Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Forturi si castele din OMAN (III) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
10554
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-10554,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Forturi si castele din OMAN (III)
13 dec.

Forturi si castele din OMAN (III)

Forturile si castelele sunt un alt motiv pentru care merita o experienta in Oman. Unele dintre ele au fost construite inca din perioadele pre-islamice si au trecut prin numeroase consolidari si extinderi ulterioare in timpul ocupatiei portugheze si dupa aceasta.

In circuitul pe care l-am avut in Oman urmand traseele prin muntii din nord si prin desertul din sud am selectat pe cele mai reprezentative obiective astfel incat fiecare in parte sa ne ofere ceva deosebit si unic ca arhitectura si poveste. Iata cateva dintre forturile si castelele vizitate:

Fortul NAKHAL (Husn Al Heem)

Este unul dintre cele mai spectaculoase forturi pe care le poti vedea in periplul prin Oman. Situat la poalele muntelui Nakhal, in localitatea cu acelasi nume, este primul loc unde trebuie oprit intr-o aventura off-road catre Jabel Shams si canioane. Nakhal se afla la o distanta de aproximativ 100 de km de Muscat, accesul fiind foarte usor pe autostrada.

Actuala constructie (cu ziduri, turnuri de aparare si intrarea) a fost ridicata in timpul domniei sultanului Imam Said bin Sultan in 1834, pe o fundatie aflata in acel loc inca din perioada pre-islamica. Fortul a fost construit in varful unei stanci motiv pentru care zidurile acestuia nu au o forma regulata ci urmeaza forma reliefului.

Privelistea de sus este … fara cuvinte … in departare se vad muntii care inconjoara regiunea iar jos localitatea Nakhal in mijlocul oazei cu palmieri („nakhal” se traduce prin palmier).

Intreaga cladire contine elemente care arata scopul pentru care a fost construita, respectiv apararea: usi cu tepuse, ascunzisuri deasupra usilor unde se pastra miere de curmale fiarta pentru a fi aruncata asupra invadatorilor si gauri in ziduri (caneluri) pentru arme de foc.    Interiorul, un labirint de camere si scari, cu o logica si utilitate bine gandita te conduce parca prin povesti din alte vremuri. La parter functiona o moschee iar la etajele superioare erau apartamentele rezidentiale si salile de receptii si intalnire numite „majilis”.

Fortul BAHLA

Fortul a fost construit de catre tribul local Banu Nabhan, aflat in ascensiune politica intre secolele XII-XV. Ulterior a mai fost refacut in secolul XVII de catre tribul Yarubi si in secolul XIX de tribul Busaidi. Si acest obiectiv este usor accesibil – fie din Muscat (280 km) sau pentru cei care urmeaza o expeditie off road in Jabel Shams, la coborarea din munti se ajunge in localitatea Bahla. Fortul si localitatea care ii poarta numele se afla la baza muntelui Djebel Akhdar, vizibil in toate fotografiile panoramice.  Bahla este unul dintre cele mai bine pastrate orase-cetate din lume si aerul sau aparte este dat de peisajul natural care il inconjoara.

S-a descoperit de catre arheologi ca zidurile orasului construite initial se intindeau pe cativa kilometri si au fost descoperite cateva inscrisuri care arata ca intregul proiect a fost desenat de o femeie cu mai bine de 600 de ani in urma . Incepand cu anul 1987 fortul Bahla este inclus in Patrimoniul Unesco si trece printr-o renovare majora care a durat pana in 2012.

Interiorul fortului contine o moschee, turnuri de aparare si puturi.

Castelul JABRIN

Castelul Jabrin este considerat a fi cele mai frumos castel din intregul Oman. Atentie, castel nu fort 🙂 … veti vedea diferenta. Cladirea a fost ridicata de  Imam Bel’arab bin in secolul XVII, fiul Sultanului  Imam Sultan bin Saif Al Yarubi, cel care a reusit sa elibereze Omanul de sub ocupatia portugheza. Castelul se afla la 20 de km de Nizwa si la 175 de km de Muscat.

Castelul a fost construit intr-o perioada de pace si prosperitate, lucru vizibil in arhitectura de ansamblu, bogatia decoratiunilor, apartamentele rezidentiale si functiunile interioare ale acestora. Nefiind construit intr-o perioada de razboi, amprenta acestuia a fost conceputa de la inceput cu posibilitati de extindere … fapt ce s-a si intamplat de-a lungul secolelor. „Forma finala” a castelului cuprinde trei etaje, doua turnuri de supraveghere, sali de receptie, sali de cina, sali de intalniri, o biblioteca, o scoala.

Interioarele surprind prin ferestrele bogat decorate, balcoane de lemn, bolte si numeroase inscrisuri in caligrafia araba. Piesa de rezistenta a castelului este Sala Soarelui si a Lunii, o sala de receptie cu 14 ferestre si tavanul cu decoratiuni din lemn.

 Fortul NIZWA

Un alt fort … unic. Unic datorita formei cilindrice a turnului sau principal, cel mai mare turn al vreunui fort din Oman (40 de metri inaltime). Fortul Nizwa este un exemplu in care se poate vedea arhitectura veche omaneza si modul in care oamenii traiau in acele vremuri.

Fortul se afla in localitatea Nizwa, important centru urban din zilele noastre. Forma sa actuala a rezultat prin renovarea si consolidarea unui fort din secolul IX, lucrarea a durat 12 ani  si a fost realizata in secolul XVII de catre Sultanul bin Saif al Yaruba. Odata ce intri in interiorul turnului principal se observa ca sunt amenajate inspre cele patru punct cardinale scari si platforme pe care daca urci vei avea privelisti diferite: orasul, plantatiile de curmali, muntii Hajar si moscheea orasului.

In interiorul fortului sunt sapte puturi, inchisori iar in turnul principal sunt tot felul de capcane folosite de omanezi pentru aparare: gropi capcana, butoaie cu miere fierbinte si caneluri in ziduri.

Castelul TAQAH

Castelul din localitatea Taqah este cel mai important si vizitat castel din regiunea Dhofar. Taqah se afla la 35 de km de Salalah. Construit in secolul XIX, castelul din Taqah este relativ nou daca il comparam cu castelele si forturile din nord.

Cladirea a fost conceputa cu scopul de a fi rezidenta privata a liderului tribal Sheikh Ali bin Taman Al Ma’shani –  bunicul Sultanului Qaboos (Sultanul Qaboos s-a nascut si a crescut in Salalah). Faptul ca destinatia cladirii era una rezidentiala, privata, este vizibil in compartimentarea interiorului cladirii, fiind similar unei vile cu mai multe apartamente si camere cu diverse utilitati (dormitor principal, camerele copiilor, sala de intalniri, sala de receptii).

La inceputul secolului XX castelul a devenit proprietatea guvernului in timpul domniei tatalui Sultanului Qaboos si a fost extins cu zidul exterior si cele patru turnuri. Pana in 1970 aici a fost si resedinta lui Wali de Taqah – un fel de guvernator al regiunii.

La cativa zeci de metri de castel, in varful unui deal se afla Fortul Taqah, construit pentru apararea castelului.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.