Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
IRLANDA, insula de smarald - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
4559
post-template-default,single,single-post,postid-4559,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
22 aug.

IRLANDA, insula de smarald

Unde poti sa mergi vara, cand in Romania temperaturile nu vor sa scada sub 38 de grade? Normal, undeva in nord, unde este racoare si verde. Tarile nordice, tarile baltice sau Arhipeleagul Britanic – sunt cateva optiuni. Noi am ales ca si experienta pentru a ne racori, o tara mai neobisnuita (si veti vedea de ce) cu un iz aparte – IRLANDA.

Zborul l-am avut cu Blue Air  si a durat aproape 4 ore. Pe aeroport in Dublin am inchiriat o masina, GPS aveam din tara si timp de 7 zile am urmat traseul pe care l-am facut acasa: 1100 km ce in final s-au transformat in 1300 km datorita unor ”ponturi” despre care am aflat la fata locului si pe care am decis sa le vedem 🙂 Trebuie sa va amintesc de condusul pe stanga … eram oricum antrenat din Cipru, asa ca dupa primii 10 km eram perfect acomodat. Soselele sunt foarte bune, poate unele un pic inguste, 1/3 din drum am mers pe autostrazi, deci totul este ok din acest punct de vedere. Va asezati la volan si imediat creierul se seteaza pentru condusul pe stanga :).

irlanda map

Din aeroport am plecat direct spre sud, urmand sa dormim prima noapte in Kilkeny. In drum insa am vizitat unul dintre simbolurile Irlandei: HERGHELIILE DE CAI DIN TULLY.  Am ajuns acolo dupa vreo ora de condus, a inceput ploaia intre timp, o ploaie irlandeza, cu care urma sa ne obisnuim in zilele urmatoare 🙂 .

irlanda 1 irlanda 2 irlanda 3

Hergheliile sunt impresionante, am vazut cu cata pasiune sunt ingrijiti caii, fiecare cal are propria lui camera cu placuta cu numele pe usa. Centru din Tully este recunoscut pentru rasele de valoare pe care le-au dat lumii competitiilor de cai. Exista si un muzeu unde poti vedea istoria locului si cei mai de top cai crescuti acolo. La iesire din muzeu treci pe langa scheletul celui mai renumit cal din lume, ce a castigat cele mai multe premii si curse: Arkle (1957-1970).

irlanda 4

In imediata apropiere a hergheliilor, de fapt apartin aceluaiasi domeniu, se afla GRADINILE JAPONEZE construite intre 1906-1910, proiectul a vrut sa simbolizeze viata unui om de la nastere pana la moarte. O plimbare prin peisajul colorat si bine ingrijit, cu lacuri, poduri japoneze, arbori si plante specifice, este relaxanta.

irlanda 6

irlanda 5irlanda 7 irlanda 8

Am plecat mai departe, deoarece trebuia sa ajungem in KILKENY, unde am avut si cazarea. Kilkeny este un orasel mediu pentru Irlanda, undeva la 25,000 locuitori, fiind faimos pentru cele 2 obiective: Castelul Kilkeny – o cladire restaurata in stil victorian dar ale carei origini vin din secolul 12, construita pe un  domeniu marisor cu gradini si fantani arteziene; si Catedrala Sf Canice – construita in epoca medievala si unde se tin slujbe religioase de peste 800 de ani.

Castelul Kilkeny este construit in zona inalta a orasului, pe la poalele colinei unde este castelul trecand raul Nore. Forma exterioara, de U, si cu trei turnuri (2 la baza si unul la capatul aripii din dreapta) il fac deosebit. Castelul este construit in intregime din piatra.

irlanda 12

irlanda 9 irlanda 10 irlanda 11

Oraselul este simpatic, tipic irish, cu pub-uri – unde am incercat si primele feluri de mancare irlandeza udata cu multa bere, Guiness daca se poate. A fost interesant de vazut cum familiile din comunitate vin sa-si petreaca seara la pub, cu o bere si un karaoke 🙂 .. si ce a fost si mai placut a fost faptul ca erau de toate varstele.

irlanda 13

irlanda 14 irlanda 15

Dimineata am plecat spre CORK dar in drum am oprit sa vedem castelul ROCK OF CASHEL, un loc plin de legende si istorie. Castelul este asezat pe un deal calcaros, in imediata apropiere a localitatii Cashel, unde se presupune ca Sf. Patrick l-a convertit la crestinism pe Regel Munster in secolul 5. Castelul a fost resedinta celor din dinastia Munster pentru mult timp, pana la invazia normanda. In 1101 Regele Munster a donat castelul bisericii. Zona este cunoscuta pentru numeroase lucrari de arta traditionale din cultura celtica. Castelul nu este intr-o stare foarte buna, dar tot mai poti identifica ajutat de un ghid functiunile acestuia, turnul rotund (1100) capela regelui Cormac (1127-1134) si catedrala (1235-1270). De sus din castel poti suprinde imagini foarte bune cu intreaga regiune.

irlanda 18

irlanda 16irlanda 17irlanda 19 irlanda 20

Spre seara am ajuns in CORK aici avand si cazarea. Orasul este al doilea ca marime din tara, are in jur de 120,000 de locuitori, dar zona metropolitana ajunge la 400,000. Orasul este strabatut de raul Lee, fapt ce il face si mai atragator. Am petrecut cateva ore seara pe strazi sa ne facem o idee despre oras, dar ne-a cam alungat ploaia. Orasul are o strada de shopping generoasa, restaurante si hoteluri. Cazarea am avut-o intr-un boutique hotel, lucru ce il recomand deoarece te face sa te simti mai bine ca turist.

irlanda 33 irlanda 34

Din Cork, la numai 30 de km spre est dai peste frumosul orasel port – COBH – locul unde a oprit ultima data Titanicul in 1912 inainte de a porni sa traverseze Atlanticul. Intreg orasul traieste din acest eveniment :). Exista un muzeu unde poti vedea povestea titanicului, camerele de pe acesta si este simulata chiar imbarcarea. Esti chemat prin reportofon la verificarea biletelor si a bagajelor si apoi sa urci pe punte. Biletele de intrare in muzeu au forma ticketelor de imbarcare pe vas, poarta numele companiei White Star Lines, portul de imbarcare, data, ruta … Intreaga experienta cu Titanicul a fost deschisa in 2012 si poarta numele de ”The Titanic Experience Cobh”.

irlanda 24 irlanda 26

irlanda 27 irlanda 28

irlanda 29 irlanda 32

irlanda 30irlanda 31

Orasul este imprastiat pe dealuri iar casele vopsite multicolor fac din peisajul gri (uneori de la vreme) si verde un joc de culoare. Catedrala orasului, impunatoare, se ridica gri si amenintator deasupra caselor colorate.

irlanda 25irlanda 21 irlanda 22 irlanda 23

Tot la 30 de km de Cobh dar spre sud se afla oraselul pescaresc KINSALE , un loc foarte frumos, cu zona de marina turistica, zone de plimbare si multe strazi comerciale unde poti lua masa sau cumpara un suvenir. Orasul ”miroase” de la distanta a turism, fiind un loc preferat unde ies cei din zona metropolitana Cork. In perioada in care am fost noi era destul de aglomerat.

irlanda 38

irlanda 35irlanda 36

Pe langa natura, orasul se lauda si cu Fortul Charles – un fort in forma stelara (aceasta forma ajuta la aparare in cazul atacului cu tunuri), construit in 1670-1680 avand principalul rol de aparare a regiunii. Fortul este construit pe cea mai inalta colina de langa oras, oferind o priveliste frumoasa asupra orasului si regiunii.

irlanda 37 irlanda 39

Din Cobh urmatoarea destinatia a fost KILLARNEY iar drumul pana acolo a scos in evidenta unele dintre cele mai frumoase peisaje din Irlanda.  Drumul a urmat in general linia de coasta iar regiunile de sud-vest sunt mai putin populate. Lipsa oraselor face ca doar din loc in loc sa vezi cate o casa alba intr-o mare verde, pasuni ce par infinite si ferme.

irlanda 41

In drum am oprit la CERCUL DE PIATRA DROMBERG –  unul dintre cele mai vizitate site-uri megalitice din Irlanda. Un cerc cu diametrul de 9,3 metri pe care se afla 13 pietre (au fost 19 initial). Pietrele de pe cerc au fost orientate astfel incat sa aiba legatura cu pozitia soarelui la solstitiul de iarna.

irlanda 40

Apoi, nu puteam sa nu vizitam cel mai sudic punct al insulei – CAPUL MIZEN HEAD. Peisajul este dramatic, cu stanci si valuri imense si este ultimul loc vazut de marinari inainte de a traversa Atlanticul.

De aici si pana in Killarney ne-a asteptat traversarea PASULUI HEALY.  Soseaua ingusta, vremea ploioasa cu aburi ce ieseau din pamant iar de o parte si de alta a drumului cu cascade ne-a amintit intr-o oarecare masura de Transfagarasan, dar fara a avea dramatismul soselei de la noi.

irlanda 44

irlanda 42irlanda 43

Spre seara am ajuns in KILLARNEY – oras votat in 2015 drept cea mai populara destinatie turistica din Irlanda. Oras statiune si punct de plecare in vizitarea parcului national Killarney, orasul efectiv te incanta. Este asezat intr-o depresiune si inconjurat de paduri, cu un lac in apropiere si cu parcuri frumos amenajate, strazi pline cu turisti si o oferta diversificata de hoteluri, restaurante si cluburi. Orasul seamana foarte mult cu o statiune de munte elvetiana (dar fara munti 🙂 ) doar ca agitatia este la cote mai inalte aici.

irlanda 47

irlanda 48 irlanda 49

Orasul este locul perfect sa-ti petreci serile dupa ce te intorci din numeroasele circuite de jumatate de zi ce poti sa le faci in zona: Parcul National Killarney si Cercul Kerry fiind cele mai vizitate.

Am ales sa parcurgem CERCUL KERRY – traseul este de fapt o ruta circulara ce pleaca din Killarney pe N71, inconjoara peninsula Iveragh pe N70 si se intoarce in Killarney pe N72. Traseul este de 180 de km si iti a vreo 6-7 ore cu opriri. Traseul include numeroare puncte unde trebuie sa opresti: vederi panoramice (Ladie”s view, Ross Castle), cascade (Tork) si plaje (Rossbeigh). Drumul este ingust iar vegetatia abundenta si copacii ce il acopera iti creeaza de multe ori senzatia ce treci printr-un tunel. Un alt aspect pe care l-am remarcat aici este in legatura cu clima. Datorita aerului cald adus de GulfStream de la tropice ,pe malul marii cresc bine merci palmieri iar aici nu ninge decat cu totul exceptional.

irlanda 51

irlanda 45 irlanda 46irlanda 52 irlanda 53 irlanda 54 irlanda 55 irlanda 56 irlanda 57 irlanda 58 irlanda 59

Am plecat din Killarney si am mai oprit vreo jumatate de ora in ADARE unde functioneaza si o expozitie de case traditionale ce pot fi vizitate, un fel de muzeul satului.

irlanda 60

Urmatoarea oprire a fost la CASTELUL BUNRATTY in apropiere de Limerick. Construit in 1425 si restaurat in 1954 iti transmite cu succes splendoarea medievala a timpurilor sale de glorie. Castelul are o colectie impresionanta de tapiserii si mobilier. Pe langa castel functioneaza si un parc tematic und poti retrai viata traditionala a evului mediu. Locul este plin de familii cu copii, fiind foarte educativ.

irlanda 61

La jumatatea drumului intre Limerick si Galway sunt STANCILE MOHER, una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii. De fapt, ca sa ajungi acolo deviezi de pe M18 vreo 35 de km dar merita deoarece drumul este spectaculos iar destinatia … de top minunile lumii :). Stancile Moher sunt cea mai vizitata atractie naturala a Irlandei, cu peste 1 milion de vizitatori pe an. Cu o lungime de 8 km si cu inaltime ce ajunge la 214 metri, vizita este o adevarata experienta. Zona este bine organizata, cu locuri de parcare, poteci ce te duc sa vezi spectacolul naturii si un muzeu.

irlanda 65

irlanda 62 irlanda 63 irlanda 64irlanda 66 irlanda 67 irlanda 68

Spre seara am ajuns pentru a inopta in GALWAY. Cu o populatie de 75.000 locuitori, tipic irlandez, cu strazi cu pub-uri, este un loc numai bun unde sa stai o noapte si sa te vanturi pe strazi dupa o zi de condus.

irlanda 69

Dimineata, directia DUBLIN. Am folosit M6 si M4 si in 2 ore si jumatate eram la hotel. Orasul este ”mica Londra”. De la autobuzele rosii cu etaj pana la raul Liffey ce il traverseaza, agitatia de pe strazile de shopping, totul iti aduce aminte de Londra.

irlanda 77

irlanda 75irlanda 74

irlanda 76irlanda 78

Daca esti acolo trebuie jumatate de zi sa vizitezi Fabrica Guiness. Vei invata acolo de toate: cum se face berea, cum se toarna in pahar berea Guiness 🙂 , iar la final din varful cladirii muzeu, cu o bere in mana, vezi orasul de sus.

irlanda 70irlanda 71

irlanda 73 irlanda 72

Strada Temple Bar este alt loc ce trebuie bifat. Aici densitatea de pub-uri / cap de locuitor atinge apogeul 🙂 Merita o vizita pentru experienta si sa te fotografiezi cu Temple Bar.

irlanda 91

irlanda 89irlanda 90irlanda 92 irlanda 100 irlanda 101 irlanda 102

Ca tot vorbim de pub-uri, exista in Dublin un pub cu tematica ”de biserica”, se numeste chiar asa: ”The Church”. 🙂

irlanda 93

Majoritatea punctelor de vizitat sunt in centru, fie ca vorbim de Trinity College ce te impresioneaza de la intrarea somptuoasa si pana la cladirile colegiului ce au un aer sobru, sau de Muzeul National si Catedrala Sf Patrick.

irlanda 81

Grafton Street este locul unde trebuie sa mergi daca vrei agitatie, shopping si spectacol de strada. Este tot in apropiere de zona centrala si la 5 minute de Temple Bar. Aici este inima comerciala a capitalei.

irlanda 83

irlanda 82irlanda 84

Dublin are multe parcuri, cu lume relaxata, unde te poti ”pierde” linistit ore bune: Merrion – in apropierea caruia se afla Muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul de Arheologie si Galeriile Nationale. Tot aici se afla si monumentul si casa lui Oscar Wilde; Sf Stefan; si cel mai mare – Phoenix – un parc imens, cu terenuri de sport si activitati in aer liber.

irlanda 85 irlanda 86 irlanda 87 irlanda 88 irlanda 95 irlanda 96 irlanda 98 irlanda 103

Irlanda mai este numita si ”Insula de Smarald”. Pe buna dreptate. Daca nu ai o problema mare cu ploaia, daca iti place verdele si linistea – te vei simti ca acasa.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.