Hawaii – OAHU. Plaje si rute scenice (II)
Dupa cum spuneam si in prima parte a impresiilor despre Oahu (si pe care le-am descris AICI) am preferat cazarea in Honolulu si plecari zilnice cu masina inchiriata pentru a vizita diverse plaje sau pentru a face circuite scenice pe insula. Alegerea locatiei de cazare depinde de preferintele fiecaruia. In afara Honolulu locatiile de calitate sunt mai scumpe si nu prea ai mare lucru de facut in micutele asezari. In varianta aleasa De noi umblam ziua pe insula iar seara reveneam in Honolulu, unde sunt mai multe optiuni de petrecere a timpului liber: plimbare seara pe esplanada, dinner, shopping, entertainment, etc, cat ne mai tin picioarele si daca….
Primul tur de Oahu a fost mai „timid”, am pornit catre Diamond Head si am continuat spre sud, sud-estul insulei pentru a cerceta cateva plaje care figureaza in topul clasamentului.
Diamond Head este un crater de vulcan dormant, se intinde deasupra plajei Waikiki cu vedere la Oceanul Pacific, este usor de atins si odata ajuns sus, dupa o drumetie de aprox 30 de min, iti ofera cele mai frumoase imagini cu Honolulu, cu plajele Waikiki si cu Oceanul Pacific in general.
Avand harta cu GPS si, in plus, aplicatia Shaka Oahu online (este recomandabila deoarece ai cu tine un „ghid vorbitor”), nu trebuie sa urmezi o “lista” cu obiective sau view-point-uri pe care sa le bifezi. Suntem in vacanta si ne oprim de cate ori peisajul ne facea cu ochiul sa ne relaxam, sa facem o baie in valurile spumoase ale Pacificului, sa ne incarcam cu energie, etc. (am vrut sa mai adaug sa bem o bere, insa mi-am amintit ca in toata America este interzis consumul de alcool in locuri publice 🙂 )
O plaja “secluded”, foarte frumoasa si ascunsa de traficul de la sosea, este in Parcul Hanauma Bay. Pentru accesul pe plaja trebuie sa platesti o taxa de park, in jur de 8$, dupa care cobori cativa metri pana la apa. Plaja Hanauma este situata intr-un con vulcanic cu ape turquoise si nisip alb care ofera un ecosystem cu flora si fauna marina foarte bine conservate. Fiind o rezervatie naturala, accesul in parc se poate face zilnic de la 6 am la 7 pm, cu exceptia zilei de marti, cand parcul este inchis. Plaja poate fi aglomerata intre anumite intervale orare datorita faptului ca este destul de aproape de Honolulu si dispune de toate facilitatile de recreere: dusuri, toalete, shopping precum si activitati ca snorkeling si caiac.
Peste drum de park, daca ai timp si conditie fizica, este recomandat sa faci drumetia pana sus la Koko Head Crater. Insa trebuie sa stii ca sunt de urcat 1050 de trepte, o portiune este destul de abrupta, astfel ca as evalua efortul fizic de la mediu in sus. Insa, odata ajuns in varf, scenele pitoresti te vor incanta si vei uita de efortul ascensiunii. De sus, se poate vedea atat Hanauma Bay cat si Port Lock peninsula.
Continuam calatoria si ne oprim in doua puncte care ne atrag ca un magnet prin peisajul abrupt pe care il afiseaza tarmul si oceanul in dreapta noastra si pentru intinderile de plaje pitoresti care ni se arata de pe traseu: Halona BlowHole si Sandy Beach Park. Situata in partea de sud a insulei, Halona Blowhole este una dintre minunile naturale din Hawaii, peisajul cu lava topita fiind format din eruptiile vulcanice care au avut loc cu mii de ani in urma. In present, locul este o desfasurare “exploziva” a valurilor in fata tarmului din lava neagra si o oprire scenica unica. Chiar sub viewpoint-ul Halona, se intinde una dintre cele mai pitoresti plaje din Oahu, Halona Beach Cove. Pe aceasta plaja a fost filmata in 1953 scena de dragoste dintre Burt Lancaster si Deborah Kerr din filmul “From here to Eternity”.
In partea opusa, se intinde semeata si cu nisip alb, Sandy Beach, renumita pentru bodysurfing si bodyboarding pentru valurile mari care se sparg la tarm si pentru plaja cu nisip fin.
Nu am zabovit prea mult aici pentru ca nu sunt amatoare de surf si, in plus ne-am propus sa ne relaxam la urmatoarea oprire care a fost Waimanalo Beach din parcul cu acelasi nume. Pare o intindere nesfarsita de nisip, cu ape turquoise, valuri mari, inspumate si plina de copaci din lemn cu esenta tare “ironwood trees” (cum ar fi arbori de acacia, pini). Este un paradis la propriu. Am ajuns aici cu doua ore inainte de apus si poate farmecul acestui loc m-a acaparat mai mult decat pe alte plaje si pentru faptul ca era goala. Pentru doua ore, era sa fim doar noi pe plaja 🙂 Superb. Un ocean albastru – azuriu, chiar si cand era inorat, si asta se vede din poze.
Pentru ca am studiat putin cum sta treaba cu plajele in Oahu, am decis ca ziua urmatoare sa luam putina pauza si sa ne relaxam la plaja, ca doar de asta am venit in Hawaii, nu? Si nu am ales chiar orice, am tintit doua cele mai bune plaje din Oahu situate, in continuarea Waimanalo, tot pe coasta de est catre nord: plaja cotata numarul unu – Lanikai Beach si numarul doi – Kailua Beach.
Dupa gustul meu, as include Waimanalo Beach pe locul doi dupa Lanikai, insa tocmai v-am marturisit de ce sunt subiectiva.
Lanikai Beach este un alt colt de paradis, cuvantul Lani Kai se traduce prin “heavenly ocean”, deci… Am aflat de la localnici ca nu este doar cea mai frumoasa plaja din Oahu ci este cotata printre cele mai frumoase plaje din lume…. Accesul pe plaja se face pe niste alei care te conduc de pe “ulita” principala a satului Lanikai catre plaja. In afara sezonului, poti gasi plaja aproape goala, insa in weekend este frecvent ocupata si cu localnici care vin cu cosul de picnic, cu o umbreluta, pregatiti de caiac, snorkeling si plaja. Nu sunt facilitati specifice plajei: toalete, dusuri; nu exista parcare amenajata, trebuie sa te descurci pe strazile din Lanikai care sunt oricum aproape de plaja. Avand doar 800 de metri lungime, este o plaja paradisiaca, cu nisip alb si fin ca pudra de zahar, cu o apa turqoaise si perfect cristalina.
Dupa ce te plictisesti de acest loc paradisiac, mai mergi 500 de metri mai spre nord si ajungi pe plaja cotata numarul doi in Oahu, Kailua Beach. Ape turquoise, „cristal clear”, nisip alb fin, copaci din lemn de esenta tare cu palmieri pe alocuri, plaja are mai multe zone de umbra decat Lanikai. Plaja are doua locuri de acces – nord si sud – in ambele locuri sunt amenajate facilitati de parcare, cabine de dus, toalete, mese de picnic si locuri pentru barbeque. Oceanul este foarte prietenos pentru scaldat dar si pentru surfing, snorkeling si caiac.
Tot ce pot sa spun ca noi ne-am relaxat o zi plina pe cele doua plaje….ne-am mutat de pe o plaja pe alta de cateva ori in functie de soare, nori, umbra… Am cautat sa ne relaxam, „sa prindem” putina culoare si sa ne rasfatam in valurile albe spumoase ale oceanului. Rasfat maxim!
Si pentru ca ne-am prajit la soare o zi intreaga, ziua urmatoare am pornit iarasi intr-o calatorie din Honolulu catre nord, nord – vestul insulei, traversand insula de la vest catre est, pe la Nu’uanu Pali Lookout.
Nu’uanu Pali este o sectiune a lantului muntos Ko’olau situat in partea superioara a vaii Nu’uanu si ofera privelisti panoramice superbe asupra lantului muntos Ko’olau si asupra coastei de est a insulei Oahu (Lanikai beach & Kailua beach & town). Terasa de unde se poate viziona intreaga vale si muntii se afla la 300 metri deasupra vaii si este un loc extrem de vantos, practic simti suieratul vantului prin urechi. Daca nu ploua si ai noroc de soare, vei surprinde imagini superbe, excelente de wallpaper! Nu’uanu Pali Lookout are si o insemnatate istorica, aici avand loc batalia de la Nuuanu, unde in 1795 regele Kamehameha I a castigat lupta si in cele din urma a unificat Oahu sub conducerea sa. In prezent, o atractie turistica de neratat.
Strabatem valea Nu’uahu si ne indreptam incet spre nordul insulei, pastrand soseaua scenica de-a lungul oceanului si ne oprin in Golful Kaneohe. Nimic altceva decat natura, natura pura, verde de la muntii vantosi de care va vorbeam pe partea stanga si combinata cu natura albastra de la sclipirea oceanului de pe partea opusa muntilor. Golful Kaneohe se intinde de-a lungul tarmului pe o distanta de 32 km intre Kaneohe Beach Park si Kualoa Point, si este cel mai mare golf protejat din insulele Hawaii. Ca sa intelegem varietatea de specii marine din golful Kaneohe, am aflat ca Institutul de Biologie Marina a Universitatii din Hawaii este situat pe insulita Moku’o Loe (Coconut Island) in interiorul golfului. Este un loc frecventat de turistii doritori de activitati acvatice in natura, cu ape limpezi, putin adanci, cu formatiuni vii de corali care pot fi vazuti intr-o calatorie cu barca cu fund de sticla. Se practica pescuitul, caiac-ul si snorkeling.
Pe traseul acesta de 32 de km am mai oprit la „The little country store – Tropical farm macadamia nut”, unde ne-am indulcit putin cu dulciuri din fructe uscate, alune si cafea Hawaiiana si pe multe locuri de plaja care par desprinse dintr-un catalog turistic care te indeamna la vacante exotice.
Ne continuam drumul de-a lungul coastei spre nord cu opriri din loc in loc pentru a admira plajele (Punaluu) care marginesc coasta de est si poposim la Polynesian Centre. Nu aveam in plan sa ramanem pentru ca activitatile de acolo te solicita aproape o zi full. Polynesian Centre este un parc tematic care prezinta activitati culturale specifice a sase state insulare din Polynesia: Hawaii, Fiji, Aotearoa, Tahiti, Samoa si Tonga.
Urcand mai spre nord am dat peste o alta plaja retrasa Plaja Malaekahana si Turtle Bay. Parcul cu zona de recreere Malaekahana, dispune de o zona de camping situat intr-o padure tropicala la marginea unei plaje frumoase cu nisip alb si conditii bune de inot, bodyboarding, surfing si snorkeling (se poate inota pana la Goat island, o insulita in apropiere de tarm cu nicip alb fin, complet retrasa si nelocuita. Aici se pot vedea, cu putin noroc, testoasele verzi care ies la plaja). Plaja Malaekahana este dotata cu facilitati cum ar fi mese de picnic, toalete si dusuri. Fiind retrasa de la sosea, locul acesta este un dar pe care poti sa ti-l faci pentru cateva ore…..sa te relaxezi pe o plaja foarte putin cunoscuta de turisti. Ne-am oprit si la Turtle Bay, in primul rand pentru ca ne-a atras atentia resortul cu acelasi nume care ne-a iesit in cale si pentru faptul ca plaja era marcata ca inceput de ruta scenica pe coasta de nord a insulei Oahu. Este lesne de ghicit ca numele golfului vine de la testoasele verzi care, in urma cu mai multi ani, veneau aici pentru a-si depune ouale. In prezent, zona este frecventata de doritorii de surfing si diving – in apropiere este si un recif. Inotul nu este recomandat, datorita intrarii abrupte si stancoase in ocean.
Inainte de a atinge destinatia finala pe tarmul de nord, nord – vest al insulei, am poposit pentru cateva poze doar, pe plaja Pupukea care este incadrata la cele doua capete de The Shark’s Cove and The Three Tables, doua plaje mici stancoase. De fapt, pe toata lungimea ei, plaja Pupukea (in traducere „scoica alba”), desi pitoreasca, este o plaja ingusta si stancoasa. Este preferata de iubitorii de snorkeling care se opresc aici nu pentru plaja si relaxare, cat mai ales pentru a vedea testoase si alte specimene marine. Plaja are si facilitati cu vestiare, dusuri si toalete.
Si iata-ne ajunsi la destinatia mult dorita Waimea Bay si Waimea Park. Waimea Bay este, de departe, paradisul surferilor. Pe durata iernii am inteles ca valurile pot atinge aici lejer inaltimea de 6 metri, asa ca acest paradis nu este accesibil si permis oricui pe timpul iernii, ci doar surferilor experimentati. Privitorii nu pot intra in apele oceanului pentru ca nu sunt conditii de inot, asa ca stau la plaja si admira surferii. Vara, cum am fost noi, oceanul este foarte calm, cu ape azurii si valuri mici, ceea ce permite inotul si snorkelingul. Plaja dispune de o parcare amenajata, insa nu este prea incapatoare; daca vrei sa fii sigur ca prinzi un loc trebuie sa mergi dimineata pe la 10 sau….faci ture in cerc pana pleaca vreo masina. Sunt si aici amenajate mese pentru picnic, dusuri, toalete. In partea opusa golfului, se desfasoara Valea Waimea, care gazdueste Gradina Botanica si Cascada Waimea. Cascada nu este cea mai spectaculoasa, are doar 14 m inaltime, insa ceea ce te va impresiona este drumetia prin Valea Waimea pana la cascada….un traseu de 5 km pe un teren flat printr-o padure tropicala plina de gradini paradisiace si locuri istorice. Optional, sunt si shuttle transport pentru cei care nu pot sa faca drumetia, insa, daca aveti destul timp, este o plimbare usoara, relaxanta care iti ofera pe tot traseul imagini scenice deosebite.
La intoarcere in Honolulu, am mai facut o oprire la Laniakea Beach pentru a face cunostinta cu testoasele care au iesit la plaja si la ciugulit de alge pe stancile de la tarm. Poate va intrebati acum daca ne-am intors pe acelasi traseu. Nu, ne-am intors prin centrul insulei, printre plantatii cu bananieri si cafea Hawaiiana. Oahu, desi nu este cea mai mare insula din arhipeleag, are foarte multe de oferit. Nu am avut la dispozitie foarte mult timp asa ca am incercat sa gustam cate putin din fiecare loc iar acolo unde ne-am simtit bine am ramas mai mult. Au fost cateva zile pline de hoinarit dar si de relaxare, toate planurile au decurs asa cum ne-am propus pentru a ne incarca cu momentele si locurile dragi sufletului nostru.
Cum se zice in limba Hawaiiana: „Kina’ole” sau „ Doing the right thing, in the right way, at the right time, in the right place, to the right person, for the right reason, with the right feeling…..the First Time!!” …. Cred ca este cea mai lunga descriere pentru cuvantul „perfectiune” sau descrierea lucrului bine facut 🙂
Mahalo! (Thank you!)