Insula LESBOS, o Grecia altfel …
Zona Marii Egee de Nord este o zona mai putin explorata de catre turistii romani asa ca ai un motiv in plus sa-ti planifici o iesire ”neaglomerata”. Insula Lesbos poate fi una dintre aceste destinatii ”ascunse”.
Ca sa ajungi acolo ai mai multe variante: cel mai simplu este cu ferry sau cu avionul din Atena dar noi fiind aproape, putem sa ajungem relativ usor acolo cu masina personala.
Traseul cu masina ”mica” spre aceste insule se face prin Turcia, de preferat sa stai o noapte intermediara in Edirne sau Chanakkale. Traversarea cu ferryboat-ul se face din localitatea Ayvalik spre Insula Lesbos si Kusadasi spre Samos, astfel incat intr-un sejur pot fi vizitate doua tari: Grecia si Turcia. Experienta traseului este minunata daca se fac opriri pentru vizita fostelor cetati grecesti: Assos, Troia, Pergamon, Efess. Oriunde intorci capul pe traseu, locurile ”respira” istorie.
Insula, desi aproape de malul turcesc, nu a pierdut nimic din farmecul Greciei. Localnicii sunt primitori, mancarea greceasca mai gustoasa parca decat pe continent, apa transparent-cristalina iar plajele cu nisip auriu si stralucitor.
Insula Lesbos este daruita cu plaje superbe, sate pescaresti si de munte unde traditionalul este la el acasa, o mare varietate de pasari si flori salbatice, paduri de pin, castele medievale, porturi micute unde poti privi vaporasele si barcile pescarilor.
Dintre atractiile naturale pot aminti padurea pietrificata din apropierea satelor Eressos, Antisa si Sigri, unica in Europa si printre putinele din lume si izvoarele cu apa termala ce au permis dezvoltarea unor mici spa-uri pe insula.
Insula poate fi strabatuta usor cu ce ai la indemnana: masina, bicicleta sau cu magarusii 🙂 … oricum ai face-o ai ce vedea.
Poti incepe cu MOLYVOS, capitala turistica a insulei, situata in nord, si de care cum incepi sa te apropii nu poti sa nu remarci si sa admiri castelul Mithymna. De fapt oraselul insusi si viata de aici se desfasoara in jurul acestui castel. Strazile pavate si casele construite din piatra vin sa completeze pesiajul traditional al locului. Portul, cu rol atat comercial cat si turistic iti ofera un spectacol gratuit in timp ce stai si bei o cafea sau iei pranzul la una dintre multele taverne de pe mal.
Pe coasta de est este situat MYTILINI, un oras in toata puterea cuvantului. Orasul este construit pe 7 dealuri ca si alte localitati marete si este considerat unul dintre orasele cele mai bogate cultural din Grecia, lucru datorat si apropierii de Asia Mica si influientelor primite de la popoarele ce s-au dezvoltat aici. Piesa de rezistenta a zonei, vizibila de cum debarci in port este castelul ce poarta numele orasului. Cocotat pe un deal impunator din spatele orasului, zidurile acestuia construite de pe vremea lui Iustinian s-au pastrat in bune conditii. Orasul are si o universitate – Universitatea Egeei ce primeste studenti din regiune. Piata orasului este un loc pe care nu trebuie sa-l pierzi daca vizitezi insula. Pe timpul zilei, strazile din zona pietei sunt inchise traficului auto lasand liber tarabelor si magazinelor sa se desfasoare.
Locurile unde poti sa iei masa aici sunt diverse, si in functie de ce priveliste vrei sa ai (port, orasul vechi, vegetatie) poti alege unul dintre zecile de taverne unde poti servi renumitele paidaikia – coaste de miel, brizoles – gratar de porc si vita, loukaniko – carnati specifici condimentati si varietati de souvlaki-shishkebab.
Alt oras ce merita vizitat este ERESSOS pe coasta de vest. Orasul este asezat in mjlocul unui peisaj dramatic, selenar, inconjurat de dealuri cu stanci si se bucura de plaje pietroase ce amplifica dramatismul peisajului. Orasul este recunoscut ca o Mecca al celor cu o gandire libera si non-conformista. Eressos este locul unde Baghwan Shree Rajneesh a pus bazele miscarii spirituale Osho in anii ”70 – ”80. Ca orice asezare greceasca, nici de aici nu lipsesc tavernele si barurile pe plaja.
Pe insula, plajele sunt din belsug si pentru toate gusturile: cu nisip, pietroase sau stanci. Fiecare dintre orasele amintite mai sus se bucura de plajele lor, dar pe linga acestea as mai aminti: plaja Tavari langa Mesotopos – cu nisip si apa numai buna pentru copii; Petra langa localitatea cu acelasi nume – o plaja bine organizata logistic; Golden Beach langa localitatea Eftalou; Sigri, Vatera si multe altele. O harta a lor, mai jos:
Insula Lesbos este caracterizata si prin cele doua golfuri care se gasesc in interiorul insulei, asemanatoare unor lacuri: Golful Gera si Golful Kaloni.
Insula are o oferta destul de generoasa in locuri de cazare. Mai jos sunt cateva recomandari de locatii vazute, verificate si recomandate de profesionisti. Dati click pe numele lor pentru a vedea preturile si conditiile de cazare:
Insula Lesbos este un loc aparte, original, unde esti inconjurat de natura si oameni ce te fac sa te simti bine. Merita sa asezati (in caz ca nu ati fost) acest loc pe harta cu locuri de vazut.