HONFLEUR – ghid de vizitare
O alta localitate superba din Normandia este si micutul port HONFLEUR, cu doar 8.000 de locuitori dar avand atatea experiente de oferit. Am ales sa stam aici pentru a putea face in timpul zilei excursii in Le Havre si renumitele statiuni Deauville si Trouville sur Mer, aflate la doar 20 km est si vest de Honfleur, iar serile sa le petrecem in incantatorul oras medieval. Si nu am gresit. Honfleur, cu peste 1000 de ani de istorie pe care o simti la tot pasul pe stradutele pietruite si marginite de casele din lemn si piatra, cu vechiul port turistic, terase si restaurante cu bucatarie normanda – totul este perfect pentru a incheia o zi.
Haideti sa incepem o plimbare printre locurile care ne-au incantat in timpul scurtei sederi in oras:
1. VECHIUL PORT
Numit de catre francezi „Vieux Bassin„, aici este inima orasului putand fi asemuit fara greseala cu o „piata centrala”. Avand forma unui dreptunghi cu o latura deschisa pentru a permite accesul ambarcatiunilor la Marea Manecii, portul este inconjurat de promenade, terase si zeci de restaurante, Primaria, caruselul si parcul de distractii.
Portul a fost construit in 1681 si ulterior s-a regasit in picturile multor pictori care au trecut pe aici in secolul XIX, Monet fiind unul dintre ei.
Portul este locul perfect pentru a urmari apusul in timp ce acoperisurile si zidurile caselor multicolore de pe margine se reflecta in apele sale. Cu siguranta, este locul care defineste cel mai bine aceasta asezare.
2. BISERICA SAINT CATHERINE
Biserica este facuta in totalitate din lemn si este in prezent cea mai mare cladire din Franta construita astfel. Ea a fost ridicata in a doua jumatate a secolului XV pe locul unei biserici din piatra care a fost distrusa in timpul Razboiului de 100 de ani.
Construita fiind de catre localnicii a caror principala meserie era pescuitul si construirea de barci, forma sa este asemanatoare cu a unei ambarcatiuni rasturnate. Turnul cu clopot este separat de corpul principal.
3. STRAZILE ORASULUI
Orasul este asezat un pic in panta si majoritatea strazilor converg catre port. Este o placere sa te plimbi pe stradutele pietruite, printre terase cu gastronomie normanda si magazinele unde se vand calvados si suveniruri.
4. CATEDRALA SAINT LEONARD
Leonard a fost un nobil de la curtea regelui Clovis si a devenit ulterior „patronul” sau „sfantul” care ii apara pe prizonieri. Biserica in forma sa actuala a fost ridicata la sfarsitul secolului XV pe locul unei alt lacas construit in 1186 dar distrus in Razboiul de 100 de ani. Arhitectura este gotica, cu fatade si decoratiuni (in special pe turn) care stilizeaza instrumente muzicale. Cladirea este asezata intr-o piateta si este foarte frumos luminata pe timpul noptii.
5. PODUL NORMANDIA
Nu este neaparat un loc „de vizitat” 🙂 dar obiectivul merita mentionat, fiind o mare realizare a tehnicii la vremea inaugurarii sale in 1995. Era pe atunci cel mai lung pod cu cabluri din lume, avand 2143 metri lungime si o inaltime de 215 metri in punctul sau cel mai inalt. Am traversat acest pod construit peste estuarul Senei pentru a ajunge in Le Havre, scurtandu-ne astfel drumul cu peste 30 de km. La trecerea podului se percepe o taxa de de 5 EUR.
6. CAPELA NOTRE DAME de GRACE
Capela a fost ridicata in secolul XVII pe locul unde pelerinii veneau in trecut pentru a multumi divinitatii pentru salvarea lor de la dezastre naturale. Se spune ca insusi Ducele Richard II de Normandia a venit aici dupa ce a scapat de la moarte dintr-o furtuna pe mare. Fiind asezata pe deal, de aici avem o priveliste asupra intregului oras. In timpul Serbarilor Marii („Fête des Marins„) aici urca copii imbracati in marinari pentru a-i aduce cadou Notre Dame de Grace machete cu barcute din lemn.
7. GASTRONOMIA NORMANDA
Honfleur este situat in departamentul Calvados si este recunoscut prin faptul ca ofera cele mai bune experiente gastronomice normande. In oras sunt restaurante si meniuri extrem de variate care ofera un mix de meniuri. Merita incercat renumitul calvados (bautura slab alcoolica din mere), retetele cu fructe de mare de unde nu vor lipsi renumitele stridii „des huitres”, scoici „des moules”, platouri cu meze pe baza de sunca si branza si „confiture de lait”.
8. CAZARE IN HONFLEUR
Intr-un oras atat de romantic, in care la tot pasul dai peste cladiri istorice medievale, este pacat sa nu profiti si sa nu alegi pentru cazare o vila care te va introduce in atmosfera locului. Am stat la Le Maison du Parc, un conac superb situat chiar in centrul orasului dar deoarece beneficiaza de o gradina generoasa, odata ce paseai in interior parca erai pe un domeniu. Camera si serviciile au fost la superlativ iar la fiecare breakfast au avut grija de schimba meniul in fiecare zi, Pentru rezervari, puteti accesa link-ul de AICI.