Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
IORDANIA, Wadi Rum desertul martian (partea IV) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
7966
post-template-default,single,single-post,postid-7966,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / IORDANIA, Wadi Rum desertul martian (partea IV)
31 oct.

IORDANIA, Wadi Rum desertul martian (partea IV)

Dupa doua nopti petrecute la marginea muntelui Hor in canioanele caruia a fost construita Petra si o zi de vizita in magnificul oras antic a venit vremea sa ne continuam drumul catre sud, respectiv Aqaba. In drum nu poti sa nu opresti pentru o experienta de jumatate de zi intr-unul dintre cele mai renumite deserturi ale planetei: WADI RUM.

Wadi Rum este in prezent o rezervatie naturala ce se intinde pe o suprafata de 720 km patrati si este protejata de autoritatile iordaniene. Accesul este foarte usor fiind situat la 120 km de Petra, la cativa km de autostrada ce leaga Amman de Aqaba. De pe Autostrada Desertului se coteste la stanga inspre rezervatie si se merge inca vreo 10 km pana la Wadi Rum Village, punctul de intrare in desert. Fata de Aqaba, desertul este la 60 de km.

iordania-97

Odata ce se paraseste autostrada, peisajul devine din ce in ce mai cunoscut cu ceea ce stim din poze: terenul din stanga si dreapta soselei este acoperit cu un nisip rosiatic si formatiuni stancoase ce apar la orizont.

iordania-98

Wadi Rum se traduce prin „Valea Lunii„, un nume perfect deoarece acest desert este orice dar nu pamantesc. Imensitatea peisajului format din dune de nisip, vai, formatiuni stancoase ce starnesc imaginatia si locuitorii acestuia (beduini si camile) transmite un sentiment de ireal, amplificat de caldura dogoritoare a soarelui de Octombrie.

Wadi Rum mai este casa beduinilor Zalabia care traiesc in principal din practicarea turismului de aventura in zona. La intrarea in Wadi, imediat dupa ce se pleaca din Wadi Rum Village sunt cateva locuri de camping (amenajate cu corturi pentru dormit, locuri de luat masa si pentru diverse alte evenimente sau activitati). Am oprit si la noi la un astfel de „camp” unde ne asteptau masinile de safari.

iordania-99 iordania-100 iordania-101

Ne-am imbarcat in cate 6 in masinile de teren (nu prea pot sa le spun jeep-uri de safari) in spatele lor, pe niste bancute special amenajate … si am inceput aventura beduina 🙂 . Atentie la imbracaminte: cand esti in desert fii beduin si poarta chiar si o esarfa araba (shemag) daca ti-ai uitat sapca acasa.

iordania-102 iordania-103

Am vazut multe deserturi de pe glob dar ceea ce se desfasura in fata noastra era unic: culoarea rosiatica ce juca feste sub razele soarelui, stancile cu forme ciudate ce se vedeau in departare si din loc in loc siruri de camile. Nu stiu cat de mult isi merita numele de „Valea Lunii” dar orice asemuire cu Marte nu poate da gres. Nu am fost pe Marte dar am vazut filmul „The Martian” care a fost filmat chiar aici si asemanarea este perfecta. Dupa terminarea filmarilor, roverul a fost facut cadou Iordaniei si este expus astazi in diverse locuri publice. Dar sa continuam …

iordania-107 iordania-106 iordania-109 iordania-110

Unul dintre locurile cu care trebuie sa te fotografiezi neaparat este muntele numit „Cei 7 stalpi ai intelepciunii„. Numele sau vine de la cartea cu acelasi nume scrisa de  T.E. Lawrance (numit si Lawrance of Arabia), un binecunoscut ofiter britanic care a luptat aici in perioada revoltelor arabe (1917-1918) si care a avut o garnizoana stationata in zona.

iordania-108

Chiar la intrarea in Wadi Rum, la cativa km de sat, cu un mic efort te poti urca pe o stanca de unde se poate vedea maretia peisajului.

iordania-104

Drumurile trasate prin nisip unduiesc printre muntii stancosi si de multe ori vedeam la umbra stancilor turme de camile.

iordania-113

Un alt loc unde merita sa opresti este pe marginea unui canion unde poti sa te crezi omul paianjen 🙂

iordania-111 iordania-112

Merita de asemenea sa te racoresti cu un ceai caldut si sa stai la umbra in unul dintre corturile de beduini unde ei isi vand produsele turistilor. La intrare in cort esti asteptat si „parfumat” cu fumul ce iese dintr-un recipient cu carbuni aprinsi peste care au fost puse cateva bucati de rasini mirositoare, apoi esti invitat la ceaiul pregatit deja si care sta caldut in ceainicul asezat direct pe carbuni, toate acestea in timp ce te invita sa-ti alegi un suvenir.

iordania-114 iordania-115

Dupa popasul facut la beduini ne-am luat la revedere si din nou la drum. In urmatoarea jumatate de ora in care soferii au exersat cateva coborari in panta pe dune si am mai trecut printr-un canion am ajuns la campingul de unde am plecat, asteptati fiind de o surpriza „delicioasa”.

iordania-116

Surpriza consta in renumitul gratar iordanian preparat in stil beduin si care se numeste zarb. Despre ce este vorba: intr-o groapa sapata in pamant se face foc pana ce se obtine un jar bun, se taseaza apoi usor jarul pe fundul gropii si apoi peste el se aseaza un fel de sufertas ca un cilindru, cu mai multe policioare sub forma de gratar pe care sunt asezate carnea si legumele. Cilindrul-sufertas trebuie sa intre in totalitate in groapa iar apoi totul se inchide ermetic cu un capac de metal si se acopera cu nisip. Dupa 2 ore se desface „instalatia” in ordine inversa, rezultand ceva minunat 🙂

iordania-117 iordania-118

Nu putea sa se incheie o plimbare prin desertul martian mai bine decat prin experienta unui zarb iordanian. Am avut o noua zi perfecta.

iordania-119

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.