din Australia de Sud si Australia de Vest, iernile secetoase ce tin din iunie pana in august alterneaza cu verile umede (noiembrie-martie). Cea mai racoroasa localitate este Hobart din Insula Tasmania, cu o temperatura medie de 17°C vara si 12°C iarna. In Sydney, temperatura medie anuala este de 25°C vara si de 16°C iarna, in timp ce la Alice Springs ajunge la 36°C vara si 19°C iarna. Ca urmare a temperaturilor ridicate din timpul verii seceta afecteaza puternic partea de sud a Australiei, unde, din noiembrie si pana in februarie exista riscul producerii de incendii de padure. Precipitatiile medii anuale variaza de la sub 200 mm/an in zonele desertice la 1800 mm/an in nord-vestul extrem.

Australia poate fi vizitata in orice perioada a anului. Cand in sud este foarte frig, o vizita in nord sau in centru este ideala; cand in nord este prea cald, statele din sud au un climat propice turismului. Periodic sunt organizate festivaluri, spectacole publice, banchete gastronomice si degustari de vinuri, concerte diverse, concursuri hipice sau intreceri de iahting. Lunile de vara reprezinta sezonul de varf al turismului australian, atunci cand plajele pot fi destul de aglomerate iar tarifele la servicii ceva mai mari. In lunile de iarna fluxul de turisti scade in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia Teritoriilor Nordice si a provinciilor Queensland si Australia de Vest, care se bucura acum de temperaturi placute.

Noua Zeelanda

Noua Zeelanda are un climat temperat cu puternice influente marine si climate regionale contrastante; in principalele zone locuite, rar se intalnesc temperaturi sub 0° C sau peste 30° C. In general, clima este variabila si acopera o gama larga, de la un climat subtropical, in extremitatea nordica, la unul rece, in cea sudica. La munte sunt conditii alpine aspre, care genereaza o multitudine de microclimate. Inconjurate de mare, insulele atrag precipitatii abundente – intre 60 si 160 cm3/an in unele locuri. Vanturile vestice, predominante, aduc cea mai mare cantitate de precipitatii, destul de mari pe coasta de vest a Insulei de Sud, in timp ce zonele cele mai aride sunt la numai 100 km departare, pe cealalta parte a Alpilor de Sud. Zapada imbraca muntii de pe ambele insule, dar este rar intalnita in zonele de tarm. Exista si cazuri in care sudul si estul Insulei de Sud pot fi acoperite de zapada in timpul iernii.

Media anuala a temperaturilor este de 10°C in sud si de 16°C in nord; maximele si minimele istorice sunt de 42,4°C in Rangiora, Canterbury si de -25,6°C in Ranfurly, Otago. In privinta umiditatii diferentele sunt semnificative de la o zona la alta dar si in altitudine. Localitatile cele mai insorite sunt Auckland, Welington si Christchurch cu o medie anuala de peste 2.000 ore insorite/an, zonele cele mai insorite sunt partile de nord si nord – est din Insula de Sud cu circa 2.400 ore insorite/an. Vanturile intermitente, pot produce schimbari bruste; norii se pot involbura, aducand ploaie, dupa care apare, sporadic, soarele, lucru ce se poate intampla chiar de mai multe ori pe zi. Zonele protejate de vanturile de vest au parte de mai multa vreme insorita: regiunile Nelson si Marlborough, din Insula de Sud, si Bay of Plenty si Golful Hawke, din Insula de Nord. Lipsa poluarii si stratul subtire de ozon sunt cauza unui soare stralucitor si a unui nivel ridicat al radiatiilor ultraviolete.

Fiji

Clima arhipelagului este de tip tropical marin, avand doau sezoane: sezonul (asa numit) rece in intervalul mai – octombrie si sezonul cald din noiembrie si pana in aprilie. Perioadele recomandate ca deosebit de favorabile sunt aprilie – mai si octombrie – noiembrie. In intervalul iunie – septembrie, apa marii este extrem de placuta, in timpul zilei temperaturile sunt ridicate, insa noptile sunt racoroase. In intervalul noiembrie – aprilie, precipitatiile sunt abundente, de scurta durata, insa dese; desi in aceasta perioada vanturile sunt moderate apare pericolul furtunilor tropicale.

Atractii turistice de top in Australia

1.Arta si arhitectura

  • Opera din Sydney – este cel mai emblematic monument al Australiei si un simbol al orasului Sydney. Proiectata in 1955 de arhitectul danez Jorn Utzon si selectat ca proiect castigator dintre 233 de proiecte participante in concursul organizat, cladirea a fost inaugurata de catre Regina Elisabeta a II-a abia in anul 1973. Cladirea cu acoperisul sub forma de vele umflate de vant este perfect amplasata in mijlocul portului Sydney.
  • Muzeul Australian de Vest – este o structura masiva din granit si gazduieste cea mai mare colectie de istorie naturala a tarii dar si o bogata colectie de artefacte aborigene.
  • Sydney Harbour Bridge – sau podul suspendat din Portul Sydney este o minune a arhitecturii si a ingineriei australiene. La vremea constructiei sale, 1923-1932, trebuia sa fie cel mai lung pod suspendat din lume (503m) dar, pana la finalizarea lucrarilor, a fost depasit cu 0.6m de Bayonne Bridge din New York.
  • Galeria de Arta din New South Wales – este o superba cladire de granit decorata cu coloane ce dateaza din anul 1885. La exterior este inscriptionata cu numele marilor artisti ai Renasterii, desi gazduieste o colectie de capodopere australiene, dar si o mare colectie de arta aborigena.
  • Acvariul din Sydney – este un obiectiv ce nu trebuie ratat odata ajunsi aici. Tunelurile acvatice transparente va permit sa va plimbati „printre” rechini, tipari si randunici de mare. Acesta este unul dintre cele mai mari Oceanarium-uri din portul Darling. Cladirea principala este o expozitie dedicata Marii Bariere de Corali si crocodililor de apa sarata.
  • Turnul din Sydney (Sydney Tower) – inaugurat in anul 1981,cu o inaltimea de 293 de metri si cu minaretul sau auriu, este cea mai inalta structura din Emisfera Sudica. Nu ratati oportunitatea de a merge la observator sau la unul dintre cele doua restaurante turnante pentru a beneficia de o panorama ce se intinde pana la Muntii Albastri.
  • Biblioteca Nationala a Australiei – se afla in Canberra si are in patrimoniul sau peste 2,7 milioane de carti, include si jurnalele de calatorie ale exploratorilor Burke si Wills, dar si jurnalul capitanului Cook. Biblioteca gazduieste expozitii de fotografie si arta, precum si macheta navei comandate de capitanul Cook “Endeavour”.

 2.Natura si peisaje

  • Marea Bariera de Corali -se intinde in largul coastei statului Queensland in nord-estul Australiei, si este cel mai mare ecosistem viu de pe Pamant, vizibil chiar si din spatiul cosmic. Ecosistemul se intinde de-a lungul a 2.300 km si include mii de recife si sute de insule formate din peste 600 de tipuri de corali tari si moi, gazduind nenumarate specii de pesti colorati, moluste si stele de mare, broaste testoase, delfini si rechini.
  • Parcul National Muntii Albastri (Blue Mountains) – face parte din Patrimomiul Mondial al UNESCO si gazduieste celebra formatiune de granit Trei surori. Parcul se poate vizita in cadrul unei excursii de o zi din Sydney. Aici veti descoperi cultura Aborigena, piste pentru drumetii, canyoning, activitati de escalada si de ciclism montan.
  • Royal National Park – inclus in patrimoniul orasului Sydney, afectuos denumit de localnici „Nasho” sau pur si simplu „Royal”, a fost infiintat in anul 1879 si este al doilea cel mai vechi parc national din lume. Acesta ofera vizitatorilor o gama larga de atractii si activitati, de la plante fascinante, pasari si animale, la bushwalking, ciclism, surfing si vizionarea de balene, acest parc ofera totul, de la plaje la padure tropicala.
  • Parcul National Kakadu – se intinde pe 19.804km2 de mlastini de coasta, paduri, rauri si zona pietroasa. O rezervatie enorma, care gazduieste peste 2.000 de specii de plante si animale de la crocodilul de apa sarata la testoasele Flatback si sute de specii de pasari. Parcul National Kakadu este renumit pentru siturile de cultura si arta aborigena, aici existand peste 5000 de locuri cu exemple de cultura aborigena de acum mii.Picturi rupestre datand din prihistoric pot fi vizionate in siturile Nourlangie, Nanguluwur si Ubirr. Valorile culturale si naturale ale parcului au fost recunoscute, acesta fiind inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
  • Parcul National Uluru–Kata Tjuta – este cunoscut si sub numele de Stanca Ayers. Monolitul impresionant care se ridica la 350 de metri deasupra solului plat, este unul dintre cele mai mari din lume. Aborigenii considera locul unul sacru.

 

Atractii turistice de top in Noua Zeelanda

1.Arta si arhitectura

  • Muzeul National Maritim din Auckland – sarbatoreste mostenirea navala a Noii Zeelande incepand cu primii exploratori polinezieni care navigau cu ajutorul unei canoe, si pana la eroii cupei Americii.
  • Situl Waitangi – este unul dintre cele mai importante locuri din tara deoarece aici s-a semnat unul dintre cele mai importante documente, de catre britanici si maori, care a dus la infiintarea Noii Zeelande in anul 1840.
  • Muzeul National Te Papa – se afla in Wellington si gazduieste cea mai importanta colectie de comori artistice ale Noii Zeelande. Deschis in anul 1998, muzeul se afla intr-o cladire considerata ea insasi o adevarata opera de arta. Fiind situata chiar deasupra faliei Wellingon, fundatia cladirii a fost facuta din plumb si cauciuc, avand menirea sa atenueze efectele unui eventual seism. Muzeul se intinde pe sase etaje si prezinta mediul natural dar si mostenirea maorilor. Punctul central al muzeului il reprezinta Te Marae, o marae fiind locul sacru de intalnire al unui trib maori unde se promoveaza atat cultura si limba maori, dar unde se si discuta problemele tribului sau se savarsesc anumite ceremonii importante.
  • Portul Auckland – este un port splendid cu deschidere spre golful Hauraki, fiind considerat un adevarat paradis al navigatorilor, presarat cu numeroase insulite catre care se poate ajunge doar cu feribotul.
  • Galeriile de Arta din Aukland – gazduiesc o colectie impresionanta de lucrari de arta occidentale (de la picturi renascentiste si olandeze pana la picturi cubiste), precum si o colectie bogata de tablouri ale celor mai renumiti pictori ai secolelor XVIII – XIX. Piesele centrale ale muzeului le reprezinta doua portrete maori, ale lui Charles Goldie si Gottfied Lindauer.
  • Viaductul Basin – este o zona extrem de animata dar si un important punct de interes turistic datorita numeroaselor restaurante si a vietii de noapte intense, dar si datorita numeroaselor iahturi de concurs ancorate aici.

 2.Natura si peisaje

  • Parcul Termal Waiotapu – este situat in partea centrala a insulei de nord, in apropierea orasului Rotorna. Parcul este renumit pentru activitatea geotermala dar si pentru cea vulcanica, avand numeroase trasee marcate care strabat gheizerele, izvoarele termale, lacurile formate in diferite cratere vulcanice. Tot aici se afla si renumitul gheizer Lady Knox al carui jet de apa este aruncat la o inaltime de aproximativ 30 de metri, precum si cateva centre specializate in tratamente barneo-climaterice.
  • Parcul National Tai Poutini – este locul ce gazduieste renumitii ghetari Fox si Frany Josef, precum si numeroase izvoare termale. Parcul este situat pe coasta de vest a insulei de sud si ofera pe langa privelistilor uluitoare ale celor doi ghetari, si numeroase trasee marcate destinate pasionatilor de aventura.
  • Parcul National Tongariro – este cel mai adesea considerat emblema Insulei de Nord si gazduieste cei mai impunatori vulcani din tara: Muntele Tongarino, Muntele Ngauruohoe si Muntele Ruepehu. Parcul se afla inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO si este unul dintre locurile preferate de turisti datorita numeroaselor trasee si drumetii montane ce pot fi facute vara dar si datorita sporturilor de iarna ce pot fi practicate aici iarna.
  • Parcul National Nelson Lakes – ofera peisaje spectaculoase ale lacurilor Rotoiti si Rotoroa, sculptate de ghetari in perioada glaciara. Cele doua lacuri sunt atractia principala a parcului si destinatia impatimitilor sporturilor acvatice si excursiilor de agrement.
  • Parcul National Fiordland – este considerata cea mai salbatica si mai indepartata regiune a Noii Zeelande, dar si cea mai impresionanta. Parcul ofera peisaje spectaculoase ale ghetarilor care au lucrat peste doua milioane de ani pentru a sapa adancituri care ulterior s-au umplut cu apa, dand astfel nastere numeroaselor lacuri si fiorduri din zona.
  • Parcul National Aoraki – gazduieste 19 piscuri cu inaltimi de peste 300 de metri, fiind numit si coroana Alpilor de Sud.  Parcul are o suprafata de 40% acoperita de ghetari si ofera peisaje spectaculoase ale acestora. Tot in acest parc se afla si Varful Aoraki, numit si „Spargatorul de nori” datorita inaltimii de peste 3754 metri, oferind o priveliste superba dar si un loc de antrenament extrem de apreciat de impatimitii traseelor montane.

 

Atractii turistice de top in Fiji

1.Arta si Arhitectura:

  • Muzeul Fiji – este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat de catre turistii care nu cunosc prea multe detalii despre istoria fascinanta a acestor insule situate in zona Pacificului de Sud. Conisderat un adevarat complex cultural, muzeul ofera numeroase informatii despre istoria antica si recenta a tarii precum si numeroase detalii despre ritualurile canibalistice ale unor triburi antice, dar si despre diverse instrumente, artefacte istorice si arme de razboi utilizate frecvent de care triburile indigene, precum si o privire de ansamblu asupra numeroaselor lupte politice care au avut loc recent in Fiji.
  • Parlamentul din Fiji – desi istoria politica a tarii este cu adevarat intriganta, cladirea ce gazduieste parlamentul national este considerata a fi una dintre cele mai moderne structuri din Fiji precum si un adevarat reper turistic ce nu trebuie ratat in cadrul unei vizite aici. Cladirea si-a deschis usile in anul 1192, si inca de atunci a ramas una dintre cele mai atragatoare sedii parlamentare din intreaga lume. Cladirea gazduieste de asemenea o galerie in care sunt prezentate eforturile de conservare a culturii traditionale din Fiji, aici fiind expuse numeroase panze Masaj, obiecte de arta si moaste. 

2.Natura si peisaje:

  • Insula Castaway – desi aceasta insula nu a ajuns in atentia publicului larg inainte de filmarea aici a renumite pelicule in care a fost protagonist actorul Tom Hanks, aceasta insula izolata de lume este considerata a fi una dintre “nestematele ascunse” ale arhipelagului Fiji. Insula isi rasfata turistii dornici de exploare si aventura cu o vegetatie luxurianta, ape turcoaz cristaline, plaje cu nisip alb si o viata salbatica extrem de intensa.
  • Nananu-i Ra – este un alt exemplu de cat de darnica a fost natura cu acest mic arhipelag. Insula isi incanta turistii cu numeroase plaje cu nisip alb fin, ape albastre cristaline si numeroase gradini subacvatice, in timp ce interior insulei este un adevarat tablou al unui peisaj rural tropical.
  • Parcul Patrimoniu National Koroyanitu – este considerat a fi una dintre cele mai importante atractii ecoturistice ale arhipelagului Fiji, elementul central fiind reprezentat de Castel Rock – cel mai inalt varf din parc ce ofera o panorama spectaculoasa asupra intregii intinderi a acestuia. Alte obiective turistice care pot fi vizitate in interiorul parcului sunt: padurile tropicale, satele de epoca, o cascada precum si numeroase gradini de corali si plaje uimitoare.
  • Dunele de nisip Sigatoka – desi nu sunt la fel de impunatoare precum dunele de nisip din desertul Sahara, dunele Sigetoka sunt considerate a fi unele dintre cele mai incantatoare descoperiri arheologice din arhipelagul Fiji. Tot aici au fost descoperite si un vechi loc de inmormantare ce a apartinut vechii civilizatii a Pacificului, precum si o multitudine de artefacte si obiecte de olarit. Dunele sunt situate in partea de sud a raului Sigatokan si sunt acoperite predominant de vita de vie.
  • Parcul Patrimoniu National Bouma – cuprinzand zonele de coasta dar si paduri tropicale, acest parc national este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase repere naturale ale arhipelagului Fiji. Parcul este situat in zona Taveuni, si este extrem de apreciat in randul turistilor datoria celor trei cascade spectaculoase care ofera la baza lor bazine naturale de inot in care turistii se pot scalda. 

Info utile Australia

  • Denumire oficiala: Uniunea Australiei
  • Capitala: Canberra
  • Limba oficiala: engleza
  • Moneda: Dolarul Australian (AUD), 1 AUD = 0.6846 USD
  • Fus orar: UTC +8 … UTC + 11 (Tasmania)
  • Electricitate: 230 V, 50 Hz, prize cu fise triple
  • Prefix tara: + 61
  • Forma de guvernamant: Monarhie Constitutionala
  • Suprafata: 692.024 km2
  • Asezare: este situata in emisfera sudica si este inconjurata de Oceanul Indian la Vest si de Oceanul Pacific la Est. Se invecineaza la nord cu statele Indonezia, Timorul de Est si Papua Noua Guinee, la sud se invecineaza cu Antarctica, la sud-est cu Noua Zeelanda.
  • Populatie: 142.700 de locuitori
  • Alte limbi vorbite: mandarina, Arabic, cantoneza, vietnamenza, italiana, greaca, tagalog, hindi, spaniola, punjabi
  • Grupuri etnice: 9% englezi, 25.4% australieni, 7.5% irlandezi, 6.4% scotieni, 3.3% italieni, 3.2% germani, 3.1% chinezi, 1.4% indieni, 1.4¤ greci, 1.2% olandezi, 15.8% alte grupuri etnice nespecificate.
  • Religie: 27% romano-catolici, 26% anglicani, 8% Biserica Unita din Australia
  • Greutati / masuri: metric

Info utile Noua Zeelanda

  • Denumire oficiala: Noua Zeelanda
  • Capitala: Wellington
  • Limba oficiala: engleza, maori
  • Moneda: dolarul neozeelandez (NZD), 1 NZD = 0.6708 USD
  • Fus orar: GMT + 13
  • Electricitate: 230V, frecventa 50 Hz, prize de tip australian cu trei pini in V
  • Prefix tara: +64 
  • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala
  • Suprafata: 021 km2
  • Asezare: este situata in emisfera sudica, in Oceanul Pacific., la sud-est de Australia, despartita de aceasta de Marea Tasmaniei.
  • Populatie: 973.610 locuitori
  • Grupuri etnice: 74% europeni, 14.9% maori, 11.8% asiatici, 7.4% locuitori din zona Pacificului, 1.2% africani, 1.7% altele
  • Religie: 61% catolici, 11.79% anglicani, 8.47% prezbiterieni, 15.14% alte culte crestine, 2.11% hindusi, 1.5% budisti, 1.18% musulmani, 1.53% ale religii nespecificate
  • Greutati / masuri: sistemul metric

Info utile Fiji

  • Denumire oficiala: Republica Fiji
  • Capitala: Suwa
  • Limba oficiala: taukei, fiji
  • Moneda: dolarul fijian (FJ$), 1 FJ$ = 0.4398 USD
  • Fus orar: GMT + 12
  • Electricitate: 240 V, frecventa 50 Hz, prize de tip australian cu trei pini
  • Prefix tara: + 679
  • Forma de guvernamant: republica parlamentara
  • Suprafata: 18.274 km2
  • Asezare: in Melanezia, partea de sud a Oceanului Pacific la o distanta de aproximativ 2.000 de kilometri de Noua Zeelanda, se invecineaza cu la vest cu Vanuatu, la sud – vest cu Noua Caledonie, la sud – est cu Insulele Kermadec, la est cu Tonga, la nord – est cu Samoa, Wallis si Futuna iar la nord cu Tuvalu.
  • Populatie: 926.279 locuitori
  • Alte limbi vorbite: engleza, rotumana
  • Grupuri etnice: 56.8% taukei, 37.5% indieni, 1.2% rotumani, 4.5% alte grupuri etnice europene ( europeni, chinezi)
  • Religie: 64.4% crestini, 27.9% hindusi, 6.3% islam, 0.3% sikh, 1.1% alte religii nespecificate
  • Greutati / masuri: metric

Experiente de calatorie din Australia si Oceania

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.