Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
HONG KONG - perla orientului - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
5419
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-5419,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / HONG KONG – perla orientului
2 oct.

HONG KONG – perla orientului

HONG KONG este orasul oraselor si perla orientului. Doar cand pronunti numele orasului gandul te duce spre ceva exotic si parfumat, ceva aflat la capatul bucatii imense de uscat – Eurasia.

Avand o populatie de 7,2 milioane de locuitori imprastiati pe 234 de insule si peninsula Kowloon, dintre care cea mai mare este insula Lantau si a doua ca marime este Hong Kong, orasul a avut o istorie zbuciumata dar pe moment pare sa-si fi gasit o liniste relativa.

Insula Hong Kong a fost cedat prima data britanicilor odata cu Tratatul de la Nanking din 1842, a urmat Kowloon in 1860 si Noile Teritorii in 1898 printr-o cesiune pe 99 de ani. Aceasta perioada de ”cesiune” a incetat pe 1 iulie 1997, Hong Kong devenind un nou RAS al Chinei (Regiune Autonoma Speciala). China a agreat la ”preluare” o legislatie prietenoasa, prin intermediul careia pe durata a 50 de ani se va proteja modul de viata din Hong Kong, moneda si autoritatile locale.

Hong Kong este orasul unde zicala ”are doua fete” este mai evidenta ca oriunde: fata cosmopolita cu restaurante si baruri internationale, hoteluri de lux, mall-uri si … curse de cai 🙂 si fata care suprinde, cu insule, temple, dealuri, poteci salbatice, fata ce mie imi place cel mai mult. Mai exista o zona unde cele doua fete se intrepatrund – respectiv in Kowloon in special.

Cand vii dinspre aeroport, aceasta este fata orasului ce te asteapta:

hong kong 30

KOWLOON

Peninsula Kowloon concentreaza de-a lungul ei: culoare, agitatie, bulevarde cu magazine, bazaruri si parcuri. In Kowloon atmosfera exotica este mai pregnanta decat in insula Hong Kong, aici locuind lume in principal de clasa sociala medie, lume ce traieste o viata autentica cantoneza si unde mie mi-a placut foarte mult.

Peninsula adaposteste aproape jumatate din populatia regiunii Hong Kong. Strabatuta de bulevarde ce curg de la nord la sud si intretaiate de strazi perpendiculare, aici gasesti tot ceea ce iti doresti:

Cea mai cea zona din Kowloon este partea centrala – sudica a peninsulei numita si Tsim Sha Tsui (Noua Dragoni). Aici, zona este atat de densa in ”de toate” incat la orice pas dai peste ceva ce te face sa spui ”uite-l si pe asta”. Muzeul de Arta Hong Kong, Centrul Cultural Hong Kong si Muzeul Spatiului emana cultura si cunoastere, asa ca nu ai cum sa nu le vizitezi. Sunt una langa alta, pe malul apei.

Un reper cu care trebuie sa faci poze este Turnul Orologiului – o ramasita din vechea gara de pe linia Kowloon – Canton construita in 1915 si demolata in 1978. Este ceva deosebit si uman in peisajul sfidator cu zgaraie nori.

hong kong 15

Bulevardul Stelelor, pe malul apei, este un tribut adus lumii filmului din Hong kong. Asemeni bulevardului frate din Los Angeles si aici avem dale cu forma palmelor vedetelor 🙂 , o statuie cu Bruce Lee (normal) si cateva grupuri statuare din lumea filmului. E funny si un loc superb de facut poze mai ales ca dincolo de apa …. ce priveliste.

hong kong 14

Parcul Kowloon este plamanul verde al zonei si ofera un refugiu din calea gazelor de esapament si a haosului din Tsim Sha Tsui. Langa parc se ridica Moscheea Kowloon.

Inspre nord, la intersectia dintre Bulevardul Nathan si strada Argile este o zona unde trebuie sa mergi chiar daca nu cumperi nimic: bazarul femeilor, bazarul de electronice, bazarul de pesti, de flori si bazarul de articole sportive. Este incredibil cum acea imensitate de oameni, marfuri si vizitatori dispare si apare de 365 de ori pe an.

hong kong 31

hong kong 29 hong kong 11

Am amintit mai sus de Nathan Road – bulevardul de shopping al orasului, bulevardul al carui nume il gasesti impreuna cu cele cateva strazi de shopping din lume. Cu o lungime de aproape 4 km, aici gasesti tot ceea ce vrei dar nu la preturile la care te asteptai 🙂 . Este un pic mai scump ca in Shanghai dar unele produse electronice le poti gasi la preturi bune … asta daca ai curajul si stii ce cumperi 🙂

hong kong 10 hong kong 17

INSULA HONG KONG

Cel mai usor ajungi in insula Hong Kong din Kowloon cu unul dintre sutele de ferry ce traverseaza zilnic portul Victoria. Este o experienta placuta sa traversezi portul in acest mod si sa admiri privelistea de pe ambele maluri. O alta cale mai ”inghesuita” si cu mult fum de la esapament ar fi sa utilizezi cele cateva tuneluri de sub Portul Victoria.

Odata ce ai pasit pe insula te asteapta Centrul de Conventii si Expozitii Hong Kong cu o zona de promenada superba de unde poti vedea peninsula Kowloon.

Zecile de zgaraie nori de pe insula, in marea lor majoritate banci si hoteluri de lux au o arhitectura deosebita, unii fiind chiar simbolici pentru oras: Banca Chinei construita in stil feng shui, hotelul Mandarin, HSBC, ICC (international commerce center). Acestia pot fi vazuti in fiecare seara de pe promenada din Kowloon in spectacolul de laser si lumini de la ora 20.

hong kong 26 hong kong 27

hong kong 12 hong kong 13

Printre zgaraie nori se afla cladiri coloniale ce adapostesc institutii administrative si cultura (Primaria, Casa Jardine, Muzeul de Arta Tsui) si intr-o asemenea inghesuiala s-a mai gasit loc si pentru parcuri: Parcul Hong Kong si Gradina Chater. La tot pasul, arta feng shui este vizibila prin arhitectura si materialele folosite in amenajare, fie ca vorbim de cladiri de birouri sau zone de agrement si parcuri.

Deoarece aici spatiul este la mare cautare, pietonii circula in principal pe trotuare suspendate, tramvaiele sunt cu etaj iar blocurile de locuinte rezidentiale se intrec cu zgaraie norii la inaltime. Mai mult, unele ansambluri rezidentiale au amenajate piscine pe balcoane sau pe cladire.

Unul dintre punctele majore de atractie este Varful Victoria (554 m) de unde ai o priveliste asupra Insulei Hong Kong, Portului Victoria si Peninsulei Kowloon. Poti sa ajungi aici fie cu autobusul sau cel mai recomandat este cu tramvaiul cu cremaliera. Tramvaiul functioneaza din 1888 (fiind unul dintre cele mai vechi si faimoase din lume), urca pana la altitudinea de 396 m si are o inclinare de pana la 27 de grade. Deoarece linia trece printre cladirile din Insula, datorita pantei se creeaza impresia ca zgaraie norii sunt inclinati. Odata ajuns in varf te asteapta o zona comerciala si o platforma unde poti urca si servi masa avand ca bonus privelistea.

hong kong 32 hong kong 33

Daca te-ai saturat de zgaraie nori, mall-uri si agitatie, in partea de sud a insulei te asteapta padurea tropicala, plaje superbe si vile exclusiviste. Regiunea este relativ nou construita si este refugiul bogatilor din Hong Kong si nu numai.

Unele dintre cele mai renumite plaje sunt: Deep Water Bay, Repulse Bay si Middle Bay. Cu nisip auriu, padurea tropicala ce coboara pana pe plaja si cladiri rezidentiale cu view de milioane, locul te face sa uiti ca doar la cativa kilometri exista Hong Kong.

hong kong 22 hong kong 23

Cativa kilometri mai incolo dai peste alta zona rezidentiala: Stanley Market. Construita pe bazele unei vechi cazarmi militare, zona are un mall exclusivist, o zona de promenada si multe vile luxoase. Sunt si cateva plaje mai mici dar nu se compara cu cele enumerate mai sus.

hong kong 24 hong kong 25

Aberdeen Village, un fost sat pescaresc devenit azi zona rezidentiala cu blocuri de 40-50 de etaje ce au in spate muntele si in fata marea este alt loc retras pe care trebuie sa-l vezi in aceasta parte a insulei. Locul mai este cunoscut si pentru Restaurantul Plutitor Jumbo la care ajungi cu un vaporas traditional si unde mancarea cantoneza in principal este bazata pe peste si fructe de mare.

hong kong 20

hong kong 19hong kong 21

LANTAU – NGONG PING 360

Lantau este cea mai mare insula din arhipeleagul Hong Kong, este o insula putin locuita (80% din suprafata sa sunt parcuri nationale) iar varful sau se ridica la 934 m de la nivelul marii. Insula este cunoscuta in special pentru Manastirea Po Lin, un complex religios ascuns munti, ce a devenit cunoscut in special dupa construirea in 1993 a uriasului Budha.

hong kong 5

hong kong 6 hong kong 7

Statuia are 34 de metri si este situata in varful unui deal pe care-l urci dupa ce pasesti pe cele 268 de trepte ce duc inspre varf. Odata ajuns in varf, stand la picioarele lui Budha, ai o vedere impresionanta a imprejurimilor: varful Lantau, Aeroportul Hong Kong si Manastirea Po Lin.

hong kong 2

hong kong 3 hong kong 4

Aici poti sa ajungi fie pe sosea pana in varf sau partial pe sosea iar ultima portiune sa iei telecabina pe o distanta de 5,7 km. Orice ai alege, destinatia finala va fi Ngong Village – o zona comerciala amenajata pentru turisti unde poti sa gasesti suveniruri sau daca vrei poti participa la ceremonia servirii ceaiului.

hong kong 1

Calatoria cu telecabina este feerica, plutesti suspendat pe deasupra dealurilor, ai la picioare aeroportul si oceanul si vezi in departare statuia lui Budha cel urias ce te asteapta. Este o experienta ce trebuie traita. Daca alegi doar autobuzul, peisajul este diferit si reusesti sa vezi mai multe din insula decat ”de pe sus” : sate de pescari, plaje, un lac de acumulare si soseaua unduitoare prin padurea tropicala. Personal am fost cu ambele si mi-au placut in mod egal 🙂

hong kong 28

Dupa ce ai trecut pe la Manastirea Po Lin, te-ai mai urcat si pana la Budha pe cele 268 de trepte, meriti o plimbare pe Poteca Intelepciunii – un traseu ce pleaca din fata Manastirii si care dupa vreo 10 minute de pasit lejer prin padure te duce la destinatie 🙂 : un complex de sculpturi stilizate din lemn asezate de o parte si de alta a unei poteci ce se unduieste pe un deal golas. E funny, dar cei ce au vizitat locul s-au intors mai intelepti 🙂 Personal, consider ca merita o iesire de jumatate de zi in Lantau si sa iei o pauza de la agitatia orasului.

hong kong 8 hong kong 9

Cam acesta este Hong Kong-ul ce se dezvaluie la prima vedere turistului grabit ce decide sa nu stea aici mai mult de 4-5 zile. Normal, este insuficient pentru a descoperi aceasta metropola. In ultimul timp, financiar si turistic este provocat din ce in ce mai mult de Shanghai dar Hong Kong ramane Hong Kong.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.