Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
DOMINICA - insula gradina - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
13141
post-template-default,single,single-post,postid-13141,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
30 dec.

DOMINICA – insula gradina

Dominica, o insulita situata in Indiile de vest din Marea Caraibelor, mai este numita si „Insula Natura” pentru ca este asemenea unei imense gradini botanice in aer liber presarata cu izvoare termale si o jungla tropicala pe alocuri de nepatruns. In centrul insulei gasim Parcul National Morne Trois Pitons („cele trei varfuri”) care gazdueste toate minunatiile naturale pe care nu ai voie sa le ratezi daca ajungi in Dominica: Cascadele Trafalgar, Freshwater Lake, Boiling lake, valea Roseau cu izvoare naturale de ape termale sulfuroase si Emerald pool.

Intreaga insula este, la propriu, natura virgina – pe alocuri accesul la anumite atractii naturale fiind ingreunat de lipsa infrastructurii rutiere. Daca mai adaugam faptul ca Dominica a fost greu incercata de uraganul “Maria” in anul 2017 si care a venit la pachet cu alunecarile de teren si surparea unor poduri,  toate acestea fac dificil accesul la unele zone de interes.

Ce trebuie sa stiti inainte de a ajunge in Dominica?

  • In primul rand, sa nu confundam Dominica cu Republica Dominicana – o insula vecina din Caraibe, recunoscuta de altfel pentru plaje paradisiace si apele turquoise
  • Dominica a fost descoperita de Cristofor Columb in anul 1493, intr-o zi de duminica, si de aici provenienta numelui insulei
  • Mottoul insulei este “Apres Bondie C’est La Ter” – “Dupa Dumnezeu, este Pamantul”, cu accent pe mostenirea francezo-creola, orientarea spre religie si apartenenta de bucata de pamant care le este casa
  • Fosta colonie britanica, care si-a castigat independenta in 1978, condusul masinii se face pe partea stanga. Permisul de conducere European nu este valabil, trebuind sa obtii un permis local prin intermediul firmelor de rent a car. Documentul se elibereaza pe loc la ridicarea masinii si costa 12 USD.
  • Infrastructura rutiera este destul de avariata si pe alocuri accesul in diferite zone de vizitat se face pe drumuri neamenajate sau cu foarte multe gropi. Companiile de rent a car va vor inchiria doar SUV-uri in Dominica. Indicatoarele rutiere lipsesc si ele in mare parte, intrebatul in stanga si dreapta fiind cea mai sigura metoda prin care te asiguri ca nu gresesti drumul. Localnicii sunt prietenosi si cunosc bine locurile cautate de turisti, asa ca te descurci si fara GPS.
  • Este utila cumpararea unui bilet de acces in parcurile nationale pentru 7 zile. Costa 12 USD iar pretul unei intrari in orice parc este 5 USD. Biletul pentru 7 zile poate fi achizitionat de la intrarea oricarui parc.
  • Moneda locala este „dolarul est-caraibean” – XCD. Platile cu cardul sunt aproape inexistente (se poate plati la benzinarii si cateva magazine din Roseau) iar paritatea este 1 USD = 2.70 XCD. Platile cash se pot face atat in XCD cat si USD dar atentie la conversie 🙂 .
  • Costul unui gallon de benzina (3.785 litri) este 5 USD si este acelasi la toate benzinariile.

Cum ajungem in Dominica?

  • Nu sunt zboruri transcontinentale directe din Europa catre Dominica. Se poate zbura din Europa pe alte insule vecine – Guadeloupe, St Lucia, Barbados, Puerto Rico, Martinica si de aici iei un zbor local cu Air Antilles sau cu barca rapida de la Express des Iles. Am sosit din Guadeloupe pe calea aerului si am plecat catre Martinique cu barca.

  • Dominica este situata la sud de insula franceza Guadeloupe si la nord de Martinica. Transferul intre aceste insule se face cu barca rapida Express des Iles, cu oprire in Roseau – Dominica, timpul de calatorie din Guadeloupe fiind de 2,5 ore si de 2 ore din Martinica.
  • Din Guadeloupe se poate zbura pana in Dominica cu Air Antilles, durata zborului fiind de 15 min iar sosirea este in Marigot – Aeroportul Douglas Charles, pe partea nord estica a insulei. Transferul de la aeroport pana in Roseau – capitala insulei – dureaza aproximativ 2 ore, spre deosebire de transferul cu barca care te lasa direct in Roseau. Oricum, in timpul transferului de la aeroport este o buna oportunitate de a cunoaste partea nord-estica si nordica a insulei, mai putin vizitate de turisti.

Optiuni de cazare in Dominica

Asa cum am amintit la inceput, insula este foarte salbatica, cu o flora si fauna diversificate, ajutate fiind de climatul tropical si relieful vulcanic si muntos. Zonele recomandate de cazare pentru a fi cat mai eficient in vizitarea insulei sunt:

  • Roseau – in orasul capitala
  • Valea Roseau – in zona muntoasa din interiorul Parcului National Morne Trois Pitons
  • Coasta de vest – intre Portsmouth si Roseau

Sunt foarte multe variante pentru inchiriere de vile in sistem self catering si pensiuni mici, insa nu veti gasi lanturi hoteliere internationale. Cadrul natural in care sunt situate pensiunile poate fi un criteriu prioritar in alegerea unei optiuni sau alta. Noi am inchiriat un apartament intr-o vila de pe coasta de vest a insulei, la 29 km nord de Roseau in Localitatea Mero. Aici se gaseste si cea mai frumoasa plaja de pe insula, plaja Mero – cu nisip vulcanic.

Caribbean Sea View Holidays Appartments este un complex de doua vile situate sus pe munte cu vedere la ocean si plaja Mero. Fiecare apartament este dotat cu un dormitor / doua dormitoare, hol, baie, bucatarie complet utilata si o terasa imensa care iti ofera cea mai spectaculoasa priveliste spre ocean.

Caribbean Sea View Holidays Appartments Caribbean Sea View Holidays Appartments

De mentionat ca in varianta alegerii unei cazari cu self catering, procurarea alimentelor pentru a gati in casa poate fi o problema. Insula nu dispune de prea multe facilitati „comerciale”, majoritatea cumparaturilor facandu-se in magazinele din orasele mici unde se comercializeaza mai mult semipreparate congelate si conserve si mai putin alimente proaspete. In zona Roseau se gaseste un supermarket, deci va trebui sa profitati de trecerea prin / pe langa Roseau si sa va procurati cele necesare pentru a gati, cel putin, un mic dejun in casa. Restaurantele din afara Roseau sunt aproape inexistente iar acolo unde exista au aspectul unor terase pe plaja, cei drept, cu mancare delicioasa dar destul de scumpa (un hamburger 8-9 USD, un fel principal 15-20 USD, o bere 2-3 USD).

Roseau, capitala Dominicai

Pentru ca tot am vorbit si facut referire la Roseau, capitala Dominicai merita mai mult decat a fi mentionata ca un simplu punct de reper pentru obiectivele turistice. Oras colonial cu multe cladiri istorice (nu toate in cea mai buna forma), in prezent este cel mai populat oras din tara (18.000 locuitori) si este un centru economic important. Traficul in oras este de cosmar si trebuie evitata zona portuara mai ales atunci cand acosteaza in port vasele de croaziere si deodata sute de masini vin sa-si ofere serviciile pentru circuite pe insula. Pentru a face o plimbare pe stradutele colorate din apropierea portului si a „old market” trebuie lasata masina mai departe de acestea deoarece cu siguranta nu vei gasi un loc de parcare prin apropiere. Oricum, micul efort este rasplatit cu experienta strazii autentice.

Nu exista un loc mai bun pentru a intelege orasul decat de undeva de sus, iar Roseau ofera acest loc: Morne Bruce – este un deal de unde se poate vedea panorama intregului oras. Se poate ajunge in varf atat pe jos, urcand prin gradina botanica pe Jack’s Walk trail, cat si cu masina. Tot aici este si resedinta presedintelui. Majoritatea locurilor care se pot vizita se afla in zona centrala – portuara , de-a lungul Victoria street, si dintre ele as aminti:

  • o plimbare prin „old market” si pe stradutele intortocheate din imprejur te intoarce in urma cu 300 de ani, atunci cand aici se tineau negotul cu sclavi, executii si adunari politice.
  •  gradina botanica de la poalele dealului Morne Bruce, nu este cea mai spectaculoasa experienta dar totusi pot fi vazute cateva exemplare seculare de banyan, palmieri si ficusi.
  •  Catedrala – cladirea in stil gotic de astazi a fost ridicata in 1916 pe locul unei vechi biserici din lemn.
  • Rock cafe – un pub in apropierea portului, de fapt niste ruine ingenios amenajate pe interior, la mare cautare printre turisti.
  • Libraria publica,  cladire din piatra fondata in 1906 de filantropistul Andrew Carnegie contine o colectie de carti reprezentativa pentru insula.
  • Resedinta Presedintelui, numita si „The State House” este fosta resedinta a Guvernatorului Dominicai si care din 1978 (de la castigarea independentei) a revenit presedentiei.

Resedinta Presedintelui - "The State House" View de pe Morne Bruce

Old Market Roseau Rock cafe - Roseau

 Catedrala Libraria publica

Plaja, drumetii si multa natura….

Dominica nu exceleaza prea mult in plaje precum alte insule din Caraibe. Fiind o insula muntoasa si vulcanica, zonele de coasta sunt abrupte iar plajele sunt toate cu nisip negru. As mai adauga ca un element inedit: este singurul loc unde am vazut o “bubble beach”, adica o plaja unde se pot vedea cum ies din apa gazele sulfuroase in zona vulcanica Soufriere.

Cea mai frumoasa plaja din Dominica este plaja Mero din … Mero 🙂 , situata pe coasta de vest a insulei la 29 km nord de capitala Roseau. Plaja era fix “la picioarele noastre” deoarece terasa vilei avea vedere directa inspre ea. O plaja cu nisip negru, cu facilitati specifice – umbrele din paie, sezloguri, bar, terasa – perfecta pentru un apus superb in fiecare seara.

Plaja este cautata de catre familiile cu copii care vin aici la relaxare insa, pe alocuri, in cursul zilei poate deveni aglomerata cu turistii vaselor de croaziera care acosteaza in Roseau si aleg sa vina in excursie pe plaja Mero.

Batibou Beach, am intalnit-o la transferul cu masina de la aeroport catre Mero. Se afla in partea de nord a insulei unde oceanul este destul de calm si permite inotul in zona. Este o plaja cu nisip gri – negru, cu palmieri si este “dotata” cu un bar rustic si cateva hamace pentru relaxare.

Champaigne Beach sau “Bubble Beach” este situata la sud de capitala Roseau, in orasul Soufriere – la extremitatea sudica a insulei. Activitatea vulcanica din zona este cea care cauzeaza iesirea bulelor de gaze prin apa. Fenomenul este unic si atrage vizitatori datorita combinatiei dintre relief, ape termale sulfuroase si zona rurala autentica dominicana.

Pe coasta estica a insulei, relieful este accidentat si nu prea sunt plaje care sa permita inotul. In plus, insula este afectata de la ultimul uragan din 2017, astfel ca orice deplasare pentru a vizita mai multe locuri iti ia mult timp. Cu toate acestea, din loc in loc iti mai trece supararea datorata drumului deoarece dai peste privelisti care te fac sa te intrebi daca nu cumva te afli in Cinque Terre din Italia. Satele cu casele lor colorate de pe tarm au fost „fortate” de munte sa se imprastie pe versantii din apropiere.

Parcul National Morne Trois Pitons este cel mai cautat loc de pe insula de catre cei care iubesc drumetiile. Numele sau inseamna “ trei varfuri” si este situat in jungla din centrul insulei. Vaile dintre culmile muntoase sunt spectaculoase datorita vegetatiei si modului in care au fost construite case prin cele mai indraznete locuri.

Daca pleci din Roseau pe valea cu acelasi nume patrunzi incet incet in Parcul National unde, ca prima optiune, vei fi condus pe drumul catre cascadele Trafalgar. Cascadele sunt situate intr-un cadru natural de invidiat, o adevarata Gradina a Eden-ului, la 25 de minute de condus din Roseau. Drumul este sinuos si parca isi face loc prin vegetatie luxurianta. Intrarea la cele doua cascade gemene  costa 5 USD de persoana si dupa o scurta plimbare de 10 minute de la intrarea in rezervatie ajungi in fata cascadelor. Tata – cascada mare din partea stanga – si Mama – cascada mica din partea dreapta – cad de la altitudini diferite si se unesc in raul de la baza lor. Marturisesc ca experienta traita live este mai spectaculoasa decat ceea ce am surprins in imagini, de aceea, Trafalgar Falls este un “must see” daca ajungi in Dominica.

Trafalgar Falls

 Trafalgar Falls Trafalgar Falls

In vecinatatea cascadelor, intr-un cadru natural superb dar partial in refacere dupa distrugerile cauzate de uragan, dam peste Wotten Waven – un sat imprastiat prin vai si renumit pentru apele termale sulfuroase. Zona fiind bogata in ape termale, bazinele construite pentru turisti au devenit „sport local”. Satul este plin cu mici spa-uri, toate amenajate in natura, fiind inconjurate de jungla tropicala dominicana. Accesul costa 10 USD de persoana indiferent de timpul pe care il petreci in bazin dar trebuie negociat pentru ca este un pic exagerat.

Wotten Waven Wotten Waven

Wotten Waven Wotten Waven

Daca mai conduci inca 30 de minute de la cascade, tot in Parcul National Morne Trois Pitons, ajungi in zona lacurilor – Freshwater Lake si Boeri Lake. Freshwater Lake este cel mai mare lac din Dominica si este situat la altitudinea de 762 m deasupra nivelului marii. Se spune ca este cel mai umed loc de pe insula deoarece atrage o cantitate mare de precipitatii, fiind de cele mai multe ori inconjurat sau acoperit de ceata. Si noi am experimentat fenomenul acesta in scurta drumetie de o ora pe care am facut-o prin jungla care incojoara lacul pentru a avea o imagine panoramica de sus. Imaginile vorbesc de la sine….Intrarea costa 5$ de persoana.

Freshwater Lake Freshwater Lake

Dar cea mai tare experienta in Dominica este drumetia de o zi pe care poti sa o faci la Boiling Lake.

Al doilea cel mai mare lac fierbinte din lume, Boiling Lake este situat tot in Parcul National Morne Trois Pitons si are dimensiuni mici, intre 60 – 70 de metri latime si lungime. Cu apele sale albastre – cenusii si mai tot timpul invaluite de un nor de vapori, locul este o experienta unica si merita incercata daca timpul si clima va permite. Este recomandat sa luati un ghid local deoarece drumetia este foarte dificila si slab marcata iar traseul pe alocuri poate fi stricat din cauza aluviunilor generate de anotimpul ploios. Pentru cei experimentati si cu o conditie fizica buna, drumul dus intors dureaza minim 5 ore. Un ghid local experimentat poate fi cheia unei drumetii reusite si implinite. Trebuie sa stiti ca va aveti nevoie de o zi intreaga pentru aceasta experienta iar costul estimat al unui ghid pe o zi este de 100$ de persoana.

Situata in Parcul National Morne Trois Pitons, Emerald Pool sau Piscina de Smalard, este o cascada care formeaza la baza o piscina naturala de culoarea smaraldului in care vizitatorii se pot aventura pentru inot. Drumetia de la punctul de intrare pana la piscine este de doar 15 minute si este o adevarata incantare. Se traverseaza o zona de padure tropicala salbatica, pe traseu putand observa si diferite specii de pasari.

Emerald Pool Emerald Pool Emerald Pool

Foarte aproape de Emerald Pool, se poate face o scurta vizita la Jacko Falls, usor accesibila de la sosea. Locul este mai putin invadat de turisti si mi-a placut foarte mult datorita exotismului si senzatiei de liniste. Peisajul abunda in flori, plante si copaci imensi invaluiti de liane care parca formeaza pur si simplu un acoperis verde deasupra capului.

Jacko Falls Jacko Falls

Jacko Falls  Jacko Falls

Atat Emerald Pool cat si Jacko Falls sunt aproape una de alta iar pentru a ajunge aici se paraseste soseaua de coasta in dreptul localitatii Layou sau Mahaut si se urmeaza indicatorul (sau se intreaba despre directia catre Pont Casse). Pont Casse nu este o localitate ci un sens giratoriu in munti de unde, in directii diferite, se poate ajunge la cele doua obiective. Dupa ce se viziteaza una dintre ele se revine in sensul giratoriu si apoi se pleaca in cealalta directie.

Dar haideti sa vedem ce mai putem vizita daca calatorim spre sudul extrem al insulei.

Din Roseau, daca urmam drumul de coasta care nu este tocmai ce ne asteptam de la un drum national si trecem prin cateva orasele tipice cu case coloniale mai mari sau mai mici, mai aratoase sau mai subrede dar toate colorate, ajungem in orasul Soufriere.

Avand in jur de 1500 de suflete, asezarea este ingramadita in valea de la poalele muntilor cu vedere spre mare si este destul de intortocheata cu multe stradute “one way” . Soufriere este recunoscut pentru piscinele cu ape termale sulfuroase care acum sunt inchise datorita alunecarilor de teren, soseaua fiind blocata, si pentru plaja “Bubble Beach” sau “Champaigne Beach, pe care am descris-o mai sus.

Soufriere Soufriere

Bubble Beach Soufriere

Mai la sud de Soufriere, ajungem in punctul „terminus” al insulei si al soselei 🙂 – Scott’s Head. Aici dam peste un oras pescaresc cu plaja acoperita de bolovani si pietris, batut constant de vanturi si valuri mari. Cu valurile Oceanului Atlantic lovind puternic pe o parte si cu apele linistite ale Marii Caraibelor pe cealalta parte, aceasta fasie de pamant, este exact ceea ce ai nevoie pentru un final de explorare exceptional.

Scott’s Head

Am inceput calatoria in Dominica pe aeroportul din Marigot (venind din Gudeloupe) si am terminat-o in portul din Roseau (plecand catre Martinique) 🙂 . Experientele avute in Dominica ne-au scos un pic din zona de confort si ne-au facut sa ne amintim de infrastructura mai bine organizata in Guadeloupe dar au fost binevenite inainte de a pasi din nou pe teritoriu francez.

Express des Iles

Dominica

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.