Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
ISRAEL - tara sfanta - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
3551
post-template-default,single,single-post,postid-3551,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
22 iul.

ISRAEL – tara sfanta

Am vizitat Israel intr-un sfarsit de Decembrie si inceput de Ianuarie, vreme perfecta care sa te tina la adapost de caldura coplesitoare de care ”se bucura” tara aproape 10 luni pe an. Israelul este un loc in care mai bine de 3000 de ani de istorie se impletesc cu viata de zi cu zi a secolului 21 si unde ne-am propus sa descoperim atatea locuri minunate, de ascultat atatea povesti si de experimentat atatea lucruri noi incat cu greu iti ajunge o singura vacanta… Noi am incercat sa o facem pe cont propriu, cu programul nostru si am reusit sa ne bucuram de fiecare moment.

Zborul l-am avut cu El-Al si cu toate ca stiam despre masurile de siguranta din aeroport la zborurile de Tel Aviv, viata bate filmul, in sensul ca masurile si procedurile de siguranta ne-au facut sa ne simtim in cel mai safe avion cu putinta 🙂 Stiati ca flota El-Al are si sisteme antiracheta?

Am luat Israelul ca pe o aventura, nu neaparat sa cautam si sa bifam toate locurile si simbolurile religioase, pentru ca tara este mai mult decat atat.

Pentru deplasare am inchiriat o masinuta, un GPS si un program pe care l-am incropit de acasa. Si la drum …. Am inceput cu nordul, am coborat spre sud si la sfarsit in Tel Aviv. Mai jos, masinuta noastra in desertul Iudeei 🙂

israel 56

TIBERIAS

Dupa cum bine stiti Marea Galileei isi are locul ei bine definit in istorie, religie si geografie, motiv pentru care am decis sa stam in Tiberias 3 nopti si sa facem excursii de o zi in imprejurii, Haifa si Nazareth. Tiberias este cea mai cunoscuta statiune de aici, are hoteluri pentru toate buzunarele, zone de distractie, promenada, tot ceea ce ii trebuie unui turist ca sa se simta bine.

Din punct de vedere geografic, Marea Galileei este o ”curiozitate” deoarece fiind o mare inchisa se evapora si se restrange an de an, astfel ca nivelul oceanului planetar este cu mult peste nivelul actual al marii.

israel 31

Din Tiberias, daca faci o plimbare pe tarmul marii pe o distanta de 25-30 km la nord si la sud vei intalni locuri pline de incarcatura istorica si religioasa, asezate de-a lungul unei sosele ce unduieste printre livezi de maslini, avocado, rodii, portocali si mai nou aclimatizati in Israel – bananier. Iata ce am facut in prima zi:

Capernaum 

Capernaum mai este numit si orasul lui Isus, lucru vizibil si pe placuta albastra de la intrarea in zona arheologica. Asezarea este legata de viata lui Iisus (locul unde a locuit Iisus dupa plecarea din Nazaret) si a discipolilor sai: Petru, Andrei, Iosif si Ioan – pescari din Capernaum si imprejurimi.

israel 1

In jurul casei lui Sf. Petru, situata in centrul orasului, au trait crestini, care foloseau casa Apostolului drept biserica si loc de pelerinaj, fiind considerat astfel primul loc de pelerinaj din Tara Sfanta.

In 1968, cercetarile arheologice au dus la descoperirea casei Sf. Petru si Ordinul calugarilor franciscani a construit deasupra o biserica octogonala; prin podeaua de sticla pot fi vazute ruinele constructiei originale de dedesubt.

israel 4 israel 3

In apropiere se gasesc ruinele Sinagogii Albe care se presupun ca dateaza din secolul I. Singoga ale carei ruine se vad astazi si care a fost construita in perioada romana sub imparatul Iulian nu are nimic de-a face cu sinagoga in care predica Isus.

israel 2

Muntele Fericirilor

Muntele Fericirilor – numit si Muntele Eremos – se afla pe malul nord-vestic al Marii Galileii, in apropiere de Tabgha. Se crede ca aici Iisus a tinut Slujba de pe Munte. Muntele Fericirilor atrage pelerinii crestini inca din secolul IV. Biserica de pe Muntele Fericirilor a fost construita in anii 1936 – 1938, dupa planurile arhitectului italian Antonio Barluzzi. Forma sa octogonala reprezinta cele opt fericiri. Peisajul pe care il ai la picioarele tale odata ajuns sus este spectaculos.

israel 32

Tabgha

Tabgha, asezat pe tarmul nord-vestic al Marii Galileii,  este un alt loc incarcat de emotii religioase, aici aflandu-se „Biserica Inmultirii Painilor si a Pestilor”, cunoscuta si sub denumirea de „Biserica Inmultirii”. Biserica cinsteste locul in care Hristos, din iubire pentru poporul ce l-a urmat, a inmultit cele cinci paini si doi pesti.

israel 15 israel 14 israel 13 israel 12 israel 11 israel 10 israel 9 israel 8

Biserica Ortodoxa de la Capernaum

Biserica Sfintii Apostoli este o biserica ortodoxa construita chiar in mijlocul ruinelor orasului Capernaum, care, spre deosebire de ruinele sinagogii si ale cladirilor din jurul ei, nu au fost inca excavate si cercetate. Biserica este construita in forma de cruce, are o vedere superba la mare, o gradina frumos decorata si este un loc de liniste unde este recomandat sa te adapostesti cateva minute de caldura.

israel 6

israel 5 israel 7

Yardenit – Iordan

Am plecat spre Iordan dupa masa, dupa ce am terminat de vizitat obiectivele situate la nord de Tiberias. Yardenit, Valea Iodanului, este o zona superba, o oaza de verdeata in desertul dogorator. Obiectivul are o puternica incarcatura spirituala pentru cei credinciosi, fiind impresionat ca am vazut aici un numar foarte mare de turisti veniti din America Latina pentru a se boteza in Iordan. Pe locul doi erau rusii 🙂 Chiar daca zona este puternic comerciala, modul in care este impartita si amenajata ofera celor doritori momente de liniste si de meditatie.

Poteca pana la locul de botez este strajuita de palmieri si maslini. Un  zid de-a lungul malurilor raului pana la bazinele de botez este acoperit cu panouri cu versetul de-al evanghelistului Marcu ce descrie botezul lui Iisus, traduce in peste 50 de limbi, intre care limba romana este nelipsita. Zidul este inchinat crestinilor din intreaga lume care au urmat Mantuitorul prin botezul in apa sfanta.

israel 16 israel 17 israel 18 israel 19 israel 20 israel 21

HAIFA

In a doua zi am plecat catre Haifa si Nazareth.

Prins intre Marea Mediterana si Muntele Carmel – Parc National, cu o parte la mare si cu cealalta parte de oras urcand curajos pe pantele muntelui, orasul este superb. Bulevarde marginite de palmieri ce coboara inspre Mediterana, cartiere rezidentiale la inaltime ce au cladiri la care view-ul face jumatate din pret, zona de cafenele si restaurante in care s-a pastrat parfumul si obiceiul locului, acesta este Haifa. Doua lucruri marcheaza turistic si istoric acest oras milenar: Templul Baha”i si Biserica Stella Maris.

israel 34 israel 36

Templul Bahai

Templul Baha’i, numit si biserica tuturor religiilor, a fost finalizat in anul 1953 si a devenit una dintre principalele atractii turistice si istorice din Haifa, oras cunoscut drept centrul religiei Baha’i si al treilea oras ca marime din Israel. Templul a fost ridicat pe muntele Carmel si masoara 40 de metri inaltime, cele 9 fatade ale sale ilustrand 9 religii ale lumii.

israel 35

Templul este inconjurat de gradini spectaculoase, cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase gradini din lume, datorita arhitecturii diverse si simetriei si geometriei perfecte, dar si unicitatii acestora, o parte din gradini fiind efectiv suspendate peste soseaua Haziyonuth.

israel 40

israel 37israel 39

Gradinile Baha’i sunt formate din 18 terase dispuse in 9 cercuri concentrice ce inconjoara Templul Baha’i, reprezentand cei 18 discipoli ai Profetului Bab. Impreuna cu terasa Altarului, gradinile insumeaza 19 terase, numar ce are o semnificatie deosebita pentru religia Baha’i. In centrul Gradinilor se regaseste Altarul lui Bab, considerat al doilea cel mai sfant loc de pe pamant pentru Baha’i, dupa Altarul lui Bahá’u’lláh din Bahji, aflat in apropiere de orasul Acre din nordul Israelului, unde s-a stins din viata fondatorul credintei Baha’i.

israel 38

Ramasitele profetului Bab se regasesc in mausoleul din piatra ce respecta arhitectura orientala, ridicat in anul 1909.

Biserica Stella Maris (a Sf Ilie)

Manastirea Stella Maris din Haifa este un asezamant monahal carmelit, din secol XIX, aflat pe versantii Muntelui Carmel. In secolul al XII-a, in timpul ocuparii regiunii de catre cruciati, grupuri religioase de ermiti au inceput sa locuiasca in pesterile din zona, imitandu-l pe Elijah, Profetul (Profetul Ilie).

israel 41

Fiind situata la inaltime pe Muntele Carmel, privelistea asupra orasului si marii este deosebita.

israel 42

NAZARETH

Dupa ce ne-am bucurat de gradinile din Haifa ne-am indreptat catre Nazareth. Un oras mic si nesemnificativ in timpul lui lisus, Nazaret este astazi un oras modern care serveste drept centru economic regional. Este cel mai mare oras arab din Israel, cu o populatie de 60.000 locuitori, majoritatea crestini si musulmani care convietuiesc in pace.

israel 22

Nazareth este un oras in majoritate arab, respirand prin toti porii sai acest lucru: atmosfera de bazar, inghesuiala si forfota. Cu greu am putut sa gasim un loc de parcare in centrul vechi pentru a vizita cele cateva obiective crestine: Biserica Bunei Vestiri si atelierul de tamplarie al lui Sf Iosif.

israel 23 israel 24 israel 25 israel 26 israel 27 israel 28 israel 29 israel 30

Ne-au placut aici spectacolul strazii, tarabele cu rodii si magazinele de mirodenii unde daca intrai, era imposibil sa iesi fara sa fi cumparat ceva. Seara tarziu ne-am intors catre Tiberias.

IERUSALIM

Pentru a doua parte a excursiei am ales sa stam in Ierusalim si Tel Aviv, asa ca la drum catre Ierusalim. Ne-am cazat pentru 2 nopti in centrul vechi, in partea araba a orasului, la 5 minute de intrarea in Cetate. Orasul vechi este un spectacol: in interiorul cetatii, pe stradutele inghesuite sub care se gasesc milenii de istorie ingropate si reconstruite, astazi comerciantii isi expun marfurile de bazar netinand cont ca isi insira tarabele pe Via Dolorosa sau la intrarea in Biserica Sfantului Mormant. Mie personal imi plac foarte mult orasele arabe, asa ca despre Ierusalim numai de bine. Cetatea veche este ea insasi un oras in oras. Fiind impartita in 4 regiuni in functie de locuitori sai: musulman, crestin, evreu si armenesc. Cladirile, oamenii, magazinele si strazile difera atat de mult de la un sector la altul incat este imposibil sa nu-ti dai seama cand pasesti dintr-unul in altul.

Intrarea in Ierusalim:

israel 76

Muntele Maslinilor:

israel 77 israel 78

Biserica Mormantul Mariei:

israel 79 israel 80

Gradina Ghetzimani:

israel 81

Vederi de pe Muntele Maslinilor asupra Cetatii Ierusalimului:

israel 82 israel 83 israel 84

Orasul este intesat la tot pasul de istorie si monumente religioase. O parte din acestea se gasesc in interiorul cetatii: Via Dolorosa cu cele 14 opriri, Biserica Sf Mormant, Zidul Plangerii, Mormantul Regelui David, Templul, Foisorul unde a avut loc cina cea de taina; iar celelalte se gasesc la baza si pe muntele maslinilor, oferind o priveliste deosebita asupra vechii Cetati: Gradina Ghetimani, Grota Tatalui Nostru, Grota Tradarii, Mormantul Mariei si Biserica Ruseasca.

In interiorul Cetatii Ierusalimului:

israel 85

Via Dolorosa:

israel 86

Biserica Sfantului Mormant:

israel 88israel 87

Zidul Plangerii:

israel 89 israel 90

Celebrare Bar Mitzvah:

israel 91 israel 92

Manastirea Dormition, Muntele Sion:

israel 93

Mormantul Regelui David:

israel 94

Vedere asupra Templului si Zidului Plangerii:

israel 95

Ierusalim, orasul nou:

israel 96

A doua zi am facut o excursie de o zi la Marea Moarta, Qumran si Masada. Drumul a fost in plin desert, cu numeroase puncte de control intre Palestina si Israel.

MAREA MOARTA

Marea Moarta nu este doar o curiozitate ci este un spectacol al naturii. Marea Moarta este o mare continentala, singura ei sursa de alimentare fiind Raul Iordan. Iordanul, cat si Marea Moarta, constituie granita naturala dintre Israel si Iordania.Cu tarmurile albe de la sarea solidificata de parca ar fi zapada si cu sutele de turisti ce se inghesuie sa pluteasca la propriu fara nici un efort, este un loc in care mi-as petrece 2 zile mai ales ca te poti bucura de resorturile cu spa din zona.

israel 46

israel 47 israel 45

QUMRAN

Qumran este locul unde au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moarta ce au fost scrise cu aproximativ 2.000 de ani in urma si contin aproape 900 de texte. Au fost descoperite intre 1947 si 1956. Cele mai multe dintre texte sunt scrise pe pergament, iar câteva pe papirus.

O ipoteza sugereaza ca autorii manuscriselor au facut parte dintr-o secta evreiasca de la Qumran, din desertul Iudeii.
Alti specialisti cred insa ca manuscrisele ar fi fost redactate la Ierusalim sau alte regiuni din Israel si ca ar fi fost ascunse in pesteri atunci cand populatia s-a refugiat in anul 70 e.n., fugind din calea romanilor, care au inabusit o rascoala a evreilor din provincia romana Iudeea si au distrus Templul lui Solomon din Ierusalim.

israel 43 israel 44

MASADA

Masada este numele unui loc antic, renumit pana astazi pentru puternicul asediu roman asupra unui grup de refugiati evrei. Numele locului este de origine romana, provenind de la originalul ebraic „metada”, care inseamna „fortareata”. Fortareata evreilor ocupa o pozitie deosebit de strategica, fiind izolata pe una dintre cultime abrupte ale muntilor ce coboara brusc in apele vestice ale Marii Moarte, in pustiul Neghev, Regatul lui Iuda. Urcarea sus in cetate se face cu un cable-car (este o experienta in sine) dar unii aleg sa faca drumul pe jos.

israel 50israel 48  israel 51 israel 52

Dupa incheierea primului mare razboi dintre romani si evrei, un grup de evrei zeloti s-au inchis in fortareata numita „Masada”. Asediul roman asupra fortaretei a fost unul de mare amploare, ducand in cele din urma la sinuciderea in masa a tuturor celor din fortareata. Privelistea pe care o ai asupra desertului odata ce esti sus in cetate te face sa te simti „mic”. Merita sa petreci cateva ore sus in cetate pentru a explora ruinele, unele destul de bine pastrate, ce evoca istoria.

israel 49 israel 53 israel 54 israel 55

La intoarcere, prin desert, cu un mic ocol, nu poti sa nu opresti la Manastirea Sf George de langa Jerichon. Obiectivul este construit in zidul unui defileu, drumul de coborare pana acolo fiind o adevarata aventura.

israel 57

TEL AVIV

Ultimile 2 nopti am stat in Tel Aviv, petrecand aici si revelionul. Orasul are o zona de promenada frumoasa cu plaje pline de terase si restaurante. Majoritatea hotelurilor sunt asezate pe esplanada, oferind o vedere deosebita celor de la etajele superioare.

israel 68

israel 66israel 67

M-a surprins placut numarul foarte mare de bistro-uri BIO si bar-salads.  Mi-a placut bucataria lor, un mix intre cea araba si mediteraneeana, astfel ca orice masa era un spectacol de culoare si mirodenii de la numeroasele salate si  frigarui ce ti se ofereau. Am fost placut surprins de linistea oamenilor, ce duc o viata normala, departe de ceea ce vedem in stirile la TV. In zona centrala a Tel Aviv, in interiorul unui square cu latura de 1-1.5 km, intreaga zona este intesata cu restaurante, cluburi si terase unde oamenii … chiar se distreaza si isi traiesc viata. Rar am mai vazut un oras atat de viu si cu placere de viata.

israel 74

israel 64israel 65

Daca esti in Tel Aviv nu poti sa nu vizitezi si vechiul port Jaffa, portul in jurul caruia a crescut actualul oras. Impinzit de stradute inguste, istorice, pavate si marginite de restaurante si magazine de antichitati, este un deliciu pentru orice turist ca sa le ia la pas. Renumite in Jaffa sunt si cele 2 piete de vechituri unde daca ai rabdare poti sa dai peste mici comori unice.

israel 62

israel 58israel 61 israel 60israel 63

Tel Aviv are si business si inca ce business 🙂

israel 69

Concluzia mea personala este: Daca mergi in Israel doar pentru simboluri religioase – pierzi, daca mergi doar pentru natura, oameni si obiceiuri – pierzi, daca cauti doar distractie – iarasi pierzi. Incearca sa iei cate un pic din fiecare si vei avea o vacanta plina de experiente. O tara atat de mica si atat de complexa!

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.