Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
HELSINKI downtown - ghid de vizitare - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
9625
post-template-default,single,single-post,postid-9625,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / HELSINKI downtown – ghid de vizitare
1 iul.

HELSINKI downtown – ghid de vizitare

De ce Helsinki?

Nordul Europei a devenit, in special in lunile fierbinti de vara, o destinatie turistica din ce in ce mai populara. Regiunea iti ofera un aer respirabil, comfort, lipsa aglomeratiei, o bogatie culturala si multe lucruri de invatat si observat la societatea scandinava.

HELSINKI, numit si „Fiica balticii” este un bun inceput pentru a cunoaste Peninsula Scandinava. Avand peste 630 de mii de locuitori in partea centrala („city” sau „downtown”), zona metropolitana ajunge pana la 1.4 milioane de locuitori si include orasele satelit ca Espoo, Vantaa si Kauniainen – localitati vizibile din trenul care asigura transferul de la aeroport. Un sfert din populatia Finlandei traieste aici.

Orasul este foarte bine situat, fiind la o distanta de 1-2 ore de mers cu masina de cateva parcuri naturale (Sipoonkorven si Nuuksion) si orase istorice (Porvoo). Despre aventura in Finlanda rurala si natura, in alt articol.

Catre Helsinki

Cel mai usor, rapid si ieftin mod de a ajunge in Helsinki este cu avionul. Blue Air are trei rute saptamanale directe care leaga Bucuresti de Helsinki. Cursele sunt operate in zilele de marti, vineri si duminica cu aeronave Boeing din seria 737. Rezervari si informatii despre Blue Air puteti gasi AICI.

O vizita in timpul verii in capitala Finlandei, mai ales daca ora de aterizare/decolare este seara tarziu, iti va oferi inca de la primul pas pe aeroport un bonus: ziua lunga nordica si noptile albe. Soarele apune la ora 11 pm si rasare la 4 am, acestea fiind cifre „oficiale” deoarece lumina persista pana la 00.30 si incepe sa apara la ora 2.30 am. Timp de doua ore nu va imaginati un intuneric „ca acasa” ci un cer albastru marin inchis, spre violet.

Transferul este recomandabil sa fie facut cu transportul public (HSL). Exista doua trenuri care leaga aeroportul de gara centrala din Helsinki, au indicativele P si I si un bilet dus costa 5 eur. Trenurile au o frecventa de 10-30 minute (depinde de ora) iar calatoria dureaza aproximativ 25 de minute (trenul P are un traseu mai lung cu 5 minute). Mai exista autobuzele 615 si linia Finnair care merg la Gara Centrala si 617 care opreste la Hakaniemi market square. Recomand trenul: rapid, curat, elegant si respecta orarul.

Centrul orasului este legat de Gara Centrala incepand cu anul 2015, odata cu finalizarea statiei de tren din aeroport. Imbarcat in tren, directia Helsinki / Helsingfors. Trebuie sa spun aici ca toate placutele cu indicatoare sunt biligve: primul nume este in finlandeza si al doilea in suedeza. Limba suedeza este limba oficiala, obligatorie de studiat in scoli – ceea ce indica secolele de istorie comuna a celor doua tari.

Preambul

Helsinki este un oras nici mare nici mic, este usor de „batut la pas” iar transportul public (metrou, tramvai si bus) este de mare ajutor in orice punct ai vrea sa ajungi. La transportul public trebuie adaugat transportul pe apa avand in vedere ca Helsinki se intinde pe 315 insule 🙂 .Deoarece Helsinki este un oras construit atat pe continent cat si pe insule, il voi descrie in doua parti, asa cum l-am descoperit: un Helsinki downtown – istoric si cultural si un Helsinki insular – cu multa natura, istorie si zone rezidentiale.

Pentru a nu avea batai de cap cu logistica (inclusiv cu transferul de la aeroport) este indicat sa cumperi un CityPass si un Helsinki Card. Acestea ofera multiple facilitati: intrari la muzee, discounturi la restaurante, transport public inclus, acces la autobuzele Hop-on Hop-off, croaziera istorica pe insule si croaziera pe canale. Cardurile pot fi cumparate de la punctele de informare turistica, unul fiind chiar in Market Square si altul in Aeroport la sosiri. Traseele Hop-on Hop-off sunt extrem de bine gandite iar frecventa de 20 de minute din timpul verii este de mare ajutor pentru a fi eficient. Mai multe informatii despre carduri si trasee puteti gasi pe www.citytour.fi.

Din punct de vedere al cazarii, optiunile sunt multiple, scumpe si nu trebuie neaparat tinut cont la alegerea hotelului de distanta fata de centru. Acest lucru este posibil deoarece transportul public are o retea foarte buna. Am folosit lantul hotelier Omena, care are doua hoteluri chiar in centru, la cateva minute de Market Square si gara centrala si langa cele doua mall-uri importante: Forum si Kampi. Sa pornim:

Gara Centrala

Este primul loc in care pasesti daca vii de la aeroport cu trenurile HSL. Gara, pe langa rolul sau functional, este un obiectiv turistic important pe harta orasului. Cladirea neoclasica finalizata in 1919 este vizitata (spun statitisticile) de peste 200 de mii de calatori si peste 400 de mii de trecatori isi potrivesc ceasul dupa orologiul din turnul garii 🙂 . Este musai sa fotografiezi fatada garii cu cele doua perechi de statui „purtatorii de lanterne” asezate deoparte si de alta a cupolei. Cladirea este imbracata in granit „finlandez”.

Ateneul

Situata chiar in fata garii, cladirea impozanta construita in 1887 si proiectata de Theodor Höijer, face parte dintre locatiile care compun Galeriile Nationale de Arta ale Finlandei. Aici sunt colectii de arta incepand cu secolul XIX si intalnim lucrari de Tove Jansson, Carl Larsson, Pablo Picasso si Helene Schjerfbeck. Pe Tove Jansson o vom regasi si la Muzeul de Arta Contemporana cu cele doua fresce ale sale renumite.

Bulevardul Kaivokatu

Separand cele doua cladiri impozante, Gara si Ateneul, bulevardul Kaivokatu este prima artera pe care pasesti dupa ce iesi din gara. Cladiri de birouri, un shopping center „City Center” chiar in fata garii si cateva hoteluri din preajma, te fac sa te obisnuiesti deja cu atmosfera din Helsinki.

Statuia „Three Smiths”

Situata la intersectia bulevardului Aleksanterinkatu cu Mannerheimintie, statuia a fost ridicata si donata orasului in 1932 de catre fundatia  Pro Helsingfors. Statuia reprezita trei muncitori siderurgisti goi, batand pe o nicovala. In piata in care se afla statuia, mai sunt: Orchestra Simfonica Finlandeza, Hard Rock Cafe si renumitul mall Stockman.

Bulevardul Mannerheimintie & arhitectura neoclasica

Este artera principala a orasului pe care il strabate de la NV la SV si recomand sa fie admirata pe indelete, la pas. De-a lungul a 2 km, intalnesti de o parte si de alta multe din locurile care trebuie vizitate: Parlamentul, Muzeul National al Finlandei, Opera, Finlandia, Muzeul Kiasma, Stadionul Olimpic, Muzeul Tramvaiului, Muzeul de Design, Gradina Botanica … Bulevardul este marginit de cladiri  cu arhitectura neoclasica care te imbie sa le fotografiezi din toate pozitiile si unghiurile. La intersectia cu bulevardul Kaivokatu, in apropierea garii, se gasesc cele mai mari mall-uri din oras: Forum si Kampi. Bulevardul trebuie vizitat in mai multe momente ale zilei pentru a surprinde culorile cladirilor.

Parcul Esplanada

Zona de promenada porneste de la capatul bulevardului Mannerheimintie si tine pana la Market Square, in portul turistic. Esplanada are o lungime de aproximativ 400 de metri si este formata din doua strazi separate de un parc istoric. La parterul cladirilor neoclasice sunt cele mai scumpe restaurante si magazine din oras.

In mijlocul parcului intalnim statuia lui Johan Ludvig Runeberg (poet si compozitor finlandez, fiind considerat poet national).

La capatul parcului, inspre port, dam peste cel mai vechi restaurant din oras – Kappeli. Initial, in 1840 aici exista un chiosc de lemn unde se vindea limonda si paste. Fiind construita din lemn, cladirea nu a rezistat, astfel ca in 1867, pe acelasi loc a fost construita cladirea in forma de capela care exista si in prezent. De-a lungul timpului, a devenit locatia principala unde se intalnea lumea buna din oras, artistii si poetii.

Market square

Este una dintre pietele principale ale orasului deoarece aici in fiecare zi se tine piata de verdeturi si fructe, piata cu obiecte artizanale si sunt cateva terase unde se gatesc pe loc preparate din somon, stiuca si legume. Merita sa servesti pranzul aici.

De-a lungul unei zile piata sufera transformari dramatice de peisaj: inca de la 8 dimineata locul se umple de corturile si tarabele celor care isi vand produsele; urmeaza cei care prepara „street food” – isi monteaza corturile, dau drumul la gratare si incep mirosurile 🙂 ; pe la 12 incep sa apara primele vase de croaziera – acesta fiind punctul culminant cand incepe lupta cu japonezii si chinezii „de ocazie” pentru fiecare metru parcurs; intre 1 pm si 3 pm mirosurile de la „street food” si vederea farfuriilor de plastic garnisite cu „de toate” te fac sa lasi garda jos chiar daca ai mancat; dupa ora 4 pm locul se calmeaza dintr-o data, mai fiind frecventat de cei ce pleaca in croaziere pe insulele din jur iar dupa 7-8 seara locul devine pustiu. Totul dispare. A doua zi, ciclul se reia.

Market Square este punctul de unde pleaca vasele mici de croaziera pentru cei ce doresc sa viziteze insulele orasului in cadrul diverselor circuite. Tot de aici pleaca ferry-boat-urile private precum si cele care apartin transpotului public HSL si care asigura legatura intre insulele orasului.

Piata este marginita pe o parte de port iar de cealalalta parte avem pe o singura latura, insiruite una dupa alta: Primaria Helsinki, Ambasada Suediei si Palatul Regal.

La intrarea in piata, dinspre Esplanada, intalnim statuia Havis Amanda – reprezentand o sirena ce se ridica din apa si sta pe o gramada de iarba de mare. La picioare are patru pesti care arunca apa iar la marginea fantanii sunt patru lei de mare. Statuia este opera lui Ville Vallgren si a fost sculptata in Paris in 1906. A fosta adusa in Helsinki in 2008.

In mijlocul pietei a fost ridicat in 1835 un obelisc in cinstea vizitei pe care a facut-o aici  Tarul Nicolae I si sotia sa in anul 1933. In varful obeliscului este un glob aurit care simblizeaza pamantul pe care sta un vultur cu doua capete si care are pe piept emblema Ducatului Finlandez – un leu.

Piata Senatului

Este la 100 de metri distanta de Market Square, in spatele Primariei. Cladirile de aici au o arhitectura neoclasica si au fost proiectate de Carl Ludvig Engel (1778-1840). Piata este dominata vizual (si nu numai) de cum patrunzi in zona de Catedrala Luterana a carei constructie a fost finalizata in 1852, fiind ridicata in cinstea Tarului Nicolae I. Catedrala a purtat numele acestuia (Biserica Sf Nicolae) pana la independenta Finlandei in anul 1917. Catedrala este cel mai fotografiat obiectiv turistic din Helsinki. Daca stai mai multe zile in oras ar fi indicat sa treci pe acolo de mai multe ori deoarece ai sansa de a surprinde piata in culori si lumini diferite.

Daca vei intra in Piata Senatului venind dinspre Market square strecurandu-te printre stradutele cu cladiri neoclasice renovate, ai sansa unei fotografii deosebite a catedralei. Zona se numeste „Tori quarters”, este recent renovata si a devenit un punct important pe harta restaurantelor din capitala.

In mijlocul pietei avem statuia lui Alexandru al II-lea (1894).

Pe celelalte laturi ale pietei sunt: Palatul Guvernului, Universitatea Helsinki si Biblioteca Nationala.

Catedrala Ortodoxa  Uspenski

Asezata in varful unui deal din granit, constructia catedralei a fost finalizata in 1868 si este cea mai mare biserica ortodoxa din vestul Europei. Avand fatada acoperita cu caramida rosie si acoperisul domurilor facute din cupru si cu statui si cruci aurite, in diferite momente ale zilei catedrala va avea cu totul alte nuante si culori.

Centrul Allas

Situat la marginea Market square, complexul este un loc unde fiecare poate face ceea ce vrea. Aici sunt cateva piscine cu apa filtrata si cu apa de mare, restaurante si terase cu vedere asupra pietei, o roata panoramica cu inaltimea de 40 de metri – Finnair Sky Wheel si saune. Privelistea este uimitoare deoarece poti vedea intreaga piata, Primaria, Ambasada Suediei, Palatul Regal, Catedrala Luterana, Catedrala Uspenki si docurile de unde pleaca vasele de croaziera. Aici este bine sa ai tot timpul cu tine aparatul foto deoarece cele patru anotimpuri care se perinda pe aici in fiecare zi ofera un cer variat.

 

Solo Sokos hotel Torni

Deoarece imi place ca in fiecare oras sa gasesc un punct de observatie, in Helsinki am gasit un … hotel 🙂 … nu prea sunt alte sanse deoarece turnul TV este departe. „Torni” se traduce din finlandeza prin „turn” si este unul dintre cele mai vechi hoteluri operationale din oras (din 1931). Hotelul este o piesa de istorie a arhitecturii in sine si numai, deoarece pe aici au trecut oameni care au facut istorie (Jean Sibelius, USA President Hoover, F.E. Sillanpää si Mika Waltari). Cele 16 nivele sunt impartite in trei zone, cea mai impresionanta fiind segmentul de mijloc – construit in stilul art deco. Cu liftul ajungi la etajul 12 si mai departe se urca pe scari pana la sky bar si la terasa de observatie. Intrarea este free.

Muzeul National

Situat pe bulevardul Mannerheimintie, muzeul functioneaza intr-o cladire construita in anul 1910, asemenatoare unei biserici. Expozitia cuprinde istoria Finlandei pe parcursul a peste 1000 de ani, pana in secolul XIX, cu accent in special pe perioada dintre sec. XIII-XIX, cand aceste teritorii se aflau sub stapanire suedeza si rusa. Perioada recenta a secolului XX, numita si „Independenta Finlandeza” este reprezentata printr-o expozitie de fotografii care sugereaza aspecte din timpul razboaielor mondiale, refacerea tarii, viata rurala, emanciparea si dezvoltarea industriala. Mi-a atras atentia la final o provocare prin care esti pus sa alegi cateva poze actuale de prin Helsinki pe care crezi tu ca vor spune cat mai multe despre prezent peste 100 de ani.

Finlandia si Centrul Muzical Helsinki

Sunt situate in fata Muzeului National, pe acelasi bulevard. Finlandia este un centru de evenimente construit in 1971 si extins in 1975 cu aripa unde acum au loc congrese. Centrul are 6 sali, cele mai mari fiind Auditorium si Veranda cu cate 1700 de locuri fiecare.

Centrul Muzical Helsinki este o sala de concerte, aici aflandu-se Academia Sibelius si doua orchestre simfonice: orchestra finlandeza radio si filarmonica Helsinki. Sala principala are 1700 de locuri si cinci sali mai mici cu 140-400 de locuri. Constructia a fost finalizata in 2011.

Kiasma

Este muzeul care gazduieste expozitii de arta contemporana si face parte din Galeriile Nationale Finlandeze. Cladirea a fost deschisa publicului in 1998. Intre Kiasma si Centrul Muzical Helsinki este o zona de promenada si un mic parc iubit de cei cu role si skatere.

Parlamentul

Este situat pe aceeasi parte a bulevardul Mannerheimintie cu Muzeul National, vis-a-vis de Centrul Muzical Helsinki. Cladirea a fost finalizata in 1931 si are o arhitectura ce apartine clasicismului anilor ’20. Fatada de la bulevard are 14 coloane corintiene iar peretii sunt acoperiti cu granit rosu de Kalvola.

Muzeul tramvaiului

Este situat in cartierul Toolo intr-un hangar construit in 1900 si aflat in apropierea unui depou de tramvaie. In interior sunt expuse vagoane de diverse forme, folosite pe parcursul celor 100 de ani de cand acest mijoc de transport este folosit in Helsinki. Intrarea este libera.

Monumentul Sibelius

Monumentul a fost ridicat in anul 1967 in parcul cu acelasi nume, foarte aproape de tarmul Marii Baltice, in onoarea lui Jean Sibelius – un faimos compozitor finlandez. Monumentul este format din 600 de tevi de otel asemenea unei orgi iar langa acesta este sculptat in metal bustul compozitorului. Este unul dintre cele mai vizitate si fotografiate statui din oras.

Biserica de piatra (Temppeliaukio Church sau Rock Church)

Este fara tagada cel mai original punct turistic al orasului. Biserica este situata pe bulevardul Fredrikinkatu si a fost construita in 1969 prin excavarea in piatra a locului pe care il ocupa in prezent. Biserica este acoperita cu o cupola in forma de dom din cupru si se sprjina pe peretii de piatra si grinzi de beton. De la departare seamana cu un OZN. Interiorul care are forma unui amfiteatru pe doua nivele are peretii din piatra nefinisata. Mai exista un altar simplu, o orga iar scaunele sunt asezate sub forma de amfiteatru

Muzeul HAM (Palatul tenisului)

Cladirea muzeului (numita si Palatul Tenisului) a fost construita in 1938 pentru a gazdui jocurile de tenis din timpul Olimpiadei de Vara din anul 1940. Dupa terminarea competitiei, cladirii i s-a gasit o utilitate culturala, aici fiind in prezent cel mai mare complex cinema din oras, restaurante, terase si Muzeul de Arta Contemporana. Mi-au atras atentia: colectia de lucrari in mozaic a lui Tove Jansson (Party in the City and Party in the Country) si exponatele avangardiste ale lui Cris af Enehielm.

Cartierul Eira

Eira este cel mai „cool” dintre cartierele rezidentiale moderne din Helsinki. Fiind situat pe tarmul Marii Baltice, aici, spre deosebire de neoclasicismul cladirilor pe care trebuie sa-l parasesti pentru a ajunge in zona, imaginea este diferita: plaja Eira (o fasie de nisip de cativa zeci de metri – cotata a fi in top plaje din oras), o promenada amenajata pe malul marii si un parc in care se pot practica diverse sporturi iar mai apoi zona de locuinte rezidentiale.

Tot aici a fost construita in stilul simplist nordic dar functional si bine incadrata in natura, sauna Loyly. Complexul mai are un restaurant interior si o terasa. Pentru iubitorii de sauna, „socul termic” este asigurat gratis prin acces direct in apele reci ale Marii Baltice 🙂

Helsinki m-a impresionat prin aerul prietenos pe are il emana. Cred ca acest lucru se datoreaza si faptului ca este un oras port unde traficul de turisti influenteaza viata orasului. Orasul se situeaza undeva la mijloc intre ceea ce ofera o metropola si un oras obisnuit, este usor de parcurs iar oferta culturala si de shopping abunda. Calitatea primeaza. Oamenii, chiar daca finlandezii se considera ei insisi „shy” si „retinuti”, i-am gasit extrem de calzi, sociabili, toleranti si mandri de sistemul lor de societate „welfare”.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.