Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
IORDANIA, vestigii crestine (partea II) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
7879
post-template-default,single,single-post,postid-7879,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / IORDANIA, vestigii crestine (partea II)
25 oct.

IORDANIA, vestigii crestine (partea II)

Vizitarea nordului Iordaniei si a capitalei ne-a convins de omniprezenta, maretia imperiilor trecute si de modul in care au reusit sa incorporeze si sa modeleze noile teritorii cucerite. Inspre sud, vestigiile grecesti si romane nu mai sunt atat de vizibile dar apar semnele izvoarelor crestinatatii. Imediat ce pleci din Amman, in zona cuprinsa intre Marea Moarta si raul Iordan s-au nascut legendele crestine si au fost construite vestigii si locuri de pelerinaj, unele pastrandu-se pana in zilele noastre.

iordania-49

Faptul ca aceste simboluri sunt peste tot in Orientul Apropiat (din Israel pana in Iordania, Siria si vestul Irakului arata inca odata ca aceasta zona a avut o evolutie omogena, comuna, granitele si orgoliile recente generand doar conflicte.  Ca sa ajungi la aceste locuri trebuie parasit confortul autostrazii, drumurile devin mai inguste si traverseaza mici asezari dar este numai bine pentru a cunoaste mai bine tara.

BETANIA (Bethany)

Am inceput vizitarea acestor locuri cu punctul cel mai indepartat (75 km de Amman), aflat pe granita cu Israel. Este vorba de Betania, locul situat pe malul stang al Iordanului si unde legendele spun ca Ion l-a botezat pe Isus.

iordania-50

Zona este extrem de arida, chiar desertica as putea spune. Ca sa ajungi la Betania trebuie sa iesi inclusiv de pe acele sosele inguste iar pe masura ce te apropii de destinatie se vad la orizont cateva biserici construite in zona.

iordania-51

Dupa oprirea in parcare, trebuie mers pe jos inca cateva sute de metri pentru a ajunge la sit-ul religios. Pentru  a feri vizitatorii de soarele puternic, poteca este protejata printr-un paravan iar de o parte si de alta cativa puieti de palmieri recent plantati incearca sa faca privelistea mai verde.

iordania-52

Zona in care s-au descoperit vestigiile istorice si care au legatura cu botezul biblic este situata la 500 de metri de raul Iordan. In trecut locul „original” al botezului era legat printr-un canal natural de Iordan dar in prezent relieful s-a modificat, din acel loc ramanand doar o balta. De la locul istoric unde a avut loc botezul se pleaca inspre raul Iordan (aflat la 500 metri) trecand din nou pe sub un paravan solar. In prezent, ceremonia botezului se face direct in Iordan, intr-un loc amenajat si mai „comercial” ca infatisare.

iordania-53

Locul unde astazi se fac simbolic botezuri in Iordan este marcat printr-o biserica construita recent si care poarta hramul Sf Ioan Botezatorul. Odata ce ai ajuns langa biserica mai ai cativa pasi, se trece printr-o poarta cu simboluri religioase si gata …. ai ajuns la raul Iordan.

iordania-54 iordania-55 iordania-57iordania-56

In acea zona, Iordanul este granita naturala intre Iordania si Israel (mai precis mijlocul raului) iar curiosii daca intra in apa si fac cativa pasi inspre Israel vor simti un gardulet 🙂 pe post de granita. Locul in care se fac ritualuri religioase este mai rustic si mai apropiat de natura in Iordania decat locul de peste garla. Pentru cei care au fost si la Yardenit in Israel vor vedea aici, pe partea israeliana a Iordanului, copia sa fidela.

 MUNTELE NEBO

La intoarcere din Betania, dupa 30 de minute si vreo 35 de km de curbe, urcusuri si coborasuri ajungi in varfului Muntelui Nebo la 817 metri deasupra vaii Iordanului si cu priveliste inspre Ierihon (Palestina). Muntele Nebo este locul unde se spune ca a murit Moise si unde Dzeu a vorbit pentru ultima data cu acesta.

iordania-45

De la locul de parcare se merge pe o alee pavata, marginita de maslini si pini, pana ajungi intr-o mica piateta unde a fost ridicat un monument in anul 2000 cu ocazia includerii locatiei istorice in circuitul pelerinilor crestini.

iordania-39 iordania-40

Langa acest monument, mai este o piatra (ce pare in forma bruta) pe care sta scris „Memorialul lui Moise”.

iordania-41

Locul mai este marcat si de existenta unei capele bizantine, vizitata de Papa Ioan Paul al II-lea in anul 2000 si in fata careia a plantat un maslin cu aceasta ocazie.

iordania-42 iordania-43

Pe langa insemnatatea religioasa a locului, ceea ce te marcheaza este privelistea oferita si care in zilele senine te ajuta sa vezi foarte departe. Langa biserica exista o mica platforma-terasa de unde se vad Valea Iordanului, Palestina si Israelul, principalele distante fiind: Ierusalimul 40 km, Bethleem 50 km, Ierihon 27 km si Marea Moarta.

iordania-44

In curtea bisericii a fost ridicata o cruce inalta infasurata de trupul din bronz al unui sarpe, simboluri religioase crestine.

iordania-46

MADABA

Madaba este la 10 minute de Muntele Nebo si la 30 de km de Amman. Numit si orasul mozaicurilor, localitatea este cunoscuta in lumea crestina datorita bisericii Sf Gheorghe care adaposteste in mijlocul lacasului, pe podea, un mozaic format din peste 2 milioane de piese si care a fost descoperit in anul 1896. Lucrarea a fost facuta in secolul VI si reda imaginea pe care o aveau atunci oamenii asupra Israelului, Egiptului, Bizantului si Greciei.

iordania-60iordania-59

Dupa o scurta odihna la umbra in biserica Sf Gheorghe se poate merge la unul dintre atelierele din zona pentru a vedea procesul de fabricatie al mozaicurilor si pentru a cumpara mici suveniruri. Bucatelele de mozaic sunt obtinute prin taierea fisiilor obtinute din piatra de diverse culori din zona si se lipesc temporar pe o panza, intreaga lucrare fiind apoi unsa cu clei si lipita cu fata libera pe un lemn iar apoi panza se dezlipeste.

iordania-47 iordania-48

Merita sa faci o plimbare apoi pe stradutele orasului pentru a intra in atmosfera locala, sa intri intr-un magazin cu suveniruri sau sa bei un suc stors din rodii.

iordania-61 iordania-62

O zi crestina in Iordania nu poate fi incheiata mai bine decat la Marea Moarta, intr-unul dintre resorturile de lux ce imbina perfect natura si comfortul. Am fost cazati in lantul Movenpick de la Marea Moarta si nu a lipsit plutitul in mare si pictatul cu namol 🙂 . Revin cu detalii.

Pretul de intrare la obiectivele vizitate si prezentate mai sus (in dinari), sunt:

  • Betania 12 JOD
  • Muntele Nebo 2 JOD
Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.