Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
IRAN - Isfahan (partea IV) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
5629
post-template-default,single,single-post,postid-5629,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / IRAN – Isfahan (partea IV)
27 oct.

IRAN – Isfahan (partea IV)

Acest lucru il stiam despre Isfahan: ca este perla si mandria Iranului si unul dintre cele mai reprezentative orase islamice ale lumii. Cand am plecat din oras, pot sa spun: da, asa este!

Spre seara am ajuns in ISFAHAN dupa ce am parcurs cei 330 de km din Yazd. Tocmai bine pentru a vedea in apus superbele poduri peste raul ce traverseaza orasul. Din pacate zona se confrunta cu o seceta mare in ultimii doi ani astfel ca din ce in ce mai mult albia raului Zayanderud – numit si „Raul Vietii” este secata. Raul traverseasa orasul de la est la vest pe o lungime de 21 de km si imparte localitatea in doua: sudul mai saracacios si nordul cu cartiere rezidentiale. De o parte si de alta a raului se afla parcuri pe toata lungimea sa.

Isfahan are 1.8 milioane de locuitori (4 milioane locuitori in aria metropolitana) fiind in top 3 orase din Iran. A fost capitala de 2 ori, ultima data in secolul 16 in timpul Dinastiei Sasanide.

Orasul te incanta cu bulevardele sale marginite de copaci ce se inchid deasupra soselei formand o bolta. Majoritatea strazilor poarta nume legate de natura si in special de plante.

Dar sa revenim la poduri – mandria orasului. 9 poduri sunt aruncate peste rau, din care: 5 pietonale – vechi, decorate cu placi de faianta albastra, adevarate opere de arta si 4 noi – rutiere. Podurile sunt un loc de intalnire, socializare si plimbare al localnicilor. Cele mai frumoase si vizitate sunt Podul Shahrestan (secolul 11), Podul Khaju (1650) frumos ornat cu decoratiuni, placi albastre si desene florale si Podul celor 33 de Arce (1602).

iran 83

iran 87iran 84 iran 85 iran 86

Punctul central al orasului, locul unde toate se intampla este insa piata centrala – Imam Square. Piata are 89.600 m patrati si este a treia piata ca marime din lume dupa Tiananmen si Piata Rosie. Constructia pietei s-a finalizat in 1629 si la acea vreme era polul de atractie al orasului. Fiind marginita de 2 moschei importantte ( Imam si  Sheikh Lotf Allah), Palatul Ali Qapu si un bazar imens, era normal sa atraga ca un magnet viata sociala a orasului.

Piata este marginita pe toate laturile sale de o cladire de un etaj de unde asemeni unui stadion se puteau privi activitatile sportive si intrecerile din piata (jocuri de polo, curse de cai). In prezent nivelul 1 al cladirii ce inconjoara piata nu mai este folosit. La parterul cladirii, astazi este un bazar pe toate laturile pietei unde odata cu lasarea serii totul devine luminat si stralucitor.

iran 108

iran 109 iran 110

Moscheea Sheikh Lotf Allah  este una dintre piesele de rezistenta de arhitectura iraniana din perioada safavida. Aceasta moschee este considerata a fi cea mai frumoasa moschee din Iran. A fost construita in 1602 de Shah Abbas si destinatia sa initiala a fost ca moschee privata pentru familia regala, motiv pentru care nu are minarete (pentru a chema la rugaciune). Exista un tunel ce traverseaza piata de la Palatul Ali Qapu pana la moschee.

iran 101iran 103

iran 102 iran 104

Moscheea Imam a fost construita tot in perioada safavida. De la inceput ea insa a fost destinata publicului si orientarea ei, odata ce treci de poarta principala este spre Mecca. Este imensa si folosita in prezent pentru procesiuni religioase si diverse manifestari. Ceea ce o scoate in evidenta, pe langa grandoarea sa, sunt placile de ceramica cu care sunt placati peretii si care au 7 culori diferite precum si maiestria scrierilor caligrafice.

iran 105

iran 106 iran 107

Imediat in apropierea marii moschei se afla Palatul Ali Qapu. Palatul marcheaza intrarea in zona rezidentiala regala construita in epoca safavida. Numele sau „Ali” – tradus prin „minunat” si „Qapu” – tradus prin „poarta” a fost un raspuns de orgoliu pe care dinastia safavida l-a dat numelui turcesc de „Inalta Poarta” de la Istanbul. Palatul are 6 nivele, o amprenta pe sol rectangulara si o terasa superba sustinuta de coloane de lemn  unde exista si o piscina.

iran 95

iran 96iran 97

La etajul 6 se afla sala de banchete si receptii. Datorita destinatiei lui, etajul al 6-lea mai era numit si „camera de muzica” deoarece aici aveau loc diverse spectacole. Decoratiunile interioare la acest etaj erau facute cu scop de a imbunatati acustica si de a face auzit in piata sunetul muzicii.

iran 98 iran 100

In imediata apropiere a pietei Imam se afla Palatul Chechel Sotoun numit si Palatul celor 40 de Coloane. Palatul nu are 40 de coloane ci 20 dar datorita reflectiei in lacul artificial din fata ele par 40 🙂

Cladirea si gradina sunt superbe, o oaza de verdeata in orasul aglomerat. Palatul era folosit in principal pentru ceremonii nationale religioase si regale dar si pentru primirea ambasadorilor, regilor si altor oaspeti. Dupa ce intri pe poarta principala in fata ti se desfasoara un lac natural marginit de 2 parcuri de o parte si de alta iar in capat se vede cladirea principala a palatului cu cele 20 de coloane.

Interiorul este pictat si ornat cu decoratiuni ce reprezinta scene din viata politica si militara a dinastiei safavide.

iran 92

iran 91iran 93 iran 94

O alta surpriza placuta ce am avut-o in Isfahan a fost vizitarea Catedralei Vank din mijlocul cartierului Armenian (New Julfa). In prezent in oras traieste o comunitate numeroasa armeneasca (in jur de 20.000) si care sunt urmasii armenilor (peste 150.000) adusi de Sahul Abbas I pentru a-i scapa de persecutiile otomanilor. In timp, armenii au dezvoltat o comunitate de sine statatoare, si-au creat afaceri si au construit un cartier al lor, in prezent fiind printre cele mai scumpe din Isfahan.

iran 89

iran 88iran 90

Catedrala are in curte si un muzeu unde sunt aratate faptele din timpul genocidului otoman asupra armenilor de la inceputul secolului 20.

Armenii din Isfahan arata consideratie si respect legilor islamice (cel putin in public) din punct de vedere al imbracamintii si comportamentului dar in acelasi timp au obiceiurile si traditiile lor, au propriile magazine de unde se poate cumpara alcool si propria religie si lacasuri de cult.

Isfahan este fara de tagada perla oricarui circuit prin Iran. Orasul te compleseste cu arhitectura si simbolurile sale regale, cu parcurile si podurile sale si cu oamenii frumosi si deschisi pe care ii intalnesti in oras.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.