Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Europa - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
16975
destinations-template-default,single,single-destinations,postid-16975,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,modula-best-grid-gallery,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Europa

Europa este locul in care s-au dezvoltat marile civilizatii si imperii si ale caror vestigii le putem vedea si astazi la tot pasul. Epoca Renascentista, Iluminismul si Revolutia Industriala au fost fenomene si manifestari care au aparut tot in Europa si care au schimbat fata lumii.

Haideti sa descoperim impreuna acest continent prin programele si ofertele de calatorie Travelsmartinfo.

Recomandari de vacante

Europa acopera aproximativ 10.180.000 km2 sau 2% din suprafata Pamantului (6,8% din suprafata terestra), fiind penultimul continent ca marime. Din punct de vedere politic, Europa este impartita in cincizeci de state suverane, dintre care Rusia este cea mai mare și mai populată, acoperind 39% din continent si cuprinzand 15% din populația sa. Europa avea in 2020 o populație totală estimata la aproximativ 747 de milioane (aproximativ 11% din populația lumii).

Europa este locul in care s-au dezvoltat marile civilizatii si imperii si ale caror vestigii le putem vedea si astazi la tot pasul. Epoca Renascentista, Iluminismul si Revolutia Industriala au fost fenomene si manifestari care au aparut tot in Europa si care au schimbat fata lumii.

Franta

Prin pozitia sa in partea vestica a Europei si intr-o zona relativ apropiata de mare, Franta beneficiaza de influentele binefacatoare ale Curentului Golfului si are o clima moderat temperata. Vremea poate fi totusi foarte schimbatoare, in special iarna si primavara, cand vantul poate fi puternic si rece. Temperatura medie anuala este de 12°C; media in iulie este de circa 19°C, iar in ianuarie este de circa 3°C.

Spania

Climatul Spaniei este influentat de intinderea mare a teritoriului, dispunerea unor masive muntoase, pozitia fata de Oceanul Atlantic si extinderea in latitudine de la nord la sud. Astfel, cea mai mare parte a teritoriului are un climat continental cu temperaturi ridicate si precipitatii reduse;  partea de nord-vest are un climat oceanic, iar cea dispre Marea Mediterana un climat mediteranean. La aceasta se aduga un climat cu nuante subtropicale in Campia Andaluziei si Insulele Canare.

Climatul subtropical de aici se caracterizeaza prin temperaturi ridicate tot timpul anului (17,9 °C media lunii Ianuarie si 25,1 °C media lunii August, pentru localitatea Tenerife) si amplitudini termice reduse intre iarna și vara.

Italia

Datorita intinderii mari in longitudine, vecinatatii marii cat si datorita configuratiei interne predominant montane, clima Italiei este deosebit de diversa. In mare parte din regiunile nordice si centrale continentale, clima are caracteristici de la subtropical umede pana la continentale umede si marine. In nord clima este continentala, cu ierni relativ reci, veri calduroase si precipitatii abundente. Italia peninsulara are un climat mediteraneean, cu veri uscate si calde si cu ierni blande si umede. De la nord la sud temperaturile cresc concomitent cu scaderea precipitatiilor. Alpii protejeaza tara de vanturile reci, iar curentii maritimi o alimenteaza cu caldura si umezeala. Clima Vaii Padului este predominant continentala, cu ierni geroase si veri calduroase. Zonele de tarm din Liguria, Toscana si mare parte din sud se potrivesc cel mai bine tipului de clima mediteraneana. Conditiile climatice din zonele peninsulare de coasta pot fi foarte diferite de cele ale zonelor mai inalte si ale vailor din interior, in special in lunile de iarna, cand la altitudinile mai inalte tinde sa fie mai rece, mai umed si adesea sa cada zapada mai abundenta. Regiunile de coasta au ierni blande si veri in general uscate, desi in vai si in campii, vara tinde sa fie calduroasa. Temperaturile medii pe timp de iarna variaza de la 0° C in Alpi pana la 12° C in Sicilia, iar mediile pe timp de vara se incadreaza intre 20 – 30° C.

Grecia

Temperaturile medii anuale sunt de 25oC, iar in plin sezon turistic acestea cresc pana la aproximativ 30oC, cu maxime de pana la 35oC la umbra. Insa, cel mai important aspect il constituie faptul ca de la sfarsitul lunii Aprilie si pana la sfarsitul lunii Noiembrie temperatura apei este in jur de 20-25oC.

Clima Greciei se imparte in 3 categorii:

– clima mediteraneana, cu ierni blande, umede si veri calduroase, secetoase. Temperaturile depasesc rareori extremele, desi uneori au loc ninsori chiar si in Atena sau Creta in timpul iernii. Acest tip de clima este prezent in toate zonele de coasta, inclusiv in Atena, in Ciclade, Dodocaneze, Creta si Peloponesse, in Insulele Ionice si in unele parti din Grecia continentala centrala. Muntii Pindului afecteaza puternic clima din tara, zonele de la vest de munti fiind considerabil mai umede in medie decat cele aflate la est.

 – clima alpina in special în Grecia occidentală (Epir, Grecia Centrală, Tesalia, Macedonia occidentala precum si in partile centrale ale Peloponezului, cum ar fi Ahaia, Arcadia si parti din Lakonia pe unde trece lantul muntos).

– clima temperata in Macedonia centrala si estica, precum si in Tracia, in locuri precum Komotini, Xanthi si Evrosul de nord, cu ierni umede si geroase si veri secetoase si calduroase

Aceasta clima diversificata ofera Greciei inca un mare avantaj, acela de a putea fi vizitata in orice moment al anului. Totusi, daca nu va deranjeaza caldura, puteti vizita Grecia vara, in plin sezon, atunci cand fluxul mare de turisti ii dau un farmec aparte.

Federatia Rusa

Clima Federatiei Ruse este reprezentata printr-o mare varietate de tipuri si subdiviziuini. Intinderea mare si latitudinea determina o succesiune de zone climatice, din sud spre nord, astfel:

-Un climat temperat continental rece (pana aproape de Cercul Polar de Nord, cu ierni lungi si geroase, dar precipitatii putine. Aici se inregistreaza frecvent temperaturi ce coboara pana la -50º C, iar uneori pana la -70º C, fiind unele dintre cele mai reci regiuni ale planetei.

-Un climat subpolar, rece (de la Cercul Polar pana la tarmul Oceanului Arctic, cu un scurt anotimp de primavara.

-Un climat artic (polar), care favorizeaza existenta ghetarilor in Insula Novaia Zemlea si formarea unei banchize de gheata in Oceanul Arctic.

Atractii turistice de top in Franta

1.Arta si Arhitectura:

 • Catedrala Chartres – destul de neobisnuita pentru un edificiu religios construit in epoca medievala tarzie, catedrala gotica cunoscuta si sub numele de Catedrala Fecioarei din Chartres a inregistrat mici modificari de cand a fost ridicata, la inceputul secolului al XIII – lea. Edificiul si-a pastrat vitraliile sale originale si a devenit rapid un important loc de pelerinaj din Europa.
 • Palatul Papilor – situat in orasul Avignon, impresionantul palat dateaza din anul 1335, anul in care Papa Clement al VI – lea a fugit din Roma pentru a se stabilit la Avignon. Palatul ce troneaza pe o colina deasupra orasului a fost finalizat in mai putin de 20 de ani si ofera o imagine impozanta prin cele 10 ziduri groase de aparare si numeroasele sale turnuri de veghe, fiind unul dintre cele mai importante repere medievale din lume.
 • Arenele din Nimes – cuibarit in orasul francez Nimes, acest magnific amfiteatru este cel mai bine pastrat exemplu de arhitectura romana din Franta antica. Construit in anul 70 d.Hr., a adapostit ulterior un mic sat intre zidurile sale pana la transformarea sa intr-un ring dedicat luptelor de tauri, in secolul al XVII-lea. In prezent, este un loc extrem de popular pentru organizarea concertelor.
 • Sanctuarul Fecioarei din Lourdes – in ciuda imaginii sale turistice extrem de apreciate, Lourdes este in continuare unul dintre cele mai importante lacase crestine de pelerinaj, fiind renumit pentru vindecarile inexplicabile care au loc aici. Situat la poalele Muntilor Pirinei, aici se afla si renumita Pestera a Aparitiilor, sursa apelor vindecatoare.
 • Carcassone – o vizita in acest uimitor oras fortificat situat pe un deal din extremitatea sudului Frantei este o calatorie in timp in epoca medievala, printre aleile sale pietruite si pietele minuscule aliniate de casele si magazinele vechi. Orasul vechi este un patrimoniu mondial UNESCO pentru perfectiunea sa absoluta si o experienta de neuitat pentru vizitatori.
 • Turnul Eiffel – faimosul turn din fier forjat se afla in zona Champs de Mars din Paris si a fost numit dupa Gustave Eiffel, cel a carui companie a proiectat si construit turnul. Acesta a fost construit intre anii 1887 – 1889 cu scopul de a servi drept intrare la Expozitia Universale din anul 1889 dedicata sarbatoririi Centenarului Revolutiei Franceze.
 • Palatul Versailles – a fost principala resedinta regala a Frantei in anul 1682, in timpul domniei lui Ludovic al XIV – lea, pana la inceputul revolutiei franceze in anul 1789, sub Ludovic al XVI – lea. Palatul este in prezent un monument istoric inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, remarcabil mai ales prin faimoasa Sala a Oglinzilor, folosita ca sala de ceremonii. Tot aici se mai afla si faimoasa Opera Regala si apartamentele regale, precum si resedintele mai intime Marele Trianon si Micul Trianon situate in centru parcului, Conacul Reginei Maria Antoaneta si vastele gradini ale palatului cu fantani, canale si peluze cu flori. In timpul Revolutiei Franceze au fost confiscate toate piesele de mobilier ale palatului, insa cu timpul acestea au fost recuperate si camerele au fost restaurate.
 • Notre Dame de Paris – faimoasa catedrala medievale din Ile de la Cite, inima Parisului, este siguranta unul dintre cele mai populare obiective turistice ale Frantei. Catedrala a fost inchinata Fecioarei Maria si este considerata unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura gotica franceza, extrem de impunatoare si fermecatoare prin numeroasele sculpturi exterioare precum si prin imensele clopote si una dintre cele mai mari orgi din lume. Constructia catedralei a inceput in anul 1160 sub episcopul Maurice de Sully si a fost in mare parte terminata pana in 1260, desi a fost modificata frecvent in secolele urmatoare. In anii 1790, Notre-Dame a fost profanata in timpul Revolutiei Franceze; o mare parte din imaginile sale religioase au fost deteriorate sau distruse. In secolul XIX, catedrala a fost locul incoronarii lui Napoleon I si inmormantarea multor presedinti ai Republicii.
 • Bazilica Sacre – Coeur – este o biserica romano – catolica dedicata Inimii Sacre a lui Iisus, un reper extrem de popular al Parisului si totodata al doilea cel mai vizitat monument din oras. Bazilica se afla in varful colinei Montmartre, cel mai inalt punct al Parisului, si este deopotriva atat o cladire religioasa cat si una politica si culturala deoarece aminteste de infrangerea Frantei in razboiul franco – prusac din anul 1870.

 2.Natura si peisaje:

 • Marea Duna din Pyla – este cea mai mare duna de nisip din Europa si se afla in apropiere de Pyla sur Mer, in departamentul Gironde. Imensa duna de nisip are o inaltime de 350 de metri si se intinde pe o lungime de 2.5 kilometri, fiind situata la marginea unei paduri luxuriante in care pot f admirate specii de fauna si flora spectaculoase.
 • Cheile Verdonului – Faimoase pentru nuantele sale spectaculoase de verde smarald, raul Verdon parcurge un traseu de 25 de kilometri prin stancile impadurite de calcar incepand de la calea ferata din sud-estul regiunii alpine din Haute-Provence. Considerata a fi unele dintre cele mai frumoase chei din Europa, este un loc magic pentru caiac, canotaj, rafting, navigatie si ski nautic.
 • Pesterile Lascaux – cu o istorie ce incepe cu mai bine de 17.000 de ani in urma, la inceputurile rasei umane, aceste pesteri celebre la nivel mondial sunt considerate a fi un adevarat sanctuar sacru pentru ritualuri mistice. In anul 1940 au fost descoperite aici mii de desene rupestre ce intruchipau animale. Tot aici se afla si un muzeu de mici dimensiuni in care turistii pot afla mai multe despre inceputurile rasei umane.

Atractii turistice de top in Spania

1.Arta si Arhitectura:

 • Sagrada Familia – considerata reperul orasului Barcelona, Sagrada Familia a fost proiectata de Antonio Gaudi acum peste 100 de ani si era programata pentru a fi finalizata in urmatorii 20 de ani. Este de departe cel mai bun exemplu de catedrala medievala traditionala ale carei turnuri romantice amintesc de un castel din basme. Biserica a fost inscrisa pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO iar la data de 7 noiembrie 2010 Papa Benedict al XVI – lea a proclamat biserica bazilica.
 • Alhambra – acest complex de palate si fortarete maure din Granada este considerat a doua cea mai importanta atractie turistica a Spaniei. Complexul a fost construit initial sub forma unei fortarete de mici dimensiuni in anul 889 d.Hr pe ramasitele unei foste fortarete romane, pentru ca ulterior sa fie renovata si reconstruita la mijlocul secolului al XIII – lea de catre emirul Mohammed ben Al – Ahmar al Granadei. Fortareata a fost transformata in palat regal in anul 1333 de catre Sultanul Yusul I, sultanul Granadei, iar in anul 1492, dupa incheierea Reconquistei , palatul a devenit oficial sediul curtii regale a Regelui Ferdinand si Reginei Isabella. In anul 1526, complexul a suferit o ultima modificare ceruta din ordinul Regelui Carol al V-lea care a comandat un nou palat renascentist mult mai potrivit pentru Sfantul Imperiu Roman, o resedinta care sa reflecte stilul manierist influentat de filosofia umanista si arhitectura andaluza.
 • Palacio Real – o adevarata capodopera baroca de dimensiuni impresionante, fastuosul Palacio Real a fost construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea ca resedinta a familiei regale spaniole. Cele peste 2.800 de camere sunt considerate adevarate bijuterii ce adapostesc pe langa decoruri bogat ornamentate, si numeroase tablouri de Goya si alti artisti celebri, sute de ceasuri din bronz aurit si cinci viori Stradivarius de o valoare nepretuita. Sala Tronului este o marturie vie a puterii apuse a Imperiului Spaniol in timp ce o vizita la Sala Regala a Armelor dezvaluie arme tipice spaniole din secolele XV – XVI.
 • Muzeul Prado – gazduieste una dintre cele mai importante galerii de arta a lumii, aici fiind prezente lucrarile marilor artisti spanioli din secolul al XVI – lea. Picturile sunt o adevarata reflectie a sufletului spaniol, ce poate fi admirat atat in portretele regale ale lui Velasquez cat si in celebrele picturi intunecate ale lui Goya.
 • Plaza Oriente – reprezinta omologul spaniol al faimosului complex francez Versailles, aici aflandu-se pe langa un palat spectaculos, si teatrul de opera Teatro Real, cladiri de patrimoniu, bustului in bronz al Regelui Felipe al IV – lea precum si 20 de statui sculptate ale marilor regi spanioli. Piata de dimensiuni impresionante este o alta atractie extrem de apreciata a Spaniei, datorita gradinilor uimitoare care o inconjoara.
 • Apeductul Roman din Segovia – construit in jurul anului 50 d.Hr, aceasta constructie romana impresionanta se afla intr-o stare de conservare aproape perfecta, strajuind orasul antic Segovia, asa cum a facut-o acum 2.000 de ani. Un adevarat triumf monumental pentru inginerie, rolul apeductului era de a aduce apa din raul Rio Frio in oras printr-un canal, de-a lungul vaii Rio Clamores. Apeductul este o structura ce se intinde pe 813 metri si este format din 182 de stalpi cu arcade duble, fiind partial restaurat in secolul al XV –lea. Apeductul a fost inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
 • Cuena – un alt loc inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, orasul cucerit de cuceritorii mauri cu mai bine de 1.000 de ani in urma este un oras inconjurat de un zid medieval aflat in centrul Califatului Cordoba. Orasul Cuena a fost recucerit de fortele castiliene in secolul al XII – lea, moscheile sale au fost transformate in biserici crestine iar orasul a fost transformat intr-un adevarat oras regal cu cladiri impunatoare, inclusiv prima catedrala gotica din Spania, si este cunoscut pentru renumitele „case agatate”, situate pe varfurile stancilor.
 • El Escorial – cunoscut anterior sub denumire de Scaunul Regal din San Lorenzo de El Escorial, aceasta resedinta istorica a regilor Spaniei situata la doar 45 de kilometri de Madrid este un alt sit al Spaniei inscris pe lista Patrimoniului Mondial el UNESCO. Complexul de dimensiuni impresionante este format dintr-o manastire, o resedinta regala si un muzeu situate in varful unui deal. Complexul a fost construit la sfarsitul secolului al XVI – lea din ordinul monarhului imperial Filip al II – lea ca urmare a distrugerii Bisericii San Lorenzo in anul 1577.
 • Muzeul Guggenheim – recunoscut drept una dintre cele mai importante cladiri post-moderniste din lume, Muzeul Guggenheim din Bilbao a fost proiectat de arhitectul Frank Gehry pentru a sublinia relatia dintre arta si arhitectura spaniola. Colectia este destinata perioadei de la mijlocul secolului XX si pana in zilele noastre si prezinta miscarile cheie ale vremii. 

2.Natura si peisaje:

 • Parc Guell – este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Barcelona si este un complex format din numeroase gradini si elemente arhitecturale situate pe Colina Carmell. Parcul a fost construit intre anii 1900 – 1914 si a fost deschis oficial publicului in anul 1926. Parcul reprezinta o reflectare a plenitudinii artistice a lui Antonia Gaudi ce apartine primei decade a secolului XX, perioada in care arhitectul si-a perfectionat stilul personal si geniul arhitectonic in vederea inovarilor structurale. In anul 1984, Parc Guell a fost inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
 • Parcul El Retiro – este unul dintre cele mai mari parcuri ale Madridului ce a apartinut monarhiei spaniole pana la sfarsitul secolului al XIX – lea, cand a fost deschis publicului larg. Parcul se afla situat la marginea orasului, in apropierea Puerta de Alcala si a Muzeului Prado si este un parc magnific in care pot fi admirate numeroase sculpturi,monumente, galerii si un lac.
 • Parcul National Timanfaya – este unul dintre cele mai importante parcuri nationale ale Spaniei, fiind situat in sud – vestul insulei Lanzarote, in insulele Canare. Parcul se intinde pe o suprafata de 51 kmsi este alcatuit in intregime din sol vulcanic. Parcul este renumit si pentru faimoasa statuie “El Diablo” a lui Cesar Manrique, considerata simbolul parcului. 

Atractii turistice de top in Italia

1.Arta si Arhitectura:

 • Bazilica Sf. Petru – cel mai mare si cel mai important dintre toate lacasurile de cult ale crestinatatii, constructia Bazilicii Sf. Petru a inceput in anul 1506 pe locul de inmormantare al Sfantului Petru, apostol si primul episcop al Romei, al carui mormant se afla sub egida altarului principal. Splendida catedrala a fost finalizata in 120 de ani, la ridicarea acesteia aducandu-si contributia cei mai mari artisti ai Italiei: Michelangelo, Bernini, Raphael si Bramante. Piesa centrala a bazilicii o reprezinta faimoasa sculptura a lui Michelangelo, Pieta.
 • Muzeul Vaticanului si Capela Sixtina – este locul unde se afla si resedinta papala, faimosul Palat Apostolic inchis publicului, cu exceptia renumitei Capele Sixtine, una dintre cele mai importante capodopere ale lui Michelangelo, cu frescele sale pictate pe tavan si cu faimoasa scena a Judecatii de Apoi. Muzeul Vaticanului este considerat a fi unul dintre cele mai mari muzee din lume, adapostind colectii superbe de sculpturi si arta din antichitate si pana in secolul al XIX – lea, clasificand istoria civilizatiei umane.
 • Colosseum – situat in inima Italiei Antice, aceasta structura este cel mai mare amfiteatru roman din toate timpurile, si cel mai vizitat obiectiv turistic al Italiei. Construit in anul 72 d.Hr din ordinul imparatului Vespasian, starea actuala a acestuia, partial in ruina, se datoreaza in mare parte cutremurului din anul 1349 si a cutremurelor ulterioare ce au avut loc de-a lungul secolelor. Initial, Colosseum-ul a fost locul faimoaselor lupte intre gladiatori, pentru ca ulterior acesta sa devina locul unde au fost executati sute de crestini.
 • Marele Canal din Venetia – este considerat cel mai romantic loc din Venetia, ramanand neschimbat de la constructia sa, cu mai bine de 600 de ani in urma. Canalul se afla in Insulele Rialtine, cea mai mare laguna, si este marginit de palate renascentiste spectaculoase. Este atractia principala a Venetiei, o plimbare cu gondola aici fiind o experienta ne neratat.
 • Bazilica San Marco din Venetia – este unul dintre cele mai mari exemple de arhitectura bizantina. Biserica se afla in Piata San Marco, in imediata apropiere a Palatului Dogilor, faimosii conducatori ai Republicii Venetiene. Bogatia si opulenta designului sau au simbolizat atat vasta bogatie cat si puterea orasului italian intre secolele XI – XVIII, iar fatadele sale bogat ornamentate au fost rezultatul schimburilor comerciale infloritoare pe care Venetia le facea cu Orientul.
 • Muzeul Uffizi din Florenta – este gazduit in renumitul palat construit pentru Cosimo I de Medici in anul 1560, aici aflandu-se cea mai mare colectie de arta renascentista din intreaga lume. Pe langa faimoasele lucrari Primavara si Nasterea lui Venus ale lui Botticelli, aici se mai afla si numeroase lucrari ale celor mai titani ai Renasterii: Michelangelo, Rafael, Giotto, Titian si Caravaggio.

2.Natura si peisaje:

 • Pompei – candva un infloritor oras roman aflat in imediata apropiere a portului Napoli, orasul Pompei a fost distrus intr-o clipa de un nor piroclastic masiv in timpul eruptiei Vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr. In prezent inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, comorile sale arhitecturala precum si numeroasele ramasite umane descoperite aici pot fi admirate in Muzeul din Napoli, in timp ce plimbarile pe stradutele sale pietruite ofera sentimentul timpului oprit in loc. In acea noapte, peste 20.000 de oameni au murit in doar cateva minute, orasul si toate ramasitele fiind conservate intacte de catre lava vulcanica.
 • Amalfi si Positano – splendida coasta Amalfi se afla in Peninsula Sorrentino, la o scurta distanta de orasul Sorrento. Inscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO pentru frumusetea de neegalat, cele doua orase situate pe coasta oceanului cu stradutele lor abrupte si casele pictate in culori vii sunt unele dintre cele mai importante destinatii turistice ale Italiei. Regiunea a devenit populara datorita renumitului scriitor John Steinbeck.

Atractii turistice de top in Grecia

1.Arta si Arhitectura:

 • Acropole – situat in varful dealului ce domina orasul Atena, Partheonul, asa cum mai este cunoscut, este considerat reperul orasului Atena dar si unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din intreaga lume. Construit in intregime din marmura alba, in secolul al V – lea i.Hr, templul dedicat zeitei Atena Parthenos, a fost construit sub indrumarea faimosului sculptor grec Fidias. Partheonul este considerat apogeul arhitectural al artei dorice si este totodata cea mai importata constructie a Greciei Antice care a rezistat trecerii nemiloase a timpului.
 • Palatul din Knossos – construit in urma cu aproximativ 4.000 de ani, misteriosul Palat din Knossos se afla situat in apropierea orasului Heraklion din insula Creta si a reprezentat fostul centru al puternicului Imperiu Minoic. Palatul a devenit celebru in urma numeroaselor legende care spuneau povestea Regelui Minos, a labiritului si a minotaurului, jumatate om, jumatate taur, care il locuia.
 • Orasul Fortificat Mystras – situat in varful Muntelui Taygetos din regiunea Peloponez, orasul fortificat Mystras a devenit a doua cea mai importanta comunitate a Imperiului Bizantin, dupa orasul Constantinopol. Manastirile, palatul si fortificatiile sale in stil bizantin au fost construite in secolul al XIII – lea si au fost abandonate definitiv in anul 1830. Situl arheologic a fost inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO datorita arhitecturii sale excelent conservate, dar si a numeroaselor fresce religioase timpurii.
 • Manastirile din Meteora – situate in varful unei formatiuni de roci din Grecia Centrala, la marginea Campiei Tesaliei, acest complex format din sase manastiri este considerat a fi unul dintre cele mai mari complexe de acest fel din estul Europei, si al doilea ca importanta dupa Muntele Athos. Manastirile din Meteora au fost inscrise pe lista Patromoniului Mondial al UNESCO, si dintr-un total de douazeci si patru, in prezent mai pot fi admirate doar sase.
 • Amfiteatrul din Epidaurus – magnificul amfiteatru construit in secolul al IV – lea precum si templul din Aslepius situat in imediata apropiere, sunt edificii dedicate zeilor vindecarii, Apollo, Asclepi si Hygeia si reprezinta exemple rafinate ale arhitecturii grecesti puriste ce a caracterizat Epoca de Aur a Imperiului Grecesc. Inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, amfiteatrul inconjurat de satele de pescuit traditionale rurale este si in prezent folosit pentru a gazduit numeroase spectacole in aer liber, in noptile calde de vara.
 • Sanctuarul de la Delfi – locul faimosului Oracul din Delfi precum si a templului inchinat faimosului zeu Apollo, Sanctuarul de la Delfi se bucura de o amplasare spectaculoasa, pe versantul Muntelui Parnassus. Considerat in timpul Imperiului Grecesc centrul unviersului, conform legendelor, Delfi ar fi luat nastere in locul de intalnire a celor doi vulturi pe care Zeus i-ar fi eliberat, cate unu la fiecare capat al lumii. Timp de secole acest sanctuar a fost locul unde regii Greciei veneau sa consulte oracolul atunci cand se aflau la o rascruce a vietii lor, flacara eterna arzand aici timp de secole.
 • Manastirea Apocalipsei ­– situata pe insula Patmos, sub Manastirea Apocalipsei se afla o pestera despre care legendele locale sustin ca ar fi locul in care Sfantul Apostol Ioan a primit viziunile sale de la Iisus Hristor, viziuni care au dus la scrierea de catre acesta a Cartii Apocalipsei, cartea finala a Noului Testament.
 • Orasul Vechi Rodos – situat in apele Marii Egee, foarte aproape de Turcia, insula Rhodos este cea mai mare insula din Arhipelagul Dodecanez. Capitala sa, orasul vechi Rodos, este considerat a fi unul dintre cele mai importante obiective turistice din Grecia si se afla inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO datorita sistemului impresionant de fortificatii care includ turnurile monumentale precum si portile construite de Cavalerii Ordinului Sf Ioan, in urma preluarii controlului acestora asupra insulei, in secolul al XIV – lea.
 • Orasul Vechi Corfu – considerat unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Greciei, Corful este situat in Marea Ionica, in largul coastei de vest a continentului. Capitala orasului a fost inscrisa pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO datorita arhitecturii sale italiene elegante – orasul aflandu-se sub stapanirea venetienilor timp de cateva secole. Orasul vechi isi farmeca vizitatorii cu numeroasele stradute romantice pietruite, cu doua fortarete construite in scolul al XVI – lea, dar si cu numeroase cafenele in care s-a pastrat aerul vechi al insulei. 

2.Natura si peisaje:

 • Muntele Athos – cunoscut de-a lungul secolelor sub numele de Muntele Sfant, Muntele Athos este locul unde sunt gazduite 20 de manastiri antice precum si comunitatile lor de calugari. Manastirea Simonpetra este considerata cel mai spectaculos lacas de pe munte. Pentru o vizita aici, este nevoie de un permis special, accesul femeilor fiind strict interzis pe munte.
 • Muntele Olimp – situat in zona Olympus, la granita dintre Tesalia si Macedonia, Muntele Olimp este cel mai inalt munte din Grecia, si este format din peste 52 de varfuri si chei, cel mai inalt fiind Varful Mytikas, cu o altitudine de 2.917 metri. Cunoscut in mitologia greaca drept casa zeilor greci, muntele Olimp este remarcabil si pentru biodiversitatea exceptionala si flora extrem de bogata. Este inscris pe lista rezervatiilor mondiale ale biosferei UNESCO si a fost de asemenea si primul parc national din Grecia, deschis in anul 1938.
 • Pesterile Albastre din Zakynthos – sunt considerate a fi una dintre cele mai importante obiective turistice ale insulei Zakynthos si constau dintr-o serie de formatiuni geologice particulare care au dat nastere unei succesiuni de pesteri de-a lungul coastei de nord – vest a insulei, numele datorandu-se reflexiei apei albastre pe peretii pesterilor. 

Atractii turistice de top in Federatia Rusa

1.Arta si arhitectura

 • Catedrala Sf. Vasile – situata chiar in inima Moscovei, in renumita Piata Rosie, Catedrala Ortodoxa Sfantul Vasile este considerata emblema tarii datorita spirelor si cupolelor sale extrem de bogat ornamentate si colorate. Construita in anul 1555, din ordinul infamului tar Ivan cel Groaznic, catedrala comemoreaza cuceririle sangeroase ale Kazanului si Astrakhanului. In prezent, catedrala face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO din Kremlin, nucleul sau intern cuprinzand opt biserici laterale dispuse intr-o simetrie perfecta in jurul unei cladiri centrale.
 • Kremlinul – veghind asupra raului Moscova si a Pietei Rosii, masiva cetate fortificata a Kremlinului este constituita dintr-un complex de cladiri, patru palate si patru catedrale. Initial construita pentru a servi drept resedinta tarilor rusesti, in prezent aceasta este folosita ca resedinta oficiala a actualului presedinte al Federatiei Ruse. Complexul a fost construit din ordinul Ecaterinei cea Mare, majoritatea cladirilor fiind construite intre secolele XV – XVI, pe fundatia unor structuri anterioare.
 • Palatul de Iarna Sankt Petersburg si Muzeul Ermitage – este un palat de proportii monumentale dar si un muzeu cu o impresionanta fatada baroca ce reflecta puterea si bogatia Rusiei Imperiale. Palatul a fost construit in anul 1728 pe locul fostului palat al tarului Petru cel Mare. Complexul a fost modificat constant de-a lungul secolelor, aici aflandu-se totodata si Muzeul Ermitage,cel mai mare muzeu din lume care adaposteste o colectie impresionanta de peste trei milioane de lucrari de arta, precum si artefacte nepretuite din Rusia, Europa si Asia.
 • Kazan – capitala regiunii Tatarstan, Kazan este renumit pentru sediul vechiului Kremlin, fiind asezat de-a lungul malurilor raului Volga. Complexul este o frumoasa cetate aflata pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, care contine Catedrala a Bunei Vestire si Turnul Soyembika. Anexat Rusiei de catre Ivan cel Groaznic in anul 1552, orasul este acum un important centru cultural al populatiei tatare dar si sediul principal al celebrei companii de balet Kirov.
 • Mausoleul lui Lenin – este una dintre cele mai mari atractii turistice ale Rusiei, situat in Piata Rosie din Moscova, fiind locul unde se afla ramasitele lui Vladimir Lenin.
 • Patriarshy Prudly – este o imagine inghetata in timp a Rusiei staliniste, o imagine tipica a unui iaz patrat strajuit de blocuri de apartamente cu sase sau sapte etaje. Situat in apropierea pietei Mayakovsky si a strazii principale Tverskaya Ullitsa, acest loc este un must – see pentru cei care au citit faimosul roman „Maestrul si Margareta” de Mikhail Bulgakov.
 • Irkutsk – situat in estul Siberiei, acest oras a fost la inceputul secolului al XIX – lea un refugiu pentru nobili, artisti dar si pentru ofiterii militari rusi exilati care au luat parte la revolta impotriva tarului de atunci, Nicolae I. Casele construite din lemn bogat ornamentat au devenit rapid un important obiectiv pentru viata culturala, sociala si intelectuala, fiind extrem de bine conservate pana in prezent.
 • Peterhof – situat in Golful Finlandei, la Marea Baltica, acest oras a fost mosia imperiala a tarului Petreu cel Mare si gazduieste unul dintre cele mai impresionante palate ale Rusiei, amenajat de renumitul arhitect italian Giacomo Querenghi. Palatul a fost grav avariat in timpul celui de-al doilea razboi mondial si restaurant complet la forma sa initiala.
 • Tsarskoe Selo – supranumit si „Versailles-ul rusesc”, acesta se afla la marginea orasului St. Petersburg, fiind renumit la nivel mondial pentru palatele sale clasice. Fondat in anul 1708, complexul cu importante influente arhitecturale europene a fost ridicat din ordinul tarului Petru cel Mare. Atractia centrala a complexului este Palatul Catherine, construit in onoare sotiei lui Petru cel Mare, tarina Catherine.
 • Fortareata Petru si Pavel – este prima si cea mai importanta cladire ridicata in cetatea imperiala din Sankt Petersburg, fiind ridicata exact pe locul unde tarul Petru cel Mare a ordonat ingroparea unei relicve ce a apartinut Sfantului Andrei, ca piatra de temelie pentru fondarea orasului. Construita in timpul razboiului cu Suedia, cetatea a avut ca principal scop apararea orasului impotriva incursiunilor suedeze si a atacurilor navale.
 • Catedrala Sf. Isaac – candva cea mai mare catedrala din Rusia, Sf. Isaac a fost fondata in anul 1818 si terminata in anul 1858, sub conducerea arhitectului francez August Montferrand. Cupola magnifica aurita domina peisajul urban al orasului St. Petersburg, in timp ce fatadele extraordinare, statuile si mozaicurile rafinate au ramas o marturie vie a bogatiilor Rusiei Imperiale.
 • Palatul Yusupov – cunoscut ca fiind locul in care a fost ucis calugarul Rasputin de catre printul Yusupov in anul 1916, acest palat ofera o privire de ansamblu asupra vietii familiei imperiale in ultimele sale zile la carma Rusiei. Cele mai importante puncte de reper sunt reprezentate de Camera Moorish – camera mozaicurilor, compartimentul secret din Camera cu Piscina, si nu in ultimul rand fabulosul teatru Rococo cu 180 de locuri. Desi misterul din jurul uciderii lui Rasputin nu a fost niciodata pe deplin elucidat, legendele spun ca, desi autopsia a dezvaluit ca s-ar fi inecat in rau, acesta ar fi fost otravit si impuscat de patru ori de la distanta mica.

 2.Natura si peisaje

 • Insula Kizhi – situata in minunatul Lac Onega, insula este cel mai mare muzeu in aer liber al vietii traditionale din Rusia, dar si un important patrimoniu mondial al UNESCO. Complexul istoric, cultural si de o frumusete naturala de-a dreptul impresionanta, detine 83 de cladiri traditionale din lemn reconstruite, incluzand capele, case ale taranilor, hambare, mori de vant si multe altele. Piesa centrala a complexului este Biserica Schimbarii, cu cele 22 de cupole impresionante.
 • Gradina Zoologica Novosibirsk – situata intr-o padure naturala din Siberia, gradina zoologica Novosibirsk este binecunoscuta la nivel mondial pentru colectia uimitoare de specii rare dar si pentru eforturile sustinute de conservare. Aici se afla peste 4.000 de specii de animale, vedeta gradinii fiind tigrul alb, o specie aflata pe cale de disparitie.
 • Lacul Baikal – este cel mai adanc si cel mai vechi lac din lume, avand o adancime de 1700 m si o vechime de peste 25 milioane de ani. Lacul este situat in regiunea muntoasa a Siberiei, la nord de granita cu Mongolia, se intinde pe o suprafata de 3,15 milioane de hectare si contine 20% din rezerva de apa potabila inghetata a planetei.
 • Muntii Urali – formeaza granita naturala dintre Europa si Asia. Lantul se intinde pe aproximativ 2,100 km de la Oceanul Arctic pana la granita de nord a Kazahstanului.
 • Peninsula Kamchatka – este situata in sudul marii Ohotsk si gazduieste numerosi vulcani activi.

Info utile Franta

 • Denumire oficiala: Republica Franceza
 • Capitala: Paris
 • Limba oficiala: franceza
 • Moneda: Euro
 • Fus orar: GMT + 1
 • Electricitate: 230 V, frecventa 50 Hz, prize de tip european
 • Prefix tara: + 33
 • Forma de guvernamant: Republica semi – prezidentiala
 • Suprafata: 640.679 km2
 • Asezare: este o tara situata in Europa de Vest ce se invecineaza in nord – est cu Belgia, Luxembourg si Germania, in est cu Italia si Elvetia iar in sud cu Andorra si Spania.
 • Populatie: 67.022.000 locuitori
 • Alte limbi vorbite: engleza, spaniola, germana, italiana, araba, portugheza
 • Grupuri etnice: 76.9% francezi, 2.2% algerieni, 1.9% italieni, 1.5% portughezi, 1.4% flamanzi, 1.3% marocani, 1.3% evrei, 10.8% alte grupuri etnice nespecificate
 • Religie: 64.55 crestini, 8% musulmani, 25.5%ireligiosi
 • Greutati / masuri: metric

Info utile Spania

 • Denumire oficiala: Regatul Spaniei
 • Capitala: Madrid
 • Limba oficiala: Spaniola
 • Moneda: euro
 • Fus orar: GMT + 1
 • Electricitate: 230 V, frecventa 50 Hz, prize de tip european
 • Prefix tara: + 34
 • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala
 • Suprafata: 505.990 km2
 • Asezare: in sud – vestul Europei, in Peninsula Iberica, ce se invecineaza la nord si la nord – est cu Franta, Andorra si Golful Biscaya, la vest si la nord – vest cu Portugalia si Oceanul Atlantic, in timp ce la sud si la est este marginita de Marea Mediterana.
 • Populatie: 46.733.038 locuitori
 • Alte limbi vorbite: castiliana, catalana, galitiana, basca
 • Grupuri etnice: 67% spanioli, 10.33% alte grupuri etnice
 • Religie: 71.1% catolici, 25.4% ireligiosii, 2.3% alte religii nedeclarate
 • Greutati / masuri: metric

Info utile Italia

 • Denumire oficiala: Republica Italiana
 • Capitala: Roma
 • Limba oficiala: italiana
 • Moneda: euro
 • Fus orar: GMT + 1
 • Electricitate: 220V, frecventa 50 Hz, prize de tip european
 • Prefix tara: +39
 • Forma de guvernamant: Republica parlamentara
 • Suprafata: 301.340 km2
 • Asezare: in partea central sudica a Europei, formata din Peninsula Italica si cateva insule aflate in Marea Mediterana. Italia se invecineaza la nord cu Austria si Elvetia, la nord – est cu Slovenia, la nord – vest cu Franta, dar si cu San Marino si Vatican, doua enclave independente.
 • Populatie: 60.359.546 locuitori
 • Alte limbi vorbite: engleza, franceza, spaniola
 • Grupuri etnice: 91.5% italieni, 8.5% ale grupuri etnice nespecificate
 • Religie: 78% Romano – Catolici, 15% ireligiosi, 7% alte religii nespecificate
 • Greutati / masuri: metric

Info utile Grecia

 • Denumire oficiala: Republica Elena
 • Capitala: Atena
 • Limba oficiala: greaca
 • Moneda: euro
 • Fus orar: GMT + 2
 • Electricitate: 230 V, frecventa 50 Hz, prize de tip european
 • Prefix tara: + 30
 • Forma de guvernamant: Republica parlamentara
 • Suprafata: 131.957 km2
 • Asezare: in Europa de sud, la intersectia a trei continente Europa, Africa si Asia de Vest. Se invecineaza la nord cu Macedonia de Nord si Bulgaria, la nord – est cu Turcia iar la nord – vest cu Albania.
 • Populatie: 10.724.599 locuitori
 • Alte limbi vorbite: cretana, turca, armeana, albaneza, bulgara, ladina, engleza, germana
 • Grupuri etnice: 98% greci, 2%albanezi, armeni, macedoneni, arvaniti, turci, pomaci
 • Religie: 90% crestini, 7% neafiliati, 2% musulmani, 1% alte religii nespecificate
 • Greutati / masuri: sistemul metric

Info utile Federatia Rusa

 • Denumire oficiala: Federatia Rusa
 • Capitala: Moscova
 • Limba oficiala: rusa
 • Moneda: rubla ruseasca (RUB), 1 RUB = 0.0154  USD
 • Fus orar: GMT + 2 – GMT + 12
 • Electricitate: 220 V, frecventa 50 Hz, prize de tip european si rusesc
 • Prefix tara: + 7
 • Forma de guvernamant: Republica semi – prezidentiala
 • Suprafata:098.246 km2
 • Asezare: in Eurasia, cuprinde aproape in totalitate Asia de Nord precum si o mare parte din Europa de Nord.
 • Populatie: 003.104 locuitori
 • Alte limbi vorbite: engleza, 100 dialecte regionale
 • Grupuri etnice: 81% rusi, 3.7% tatari, 1.4% ucraineni, 1.2% armeni, 1.1% bashkir, 1% chuvash, 11% alte grupuri nespecificate
 • Religie: 42% ortodocsi rusi, 6% musulmani, 5% ortodocsi, 8% alte religii, 37% neafiliati
 • Greutati / masuri: sistemul metric

Experiente de calatorie in Europa

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.