IORDANIA, Amman si nordul (partea I)
Intr-o regiune unde totul fierbe si fiecare are de impartit ceva cu cineva, IORDANIA a ramas locul unde poti plonja fara probleme cateva zile in caldura Orientului Apropiat, poti sa te bucuri de natura si de istoria milenara bine conservata si sa cunosti viata de zi cu zi a celor din zona.
Am mai spus-o: nu sunt adeptul turismului din categoria „mai multi iepuri dintr-un glont” pentru ca ai sanse maxime doar sa bifezi lucrurile fara sa le traiesti si sa le simti. Ca urmare, niciodata nu as lega vizitarea Israelului de Iordania si invers. Sunt lucruri diferite iar dupa cum Iordania nu e doar Petra nici Israelul nu e doar Ierusalim. Ca sa „traiesti” Iordania iti trebuie minim 7-8 zile iar ca sa te simti „iordanian” 🙂 pregateste-te pentru 10.
In circuitul pe care l-am conceput – 7 zile full iordaniene, am reusit sa cunoastem mare parte din aceasta tara: de la nord la sud am vazut cum romanii si grecii au pasit pe aici si ce au lasat in urma lor, am vazut ingeniozitatea nabatienilor ce au reusit sa-si faca nemuritor numele cu opera lor care este acum printre cele 7 minuni ale lumii (Petra), am pasit printr-un desert si el unic (Wadi Rum), ne-am scaldat sau mai bine zis am plutit intr-o mare unica (Marea Moarta), ne-am vazut istoria crestina (Muntele Nebo, Bethania, Madaba, Fantana lui Moise, ), am vizitat castelele cruciatilor si la final Marea Rosie, renumita pentru spectacolul vietii acvatice pe care il ofera.
Iordania ca si teritoriu este un pic mai mare decat 1/3 din suprafata Romaniei, are 8 milioane de locuitori – 99% sunt arabi si 80% sunt musulmani suniti. Moneda locala este „dinarul iordanian” (JOD) si este mai „valoroasa” decat EUR si USD (1 JOD = 1.3 EUR). Infrastructura este foarte buna, doua autostrazi (Regilor – nr. 35 si Desertului – nr. 15) taie tara de la nord la sud si unesc capitala de Marea Rosie. Distanta dintre extremitatea nordica si Aqaba este de 400-450 km (depinde de ruta) si se parcurge lejer in 5 ore.
AMMAN
Am aterizat in Amman, pe Aeroportul International Queen Alia dupa un zbor scurt de noapte de 2 ore din Bucuresti. Cu viza a fost usor si gratis 🙂 Pentru grupuri nu se plateste taxa de viza (daca calatoresti singur costul vizei se ridica la 68 EUR/persoana) si am fost asteptati inainte de control viza de reprezentantul tour operatorului local, ni s-au luat pasapoartele in grup, au fost verificate si in 5 minute le-am avut inapoi. Faptul ca am ales cazarea la hotelul de lux Le Meridien ne-a ajutat sa resimtim mai usor noaptea dormita pe jumatate, mai ales ca de a doua zi urma sa luam in piept drumurile iordaniene.
Amman – orasul capitala cu cei 4 milioane de locuitori este vibrant, in mare parte curat si cu o „dezordine” de bulevarde, pasaje, poduri si strazi adiacente aparent incalcite dar care ca in orice oras arab se traduce printr-o „dezordine ordonata”. Orasul a stat initial pe 7 coline si a purtat de-a lungul timpului diverse nume: Ain Ghazal (in Neolitic), Rabbath Ammon (in timpul amonitilor), Philadelphia (in timpul lui Philadelphius) si acum Amman … dar in prezent se intinde pe 19 dealuri.
In partea centrala a orasului este vizibil faptul ca Amman este inima economica si politica a tarii: banci, strazi cu shopping, ambasade si PALATUL REGAL– o cladire nu foarte impunatoare, asezata intr-un mic parculet la poalele unui deal. Singurul semn mai vizibil care indica prezenta palatului este poarta de intrare si securitatea.
In partea centrala-veche a orasului, pe una dintre cele 7 coline initiale se afla CETATEA AMMAN – cunoscuta si sub numele de Jabal (deal) al-Qal`a. Cetatea a trecut in timp prin mai multe perioade de ocupatie, vizibile prin ruinele mostenite de la romani, bizantini si omayazi, dintre care stau in picioare: Templul lui Hercules, o biserica bizantina si Palatul Omayazilor.
Templul lui Hercules a fost construit in timpul lui Marcus Aurelius, este piesa cea mai bine pastrata si cea mai importanta structura din Cetate. Cei doi stalpi impozanti si vizibili din oras impreuna cu mana gigantica sculptata in piatra iti dau indicii despre maretia initiala a templului.
De la templu, dupa ce treci pe langa o mica biserica bizantina (sec. VI) ajungi la Palatul Omayazilor (sec VII). Complexul este structurat intr-o curte interioara din care mai apoi se trece inspre aleea coloanelor marginita de locuinte si cladiri administrative si care avea la capat resedinta guvernatorului si sala tronului. In apropierea resedintei se afla o un imens rezervor de apa (cisterna) pastrat si in prezent si care furniza apa pentru palat si imprejurimi.
Pe langa importanta istorica a locului, Citadela este un punct de unde poti vedea orasul in perspectiva si evolutia acestuia de-a lungul secolelor, linia orizontului fiind dominata de prezent prin cladirile inalte din centrul financiar.
AMFITEATRUL ROMAN este situat in imediata apropiere a dealului unde se afla Cetatea Amman si este unul dintre cele mai importante monumente din Iordania aflandu-se in topul amfiteatrelor romane si grecesti din lume. Amfiteatrul a fost incorporat in arhitectura noua a orasului fiind folosit in prezent si pentru diverse evenimente. Complexul poate primi pana la 6.000 de oameni si a fost construit in timpul lui Antoninus Pius (secolul II). In timpul crizei refugiatilor palestinieni din 1948, aici au fost adapostiti refugiatii.
Amfiteatrul are 3 sectiuni pentru: guvernanti (in fata scenei), militari (in mijloc) si lumea obisnuita (in partea de sus).
UMM QAIS (Gadara)
Intreaga zi a fost dedicata vizitarii nordului tarii. La parasirea Ammanului, soseaua urca si coboara dealurile lipsite de vegetatie, cu directia nord si avand in partea stanga, mare parte din drum raul Zarqa – care se identifica cu legendarul rau din Biblie – Jabbok. Datorita acestui rau ce se varsa in Iordan, zonele joase pe unde curge sunt favorabile agriculturii intensive, lucru evident prin petele de verde de pe fundul vailor.
Umm Qais (legendarul Gadara) este la 120 km nord de Amman si se afla intr-o zona geografica de nota 10, fiind la intersectia Iordaniei, Israelului si Siriei, putand sa vezi la o aruncatura de bat Marea Galileii cu orasul Tiberias, granita cu Siria, Teritoriile Palestiniene si Inaltimile Golan. Gadara (actualul Umm Qais) este locul unde legenda spune ca Isus a scos dracii din doi oameni si i-a bagat intr-o turma de porci, legenda care a transformat Gadara intr-un loc de pelerinaj crestin … cu toate ca israelienii pretind ca respectivul loc in care s-a petrecut minunea este pe teritoriul lor 🙂 .
Gadara a fost parte din grupul de 10 orase (decapolis) aflate la marginea Imperiului Roman, fiind un centru important al culturii grecesti in zona si care a cunoscut perioada de dezvoltare maxima incepand cu secolul III ien. Sit-ul arheologic scoate in evidenta amprenta fostului oras: 3 teatre romane, o strada cu colonade, o biserica, un templu, ruinele unui sat otoman din secolele 18-19, baile publice si fantanile cu nimfe din secolul IV.
Acesta a fost punctul cel mai nordic vizitat in Iordania iar la intoarcere spre Amman alte doua puncte ne-au captat atentia: Castelul Ajloun si Jerash.
CASTELUL AJLOUN (Qala’At Ar-Rabad)
Situat in apropierea localitatii cu acelasi nume, in varful Muntelui Auf (1250 m), complexul a fost construit in perioada 1184-1188 de un general (care era si nepot) de-al Sultanului Saladin. Castelul ofera o priveliste wow asupra vaii Iordanului, oraselului Ajloun si asupra altor trei vai ce se unesc cu Iordanul. Prin asezarea sa are o pozitie strategica defensiva si a fost folosit cu succes in perioada atacurilor cruciatilor. Numele castelului provine de la un calugar bizantin ce locuia in muntii din zona.
Dupa ce se paraseste orasul, drumul incepe sa urce muntele Auf. Autocarele si masinile sunt obligate sa opreasca in parcarea amenajata la cateva sute de metri de castel iar turistii sunt imbarcati pentru urcusul final in niste camioane cu banci care fac experienta mai delicioasa.
Castelul este foarte bine pastrat, cladirea initiala avand forma rectangulara cu patru turnuri in colturi, unite de ziduri si are o poarta dubla. Zidurile au din loc in loc fante folosite pentru trasul cu arcul. Cladirea mai era aparata de un sant cu o largime de 16 metri si adanc de 15 metri. Interioarele (sali, scari, fantani) sunt bine pastrate si puse in valoare printr-o iluminare placuta.
Supravietuind perioadei cruciatilor, castelul a fost distrus intr-un final de invadatorii mongoli in 1260. Ulterior a fost reconstruit in timpul dinastiei mamluk iar in secolul XVII chiar o garnizoana otomana si-a avut sediul aici.
La terminarea vizitei merita sa mai ramai cateva minute pentru a admira imprejurimile.
JERASH
JERASH a fost ultimul obiectiv de vizitat din acea zi inainte de a ajunge in Amman, ruinele sit-ului roman oferind un apus spectaculos. Orasul se afla la 48 km de Amman intr-o vale dintre muntii Gilead. Suprafata pe care sunt imprastiate ruinele vechiului oras pare greu cuprins la inceput dar cum intregul sit pare desprins dintr-o poveste romana, parcurgerea lui a fost o placere. Sit-ul ofera vizitatorului cele mai bine pastrate ruine ale vreunui oras roman din afara Italiei.
In partea sudica a orasului, chiar la intrare, te izbeste statura impozanta a Arcului lui Hadrian (cunoscut si sub numele de Arc Triumfal) construit in anul 129 e.n. pentru a onora vizita Imparatului Hadrian aici.
In spatele Arcului se desfasoara un hipodrom cu dimensiuni impresionante si care putea gazdui pana la 15.000 de spectatori.
Dupa ce intri prin poarta de sud trecand pe langa Arcul lui Adrian ajungi in orasul propriu zis. Acest lucru este evident prin elementele ce caracterizeaza un oras roman tipic si pe care romanii le-au replicat cu succes in imperiu. Primul lucru evident este Piata Ovala (forumul) – o piata pavata cu calcar ce masoara 90×80 metri si care este inconjurata de 56 de coloane.
De la Forum incepe „cardo maximus” – bulevardul central ce duce inspre Templul lui Zeus (construit in 162 e.n) situat in varful unui mic deal. Cardo Maximus este marginita pe o lungime de 800 de metri de coloane de piatra si este pavata cu piatra originala. Strada duce inspre poarta de nord unde se afla si Teatrul din Nord (construit in 165 e.n).
In apropierea Forumului se afla Teatrul din Sud, mai bine pastrat si care are o capacitate de 5.000 de spectatori. Acustica este deosebita si poate fi auzita si verificata cu ajutorul tobosarilor cu care se pot face si cateva poze 🙂
Am parasit Jerash in apus si am ajuns in Amman la ora potrivita pentru o delicioasa cina iordaniana. Unul dintre locurile pe care le-am frecventat si care este bine cotat pe site-urile de socializare si culinare este Tawaheen al-Hawa (Morile de vant) si unde pentru 20 USD mananci bine si sanatos: falafel, mutabel, humus, galayet bandora, tabbouleh …. 🙂
Mai jos sunt preturile de intrare la obiectivele mentionate (dinari):
- Amman – Citadela 3 JOD
- Amman – Amfiteatrul Roman 2 JOD
- Sit-ul Umm Qais 5 JOD
- Castelul Ajloun 3 JOD
- Jerash 10 JOD