Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Iran si 1001 de nopti - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
3261
post-template-default,single,single-post,postid-3261,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,modula-best-grid-gallery,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
29 iun.

Iran si 1001 de nopti

O ocazie unica de intoarcere in timp printr-un singur cuvant: PERSIA, cu istoria sa de peste 4000 de ani, una dintre cele mai vechi si bogate culturi din lume, cu legendele si povestile Seherezadei care ne-au incantat copilaria, cu oameni ospitalieri, orase pline de istorie, unele aflate pe celebrul “drum al matasii”, cu monumente si vestigii care va vor transpune in trecut, imaginandu-va puternicele regate ale mezilor si persilor, pe Alexandru cel Mare, puternicele triburi arabe sau hoardele mongole ale lui Gingis Han sau Timur Lenk. Este tara uneia dintre cele mai vechi si bogate culturi din lume, unde a profetit Zoroastru, unde au creat Omar Khayam si Havez, Avicenna si Musaai-Khwarizmi.

De cativa ani, Iran a inceput sa se deschida turismului extern, din ce in ce mai multi turisti dorind sa viziteze aceasta tara.

Travelsmartinfo organizeaza circuite in Iran, punctele atinse pe traseu impreuna cu date de plecare si preturile fiind detaliate AICI.

SHIRAZ

Shiraz este capitala provinciei Fars (de unde provine si numele limbii persane, farsi), fosta capitala a Persiei. Shiraz  este orasul monumentelor istorice, al poetilor si filozofilor, al razboinicilor si regilor, al livezilor, portocalilor, trandafirilor, narciselor si al pomilor in floare, din sudul Iranului. Trebuie sa vizitezi aici mormantul poetului Hafez, cel mai mare maestru al poeziei lirice persane, colos literar al sec. al XIV-lea si mormantul lui Saadi, un mare poet persan, ale carui carti sunt inca citite in Iran si India.

iran shiraz 1

PERSEPOLIS

Orasul  fost pentru secole centrul marelui imperiu persan, capitala oficiala a Ahemenizilor, piesa de rezistenta a artei ahemenizilor. Aceasta se remarca prin palatele construite pe rand sau adaugirile facute de Xerxes I, Artaxerxes, Xerxes II, Darius II, Cirus II, Artaxerxes II si III, Darius III, intregul proces de constructie al palatelor a durat aproximativ 150 de ani. Persepolis este ”cireasa de pe tort” intr-un circuit prin Iran, fiind cel mai renumit obiectiv turistic al tarii, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Tot aici, pe langa monumentele arhitectonice construite de liderii persani mai poti vizita necropola Naqsh e Bostan si mormantul lui Haft Tanan, mormantului Habin bin Hamzeh si renumitul bazar.

iran persepolis 1

PASARGAD

Pasargad a fost prima capitala a triburilor iraniene si a Imperiului Ahemenid. Este situat la aproximativ 40 de km de Persepolis. Cel mai important obiectiv de aici este mormantul lui Cyrus cel Mare.

iran pasargad 1

YAZD

Yazd este un oras aflat in plin desert si aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO. Un lucru interesant, aici exista o minoritate care pastreaza cultul lui Zoroastru. Arhitectura orasului este unica prin multimea turnurilor gratioase badgir (turnuri captatoare de vant) ce se intalnesc in tot Iranul central si sudic. Tot aici, poti vizita: Templul Zoroastrian Ateshkade, numit si Templul Focului (Religia lui Zoroastru pune mare accent pe maretia focului, in templele zoroastriene arzand permanent o flacara sacra), Turnul Tacerii si bazarul.

Nu vei parasi orasul fara sa mai vezi: Moscheea “Vineri”, veche de aprox. 600 de ani si partea veche a orasului unde se afla case vechi de 1.000 de ani.

iran yazd 1

ESFAHAN

Esfahan a jucat rol de capitala sub domnia lui Shah Abbas I, ocazie cu care a fost inzestrat cu o multime de moschei, palate, poduri, strazi largi si parcuri. Esfahan este unul dintre orasele iraniene descrise in cei mai elogiosi termeni de catre exploratorii europeni, datorita arhitecturii sale.

Printre lucrurile ce sigur te vor incanta putem aminti: podurile Shahrestan, Khajou si Sio se Pol, situate peste raul Zayandeh; Piata Naghsh-e-Jahan (sau Imam Square), una dintre cele mai mari din lume, un exemplu de arhitectura iraniana si islamica, aceasta piata care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si este inconjurata de constructii din era Safavid; Moscheea Sheikh Lotf Allaf, Palatul Ali Qapu (Palatul Regal), Moscheea Imam, Moscheea Jame (“vineri” in limba araba), Palatul Chehel Sotun sau “Palatul celor 40 de coloane” si bazarul.

iran esfadan 1

HAMEDAN

Hamedan este una dintre cele mai vechi asezari urbane locuite continuu, centru de civilizatie si capitala mai multor dinastii care au condus Iranul de-a lungul mileniilor. Aici poti vizita mormantul marelui doctor Abu Ali Sina; Ganjnameh, inscriptie datand din perioada lui Darius si a lui Xerxes; Domul Alaviyan; Mausoleul Avicena; mormantul reginei Ester (sotia lui Xerxes) si a lui Mordechai.

KANGAVAR – KERMANSHAH

Prin Kangavar doar se trece, urmatorul oras unde poti opri fiind Bistun (trecut din anul 2006 in Patrimoniul Mondial UNESCO) si unde se afla un basorelief realizat la comanda lui Darius I odata cu urcarea sa pe tronul persan in anul 521 i.Hr. La baza acestui basorelief se afla o inscriptie cuneiforma, scrisa in 3 limbi care relateaza lupta dusa de Darius I cu guvernatorii care au vrut sa ia o parte din imperiul creat de Cyrus. Calatoria continua apoi spre Kermanshah, unde trebuie neaparat sa vezi Tagh e Bostan, monument renumit, sculptat in piatra, din perioada Sassanizilor cu basoreliefuri si inscriptii din perioada regilor sassanizi. Regele Khosran II este infatisat aici calare pe cal sau in armura de lupta.

QAZVIN

Qazvin este un oras pe traseul Kermanshah – Teheran, unde merita sa opresti pentru e vedea vechile porti ale orasului ce dateaza de peste 180 de ani, precum si Altarul Shahzadeh Hossein.

iran qazvin 1

TEHERAN

Teheran, capitala tarii este situat la poalele muntilor Alborz si in prezent se bucura de prestigiu ridicat  pe plan turistic, datorita ospitalitatii locuitorilor sai si numeroaselor obiective de ordin istoric, religios si cultural. Orasul Teheran se numara printre cele mai populate orase ale regiunii si isi intampina vizitatorii intr-o atmosfera moderna, a luxului si confortului.

Aici poti vedea: Muzeul National al Bijuteriilor, unde veti putea admira cel mai mare diamant netaiat din lume, Darya – Ye Nur; “Globe of jewels”, un glob pamantesc de 34 kg construit din aproximativ 52 mii de pietre pretioase;  Muzeul National al Iranului, o combinatie intre doua muzee: Muzeul de Arheologie si Muzeul National de Arta; Palatul Shah Saad Aabad si Mausoleul Khomeini. 

iran teheran 1

Un circuit in Iran va fi o experienta ce nu o vei uita niciodata. Istorie, arhitectura, culoare, oameni ospitalieri, vechi si nou imbinat intr-un mod armonios, toate acestea vor face ca experienta ta sa ramana de ”o data in viata”.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.