HAMBURG – ghid de vizitare
Hamburg este al doilea oras ca numar de locuitori dupa Berlin si este faimos prin portul care l-a consacrat de-a lungul secolelor. Asezat strategic in estuarul raului Elba si asigurand conexiunea dintre navigatia fluviala continentala si Marea Nordului, Hamburg este in prezent un important centru comercial, cultural si o destinatie turistica foarte cautata.
DESPRE HAMBURG
- Este al doilea oras ca marime din Germania, dupa Berlin, avand aproape 2 milioane de locuitori.
- Locuitorii se numesc „hamburgers” 🙂
- Hamburg este orasul cu cele mai multe poduri din lume (aprox. 2500), mai multe decat Amaterdam si Venetia la un loc.
- Este orasul European cu cele mai multe piete volante (peste 100)
- Speicherstadt este considerata a fi cea mai mare zona cu depozite portuare din lume.
- Hamburg are cel mai mare „cartier rosu” din Europa.
- Formatia Beatles si-a inceput cariera aici.
- Fiecare nava care acosteaza in port este primita cu imnul national al tarii de provenienta.
CUM AJUNGEM IN HAMBURG
Cel mai rapid si ieftin se poate ajunge din Romania cu avionul, din Bucuresti existand zboruri directe operate de TAROM si BLUE AIR. Pentru transferul din aeroport in oras, cea mai rapida si eficienta optiune este cu trenul metropolitan de pe linia S1. Trenurile circula cu o frecventa de 10 minute iar calatoria pana la Gara Centrala (Hauptbahnhof) dureaza cam 25 de minute. Odata ajuns in gara, conexiunile cu linia de metrou urban sunt foarte bine organizate. Pentru bilete si orarul de operare S1-BAHN, accesati site-ul S-BAHN sau al HVV.
FOLOSESTE TURBOPASS PENTRU COMFORT
Pentru a nu avea batai de cap cu achizitia biletelor de intrare, pentru evitarea cozilor la muzee si bineinteles pentru a avea intrarea libera sau preturi reduse la diverse obiective, este utila folosirea cardului TURBOPASS (click pentru site si achizitie). Cardul este flexibil, putand fi cumparat pentru o durata intre 1 si 7 zile, avantajele principale fiind:
- Intrarea inclusa la majoritatea muzeelor si obiectivelor din Hamburg.
- O plimbare cu autobuzul Hop On – Hop Off.
- Croaziera pe lacul Alster si in Port.
- Transport local inclus cu U-Bahn, S-Bahn, Bus, Express Bus si Ferry.
- Discount-uri la multe obiective, magazine si restaurante.
Indiferent daca iti place atmosfera de pe canale, cluburile din St. Pauli, shopping-ul sau doar pur si simplu sa te plimbi pe strazile din Altstadt, cu siguranta ai cu ce umple 3-4 zile ca turist in acest oras al nordului.
1. HAMBURG – ALTSTADT
Altstadt este denumirea in germana pentru „orasul vechi”, cartierul fiind ridicat la confluenta dintre Elba, Alster si Bille – trei dintre raurile pe care s-a dezvoltat de-a lungul timpului Hamburg. Centrul istoric si comercial este usor accesibil, el incepand din spatele Garii Centrale (Hauptbahnhof) si este parcurs de linia de metrou U3 (statiile Rathaus, Monckerbergstrasse, Rodingsmarkt te lasa chiar in mijlocul cartierului).
Cele mai importante obiective administrative, zone pentru shopping si catedrale hamburgeze sunt in aceasta zona: trei dintre cele cinci catedrale ale orasului (St. Jacobi, St. Katharinen si St. Petri), Primaria Hamburg, Parlamentul si Senatul landului, Camera de Comert, Chocoversum (Muzeul ciocolatei) si Muzeul de Arta (Kunsthalle) – unul dintre cele mai mari din Germania.
2. MÖNCKEBERGSTRASSE
Este cea mai importanta artera comerciala a orasului si se intinde intre statia Hauptbahnhof Sud si Piata Primariei (Rathaus). Pe o distanta de 1.5 km vei avea cele mai luxoase magazine si boutique-uri cu branduri cunoscute precum si cele mai mari mall-uri din oras: Saturn (cu produse electrice si electronice), Europa Passage si Perle.
3. PIATA PRIMARIEI (Rathausplatz)
Piata se afla in inima orasului si gazduieste Primaria Hamburgului (Rathaus). Piata a fost construita si amenajata dupa ce marele incendiu din 1842 a distrus mare parte din centrul a orasului. Proiectul de amenajare s-a inspirat dupa Piazza San Marco din Venetia, avand chiar si o deschidere catre Lacul BinnenAlster. In timpul iernii, timp de doua luni, aici se amenajeaza cea mai importanta piata de Craciun din oras.
Constructia cladirii primariei a durat 11 ani si a fost finalizata in 1897 iar in perioada 1933-1945 a purtat numele lui Adolf Hitler. Pentru a putea fi construita pe terenul malos de langa lac, au fost folositi la fundatie peste 4000 de stalpi din stejar. Arhitectura este neo-renascentista, bogat decorata pe exterior. Turnul primariei are 112 metri si sunt 436 de scari pana in varf. Cladirea are 647 de camere, aici fiind: sediul Primariei Hamburg, salile de sedinte ale Parlamentului Landului Hamburg si Senatul local.
In fata Rathuas a fost asezata statuia poetului german Heinrich Heine, facuta de sculptorul Waldemar Otto. In apropierea pietei mai avem Catedrala Sf. Petru, construita in secolul XIV si imposibil de neobservat si datorita turnului sau de 133 de metri.
4. LACUL ALSTER
Imaginea orasului nu poate fi separata de Lacul Alster, o plimbare de jur imprejurul lui oferindu-ti cele mai frumoase instantanee cu linia orizontului urban, din care nu vor lipsi siluetele celor mai importante obiective din oras.
Lacul este format de fapt din doua lacuri artificiale (BinnenAlster – lacul interior, AussenAlster – lacul exterior) care leaga raurile Elba si Alster. In apropierea lacului avem alei amenajate pentru plimbare, strada Jungfernstieg cu numeroase cafenele, restaurante si cu docurile de unde se pot lua barcile pentru o croaziera pe lac si zona Pöseldorfcu boutique-uri si galerii de arta. In luna August, aici se tine festivalul orasului Hamburg – Alstervergnügen– zonele din apropierea lacului fiind amenajate cu scene pentru concerte, piete volante si multe focuri de artificii si distractii. Croaziera pe lacul Alster este inclusa in cardul Turbopass.
5. HAFENCITY
Hafencity este numele dat celui mai nou si modern cartier al orasului Hamburg. Odata ajuns la statia de metrou U4 – Hafencity University, punctul optim de unde poti incepe explorarea zonei, este evident de ce am folosit aceasta descriere. Cartierul este in plina constructie si poti vedea cum vechile docuri si zone portuare au fost inlocuite de cladiri cu birouri, bulevarde largi, complexuri rezidentiale si restaurante. Proiectul a inceput in 2008 si din 2015 a fost inclus pe lista UNESCO. Hafencity este considerat a fi cel mai mare proiect de transformare si renastere a unei zone urbane din Europa, intinzandu-se pe o suprafata de 2.2 km patrati. La finalizare, in 2030, aici vor fi birouri care vor gazdui peste 40.000 de angajati si locuinte cu peste 12.000 de locuitori permanenti.
Printre cele mai importante obiective din zona, sunt: sala de concerte Elbphilharmonie, zona istorica a vechilor depozite portuare Speicherstadt, Muzeul International Maritim, Muzeul Prototyp si memorialul ridicat pe locul unde peste 8000 de evrei au fost imbarcati in 20 de trenuri intre 1940-1945 pentru a fi dusi in lagare.
6. MUZEUL PROTOTYP
Pentru iubitorii masinilor de curse care au facut istorie, modele unice si prototipuri auto, acesta este locul perfect. Muzeul Prototyp este situat in Hafencity, la 500 de metri de statia de metrou U4-Hafencity University. Colectia de masini are in jur de 50 de exponate dintre care se remarca Porsche Type 64 – modelul de la care este considerat ca a inceput povestea Porsche. In muzeu se mai poate experimenta un simulator Porsche 365, o sala cu filme despre istoria auto si o librarie interactiva pentru copii. Intrarea este inclusa in cardul Turbopass.
7. SPEICHERSTADT
Speicherstadt este o zona din partea de nord a cartierului Hafencity (apartine administrativ de acesta) unde functionau in secolul XIX depozitele portuare de marfuri importate (tutun, cafea, fructe si diverse mirodenii). Construite in perioada 1883-1927, Speicherstadt este considerata a fi cea mai mare zona de depozite portuare din lume si a fost inclusa in 2015 pe lista UNESCO.
O plimbare pe podurile si aleile amenajate printre cladirile din caramida rosiatica te va duce cu siguranta in atmosfera altor vremuri.
Si aici sunt cateva obiective pe care merita sa le vizitati in timpul plimbarii pe canale: Muzeul Vamal (Deutsches Zollmuseum), Muzeul Miniaturilor (Miniatur Wunderland), Temnitele Hamburg (Hamurg Dungeon). Intrarea la muzeele mentionate este inclusa in cardul Turbopass.
8. FILARMONICA HAMBURG (Elbphilharmonie)
Alintata cu numele de „Elphi”, Sala de Concerte Elbe (ElbPhilharmonie) este cel mai important lacas cultural si cel mai fotografiat obiectiv din Hamburg. ElbPhilharmonie este cel mai bun exemplu al proiectului de renastere al vechiului port: peste o cladire-depozit de 6 etaje au fost ridicate 20 de etaje de otel si sticla ondulata, ansamblul intrand in topul celor mai ingenioase proiecte arhitectonice din lume. Parte din sticla a cladirii seamana de departe cu un iceberg, valuri sau cu o panza de barca … imaginatia este lasata libera 🙂 Constructia a inceput in 2007, a durat 9 ani si a „inghitit” aproape 900 de milioane de EUR.
Complex include Hotelul Westin Hamburg, 45 apartamente de lux si bineinteles salile si foaierul filarmonicii. Sunt 3 sali de concerte in interior, cea mai mare avand 2.100 de locuri. Pentru acustica acesteia au fost montate 10.000 de placute speciale de dispersie a sunetului, proiectate de japonezul Yasuhisa Toyota. La etajul 6 se afla o platforma exterioara unde sunt amenajate si cateva view point-uri de unde se poate suprinde mare parte din port si din Hafencity. Intrarea este inclusa in cardul Turbopass.
9. MUZEUL MARITIM
Este cel mai mare si „documentat” muzeu maritim din lume, acoperind mare parte din istoria navigatiei mondiale. Muzeul a fost deschis in anul 2008 si este amenajat intr-unul din fostele depozite portuare din Hafencity. Expozitia se intinde pe 10 etaje si are peste 40.000 de articole si 1 milion de fotografii. Expozitia este foarte bine organizata si daca urmaresti directiile indicate reusesti ca in maxim 2 ore sa parcurgi istoria navigatiei incepand cu galerele feniciene si pana in timpurile noastre. Piesele de rezistenta sunt: miile de machete de nave civile si militare si expozitia cu uniforme si decoratiuni din majoritatea tarilor lumii.
Tot aici se gaseste si o macheta si fotografii cu bricul Mircea, el fiind construit in 1938 in docurile din Hamburg. Intrarea este inclusa in cardul Turbopass.
10. ST. PAULI
Ca orice oras port (si nu oricare, ci al treilea din Europa dupa Rotterdam si Antwerp) si Hamburg are propriul lui „cartier rosu”. „Zona pacatelor” se intinde de-a lungul strazii Reeperbahn si pe cateva stradute adiacente, fiind cunoscuta printre localnici si sub numele de „die sündigste Meile” (cea mai pacatoasa mila). Pentru a ajunge aici este suficient sa cobori la statia de metrou U3 – St. Pauli si sa urmezi vitrinele colorate ale barurilor care ascund dupa perdelutele roz o activitate fervescenta, cinematografele XXX, magazinele de profil si pe alocuri localnici care te invita sa pasesti in lumea pacatelor 🙂 . Tot aici se afla si cea mai scurta strada din oras – Herbertstraße – interzisa femeilor care vin aici ca si vizitatoare 🙂
Zona este renumita prin viata de noapte tumultoasa, teatre si restaurante, cel mai bun moment pentru o vizita fiind vinerea sau sambata seara, avand impresia atunci ca tot Hamburgul s-a mutat aici.
11. CATEDRALA ST. MICHAEL
St. Michael (Hauptkirche Sankt Michaelis) este cea mai faimoasa catedrala din Hamburg si se remarca prin stilul arhitectonic baroc si prin turnul de 132 de metri inaltime in care este musai sa urci pentru o priveliste asupra orasului. Catedrala a fost construita intre 1750-1762 si si-a mentinut pana in prezent locul in topul celor mai importante obiective din oras. Platforma de observatie situata la 83 de metri in turn, poate fi vizitata cu liftul sau pe scari. Intrarea este inclusa in cardul Turbopass.
St. Michael este cea mai mare catedrala din Hamburg, putand gazdui peste 2.500 de oameni in interior si are in subteran o cripta imensa, cu peste 2.400 de morminte amenajate pe patru nivele.

Hauptkirche Sankt Michaelis. Vedere interioara.
12. PORTUL HAMBURG
O plimbare de 2 km pe promenada si cheiurile portului Hamburg sau asteptarea unui apus peste Elba, stand pe una dintre bancile de aici, sunt alte experiente care trebuie bifate. Se poate ajunge in portul turistic destul de usor, pe jos, daca vii din Hafencity sau din centru direct cu metroul U3 – statia Baumwall. De aici pleaca majoritatea croazierelor prin portul turistic, portul comercial si pe canalele orasului, o croaziera de 1-2 ore fiind un bun prilej de a cunoaste orasul de pe ape. Se mai poate face o vizita la Fish Market (atentie la orele de operare: 5 AM – 9.30 AM intre aprilie-octombrie si 7 AM – 9.30 AM intre noiembrie-martie), la Nava-Muzeu Cap San Diego sau pe submarinul sovietic B-515, transformat si el in muzeu. Croaziera in port si vizitele la muzeele mentionate sunt incluse in cardul Turbopass.
13. MUZEUL CAP SAN DIEGO & RICKMER RICKMERS
MS Cap San Diego este o nava de marfa construita in 1960 si din 1986 a fost transformata in muzeu. In cei aproape 20 de ani de operare, a parcurs traseul dus-intors Hamburg – America de Sud de 120 de ori. Se poate vizita intreaga nava si pentru doritori exista si posibilitatea cazarii peste noapte.
Rickmer Rickmers este o nava cu trei catarge, cu o istorie lunga si plina de evenimente. Construita in 1896 in Hamburg, ea a operat pana in 1983 cand, dupa 4 ani de restaurari, a fost transformata in muzeu.