Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
LIBAN - top experiente - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
14469
post-template-default,single,single-post,postid-14469,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
12 ian.

LIBAN – top experiente

„Stiati ca in Liban se gaseste una dintre cele mai vechi asezari umane din lume? Atestarile arheologice dateaza cu peste 7000 de ani in urma si fac referire la orasul antic Byblos

Cu o istorie lunga si zbuciumata, tara a cunoscut de-a lungul timpului mai multe ocupatii imperiale care si-au lasat amprenta pe aceste meleaguri. Trecerea acestora poate fi vazuta vizitand vestigiile istorice si totodata, intelegand cultura, religia si mentalitatea oamenilor locului.

Putina istorie … care recomanda Liban ca destinatie de calatorie

Aici a fost patria fenicienilor, navigatori  ai antichitatii, a caror cultura a inflorit timp de trei milenii, intre anii 3200 – 539 B.C. Incepand cu anul 64 B.C. tara a devenit provincie a Imperiului Roman, perioada in care Liban se consolideaza ca unul dintre cele mai importante centre religioase ale crestinismului. Toate acestea se reflecta in cele mai importante situri arheologice romane foarte bine conservate si in present.

Apoi, timp de patru secole a trecut sub conducerea  Imperiului Otoman, pana in 1918 la caderea imperiului odata cu incheierea primului razboi mondial. Dupa razboi a intrat sub conducere franceza pana la castigarea independentei in 1943.

In perioada sa de inflorire pana la izbucnirea razboiului civil in 1975, Liban era supranumita si “Elvetia Orientului”, iar capitala Beirut era supranumita “Parisul Orientului Mijlociu”. Confirm si eu ca toata perioada petrecuta in Beirut am avut sentimentul ca sunt intr-un oras European, cosmopolit si modern si nu intr-o capitala din Orientul Mijlociu.

Informatii utile de calatorie

Inainte de a pleca in orice calatorie este recomandabil sa va informati despre zona in care urmeaza sa calatoriti, iar cel mai la indemana si credibil mijloc este site-ul Ministerului Afacerilor Externe, de unde puteti obtine toate informatiile dorite in legatura cu viza necesara, masuri de securitate, alerte de sanatate, cerinte referitoare la asigurare medicala sau de alta natura.

Este bine de stiut ca cetatenii romani obtin viza de sedere in Liban cand ajung pe aeroport in Beirut. Perioada pentru care se acorda viza de sedere ca turist este de 60 de zile. Se permite imbarcarea in avion doar persoanelor care detin bilet de avion dus – intors, altfel este refuzata imbarcarea din Bucuresti. Cu titlu de atentionare, fara sa existe riscuri reale insa se pot intampla, o prezinta situatia acelor calatori care au in pasaport o viza de intrare anterioara in Israel. Noi am avut acest caz printre prieteni si totul a fost in regula, insa atentionarea ramane valabila.

Compania Tarom are 4 zboruri directe / saptamana catre Beirut, durata zborului fiind de 2 ore si 15 minute, deci iata un motiv in plus sa iei in considerare o vacanta de minim 7 zile in Liban.

In ceea ce priveste cazarea, functie de preferinte si de bugetul alocat, este recomandabil sa va cazati in Beirut si de aici sa faceti excursii zilnice catre obiectivele dorite de fiecare. Noi am ales un hotel la 200 m de zona de marina, Radisson Blu Martinez, pentru a avea acces usor seara pe promenada la baruri si restaurante. De asemenea, in 15 minute ajungi pe jos si in zona centrala a orasului daca vrei shopping sau pentru a vizita obiectivele din centru.

De ce o saptamana in Liban?

O saptamana pe malul Marii Mediterane, hoinarind printre unele dintre cele mai vechi orase din lume in timp ce asculti povestiile despre civilizatii si imperii apuse si te bucuri de renumita bucatarie libaneza si de vinurile de aici: Liban este o destinatie care merita explorata pentru istorie, experiente culinare dar si pentru relaxare.

Sa nu uitam ca Liban se intinde de-a lungul Marii Mediterane si este dotata cu plaje si resorturi la mare. La polul opus, in zona montana, gasim 6 resorturi de ski pe Muntele Liban, care sunt insirate in paralel si cu vedere la Marea Mediterana. Pentru toate motivele de mai sus, Liban este o destinatie turistica complexa.

Top obiective de vizitat prin Liban

1. Beirut

Capitala tarii, este cel mai mare oras si cel mai important port al Libanului, avand o istorie de peste 5000 de ani. Colonizat de catre fenicieni, numele sau deriva din Be’erot si se refera la reteaua subterana de apa, care inca este exploatata de catre localnici.

Transformat apoi in colonie romana, Beirut apare in documentele istorice ca fiind locul unde exista o cunoscuta scoala de drept (careia i s-a dus vestea in lumea intreaga, timp de peste 300 de ani). Orasul a fost cucerit de arabi in anul 635, iar in secolele XII si XIII aici au poposit Cavalerii cruciati. A urmat stapanirea otomana, dupa care Beirut a devenit capitala noului stat Liban in 1920 (sub mandat francez) si capitala Libanului independent in 1943.

Centrul orasului este in continuare in plin santier de construcții si lucrari de renovare. In prezent, Beirut cunoaste una dintre cele mai ambitioase evolutii urbane contemporane, care va confirma voința libanezilor de a-si transforma capitala din nou in centrul economic, turistic, cultural si comercial al Orientului Mijlociu.

Daca esti in Beirut nu rata cateva obiective importante care vorbesc despre istoria si cultura libaneza:

  • Muzeul National, gazduieste o colectie impresionanta de obiecte arheologice care iti creioneaza o imagine generala asupra istoriei Libanului si a civilizatiilor care au trecut pe aici. Punctele de rezistenta sunt celebrele figurine feniciene din bronz aurit gasite ingropate langa Templul Obeliscului din Byblos, un complex de sarcofage umane feniciene, un mormant roman in fresco. Alte repere mai includ si un cap de marmura a lui Bacchus din perioada romana dar si o colectie superba de sticla feniciana, bijuterii si multe alte artefacte interesante. Muzeul National este un “must visit” in Beirut si il recomand ca punct de plecare in periplul vostru prin Liban.

  • Catedrala catolica maronita, Saint George, inspirata arhitectonic dupa Catedrala Santa Maria Maggiore din Roma, aceasta a fost finalizata in 1894 dar ulterior a fost puternic bombardata in timpul razboiului civil libanez, jefuita si defaimata. Catedrala a fost restaurata dupa sfarsitul razboiului si reinaugurata in Aprilie 2000.
  • Moscheea Mohammad Al-Amin, moschee sunita, a fost construita in perioada 2002 – 2007 de catre fostul prim ministru, Rafik Hariri si inaugurata in anul 2008 de catre fiul acestuia. Copie dupa Moscheea Albastra din Istanbul, silueta moscheei este un landmark al Beirutului, data fiind si localizarea acesteia, fiind situata in Piata Martirilor (Martyr’s Square) chiar in centrul orasului.

  • Piata Martirilor – Martyr’s Square – In centrul pietei se afla sculptura lui Renato Marino Mazzacurati – Monumentul Martirilor – finalizata in anul 1960. In timpul razboiului civil, Piata Martirilor era linia de demarcatie care impartea Beirut-ul in doua, urmele de gloante din timpul razboiului care au strapuns statuia au fost pastrate si astazi pentru a marca anii grei de suferinta prin care a trecut aceasta tara.

  • Place D’Etoile – Place D’Etoile este situata in zona centrala a Beirutului, centrul vechi. Denumirea vine de la arhitectura locului, piata avand forma unei stele din care radiaza 6 strazi. In mijloc se afla Turnul cu ceas Rolex care a fost daruit in anul 1930, inaintea razboiului, de miliardarul mexicano libanez Michel Abed.

Mai multe detalii despre Beirut, puteti gasi AICI.

Si pentru ca in vacanta avem nevoie si de momente de relaxare, iata cateva sfaturi utile, dupa o zi de vizitat obiective:

  • Fa o plimbare prin marina “Zaitunay Bay” din Beirut. Dincolo de yaht-urile scumpe care sunt parcate in marina si de view-ul de 5 stele catre linia de coasta a orasului cu zone rezidentiale extrem de frumoase si “pretentioase”, poti savura pranzul sau cina la una dintre terasele din zona pietonala, sau poti sa faci shopping la numeroasele boutiq-uri, atat cu bijuterii sau haine cat si cu suveniruri.
  • Sightseeing prin zona “old town” a Beirut-ului, cu cladiri coloniale, strazi de shopping, dar si institutii si cladiri guvernamentale.
  • Fa o plimbare in cea mai populara zona din Beirut, Place D’Etoile, care este intesata cu restaurante, cu cafenele si magazine, astfel ca atat localnicii cat si turistii se plimba, se bucura de atmosfera strazii, iau masa la una dintre cafenele sau terasele din piata si admira arhitectura cladirilor.
  • Plimbare pe cornisa Ain Mreisse pentru a vedea un apus frumos la Marea Mediterana.
  • Savureaza o cina traditonala la unul dintre restaurantele cu fructe de mare (Le Pecheur) sau cu specific local (Karamna Lebanese) de pe cornisa Ain Mreisse.
  • Dupa preferinte, poti experimenta o dupa amiaza la plaja.

2. Deir El Qamar & Platul Beiteddine

La 45 de km sud de Beirut este localitatea Deir El Qamar (in traducere “Monastery of the moon”), satul tipic libanez unde se poate vizita Kayssarieh, Biserica Notre Dame, Moscheea Fakhreddin si Muzeul Marie Baz. Satul a fost capitala regiunii „Muntele Liban” intre secolele 16 si 18 iar in prezent acesta este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO.

  • Incepe plimbarea din piata centrala, din fata bazarului.
  • Continua pe strazile inguste, dar pline de copaci infloriti si arbori de rodii.
  • Viziteaza Kayssarieh si Catedrala Notre Dame.
  • La final, poti sa admiri produsele mestesugaresti pe care le gasesti in cele cateva magazine din bazarul din piata centrala.
Deir El Qamar

Deir El Qamar

Biserica Notre Dame

Biserica Notre Dame

La o distanța mica de satul Deir El Qamar, se afla Palatul Beiteddine, construit de Emir Bechir (1788 – 1840). Incepand cu primul Presedinte libanez, cladirea a fost folosita ca palat de vara al presedinților libanezi din 1943 pana in 1983.

Desi proiectat de un architect italian palatul are o alura araba, stil si eleganta. Dupa curtea interioara si arhitectura palatului, acesta este foarte asemanator cu Palatul Alhambra din Spania. Numele sau inseamna Casa credintei. Palatul cuprinde un apartament privat al Emirului, un harem, o casa de oaspeti care era frecvent pusa la dispozitia oaspetilor demnitari. Mai multe incaperi sunt decorate cu mozaicuri si modele arhitecturale complexe. Distrus de razboi in proportie de 90%, acesta a fost restaurat si repus partial in circuit incepand cu anul 1999.

Palatul Beiteddine - curtea interioara

Palatul Beiteddine – curtea interioara

Palatul Beiteddine

Palatul Beiteddine

Palatul Beiteddine

Palatul Beiteddine

Palatul Beiteddine

Palatul Beiteddine

Palatul Beiteddine

Palatul Beiteddine

3. Templele Baalbek – Heliopolis

Baalbek, sau Heliopolis asa cum a fost numit in antichitate pe vremea Imperiului Roman, este un ansamblu de temple monumentale construit intre anii 50-150 d.Hr. inchinate lui Jupiter, Venus si Bacchus. Acestea sunt ridicate pe o platforma facuta din trei mii de tone de blocuri de piatra. Desi se considera ca fenicienii au fost cei care au pus bazele asezarii, pentru a a-l venera pe Zeul Baal si consoarta acestuia – Regina Paradisului, sapaturile arheologice efectuate in jurul ruinelor au scos la lumina urme ale locuirii permanente cu aproape 1000 de ani inaintea venirii acestora adica din anul 2900 i.H.

Baalbek a fost considerat inca din cele mai vechi timpuri o minune a lumii antice. Loc de pelerinaj si de venerare pentru credinciosi din zona mediteraneana si din Orientul Mijlociu, acesta a fost unul dintre cele mai cunoscute centre religioase ale Imperiului Roman. Desi fenicienii ar fi pus bazele primelor constructii masive din zona, conform arheologilor, nimeni nu poate explica originea fundatiei pe care au fost construite templele ulterioare. Aceasta este grandioasa, intrecand orice alta constructie in piatra din lume. De exemplu, Templul lui Jupiter este inconjurat de 54 de coloane de piatra fiecare avand o inaltime de 23 de metri si sunt considerate unele dintre cele mai masive din lume, in timp ce templul lui Bacchus se evidentiaza prin sculpturile frumoase datand de pe vremea Imperiului Roman. Nici chiar blocurile de piatra de la marile piramide din Egipt nu pot concura cu giganticele pietre din fundatia templului lui Baal/Jupiter. Trei la numar, aceasta sunt cunoscute sub numele de Trilithon, si cantaresc peste 1000 de tone fiecare. O a patra piatra de fundatie numita si “piatra sudului”, se afla inca in cariera din apropiere si se estimeaza ca ar cantari in jur de 1200-2000 de tone.

Templul din Baalbek a intrat in patrimoniul UNESCO din 1984 si este considerat un monument roman datorita multimii constructiilor si decoratiunilor din perioada respectiva, fiind un exemplu elocvent a maretiei unui imperiu aflat la apogeu.

Daca ai la dispozitie cel putin jumatate de zi pentru Heliopolis, nu rata:

  • O plimbare printre ruinele templelor, admirand coloanele masive si decoratiunile in piatra.
  • Este recomandabil sa ai un ghid local pentru a intelege in detaliu istoria, atat de importanta, a locului.
  • Desi Templul lui Jupiter este cel mai mare, rezerva-ti timp si pentru templul lui Bacchus, care este intr-o stare de pastrare foarte buna. Pe mine m-a impresionat cel mai mult.
  • Opreste la cariera din apropierea sit-ului arheologic pentru a vizita “piatra sudului”.
  • Ai ocazia sa iei cu tine acasa un album serios de imagini cu cel mai mare complex de temple romane din Orientul Mijlociu, care au facut istorie.
  • Fa o plimbare prin bazarul de la iesirea din complex pentru cateva souveniruri.
Templul lui Jupiter

Templul lui Jupiter

Templul lui Jupiter

Templul lui Jupiter

Templul lui Bachus

Templul lui Bachus – vedere interioara

Templul lui Bachus

Templul lui Bachus – vedere din Templul lui Jupiter

Intrarea in Templul lui Jupiter

Intrarea in Templul lui Jupiter

Templul lui Jupiter

Templul lui Jupiter

4. Orasul Anjar

In apropiere de Baalbek este Anjar – orasul lui Omayyad, care dateaza din sec. VIII, fiind construit ca oras palat sub comanda califului Abd Al – Malak (705 – 715). Orasul este un exemplu de centru comercial la o rascruce de doua rute comerciale relevante pentru acea vreme: una care duce de la Beirut la Damasc si cealalta de la Homs la Tiberiade. Desi abandonat in ultimii ani, orasul a fost reconstruit in 1939 cu cateva mii de refugiati armenieni din zona Musa Dagh.

Este foarte interesant de observat arhitectura si sistematizarea: Anjar arata ca un oras fortificat inconjurat de ziduri si flancat de 40 de turnuri. Pe aleile principale se pot observa mici magazine (boutiq-uri) in care se facea comert, in spatele acestora aflandu-se zonele rezidentiale – case, bai, saune, moschee.

Ce poti sa faci la Anjar?

  • Plimbarea pe aleea comerciala a orasului.
  • Intra in zona rezidentiala si observa casele, moscheea si baile.
  • Viziteaza Grand Palais si Petit Palais din site-ul arhelogic.
  • Dupa o plimbare de o ora prin orasul lui Omayyad, poti sa iti rezervi putin timp pentru tine in afara complexului, la magazinul de suveniruri si bijuterii. Poti sa gasesti niste bijuterii superbe de argint la un prêt foarte atractiv.
Sit-ul arheologic Omayyad - vedere generala

Sit-ul arheologic Omayyad – vedere generala

Marele Palat - Anjar

Marele Palat – Anjar

Cardo Maximus - Anjar

Cardo Maximus – Anjar

Marele Palat - Anjar

Marele Palat – Anjar

5. Valea sfanta & Padurea de cedri din Liban

Am combinat aceste doua obiective, deoarece pot fi vizitate in aceeasi zi, Padurea de cedri fiind pe ruta care trece prin Valea sfanta.

Padurea de Cedri a Domnului, emblema Libanului –  sunt menționați de mai multe ori in Biblie si se afla la peste 2000 m altitudine. Unii dintre copaci au mai mult de 2000 de ani. In Biblie gasim multe relatari despre cedrii Libanului, padurile de cedri ocupand in urma cu mii de ani tinuturi intinse. Astazi mai exista putine palcuri de cedri ramase din padurile din acea vreme si ii putem gasi mai ales in nordul Libanului. Cedrul de Liban este verde tot timpul, fiind inrudit cu pinii care cresc si la noi. Dimensiunile acestui copac biblic pot atinge 40 de metri inaltime si 2,5 metri in circumferinta. La umbra lor s-au adapostit de soarele arzator personaje din vechime si s-au scris texte memorabile despre frumusetea lor, asa incat conservarea acestor copaci legendari este o chestiune care trece dincolo de interesul strict ecologic.

Timp de cel putin o ora:

  • Plimba-te pe aleile dintre cedri.
  • La capatul traseului se gasesc cateva sculpturi ingenioase facute in copacii de cedru, una dintre cele mai spectaculoase este “Christos pe cruce”.
  • Rezerva jumatate de ora la bazarul din fata padurii de cedri pentru suveniruri din lemn de cedru.
Padurea de Cedri

Padurea de Cedri

Padurea de Cedri

Padurea de Cedri

Padurea de Cedri

Padurea de Cedri

Valea Kozhaya sau Valea sfanta. Pe acelasi traseu de intoarcere de la Padurea de Cedri a Domnului, se poate vizita Manastirea Sf. Anthony din Kozhaya, una dintre numeroasele manastiri din Valea Sfanta, dar singura renovata si accesibila. Manastirea a fost construita in sec. IV si locuita la inceput de pustnici. De-a lungul vremii a fost de mai multe ori pradata, incendiata sau daramata. Tot traseul prin Valea Kozhaya este o ruta scenica in sine, vaile adanci pe marginea carora trece soseaua find presarate cu sate pitoresti.

Valea Sfanta - traseul catre manastire

Valea Sfanta – traseul catre manastire

Valea Sfanta - traseul catre manastire

Valea Sfanta – traseul catre manastire

Grota lui Sf Anthony de Kozhaya

Grota lui Sf Anthony de Kozhaya

Manastirea Sf. Anthony din Kozhaya

Manastirea Sf. Anthony din Kozhaya

Manastirea Sf. Anthony din Kozhaya

Manastirea Sf. Anthony din Kozhaya

6. Necropola Tyre

Descoperita in 1962, necropola este compusa din sute de sarcofage sculptate in piatra si marmura, si care provin din epocile romane si bizantine. Unele au inscripții grecesti sau numele celor ingropați acolo. Altele sunt decorate cu fresce si basoreliefuri ale operelor lui Homer. Arcul lui Hadrian este una dintre cele mai impresionante relicve ale site-ului. A fost distrus, dar reconstituit in epoca moderna, domina Bulevardul Roman, avand o necropola de o parte si de alta, decorata cu sute de pietre ornamentate si sarcofage de marmura sculptata datand din secolul al II-lea . Bineinteles, Tyre fiind un oras la Marea Mediterana, se poate face si o plimbare pe cornisa sau se poate servi o cafea la una dintre terasele de aici.

Arcul lui Hadrian - Tyre

Arcul lui Hadrian – Tyre

Necropola Romana - Tyre

Necropola Romana – Tyre

Cornisa din Tyre

Cornisa din Tyre

Cornisa din Tyre

Cornisa din Tyre

7. Orasul Sidon

Sidon, al treilea oras ca marime din Liban, unul din cele mai vechi orase feniciene, supranumit si “Elvetia Orientului Mijlociu” a fost stapanit si controlat de asirieni, persi, macedoneni, romani, arabi, francezi si englezi. Orasul a fost fondat in mileniul 3 i.H. si a devenit prosper in mileniul urmator. Principalele atractii sunt:

  • Castelului Marii, Khan El Fran, cu acces direct din bazar, este o constructie impozanta, care dateaza din sec XVII. A fost construit de Fakhr Ad Din Al Maan II. In mijloc este o curte mare dreptunghiulara cu o fantana in centru si galerii pe margine pentru comercianti.
  • Muzeul Sapunului, o desfatare de mirosuri si culoare. O experienta pe care o recomand ca o pauza de relaxare olfactiva (si de shopping!!!) intre doua vizite.
  • Bazarul – unul dintre cele mai vechi souk-uri din Liban. Parcurgerea bazarului seamana cu o procesiune de intoarcere in timp. Situat in centru vechi, printre strazi inguste, pietruite, acoperit de balcoanele cladirilor si prelate, desi renovat recent, bazarul a pastrat acelasi iz din vechile timpuri. Aici poti gasi tot soiul de produse de la imbracaminte, incaltaminte, bijuterii pana la produse din lemn si feronerie. Originalitatea bazarului este faptul ca meseriasi isi lucreaza aici „live” produsele – mobilier, tesatorie, etc.
Stradutele din bazarul vechi

Stradutele din bazarul vechi

Stradutele din bazarul vechi

Stradutele din bazarul vechi

Stradutele din bazarul Sidon

Stradutele din bazarul Sidon

Bazar - Sidon

Bazar – Sidon

Bazar - Sidon

Bazar – Sidon

Bazar - Sidon

Bazar – Sidon

Castelului Marii, Khan El Fran

Castelului Marii, Khan El Fran

8. Byblos

Byblos, oras fenician considerat a fi cel mai vechi oras locuit din lume te asteapta cu Castelul Cruciatilor, cu bazare, catedrala (datand din epoca cruciaților), port, restaurante, plaje nisipoase si cafenele etc. Sapaturile arheologice au aratat ca Byblos era locuit inca din anul 8000 i.Hr, in timpul mileniului al IV-lea i.Hr. acolo  dezvoltandu-se o civilizatie prospera, ceea ce il califica ca cel mai vechi oras locuit din lume. Era si principalul port de unde se exporta cedru si alte tipuri de lemn pretios catre Egipt. Alfabetul fenician a fost inventat in Byblos. Conform sapaturilor arheologice, aproape toate inscriptiile feniciene cunoscute datand din secolul al X-lea i.Hr., au fost scrise acolo.

Byblos - vedere din Castelul Cruciatilor

Byblos – vedere din Castelul Cruciatilor

Byblos - vedere din Castelul Cruciatilor

Byblos – vedere din Castelul Cruciatilor

Bazarul Byblos

Bazarul Byblos

Ols Town Byblos

Ols Town Byblos

Byblos - vedere din Castelul Cruciatilor

Byblos – vedere din Castelul Cruciatilor

9. Grotele Jeita

Grotele Jeita cu peisajele lor fabuloase (nominalizate pentru a fi una dintre cele 7 frumuseți naturale ale lumii) sunt doua pesteri distincte, interconectate pe o lungime de aproximativ 9 km. Raul subteran din interiorul pesterii asigura furnizarea de apa potabila pentru mai bine de un milion de libanezi. Pestera subterana a fost descoperita in anul 1836 de catre Wiliiam Thompson si poate fi vizitata doar cu barca.

Se viziteaza mai intai partea superioara pe jos, durata deplasarii fiind de aproximativ 20 minute. Dupa care se coboara in zona subterana pentru a lua barca pe raul subteran.

De retinut ca nu se permite utilizarea aparatelor de fotografiat in interiorul pesterii, toate aparatele se lasa la intrare in cutii de pastrat valori. Pentru cei care doresc sa aduca acasa imagini din grota, la magazinul de souveniruri se poate cumpara un CD sau un DVD cu imagini pentru un prêt destul de rezonabil de 2 – 3 $.

Statuia "Guardian of the Time"

Statuia „Guardian of the Time”

Intrarea in grota

Intrarea in grota

 

10. Notre Dame du Liban

Acest sanctuar, situat pe muntele Harissa, este unul dintre cele mai importante altare din lume inchinate Fecioarei Maria si este un loc de pelerinaj important in Liban. Tot pe munte se afla construita si o basilica, cu un design modern asemanator unei barci rasturnate. De la picioarele „Doamnei Libanului” se poate admira o panorama minunata asupra orasului si golfului Jounieh.

Se recomanda urcarea cu masina iar la coborare se ia telecabina pana jos in port. Traseul este destul de lung dar spectaculos, deoarece telecabina se plimba printre cladirile inalte din oras, in special pe ultima parte a traseului. Atentie la vestimentatie: este necesara acoperirea umerilor si pantaloni peste genunchi

 Odata ce ai ajuns sus, nu rata:

  • Urcarea pe statuia Doamnei Libanului pana in varf, de unde vei avea un view panoramic extraordinar asupra orasului Jounieh.
  • Intra in Basilica.
  • Admira vederea panoramica de sus de unde se vede orasul, golful Jounieh si Marea Mediterana.
  • Urcarea sau coborarea, dupa caz, cu telecabina este un “must do”.
Vedere asupra golfului Jounieh

Vedere asupra golfului Jounieh

Vedere asupra golfului Jounieh

Vedere asupra golfului Jounieh

Notre Dame du Liban

Notre Dame du Liban

Catedrala Sf. Paul

Catedrala Sf. Paul

Coborare cu telecabina din Harissa

Coborare cu telecabina din Harissa

Telecabina deasupra Jounieh

Telecabina deasupra Jounieh

11. Ksara – Degustare de vinuri

Situat in Valea Bekaa, Castelul Ksara este cea mai veche crama din Liban, datand din anul 1857. Aici a fost produs de catre calugarii Iezuiti “primul vin rosu sec” din Liban. Bineinteles, in scopuri religioase :). Ulterior, crama s-a dezvoltat ajungand ca din anul 1970 sa produca peste 1,5 mil de sticle de vin pe an.

Ghidul local de la crama te va introduce in istoria de 150 de ani a locului in timp ce vei face un tur prin tunelurile subterane care dateaza inca din epoca romana si unde sunt depozitate sute de butoaie de stejar cu vin tinut la maturare. La final, poti opta pentru o degustare de vinuri iar in functie de pachetul ales, vei primi 3 sau 4 tipuri de vinuri. Experienta este excelenta, cu precizarea ca ar fi de preferat sa o faceti in jurul pranzului, deoarece degustarea te indeamna apoi la masa. Excursia la Ksara se poate face cand va planificati sa vizitati Baalbeck si Anjar. Este o oportunitate sa faceti o oprire la Castelul Ksara in drum spre Baalbeck.

Crama Ksara

Crama Ksara

Crama Ksara

Crama Ksara

12. Bucataria libaneza

Libanezii sunt un popor ospitalier, iar turistii care vin aici sa vada toate vestigiile si cele mai vechi orase din lume, cunosc “reputatia” bucatariei libaneze in lume. Aceasta este o combinatie intre bucataria mediteraneana si orientala si se bazeaza pe doua principii: simplitatea si prospetimea ingredientelor. Rezultatul…..il stiti toti: nu cunosc pe nimeni care sa nu iubeasca bucataria libaneza, chiar aici in Romania, dar ce sa mai spun cum este sa servesti mancarea libaneza la ea acasa. Yummy!

Aperitivele, cunoscute ca “mezze”, se servesc toate simultan la inceput si sunt de doua feluri: aperitive reci si aperitive calde, in stare cruda sau gatite, pline de arome. Imaginati-va cum, in mai putin de 2 minute, se umple masa cu platouri de toate culorile si mirosurile.

Cele mai cunoscute sunt: tabouleh (salata cu bulgur – grau sfarmat), patrunjel, rosii si suc de rodie), hummus (pasta de naut si susan, cu muguri de pin); baba ganoush (salata de vinete batuta fin); falafel (chiftelute din naut), fatoush (salata cu rosii, ardei, suc de rodii cu bucati de lipie prajita, crocanta), sambusak (aluaturi umplute cu carne sau amestecuri de legume), labneh (crema de iaurt cu menta in ulei de masline), muhammara (pasta de ardei cu nuci pisate si ceapa). Toate aceste salate sau paste se mananca cu lipie.

Felul principal poate fi peste si fructe de mare la gratar sau frigarui de carne de oaie, vita, pui, carnaciori, kebab la gratar, servite cu orez preparat cu migdale, nucsoara, stafide. Mancarea traditionala a libanezilor este kibbeh nayeh, adica carne tocata cruda, cu ulei de masline, ceapa, bulgur si condimente.

Pentru desert, iarasi se umple masa cu o varietate de fructe locale si dulciuri, cea mai populara fiind baclavaua. Masa se incheie atunci cand se serveste renumita cafea la ibric (gen cafea turceasca) condimentata cu cardamom. Pe tot parcursul mesei se poate servi bautura locala, arrak (un fel de tuica a libanezilor), si se poate consuma narghilea.

O experienta culinara intr-un cadru de exceptie am avut-o la jumatate de ora de Beirut, in localitate Broumana la resturantul Mounir.

Vedere de pe terasa restaurantului Mounir

Vedere de pe terasa restaurantului Mounir

Adina Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.