Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Helsinki - fortareata SUOMENLINNA - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
9698
post-template-default,single,single-post,postid-9698,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / Helsinki – fortareata SUOMENLINNA
2 iul.

Helsinki – fortareata SUOMENLINNA

SUOMENLINNA este un loc perfect unde se pot petrece cateva ore: ai natura, istorie, culori si … mare. Fortareata a fost construita in 1748 pe cand Finlanda era parte din Regatul Suediei iar din 1750 poarta acest nume (Sveaborg – in suedeza). Suomenlinna a avut rol de aparare inca de la inceput si mai ales in perioada 1788-1808 in timpul razboiului naval dintre Rusia si Suedia, sfarsind prin a fi cedata la terminarea razboiului armatei ruse. Fortareata a mai fost folosita si ca inchisoare pentru prizonierii din timpul razboiului civil din Finlanda (1918) si ca baza pentru artilerie in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din 1973 a fost preluata de la armata de catre Ministerul Culturii iar din 1991 este inclusa pe lista UNESCO. Dar sa revenim …

Prima data am vazut SUOMENLINNA de pe mare, in timpul unei croaziere printre insulele arhipeleagului Helsinki despre care am scris aici: Arhipeleagul HELSINKI – croaziere. Ca de obicei am vrut sa cunosc locul mai bine, asa ca a plecat intr-o explorare individuala a insulelor si fortaretei. Am luat ferry-boat-ul apartinand companiei JT Line, transportul cu aceasta companie fiind inclus in CityPass.

Fortareata este construita pe una dintre cele 5 insule care formeaza arhipeleagul cu acelasi nume. Chiar daca au propriile nume, conventional toate insulele poarta numele fortaretei.

Transportul din Market square dureaza cam 20 minute iar acostarea are loc in Artillery Bay quay, numai bine situat intre cele doua insule. Alte companii de ferry au acostarea in Main quay, ceea ce este un pic „peste mana”. Veti vedea de ce. Pentru posesorii de HelsinkiCard este inclus gratuit un tur cu ghid al cetatii.

Am acostat in Artillery Bay quay iar dupa ce am trecut pe podul care leaga cele doua insule am ajuns la intrarea in fortareata. Se trece apoi prin poarta din zidul de aparare si esti deja in cetate – respectiv in Marea Curte. Aici este monumentul lui Augustin Ehrensvärd, muzeul dedicat acestuia si casa fostului comandant. Augustin Ehrensvärd este fondatorul si arhitectul cetatii.

In interiorul cetatii sunt tot felul de cladiri din lemn sau caramida, foste depozite sau garnizoane si care in prezent adapostesc muzee si magazine cu suveniruri.

Traseul recomandat de pe insula cu fortareata are in jur de 1 km (este marcat pe harti ca „linia albastra”), este usor de parcurs, dar merita sa te abati in stanga si in dreapta pentru peisaje. Sunt cateva puncte pe care nu trebuie sa le ratezi printre care as aminti:

Vechiul santier naval – este cel mai vechi doc folosit pentru reparatii din Finlanda si printre cele mai vechi din Europa. Docul a fost construit in 1750 si a fost folosit de flota pazei de coasta suedeza pentru constructia si repararea de nave pana in 1808. In jurul anilor 1930 a fost folosit ca baza pentru submarine. In prezent mai este folosit pentru repararea navelor din lemn.

Submarinul Vesikko – folosit in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Se poate vizita interiorul unde stateau inghesuiti cei 20 de membri ei echipajului.

Poarta Regelui – construita in 1754 pe locul in care regele Adolf Frederick al Suediei a debarcat in 1752 in timpul unei vizite pe insula cu ocazia inspectiei facuta la lucrile de constructie a fortaretei. Este unul dintre cele mai fotografiate locuri de pe insula.

O plimbare in zona zidurilor din estul insulei pentru a vedea artileria si vegetatia de pe tarm.

Bastionul Zander – se recunoaste dupa steagul Finladei care este arborat in fiecare an intre 12 Mai si 29 Septembrie (12 Mai 1918 este la daca la care pentru prima data aici a fost ridicat steagul Finlandei, dupa castigarea independentei).

Parcul Piper din centrul insulei, unde se poate sta si la o cafenea. Parcul este imaginea fidela a vegetatiei si reliefului insule: palcuri de liliac, rapita si bolovani imensi din granit.

Ca sa ajungi pe cealalta insula  (Iso Mustasaari) trebuie revenit in punctul de plecare, respectiv in Artilery Bay quay. Pe aceasta insula sunt doar cladiri administrative, doua muzee si Biserica Suomenlinna.

Muzeul Militar este chiar la intrare pe insula, aici fiind expuse diverse masini, arme si uniforme ce au apartinut armatei finlandeze in ultimii 200 de ani.

Urmeaza Biserica Suomenlinna, o biserica ortodoxa rusa construita in anul 1854. Pozele de la intrare o infatisau ca avand initial 4 domuri laterale si unul central … se pare ca a mai ramas doar cel central. Biserica este situata in mijlocul unui deal aflat la marginea parcului care domina insula.

Tot aici mai pot fi vazute cateva casute traditionale din lemn ce gazduiesc in prezent magazine cu suveniruri.

Urmand drumul pietruit catre nord se ajunge la celalalt doc despre care vorbeam: „Main quay” folosit de unele companii de transport si croaziere.

Daca tot ai ajuns pana aici, se mai pot vizita inca doua insulite: PIKKU MUSTASAARI unde se afla Academia Navala si LANSI MUSTASAARI unde sunt doar cateva cladiri administrative. Intre insule se poate ajunge pe podurile din lemn.

Suomenlinna este o destinatie la indemna oricui se decide sa petreaca cateva zile in Helsinki. Insula si toata istoria ei sunt relaxante, parca desprinse de undeva dintr-o poveste. Daca mai pui si peisajele, rezulta un mod placut de a petrece 4-5 ore (daca ai noroc … cu soare 🙂 )

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.