INSULELE VIRGINE AMERICANE, America din Caraibe
INSULELE VIRGINE AMERICANE sunt avanspostul american in Caraibe si un punct de oprire obligatoriu in orice traseu pe care il faci in regiune. Motivele sunt diverse: exotism, istorie, preturi scazute (este zona comerciala fara taxe) si au o logistica turistica care le face usor de vizitat.
Arhipeleagul are trei insule principale: St. Thomas (aici se afla si capitala Charlotte Amalie) – cea mai populata si dezvoltata, cu portul turistic pentru vase de croaziera si aeroportul international; St. John – iubita de cei ce cauta doar natura, intreaga insula find declarata parc national si St. Croix situata la vreo 50 de km sud de cele doua insule. Populatia tarii este in jur de 115,000 locuitori, St. Thomas fiind insula cea mai populata.
Insulele au fost locuite din cele mai vechi timpuri dar au devenit cunoscute si „disputate” incepand cu prima parte a secolului XV-lea, odata cu expeditiile europene. Danezii au fost primii care si-au stabilit un avanpost aici in 1672 pe St. Thomas apoi pe St. John in 1694 si St. Croix in 1733. Danezii au facut din Insule un centru important in comertul cu sclavii adusi din Africa (peste 200,000 de persoane au fost tranzitate pe aici), activitate ce a incetat in 1792. In 1917, Statele Unite au remarcat pozitia strategica a Insulelor Virgine si le-au cumparat de la danezi si incorporat in teritoriul US dar au acordat cetatenie americana locuitorilor abia din 1927 … dar sa revenim.
Accesul pe insule se face in marea majoritate prin orasul capitala Charlotte Amalie, prin cele doua puncte: portul turistic unde acosteaza vasele de croaziera si aeroportul Cyril E. King. St. Thomas este muntoasa, acest lucru fiind vizibil pe masura ce te apropii de insula.
Un tur de insula este usor de programat deoarece portul turistic este plin de soferii de taxi ce isi asteapta clientii pentru ai urca in camionetele – taxiuri. Un tur de insula costa intre 25$ – 30$ si dureaza in medie 3 ore. Punctul de plecare este zona de docuri din Charlotte Amalie, se urca pana la cel mai inalt varf de pe insula, se coboara apoi la plajele din nord si in final se traverseaza din nou insula inspre sud.
CHARLOTTE AMALIE este un oras port, inghesuit intre munte si mare, cu o esplanada aglomerata (Veterans drive) unde se afla mai toate punctele de interes, restaurante, terase si magazine duty-free. Centrul orasului se intinde de-a lungul esplanadei pe o distanta de 2 km iar mare parte din zona rezidentiala este catarata pe dealurile din spate.
Piata Centrala a orasului (Market Square) este locul unde se vand si se cumpara de toate si se organizeaza spectacole sau diverse festivaluri. Aceasta piata este cunoscuta inca din secolul al XVIII-lea deoarece aici se desfasura comertul cu sclavi. Este un loc unde daca poposesti cateva minute poti cunoaste localnicii si sa-i observi mai bine in viata de zi cu zi. Un altfel de cetateni americani 🙂
La o mica distanta spre vest este imposibil sa nu remarci cladirea caramizie cu aspect de fort: Fortul Christian, considerata a fi cea mai veche structura construita din Insule. Rolul sau intial a fost de aparare si avanpost in timpul posesiunii daneze iar in prezent este Muzeu National. Cladirea a fost ridicata intre 1672-1680.
Mai la vest, tot pe Veterans drive, se afla punctul de unde se poate lua telecabina pentru a ajunge in varful „Paradise Point”. Nu-l recomand din mai multe motive: scump (21$) pentru 5 minute de calatorie, aglomerat si cu ore de functionare neregulate si … cel mai important: de ce as urca pe un varf ce are 244 de metri cand in circuitul insulei ajungi la 640 metri si ai un view wow nu doar in varf ci si in mai multe puncte de pe traseu unde poti opri.
Acum parasim Veterans drive si incepem sa urcam. Pe masura ce urci, oraselul si portul se vad din ce in ce mai spectaculos si este imposibil sa nu opresti pentru poze. In trecere se poate vedea Casa Guvernului, locul unde locuieste guvernatorul. Cladirea are aceasta functiune din 1860.
Urmatorul punct este Gradina botanica unde se opreste pentru o scurta vizita a gradinii de orhidee (sunt peste 1000 de specii) si pentru a admira din nou orasul si portul.
Calatoria se termina in cel mai inalt punct al insulei la 640 de metri – „Mountain Top” – un mini mall de unde se pot cumpara suveniruri si care are o terasa ce-ti ofera sansa sa vezi in departare pana la Insulele Virgine Britanice. Locul este un pic prea comercial dar uiti acest lucru cand vezi totusi padurea tropicala ce te inconjoara 🙂
Mountain Top a fost inclus de catre National Geografic in top 10 locuri cu cea mai frumoasa priveliste din lume.
Din acest loc se poate vedea cea mai vizitata plaja din St. Thomas: Magens Bay. Nu o recomand daca ai timp sa stai cateva ore la soare pentru ca este … prea aglomerata, nisipul este batatorit si lipseste vegetatia care sa-ti aminteasca unde esti. In schimb, la intoarcere am vizitat plaja Coki unde este … altceva 🙂 Nisipul alb si apa inconfundabila aveau „iz” de caraibe 🙂 .
Drumul din partea de nord a insulei catre aglomeratul Charlotte Amelie din sud dureaza 10 minute si iata-ne din nou pe Veterans drive printre terase si cafenele cu parfum colonial, taxiuri si multa lume agitata. Dupa circuitul de 3 ore cu taxiul-camioneta ventilata natural 🙂 o relaxare de jumatate de ora la o terasa este binevenita.
Insulele Virgine Americane ofera cam tot ce isi poate dori fiecare: relaxare in zona muntoasa intr-una dintre pensiunile ascunse printre dealuri, plaje mai mult sau mai putin aglomerate si shopping in regim de duty free. Pentru o vizita scurta de o zi, St. Thomas este un loc unde cu siguranta nu te plictisesti.