Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Kazakhstan: ALMATY si imprejurimile (Medeu si Shymbulak) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
9140
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-9140,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Kazakhstan: ALMATY si imprejurimile (Medeu si Shymbulak)
2 mai

Kazakhstan: ALMATY si imprejurimile (Medeu si Shymbulak)

La polul opus a tot ceea ce inseamna peisaj urban in Astana, este ALMATY. Orasul mai este cunoscut si sub numele de Alma Ata (inclusiv in limba romana) dar in prezent „Almaty” este folosit in administratie, turism, geografie, indicatoare …. Vechea capitala a Kazakhstanului (intre 1929-1997) te face sa te simti confortabil si relaxat inca de la primul kilometru pe care il faci prin oras.

ALMATY este cel mai mare oras din Kazakhstan cu cei peste 1.8 milioane de locuitori si este destul de intins ca arie mai ales ca datorita cutremurelor din zona regimul de inaltime al cladirilor este redus. Este de asemenea orasul unde sunt cele mai multe universitati din tara.

Am ajuns aici cu SCAT Airlines, una dintre liniile aeriene locale (un fel de low cost cu pretentii deoarece tariful include masa si bagajul de cala), dupa un zbor de o ora din Astana. Iti dai seama ca Almaty este „altceva” inca de cum ajungi pe aeroport. La coborarea din avion linia orizontului este „blocata” de lantul inzapezit al muntilor Ile Alatau, din parcul national cu acelasi nume. Alt aer, alta viata … adio stepa … pe moment 🙂

La intrarea in oras primul lucru pe care il remarci sunt bulevardele ascunse parca sub lizierele de copaci de pe margine si mai apoi, pe masura ce te apropii de centru intalnesti multe multe parcuri. Daca faci abstractie de limba rusa pe care o auzi peste tot si pe alocuri kazaha, juri ca esti intr-unul dintre orasele europene cu multa verdeata.

ALMATY are si o zona noua unde s-au construit majoritatea cladirilor cu arhitectura moderna. Constructiile noi au fost ridicate in special in partea de sud a orasului.

Alt lucru pe care il observi este curatenia si reteaua buna de sosele (6 benzi, poduri) … peste asteptarile a ceea ce poate te-ai gandi ca vei intalni intr-un oras din Asia Centrala. Aici trebuie sa amintesc de metrou. Nu este foarte dezvoltat (sunt doar 9 statii in prezent si parcurg zona centrala) dar statiile acestuia sunt pe lista obiectivelor de vizitat. Imprumutand de la Moscova si Sank Petersburg placerea de a le decora si aici ai ce sa vezi … merita o plimbare cu metroul 🙂

Cazarea am avut-o la RIXOS ALMATY, brand asociat perfectiunii. Serviciile ireprosabile, conditiile de cazare, masa, serviciile de SPA – fac din acest hotel un loc de top din oras.

In scurta sedere in oras am fost invitati de gazde la unul dintre restaurantele de top in arta culinara traditionala: Kishlak, site-ul acestuia putand fi accesat AICI. De la renumitele „manti” – galusti umplute cu carne de vita sau oaie, „palau” – o mancare de orez ornata cu bucati de carne de oaie si cal, „tvorog” – o smantana acra facuta din diverse tipuri de lapte, „beshbarmak” – traditionala mancare de carne diversa amestecata cu paste si care se mananca cu mana – in traducere inseamna „cinci degete”, „kazy” – salam uscat din carne de cal, „laghman” – o supa de taietei cu carne de vita cu legume …. un deliciu 🙂 Localul ofera oaspetilor si spectacole de dans traditional.

Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru a vedea panorama orasului este o scurta plimbare cu telecabina pana in varful dealului Kok Tobe unde se afla si turnul de televiziune de 371 de metri inaltime. Am inteles de la ghid ca parcul de la baza turnului si telecabinele au fost recent reamenajate.

Pentru a cunoaste mai bine localnicii nu este un loc mai bun decat sa vizitezi parcurile si sa te targuiesti intr-o piata 🙂

Un punct de plecare pe care il sugerez in acest periplu este PIATA REPUBLICII situata pe strada Satpaev, in apropierea statiei de metrou Abay. Este piata cea mai mare din oras si aici au avut loc de-a lungul timpului evenimente de tot felul: de la manifestatii politice si pana la diverse concerte. Piata este dominata de Monumentul Independentei – o coloana de piatra in varful caruia sta statuia legendarului „razboinic de aur” si care are la picioare un leopard. Monumentul a fost ridicat in 1991 odata cu castigarea independentei fata de Uniunea Sovietica.

In fata monumentului este fostul sediu al partidului comunist kazah, astazi sediul Primariei Almaty.

In partea dreapta a pietei este Muzeul Central de Stat al Republicii Kazakhstan – unul dintre cele mai mari din Asia si a  fost fondat in 1931. Muzeul are 7 sectoare tematice de expozitii care contin peste 300.000 de exponate, unele aflate in patrimoniul mondial.

De aici, urmatoarea oprire poate fi la CATEDRALA ZENKOV – cea mai mare biserica ortodoxa din tara. Unicitatea cladirii vine din faptul ca este construita in totalitate din lemn si fara a utiliza cuie. A fost construita intre 1904-1907 iar interiorul si exteriorul sau bogat decorat este caracteristic bisericilor rusesti. Biserica este printre putinele cladiri din oras care au supravietuit cutremurului din 1911. In Kazakhstan ortodoxia este destul de bine reprezentata, 25% din populatie fiind de origine ruseasca.

Catedrala se afla in parcul PANFILOVETS – loc preferat de relaxare pentru localnici.

 Tot in apropiere este si PARCUL CENTRAL si GRADINA ZOOLOGICA – cel mai mare parc din Almaty. Mai jos este intrarea principala in parc:

Ca tot a venit vorba de parcuri, GRADINA BOTANICA este un alt loc usor accesibil. Avand o intrare cu o vedere de nota 10, in spate cu varfurile inzapezite ale muntilor Ile Alatau, este situata langa hotelul Best Western Plus. Langa gradina mai sunt un centru de spa si o sala de conferinte si petreceri.

Un alt loc cu care localnicii sunt foarte mandri si care impresioneaza prin infatisare este Parcul Primului Presedinte al Tarii – parc construit in cinstea lui Nursultan Nazarbayev si deschis in 2011. Parcul are 1.5 km de la rotonda cu coloane si pana la foisorul din varful dealului.

CASA VERDE (Green House) este numele pe care il poarta piata centrala a orasului, nume care i se trage de la culoarea verde a cladirii care o adaposteste. Aici se vinde orice: de la carne de cal pana la renumitele branzeturi din lapte de iapa si oaie. Un loc aparte este raionul cu muraturi. Colorat si avand preparate facute cu multa imaginatie.

Dupa cum ziceam si la inceput, Almaty este orasul cu cele mai multe universitati din tara, cea mai mare fiind Al Farabi – Universitatea Nationala din Almaty, care concentreaza un numar mare de facultati si specializari. Complexul de cladiri, sali de conferinte si birouri care o compun este imens si este situat in zona noua a orasului.

Odata ajuns in ALMATY esti la poalele muntilor Ile Alatau si la jumatate de ora de Complexul de ski MEDEU si statiunea de ski SHYMBULAK. Trebuie neaparat facuta o excursie de o zi aici. Merita.

MEDEU a devenit operationala in 1951 si aici au fost gazduite aici mai multe competitii de patinaj, cele mai importante fiind Jocurile Olimpice de Iarna Asiatice 2011. Nu este prea mare lucru de facut langa arena de patinaj (aici este si locul de parcare pentru cei ce aleg sa mearga mai departe cu telecabina) asa ca cel mai bine este sa iei telecabina catre statiunea de ski SHYMBULAK. Deasupra arenei de patinaj a fost construit un baraj si sunt rezervoare pentru apa folosita in complex. Se poate ajunge acolo pe o poteca cu 842 de trepte.

Resortul Shymbulak se afla la 2260 de metri si este accesibil atat cu telecabina cat si cu masina pe un drum intortocheat. Am urcat cu telecabina de la 1691 de metri. Odata ajuns la 2260 de metri te afli la punctul de plecare catre partiile de ski. Tot aici este amenajata o terasa, restaurante si o scena pentru spectacole.

Din acest punct, sunt doua cai de acces catre zona 2 a statiunii de ski, la 2840 de metri iar telecabinele alterneaza cu telescaunele. Nu iti este permis sa iei telescaunul daca nu ai schiuri in picioare … si in Kazakhstan ar fi bine sa respecti regulile 🙂 Aici din nou este amenajata o mica terasa si un bar dar si … un bun loc pentru fotografii 🙂

Mai departe pana la 3200 de metri mai este un pas si cateva minute cu telecabina. Odata ajuns aici esti in varful partiilor de ski iar privelistea este uimitoare. Se poate vedea din acest punct cel mai inalt varf – Chkalov 3892 metri.

Almaty mi-a placut foarte mult. Este relaxant si aerisit, are foarte multa verdeata, o viata culturala si universitara evidenta si un loc din care poti sa ajungi usor in diverse locuri in excursii de o zi.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.