IORDANIA „in style”, Marea Moarta si Marea Rosie (partea V)
Iordania: desert, istorie, religie si parca lipseste ceva …. acel ceva sunt de fapt doua locuri pe care trebuie neaparat sa le vezi: Marea Moarta si Marea Rosie. Cele doua „mari” nu sunt doar obiective turistice ci un loc unde se poate sta cateva zile intr-unul dintre resorturile de lux, intre vizitele facute pe la celelalte puncte de interes.
MAREA MOARTA
Situata la o ora de mers cu masina si 60 km de Amman, Marea Moarta este locul perfect pentru o zi de relaxare dupa vizitarea vestigiilor crestine despre care am scris AICI. Datorita utilizarii excesive a apei Iordanului in agricultura si a fenomenului evaporarii, Marea Moarta a ajuns sa fie cel mai jos punct de pe uscat de pe glob, respectiv 429 metri sub nivelul oceanului planetar. Marea o salinitate de 34% fiind de 10 ori mai mare decat cea a oceanului. De ce „Moarta”? Este simplu, datorita salinitatii aici nu se poate dezvolta nici un organism viu.
Recunoscuta pentru calitatile terapeutice ale apei, aerosolilor si a vestitului namol utilizat in prepararea de creme de corp, zona este populata cu cateva resorturi de lux cu nume de top si cu renume pentru calitatea si serviciile oferite. Am stat o noapte la Mövenpick Resort & Spa Dead Sea, o oaza de verdeata in pustiu cu facilitati de cazare ce imbina comfortul si arhitectura locala.
Resortul este imens, se intinde pe 8 hectare si are 346 de camere impartite in mai multe corpuri de cladire ce au o arhitectura ce te face sa crezi ca esti intr-un sat arabesc original. Resortul se desfasoara in panta, incepand de la strada de acces pana la Marea Moarta. Cladirea principala unde se afla receptia, un bar si restaurantul mare (aici se servesc cele trei mese principale) te incanta cu spatii generoase (holuri, scari, sali de asteptare) decorate in mod traditional.
In hotel exista 12 tipuri de camere, cea mai mica avand 29 mp iar vilele au 185 mp si ofera toate facilitatile in conditiile unui design interior cu elemente traditionale arabesti.
Urmeaza celelalte cladiri cu locuri de cazare, imprastiate prin gradina hotelului care este asemeni unei oaze. Arhitectura lor imita perfect o locuinta araba (designul ferestrelor, culoarea exterioara, scarile) iar aleile pavate din interiorul resortului vin sa intregeasca atmosfera.
In gradina resortului sunt 9 restaurante, terase si baruri unde se pot servi snack-uri sau bauturi.
Pe masura ce cobori inspre tarm, se trece pe langa terenurile de sport si apoi ajungi la cele doua piscine cu „infinity view” asupra Marii Moarte. Privita dinspre Mare, piscina rotunda are un background spectaculos: cladirile resortului, palmieri si muntii rosiatici. Nuantele sunt amplificate la orele apusului.
Gradina resortului se sfarseste la … Marea Moarta. Aici sunt amenajate scari de acces inspre asa zisa plaja. In acea zona, atat pe tarm cat si in apa, nu este nisip ci doar pietre. Pietre acoperite cu sare. Oricum nu prea conteaza pe ce calci pentru ca …. plutesti. Pentru doritori, este un „beach-boy” prin apropiere ce poarta cu el o galeata cu renumitul namol si pentru 1 dinar te faci negru 🙂
Seara, resortul este luminat discret, nici prea mult nici prea putin, ci doar atat cat este necesar pentru a crea o atmosfera relaxanta.
Mövenpick Resort & Spa Dead Sea a fost una dintre cele mai relaxante si prietenoase locatii de cazare din periplul nostru prin Iordania.
MAREA ROSIE
Am ajuns si in ultimul punct al calatoriei noastre prin Iordania – sudul extrem scaldat de Marea Rosie, mai exact de Golful Aqaba. Statiunea Aqaba este situata la 340 km de Amman si la cativa km de granita cu Israel si Eilat. Autostrada spre Aqaba trece printr-o zona muntoasa, marginita de ziduri stancoase asemeni peretilor unui canion si care in apropierea marii se largeste iar la orizont deodata apare marea.
Resorturile se afla in partea de sud a orasului si a portului comercial, astfel ca a fost nevoie sa traversam intreaga statiune si sa ocolim portul. Hotelul unde am stat a fost tot o locatie de lux – Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba.
Resortul este situat la 15 km de centrul orasului Aqaba fiind ultima facilitate turistica din sudul litoralului iordanian. Geografia locului este si ea remarcabila: de pe tarm, in fata se vede dincolo de golful Aqaba peninsula Sinai si Egiptul, la 7 km spre sud este granita cu Arabia Saudita si la 25 de km spre nord este Israel.
Ca arhitectura, resortul are o cladire principala unde se afla restaurantul principal (aici se servesc mesele principale), cele 306 camere si receptia.
In locatie exista 8 tipuri de camere, cea mai mica avand 34 mp si 112 mp cea mai mare si ofera toate facilitatile in conditiile unui design interior cu elemente traditionale arabesti.
Urmeaza apoi gradina cu cele 4 piscine si multa verdeata, gradina care se intinde inspre Mare. Tot in gradina mai sunt cateva terase unde se poate servi un snack sau o bautura racoritoare. Piscinele si vegetatia inconjuratoare au un design care te face sa uiti ca esti in plin desert.
Resortul are o plaja privata cu nisip unde se gasesc sezlonguri si umbrele si un loc amenajat pentru cei doritori de o baie in mare. Si aici doritorii au la dispozitie un beach-bar.
Resortul este situat in Tala Bay, o zona rezidentiala exclusivista cu blocuri si vile de lux impreuna cu un doc unde sunt ancorate vasele de croaziera de lux ale celor ce locuiesc in zona. Am amintit de Tala Bay pentru ca de aici am inchiriat un vas de croaziera pentru o plimbare de 6 ore in largul coastei, in apropierea coralilor, pentru a fi martori la ceea ce face Marea Rosie atata de renumita – viata acvatica. Este incredibila lumea ce ti se desfasoara in fata ochilor imediat ce iti scufunzi capul sub apa: un acvariu. In mini croaziera pe Marea Rosie am vizitat doua insule de corali si o nava scufundata care a inceput sa fie colonizata de corali.
Croaziera a fost bine asortata cu un gratar delicios pregatit pe vas de baietii din echipaj.
Ziua petrecuta pe mare a fost o experienta de neuitat, poate si datorita faptului ca intreg vasul a fost doar pentru grupul nostru 🙂 iar la coborare am mai poposit pe plaja cateva zeci de minute inainte de cina pentru a suprinde apusul: