Filipine – PALAWAN: El Nido si paradisul acvatic (III)
Dupa doua nopti de cazare in Puerto Princesa am parasit partea centrala a insulei cu destinatia nord – EL NIDO, avand de parcurs 230 km in aproximativ 4 ore. Dupa cum am spus si anterior am preferat serviciile integrate ale unei firme locale, avand asadar transfer privat intre cele doua puncte cu un mini bus (1.000 PHP/persoana). Pentru doritori, pretul mediu de inchiriere al unui bus de 10 locuri este 5.500 PHP (100 EUR).
Exista mai multe posibilitati de a „lega” cele doua localitati astfel ca merita luat in considerare si transportul public operat de doua firme locale: DayTripper si Cheery Bus. Pretul biletelor este la jumatate fata de transferul privat dar opririle sunt foarte dese astfel ca cele 4 ore se pot transforma in 6-7. Transportul este operat cu autocare de mare capacitate dar par (nu am urcat in ele) comfortabile si au wifi 🙂
Traseul urmeaza soseaua care strabate insula de la nord la sud iar peisajele sunt fantastice. Insula fiind ingusta si muntoasa zonele de golfulete cu plaje si paduri de cocotieri alterneaza stanga – dreapta tot timpul. Pe drum sunt amenajate opriri (cu terase de unde iti poti lua snack-uri) sau mai faci un pic de miscare. La una dintre opriri am reinvatat sa „decapitez” nuca de cocos 🙂 .
Am ajuns in EL NIDO putin dupa ora pranzului iar cazarea am ales-o la un hotel asezat exact pe malul oceanului si cu o priveliste de nota 10 – Doublegem Beach Resort. Hotelul se afla chiar in mijlocul unei asezari de pescari, la cativa km de centrul comercial al satului. Posibilitatile de cazare in El Nido sunt destul de limitate (sunt doar cateva hoteluri de 3*-4*) in rest sunt mai multe pensiuni si vile (multe construite recent, dupa infatisare) si care par sa fie destul de ok.
Localitatea are o mica zona comerciala unde sunt cateva magazine, case de schimb valutar, cateva pensiuni si restaurante.
El Nido are destul de multe terase unde se poate lua cina si pranzul (de obicei apartin locatiilor de cazare) dar pentru originalitate recomand cele doua restaurante de pe plaja din satul pescaresc unde se servesc fructe de mare si peste (Sea Jane Resto Bar si Jarace). Ambele restaurante au o zona de mese si scaune chiar pe nisip …. se poate ceva mai cool? 🙂 Ceea ce doresti sa mananci la gratar alegi de pe o tejghea, ii dai ospatarului numarul de masa si … astepti. Preturile sunt foarte ok: 15-20 EUR pentru 2 persoane, 2 feluri de mancare.
In regiune sunt mai multe golfulete cu plaje mici la care se poate ajunge usor cu cativa zeci de PHP si o tricicleta 🙂 dar aproape toate devin inutilizabile mare parte din zi datorita mareei. Intreaga regiune este una „pescareasca” deci tot ceea ce poti sa faci si sa mananci aici are legatura cu aceasta meserie 🙂 . Se stie ca EL NIDO este un paradis pentru iubitorii de snorkeling si diving, pentru cei care vor sa petreaca o zi pe plajele de pe insulele nelocuite sau pentru unii care vor efectiv sa se plimbe cu barca pe apa.
In zona golfului El Nido sunt peste 150 de insulite de toate formele si care pot fi vizitate usor. Pentru vizitarea lor firmele locale de turism organizeaza mai multe croaziere (4 sunt cele mai cunoscute si vandute), cu durata de 4-5 ore, includ 4-5 opriri pe insule iar pranzul cu peste si fructe de mare este inclus.
Circuitele sunt cunoscute cu numele A, B, C si D iar preturile sunt intre 1.200 PHP – 1.400 PHP (23-25 EUR), chilipir curat. Am ales sa facem circuitele A si C pentru cele doua zile full in care am stat aici. Sunt cele mai spectaculoase si este bine sa le alegi pe acestea daca nu petreci mai multe zile in zona.
La fel ca in Honda Bay si aici grupurile sunt de 10-20 de persoane, in functie de marimea barcii. Fiecare barca are un „capitan”, un ghid si 1-2 baieti care pregatesc lunch-ul pe gratarul ce sfaraie pe o platforma suspendata, amenajata in afara barcii.
Sunt zeci de barci care pleaca in fiecare dimineata din golful El Nido indreaptandu-se inspre puzderia de insule, fiecare cu traseul sau. Imbarcarea are loc intre 9-10 dimineata si este un spectacol sa vezi sutele de oameni, in apa pana la brau si cu bagajele pe cap, catarandu-se pe scarile de imbarcare 🙂
Asadar, uzi pana la brau si cu vesta de salvare pe noi (ca asa cer autoritatile) cel putin la pornire din port 🙂 , am pornit in TURUL C pentru a vizita cele patru insule: Helicopter Island, Talisay, Secret beach, Hidden beach.
Prima oprire dupa 30 de minute de navigare a fost Insula Elicopter, nume care i se trage de la forma sa. Aici apa este de un turquoise „caribbean”, valuri mari iar muntii din spate invaluiti in ceata sporesc originalitatea insulei.
Urmatoarea oprire pe a fost pe Hidden Beach, cu punctul sau forte: pestii din reciful din fata insulei. Minunatia acvatica ti se desfasoara in fata ochilor imediat ce ai bagat capul sub apa. Acvariu 100%.
Tot aici am luat si pranzul pregatit de baieti pe vas de la ultima oprire. Insotitorii de pe vas chiar se pricep: crevetii frumos aranjati, legumele decorate, pestii impanati … delicios 🙂
Secret beach nu am putut sa o vedem datorita marii agitate (undeva pe aproape hoinarea un taifun 🙂 ) iar accesul presupunea sa treci inot printr-o mica spartura in peretele de stanca al insulei, perete lovit de valuri imense. Imposibil.
Ultima oprire a fost pe Talisay, o plaja spectaculoasa de care am avut norocul sa ne bucuram fara a mai avea inca vreo 10 barci cu noi. A fost un final de zi perfect urmat de intoarcerea in El Nido.
In urmatoarea zi dimineata am plecat in TURUL A. Aceeasi procedura de imbarcare, in apa pana la brau 🙂 , dar de data aceasta am avut o barca mai mica. Insulele vizitate au fost: Small Lagoon, Big Lagoon, Secret Lagoon, Shimizu beach si 7 Command.
Am debarcat prima data pe insula comandantilor, pe o plaja superba si ne-am fotografiat in locurile unde s-au filmat scene dintr-un reality show (The Survivor).
Laguna Secreta – este chiar secreta. Ca sa ajungi la ea trebuie sa treci printr-un tunel sapat in roca iar odata ce ai reusit sa o faci in fata iti apare o laguna inchisa, aparata si inconjurata de ziduri drepte de stanca asemenea unui put.
Au urmat cele doua lagune: mica si mare. Aici ne-au fost oferite canoe pentru a putea patrunde in toate cotloanele si golfuletele. Culoarea si limpezimea apei sunt ireale, aceasta oprire fiind punctul forte al zilei.
Pranzul l-am avut pe insula Shimizu, la fel de frumos pregatit de echipaj si la fel de delicios. A urmat intoarcea in El Nido.
Unul dintre momentele memorabile din acest capat de insula si de lume sunt apusurile. Nu se poate un final mai bun pentru o ultima seara in El Nido. Dimineata urmeaza sa plecam spre sud pentru a vedea cea mai lunga plaja din Filipine: Long Beach – San Vicente.