GUADELOUPE – ghid de vizitare
Peste mari si tari, scaldata de apele calde ale Marii Caraibelor, este Guadeloupe – o „Overseas Region” franceza sau pe limba lor „département d’outre-mer”. De fapt, administrativ esti in Franta si Uniunea Europeana, cu EUR si tot tacamul … dar in afara spatiului Schengen 🙂
Numele pe care primii locuitori – triburile Arawak (emigranti din America de Sud) l-au dat insulei cand au ajuns acolo in jurul anului 300, este Karukera si inseamna „insula cu ape frumoase”. Si nu au prea gresit.
Stiati ca Guadeloupe este de fapt un arhipeleag format din 5 insule? Basse Terre si Grande Terre sunt cele mai mari si sunt atat de apropiate incat par un intreg. Sunt separate totusi de un canal aproape inobservabil. Celelalte trei sunt: La Desirade, Marie-Galante si Iles des Saintes – „Sfintii”, la randul lor un mini arhipeleag cu 5 insulite.
UN PIC DE ISTORIE …
Insulita a fost descoperita in 1493 de catre Cristofor Columb si botezata „Santa María de Guadalupe de Extremadura”, dupa numele unei manastiri din regiunea Guadelupa, Spania. Pentru prima data a fost cucerita de la localnici si anexata Frantei in 1674 iar in anii care au urmat pana in 1815 (atunci cand a revenit definitiv Frantei), insula a fost minge de ping pong intre francezii si britanicii care incercau sa-si acapareze cat mai multe teritorii din zona Caraibelor.
Rezultatul, dupa 200 de ani, este laudabil! Francezii au teritorii in Caraibe cu care se pot mandri, iar creolii sunt mandri ca sunt francezi. Am vizitat mare parte din insulele din Caraibe, dar modul in care francezii au integrat in Europa si in acelasi timp au pastrat traditiile si exotismul nealterate in acest mic colt de paradis este impresionant si ii depasesc pe britanici si americani cu insulele lor.
CUM AJUNGEM IN GUADELOUPE
Insula este foarte accesibila, putandu-se ajunge aici atat la bordul vaselor de croaziera cat si pe calea aerului. Nu am nimic impotriva croazierelor si chiar le recomand ca si experienta dar cu siguranta intr-o singura zi, cat vasul sta ancorat in Pointe a Pitre, nu poti intelege mare lucru, dar sa te mai si bucuri cu ce ofera acest loc.
Deoarece insula se preteaza la o sedere de mai multe zile, cu sejur si activitati in natura, optiunea cea mai buna este sa ajungem aici cu avionul. Din Europa, cele mai bune legaturi sunt din Paris cu plecare de pe Aeroportul Orly: Air France, Corsair, Air Caraibes, XL France. De pe alte insule se poate ajunge cu Air Antilles si Liat sau cu barcile de mare viteza ale companiei Express des Iles. Din America de Nord avem: American Airlines, Air Transat, Air Canada si mai nou Norvegian din Miami.
DEPLASAREA PE INSULA
Guadeloupe pare mica la prima vedere. Daca adaugam insa traseul sinuos si relieful accidentat pe alocuri, cei 160 km de sosea care inconjoara Base Terre pot fi parcursi fara oprire si blocaje rutiere in 3h30 si sudul insulei Grande Terre (din Point a Pitre pana la Saint Francois) – 50 km intr-o ora si jumatate. Atentie la blocajele rutiere in orele de varf (5-6 dimineata si 5-7 seara): pe o distanta de 10 km pe toate soselele din jurul Pointe a Pitre se formeaza cozi de km …
Deoarece oferta de plaje si activitati este foarte variata, indemnandu-te sa opresti la fiecare pas, recomand inchirierea unei masini. Exista si transport public cu autobuze dar sunt ineficiente, incete si cu opriri doar in localitatile principale. Inchirierea unei masini de marime medie/compact se situeaza intre 20-25 EUR/zi iar benzina costa in medie 1.50 EUR/litru. In aeroportul international din Pointe a Pitre sunt reprezentate toate companiile globale de rent-a-car iar serviciile de pick-up si drop-off a masinii sunt la standarde Europene. Este recomadabila inchirierea in prealabil a masinii de pe unul dintre site-urile de brookeraj de inchiriere masini sau direct de pe site-urile companiilor.
OPTIUNI DE CAZARE
Dupa cum ziceam mai sus, oferta insulei este extrem de variata: plaje cu nisip alb, galben, roz, negru – mai mult sau mai putin aglomerate, activitati acvatice si drumetii. In functie de aceste optiuni se pot alege zone diferite pentru cazare:
- partea de vest a insulei Basse Terre, in jurul oraselului Deshaies, este locul unde se afla cele mai exotice si retrase plaje de pe insula. Zona este perfecta pentru cei carora le place linistea si … cate o plaja aurie doar pentru ei.
- tot in vestul insulei, intre Malendure si Bouillante, sunt cateva plaje cu nisip vulcanic, negru, dar zona mai este renumita pentru scuba diving si snorkeling
- in sud, intre Basse Terre si Trois Rivieres esti aproape de vulcanul Soufriere, cascade si trasee pentru drumetii
- in sudul insulei Grande Terre, intre Le Gosier si Sainte Anne sunt fasii nesfarsite de plaje cu nisip alb. Aceasta este si cea mai aglomerata si turistica parte a insulei.
In Guadeloupe majoritatea spatiilor de cazare sunt in regim de vila-condominiu, respectiv vile de apartamente cu bucatarie si toate accesoriile necesare. Self-catering-ul este foarte rentabil, mai ales ca in fiecare localitate exista cate un Carrefour sau ceva similar 🙂 cu preturi comparabile celor din Romania. Pe langa aceste facilitati, majoritatea locatiilor au si restaurante unde se poate servi mic dejun si cina.
Am avut cazarea la 2 km de Deshaies, intr-o zona muntoasa, cu o priveliste de sus asupra oceanului si a imprejurimilor. Complexul de vile se numeste Habitation Grande Anse si este amplasat intr-o gradina tropicala superba. Detalii despre complex, tipuri de camere si oferte, AICI.
Deshaies este o micuta asezare pescareasca, imprastiata pe vaile muntilor care coboara pana in mare. Centrul asezarii este linistit si pe o raza de cateva sute de metri le ai dintr-o privire pe toate: Primaria, Catedrala, o strada cu magazine si cateva restaurante care prind viata seara. De fapt, aici este cam singurul loc unde se poate lua cina si mancarea este foarte ok (recomand varietatile creole, un mix de bucatarie locala – l’assiette creole si bineinteles o mare varietate de peste si fructe de mare). Preturile pentru un fel principal se incadreaza intre 15-20 EUR.
PLAJELE DIN GUADELOUPE
Plecand din Deshaies, inspre nord, pe o distanta de 5 km dai peste cele mai salbatice si putin populate plaje de pe insula:
Plage de Grande Anse, este cea mai mare plaja din Guadeloupe, cautata pentru nisipul sau galbui-roz care isi schimba culoarea in functie de cum cade lumina soarelui. Bineinteles liziera de cocotieri si muntii care o inconjoara ii sporesc farmecul. Valurile nu sunt spectaculoase deoarece intrarea in apa este abrupta dar peisajul mai ales la apus, atunci cand nisipul devine rosu, atrage multi iubitori de fotografii. In apropiere se afla Pointe de Vue de Gadet – de unde se poate vedea intreaga plaja.
Plage de la Perle-Riflet, o fasie de nisip alb-galbui, generoasa ca latime si cu valuri mari care ii sporesc atractia. Intinzandu-se pe aproape 2 km, este imposibil sa nu-ti gasesti propriul tau coltisor la umbra unui cocotier. Cele doua plaje, Riflet si La Perle sunt in dreptul localitatii Riflet si sunt una in continuarea alteia. La intrarea pe plaja sunt cate mici restaurante locale numite „lolos” – un fel de tonete volante, si care se inchid in jurul orei 4-5 pm.
Plage de Cluny, 1 km mai la nord in dreptul localitatii cu acelasi nume, dai peste o plaja lunga, cu nisip alb si cu o liziera din pini. Mi-a placut aici faptul ca era aproape goala.
Daca ne indreptam din Deshaies inspre sud, pana in apropierea orasului Bouillante, drumul este mai dificil datorita numeroaselor curbe. Iti ia aproape o ora pentru a parcurge cei 30 de km.
Plage de Leroux, este prima plaja care iti iasa in cale la iesirea din Deshaies. Caracteristica ei principala este nisipul rosiatic si cadrul idilic oferit de vegetatia de la tarm. In apropiere se gaseste o patiserie si un restaurant cu terasa.
Petit Anse am vazut ca este cautata in special de familii, datorita apei putini adanci si valurilor mici. La intrarea pe plaja de pe N2 este amenajata o parcare si se gasesc cateva restaurante.
Plage de Malendure, este cea mai frumoasa plaja cu nisip negru, vulcanic, de pe insula. Situata in localitatea cu acelasi nume, plaja mai este cautata pentru experientele oferite iubitorilor de activitati acvatice. Deoarece in apropiere sunt Rezervatia Cousteau si Insulele Pigeon, cautate pentru snorkeling, pe plaja sunt docurile de unde se organizeaza plecari cu barca catre acestea. Excursiile pentru scufundari si snorkeling sunt organizate de Aquatique Aventure (www.plongee-guadeloupe.net). O alta experienta de neratat aici este o plimbare cu Nautilus – barca cu fund de sticla care iti permite sa stai printre pesti si corali la o adancime de 1.5 m (www.lesnautilus.com). Birourile firmelor amintite sunt la intrarea pe plaja, in partea stanga. Tot aici mai sunt amenajate cateva mici terase unde se poate servi ceva de mancare sau o racoritoare.
Pe cealalta insula – Le Grande Terre – intre Le Gosier si Sainte Anne sunt plajele cu nisip alb. Zona de tarm de aici este mult mai „vantoasa” decat tarmul vestic, iubitorii de surfing si parasailing sunt peste tot si ai toate sansele sa te impiedici in sforile sutelor de zmee care se ridica de peste tot. Din pacate insa, datorita curentilor marini, plajele de aici sunt pe alocuri invadate de alge si iarba de mare (sargase). Sunt portiuni de plaje care au fost invadate de alge.
Plage de Salines din pacate am gasit-o invadata de alge (sargase) si puternic erodata. Nici urma din plaja frumoasa pe care am vazut-o pe diverse site-uri de prezentare a insulei.
Plage de la Caravelle este in dreptul hotelului Club Med si este impartita intre surferi si familiile cu copii. Este destul de aglomerata, galagioasa si … vantoasa.
Plage du Bourg este situata chiar pe promenada din Sainte Anne si este populata cu terase unde poti bea o bere sau un cocktail stand la o masa cu picioarele in apa, tarabe cu suveniruri si … multa agitatie. Este cea mai turistica si aglomerata plaja din Guadeloupe si a devenit atractia numarul 1 pentru cei doritori de petreceri si de un sejur mai agitat 🙂 Daca mai amintesc si faptul ca aici vin si majoritatea celor de pe vasele de croaziera … imaginea este completa. Cu toate acestea, peisajul este superb, nisipul alb si cocotierii reusind sa estompeze cat de cat aerul comercial.
Plage de Bois Jolan este o plaja cu nisip alb, marginita de cocotieri, care chiar daca este apropiata de oras are un aer salbatic, nefiind invadata de terase. Plaja este cautata de surferi si de familii cu copii deoarece apa este putin adanca. In spatele cocotierilor, de-a lungul plajei, in luminisurile din tufisuri localnicii in special in weekend isi desfasoara cosurile cu mancare si gratarele. M-am nimerit in weekend acolo si … este foarte aglomerata.
DRUMETII
Cascada Le Saut d’Acomat este una dintre cele mai ascunse si dificil de ajuns locuri de pe insula. Nu sunt indicatoare care sa te ajute, asa ca a intreba in stanga si dreapta „ou est la chute?” este foarte util in acest caz. De pe N2, din sudul localitatii Pointe Noire, se urmeaza D16 iar apoi indicatorul catre localitatea Acomat. Odata ajuns in sat, trebuie intrebat la orice pas deoarece drumul se ingusteaza foarte mult si devine accidentat. Coborarea catre cascada se face printr-un luminis de pe marginea drumului iar coboratul pana la rau este dificil chiar daca esti bine echipat. Deoarece suntem in zona de munte si ploua mult mai des decat in zona de plaje, noroiul este si el prezent.
Cascadele Carbet (Les Chutes du Carbet) se afla in partea sudica a Parcului National Guadeloupe, la poalele vulcanului La Soufriere. Avand o inaltime de 1463 m, vulcanul este mai tot timpul cu capul in nori, atragand umiditatea si precipitatiile de pe insula ca un magnet. Este partea cea mai exotica si luxurianta pe care am vazut-o in plimbarile de pe insula si ai impresia efectiv ca masina „inoata” efectiv in vegetatia bogata care pe alocuri parca umple soseaua.
Din dreptul localitatii Le Bananier (numele ii vine de la plantatiile de banane din zona), de pe N1, se urmeaza D4, se trece pe langa parcarea de la Parcul Grand Etang si se continua pana la parcarea de la intrarea la cascade. Biletul de intrare costa 5 USD si de la poarta de intrare se mai parcurg pe jos vreo 500 m pana la cascade. Sunt 3 cascade Carbet: 1 (115 m) si 2 (110 m) pot fi vazute de aici (sunt una deasupra alteia) iar 3 (20 m) este un pic mai la vest. La 1 si 3 caile de acces au fost blocate ca urmare a uraganului Maria din 2017.
Pe la mijlocul drumului dintre intrarea in Parcul Grand Etang si Cascadele Corbet, printr-un luminis nemarcat de pe sosea, se coboara 10 minute pana in valea unde dai peste o mica cascada cu apa rece care se varsa intr-un bazin natural si bonus … un suvoi de apa termala.
ORASELE
Pointe a Pitre este cel mai mare si dezvoltat oras din punct de vedere economic de pe Grande Terre si gazduieste aeroportul international al insulei si portul unde acosteaza vasele de croaziera. Fondat pe la mijlocul secolului XVII, orasul de astazi este un amestec de cladiri istorice coloniale, stradute inguste marginite de case multicolore insiruite si piete unde parca s-au adunat toate mirodeniile si culorile pamantului. Nu-ti ia mai mult de 15-20 de minute sa-l traversezi in graba, dar totusi cu un pic de atentie poti descoperi cateva locuri interesante:
- Piata Victoriei, este punctul „0” al orasului si are in apropiere Prefectura si Muzeul Saint John Perse
- Memorialul ACTe este un muzeu deschis in 2015 si dedicat istoriei sclavagismului din toata lumea. Muzeul a fost ridicat pe locul unei vechi fabrici de zahar. Spatiul mai este folosit pentru tot felul de evenimente si expozitii si chiar in perioada in care l-am vizitat noi gazduia evenimentul „Route du Rhum” – tot cu referire la sclavagism. Evenimentul consta in primirea ambarcatiunilor cu un singur membru care au plecat din Franta si au traversat Atlanticul pana aici.
- Muzeul Saint John Perse este amenajat intr-o casa coloniala din secolul XIX restaurata. La parter se poate observa stilul de viata intr-o casa creola iar la etaj este amenajata o expozitie dedicata vietii poetului Alexis Saint-Léger (pseudonimul sub care scria este Saint John Perse), originar din Guadeloupe si laureat al Premiului Nobil.
- Catedrala St Pierre & Paul mai este numita si „Catedrala de Fier” datorita arcelor facute din metal pentru a o proteja de huricane si cutremure.
Sainte Rose nu iese din tiparele unei localitati obisnuite de pe insula. Cu o piata centrala unde se vand de toate (inclusiv se poate experimenta bucataria creola) si unde au loc majoritatea evenimentelor, intr-o scurta oprire aici poti vedea cam tot ce se mai intampla in orasel. In apropiere de piata centrala (unde sunt locuri de parcare) este si un Carrefour si cateva restaurante.
La iesirea din Sainte Rose, catre sud, este distileria de rom – Reimonenq – care doar ce-a sarbatorit 100 de ani de existenta. Fabrica este asezata in mijlocul plantatiilor cu trestie de zahar si gazduieste Muzeul Romului. Aici poti vedea procesul de fabricatie al romului, originile trestiei de zahar si bineinteles se poate face o degustare de romu-uri, clasificate pe vechimi, inclusa si ea in biletul de intrare. Mai multe detalii despre program si activitati, AICI.
Le Gosier este o mica asezare pitoreasca, aflata la 8 km sud de Pointe a Pitre. Este un loc foarte cautat de turisti deoarece de aici pleaca ambarcatiuni catre Marie Galante si Arhipeleagul Les Saintes. Plajele oraselului sunt si ele foarte cautate dar sunt un pic prea aglomerate pentru gustul meu. In larg, la 1 km de tarm se afla insulita Ilet du Gosier unde se afla o plaja si un far.
Sainte Anne este orasul-statiune situat in sudul insulei La Grande Terre, locul cel mai populat cu turisti din toata insula. Avand in apropiere cateva plaje frumoase despre care am vorbit mai sus (Plage du Bourg, Plage de Bois Jolan), orasul atrage ca un magnet iubitorii de petreceri pe plaja si viata de noapte. Posibilitatile de cazare sunt foarte multe aici, predominand pensiunile cu self-catering.
In centrul a orasului, pe promenada de pe plaja se gasesc de toate: magazine cu suveniruri, cateva terase, piete volante. Tot aici, cateva zeci de metri mai incolo, pe Plage du Bourg sunt chiar cateva terase si restaurante unde poti experimenta o cina sau sa te delectezi cu un cocktail pe nisip, printre valuri 🙂
Nu poti sa pleci din Sainte Anne si de pe insula fara sa gusti si sa iei ca suvenir cu tine un „punch” preparat din tot felul de fructe tropicale puse la macerat in sticle.
Cele patru zile pline petrecute pe insula au fost pline cu experiente de calitate si cu placerea de a pasi pe unele dintre cele mai frumoase plaje din Caraibe. Daca se adauga infrastructura buna, siguranta, preturile comparabile cu cele din Romania, votez pentru Guadeloupe pentru a fi pusa in randul destinatiile insulare de top.