Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Hawaii - OAHU. Honolulu & Pearl Harbour (I) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
12655
post-template-default,single,single-post,postid-12655,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / AMERICA DE NORD  / Hawaii – OAHU. Honolulu & Pearl Harbour (I)
14 oct.

Hawaii – OAHU. Honolulu & Pearl Harbour (I)

Cine nu a auzit de Honolulu? Avea bunica o vorba atunci cand povestea despre unul sau de altul, plecati departe peste mari si tari: “e plecat, mama, in Honolulu!!!” adica undeva la capatul lumii, pentru noi, europenii. Ce-i drept, bunica mai avea o “destinatie” cand vorbea de capatul lumii: Patagonia!

Nici macar ea nu stia despre ce vorbeste, insa stia un lucru: sunt foarte departe de noi, atat de departe incat le asocia cu “capatul lumii”. Si nu gresea. Anul 2018 a fost anul in care le-am atins pe ambele: Am ajuns atat in Patagonia cat si in Honolulu!

Dar sa ne intoarcem din vise in realitate si sa vedem care ar fi motivele pentru care se justifica sa calatorim pana la …..capatul lumii.

OAHU este a treia insula ca marime din arhipeleagul Hawaii si este insula pe care este situata si capitala statului Hawaii: HONOLULU, un oras metropola cu peste 1 milion de locuitori si care are aerul de oras American ca oricare alt oras mare de pe continent. Autostrazile cu 12 benzi, trafic jam, zgaraie nori care “gazduiesc” birouri, hoteluri sau apartamente, portul comercial la ocean si mare mare forfota care, din pacate, nu te fac sa te simti ca esti in vacanta pe o insula exotica si plina, de altfel, de locuri minunate. Multa lume „confunda” Hawaii cu Honolulu si invers. Nu este decat „vina” marketingului, a companiilor aeriene care leaga continentul American, Asia si Australia de Hawaii in principal prin aeroportul din Honolulu si comoditatea unor turisti care prefera o plaja la umbra zgaraie norilor in schimbul unui loc paradisiac din nordul insulei Oahu sau de pe alte insule hawaiiene.

HONOLULU HONOLULU

HONOLULU

CATEVA LUCRURI UTILE

Bineinteles ca am pus piciorul in Hawaii si pe Oahu tot prin Aeroportul International Honolulu, dupa un zbor de 5 ore cu Hawaiian Airlines din San Francisco, numai bine pentru a fi introdus prin muzica si uniforma „inflorata” a echipajului in atmosfera de vacanta hawaiiana.

Si aici este recomandabil sa va inchiriati o masina la sosirea pe aeroportul din Honolulu. In acest fel timpii de transfer (si costurile) vor fi mai optimi, la fel si costul transportului pe insula. Toate insulele pot fi vizitate pe cont propriu avand o masina inchiriata si o harta in mana. Preturile la masini sunt „de vacanta”, asa ca vei scoate usor din buzunar aproape dublu fata de cat costa o masina inchiriata pe continent. Pretul unei masini compact se incadreaza aici intre 40-50 usd/zi.

Oferta de cazare pe Oahu este si ea puternic influentata de sudul insulei puternic urbanizat. Poti opta pentru o cazare in Honolulu – sunt hoteluri sau apartamente pentru toate buzunarele  – sau, daca vrei o contopire cu natura, alegi o casuta in zonele de plaja din afara capitalei, pe coasta de est sau nord, nord – vest a insulei. Mai sunt si unele hoteluri frumoase asezate intr-un cadru natural tipic Hawaiian, insa acestea sunt ceva mai costisitoare – as recomanda “Paradise Bay Resort” situat in Golful Kaneohe, in estul insulei. Brilliant location, brilliant views!!

Doua “landmark”-uri majore definesc  Honolulu si Oahu, in general, si anume plaja Waikiki din Honolulu si Pearl Harbour Historic Sites, care include si USS Arizona Memorial. Si uite asa am inceput sirul obiectivelor de interes de pe insula Oahu.

HONOLULU

Cine a fost in Honolulu si nu pasit pe vestita plaja Waikiki?? In fapt, cel mai corect este sa le numin plajele Waikiki, deoarece plaja este impartita in opt sectiuni, total diferite, si care impreuna  formeaza ceeace numim plaja Waikiki. Pe o distanta de 2 mile, de-a lungul coastei de sud vest, marginite de o puzderie de zgaraie nori, plajele Waikiki te imbie la surf, inot, snorkeling, canoe, relaxare sau pur si simplu la a savura un apus Hawaiian. Toata zona Waikiki are si o esplanada paralela cu plaja, pe care poti sa te plimbi si sa poposesti pe cele 8 plaje Waikiki, sau poti savura un brunch sau un lunch la una din terasele si restaurantele din zona de esplanada.

Personal, am facut o plimbare pe esplanada si m-am intors pe plaja, pentru a avea ambele experiente. Nu am poposit prea mult pe plaja Waikiki, pentru ca aveam in plan alte zone mai exotice si mai salbatice de pe insula.

HONOLULU - Waikiki beach HONOLULU - Waikiki beach

HONOLULU - Waikiki beach HONOLULU - Waikiki beach

Noi ne-am cazat in Honolulu (evident pe una din plajele Waikiki – Prince Kuhio Beach) pe principiul ca haladuim pe insula in fiecare zi insa seara, revenim in Honolulu, pentru a avea mai multe optiuni de petrecere a timpului liber: plimbare seara pe esplanada, cina, shopping, entertainment, etc,  cat si daca ne mai tin picioarele …. Waikiki poate fi admirata foarte bine si dintr-unul dintre hotelurile sau condominiurile aflate direct pe plaja. Este recomandat pentru a avea o vedere completa, alegerea unei locatii situata la unul dintre capetele plajei. Astfel, la picioarele tale ai intreaga forfota de oameni si masini de pe Kalakaua Avenue, bulevardul pe care se insiruie majoritatea hotelurilor cu view la ocean din Honolulu si care dau imaginea emblematica a orasului.

HONOLULU - Waikiki beach HONOLULU - Waikiki beach

Partea istorica si comerciala a orasului este situata insa un pic mai la est. Tot aici sunt si majoritatea cladirilor administrative ale statului Hawaii, universitati si spitale. Intre strazile Beretania si King se afla centrul vechi al orasului si pe o distanta de cateva sute de metri poti experimenta in mare parte istoria locului. Aici se afla majoritatea cladirilor istorice si coloniale care au marcat trecutul orasului: Iolani Palace, Aliiolani Halle, Bilblioteca publica, Primaria, Muzeul de Stat Hawaii, Cladirea istorica unde isi are sediul Posta si multe altele.

HONOLULU - Public library

Iolani Palace este cea mai reprezentativa cladire istorica din oras. Cladirea a fost finalizata in 1882 pentru regele Kalakaua si are un stil neoclasic. In acest loc si-au avut resedinta regii Hawaiieni pana in 1893, cand a fost inlaturat de la putere de catre colonialistii americani. Si ulterior cladirea a servit ca sediu guvernamental pana in 1969, atunci cand a fost inaugurata noul Capitoliu. In prezent aici functioneaza un muzeu.

Iolani Palace

In fata palatului regal este Aliiolani Halle – aici se afla in prezent Curtea Suprema. Cladirea a fost finalizata in 1874 si pana in 1893 a fost sediul guvernului Hawaiian, al legislativului si al judecatoriei. In fata cladirii este statuia regelui Kamehameha I, cel care a unit in 1810 toate insulele arhipeleagului intr-un singur regat.

Aliiolani Halle Kamehameha I

Ca sa revin la vederea panoramica pe care poti sa o ai asupra orasului, o alta varianta este o urcare pe Diamond Head – un crater de vulcan „adormit” care se ridica la capatul orasului, in apropierea gradinii zoologice, deasupra plajei Waikiki si cu vedere la Oceanul Pacific. Este usor de ajuns aici cu masina si odata ajuns sus, dupa o drumetie de aprox 30 de min, iti ofera cele mai frumoase imagini cu Honolulu, cu plajele Waikiki si cu Oceanul Pacific in general.

HONOLULU - Diamond Head view

PEARL HARBOUR

Dupa ce ne-am lamurit cu plajele Waikiki (la care aveam oricum o vedere panoramica din balconul hotelului nostru), am facut o calatorie de aproximativ 30 de minute din Honolulu la Pearl Harbour Historic Sites. Drumul pana aici mi-a amintit de aglomeratia din traficul de acasa si mai ca ma intrebam … pentru asta am venit in Hawaii? 🙂 Exista o singura autostrada (cu 10-12 benzi), un fel de centura a orasului – H1, in care vrei nu vrei trebuie sa intri pentru a iesi din Honolulu. Numarul de benzi nu ajuta prea mult, indiferent de momentul zilei.

HONOLULU

Pentru o vizita a tuturor site-urile de la Pearl Harbour trebuie sa va rezervati cel putin 6 ore. Intrarea in parcare este gratuita si trebuie sa stii ca, fiind o baza militara activa, nu puteti intra in zona de vizitare cu bagaje de mana. Aveti optiunea sa le lasati in masina in parcare, sau sa achitati o taxa de 5$ pe bagaj la vestiarul de la intrare.

PEARL HARBOUR

Sunt mai multe combinatii de bilete, in functie de optiunile de vizitare. Este important de stiut ca pentru vizitarea USS Arizona Memorial, intrarea este libera, cu conditia sa va procurati biletele fie la intrarea in complex sau online in avans (1300 de bilete sunt puse in “vanzare” in fiecare dimineata la ora 7 am pentru ziua urmatoare pe principiul primul venit primul servit). Vizita la USS Arizona Memorial dureaza 75 de minute dintre care 20 de minute sunt alocate vizionarii unui film documentar despre istoria Pearl Harbour. Urmeaza o scurta plimbare cu barca pana la Memorial, la locul unde este scufundata nava. Parti din nava scufundata pot fi intrezarite de pe platforma construita deasupra navei, iar in apele oceanului din jurul navei  inca se mai vad pete de petrol, ceea ce inseamna ca mai pot fi scurgeri.

Atacul supriza al Armatei Imperiale Japoneze asupra bazei navale a Statelor Unite din Pearl Harbour in dimineata zilei de 7 decembrie 1941 (americanii numesc aceasta zi – „ziua infamiei”), este un moment crucial in istoria Statelor Unite. Si astazi, mii de americani vin sa viziteze situl si sa aduca omagiul lor eroilor de la Pearl Harbour. Atacul de la Pearl Harbour a adus intrarea Statelor Unite in cel de-al doilea razboi mondial.

 “Tora! Tora! Tora!” a fost codul  Japonezilor care indica ca atacul a fost “surpriza totala”. Primul atac a inceput la ora 7:48 ora Hawaii, iar pana la ora 7:55 primele tinte au fost lovite. O ora mai tarziu a survenit al doilea atac, in total o escadrila de 353 de avioane a lovit baza navala Americana.  Toate cele 8 nave americane au fost doborate din care 4 s-au scufundat.

USS Arizona este cel mai grav dezastru de la Pearl Harbour, nu doar militar, dar mai ales uman, nava a explodat si s-a scufundat cu toti cei 1177 de ofiteri, militari si membri ai echipajului, dintre care 1102 odihnesc pe fundul oceanului intre fiarele navei.

In incinta complexului de vizitare este usor accesibil de vizitat USS Bowfin Submarine. Biletele se cumpara de casierie si accesul in submarin este permis atat sus cat si in interior, unde puteti vedea imagini cu viata la bord pe un submarin din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

USS Missouri Battleship este un alt obiectiv relevant de la Pearl Harbour. Exista un shuttle bus care te duce la si de la nava din 15 in 15 min. Aici poti sa iei un tur cu ghid sau sa explorezi nava pe cont propriu. Oricum vei opta, vizita poate dura intre 30 min si doua ore depinde cat de mult vrei sa aprofundezi. Langa USS Missouri se afla si se poate vizita, Pacific Aviation Museum.

Cu exceptia USS Arizona Memorial unde intrarea este libera si care este cel mai important obiectiv de vizitat de la Pearl Harbour, restul obiectivelor sunt contra cost. Pretul biletelor variaza de la 15$ (pentru submarin) la 29 $ USS Missouri si la 20$ Muzeul Aviatiei.

Pe langa aceste obiective, poti alege sa te plimbi prin complexul Pearl Harbour, pe tarmul Oceanului Pacific,  unde sunt amplasate mai multe statui si indicatoare cu informatii legate de istoria Pearl Harbour si unde functioneaza si expozitii cu poze si filme documentare cu etapele atacului si consecintele razboiului de dupa atac.

PEARL HARBOUR PEARL HARBOUR - USS Bowfin Submarine

PEARL HARBOUR PEARL HARBOUR - USS ARIZONA

All in all, daca ai la dispozitie cel putin o jumatate de zi, timpul poate fi folosit intr-un mod util si placut chiar si de cei pentru care istoria nu este materia preferata. Nu poti sa ramai indiferent cand te afli pe locul in care in urma cu 77 de ani s-a scris istorie si unde (inca) zac trupurile eroilor tineri care au pierit la Pearl Harbour in 9 minute de la atac. Incet, incet, urmarind filmele documentare din muzee si pasind printre nave si submarine, esti luat de valul istoriei si pleci de acolo cu mai multe intrebari decat cu raspunsuri 🙂

Honolulu este poarta de intrare in Hawaii pentru majoritatea celor care viziteaza arhipeleagul. Chiar daca la inceput nu prea realizezi ca esti in vacanta si tot cauti exotismul, inconjurat fiind din toate partile de „beneficiile” unei metropole, iti trebuie doar un pic de rabdare si cativa km pentru a pasi pe plajele superbe care se intind in vestul si nordul insulei. Bineinteles ca am reusit sa le vizitam pe majoritatea pe timpul zilei iar seara ne intorceam in Honolulu.

Adina Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.