Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
MACAO - Las Vegas-ul orientului - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
5361
post-template-default,single,single-post,postid-5361,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,modula-best-grid-gallery,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / MACAO – Las Vegas-ul orientului
29 sept.

MACAO – Las Vegas-ul orientului

MACAO este un tablou minunat de marete monumente coloniale, arhitectura interesanta de biserici si strazi latularnice fermecatoare. Pe orice strada te-ai plimba, nimic nu este monotom si totul te face sa gandesti bine inainte de a raspunde la intrebarea: Unde esti acum? Portugalia sau China? 🙂 In putine locuri de pe glob am vazut un amestec atat de ”dens” de culturi si stiluri arhitectonice.

Macao nu poate fi evitat daca tot ai mers pana in Hong Kong. De fapt, majoritatea turistilor din afara Asiei ajung aici via Hong Kong. Liniile de ferryboat rapide si catamarane parcurg distanta intre cele 2 orase in 60 de minute. Pentru Macao, vasele pleaca din portul situat pe insula Hong Kong, nu din Kowloon.

Veche concesiune portugheza din 1557 (localnicilor nu le place cuvantul ”colonie” 🙂 si in fapt nu a fost niciodata colonie ca si Hong Kong), Macao se intinde pe o peninsula si doua insule (Taipa si Coloane), are 30,3 km patrati si o populatie aproape de 700,000 de locuitori.

Macao a fost trecut inapoi in jurisdictia chineza pe 20 Dcembrie 1999, devenind un alt RAS pt China (Regiune Autonoma Speciala). In Macao majoritatea masinilor au pe placuta doua numere de inregistrare: pentru Macao si pentru China. Acest lucru se datoareaza faptului ca pe continent, in China, au fost dezvoltate numeroase proiecte rezidentiale unde locuiesc majoritatea celor ce lucreaza in Macao.

Numele orasului vine de la cuvantul AMAGAO sau A-MA, asa cum se numea insula inainte de venirea portughezilor si reprezinta numele zeitei marilor.

In ultimii 10 ani, ceea ce a propulsat Macao a fost dezvoltarea industriei jocurilor de noroc, devenind un Las Vegas al estului. De fapt aceasta industrie a prosperat aici atat de mult incat majoritatea terenului construibil a fost deja ocupat, in prezent derulandu-se operatiuni de recuperare a uscatului din mare. Investitiile in jocuri de noroc, majoritatea americane, au produs aici copii fidele ale gigantilor din Vegas (Excelsior, MGM, The Venetian).

Orasul este usor de vizitat iar daca ai la dispozitie o zi intreaga reusesti cu usurinta sa il parcurgi. Ca orice oras colonial, zona centrala si istorica are multe de povestit. Catedrale, biserici, stradute pavate cu dale colorate si asezate in diverse modele, toate dau un aer mediteranean locului.

CATEDRALA SF PAUL

Biserica este simbolul orasului si o vezi in toate reclamele cu Macao. Situata in varful unui deal, ce a mai ramas din catedrala proiectata de un italian, construita de japonezi si folosita de portughezi 🙂 este aceasta fatada, restul fiind distrus de un taifun. In momentul in care te afli in fata ”fatadei” simti un sentiment de veneratie specific ruinelor ”glorioase”. Biserica este o metafora ce exemplifica declinul puterii religiilor europene in Asia dupa incetarea colonialismului. Noaptea structura este si mai impunatoare datorita iluminarii.

macao 3

 

macao 4

macao 2

CENTRUL ORASULUI VECHI

Largo do Senado si Avenida de Almeida Ribeiro sunt cele doua puncte marcante ale centrului vechi. Piata si strada amintita se afla intr-o  continua sarbatoare, tot timpul municipalitatea gasind diverse motive sa le impodobeasca. Anul acesta era puternic promovat mesajul de a consuma produse BIO, piata fiind impanzita cu mere rosii 🙂

macao 7 macao 8

In zona se afla cladirea Guvernului Municipal (Leal Senado) si Biserica Sf Dominic, o cladire dominicana din secolul 17 si care se poate vizita.

Strada si piata sunt marginite de cladiri pictate in culori mediteraneene si cu arhitectura europeana. Dupa ce parasesti piata intri pe stradute inguste cu cladiri gri si balcoane inguste cu grilaje metalice, esti in China 🙂

macao 5

macao 6 macao 9 macao 10 macao 11

Pentru panorama orasului, se poate urca pe un deal din apropierea centrului vechi, unde functiona in trecut un edificiu cu rol de aparare si punct de observatie asupra regiunii.

TEMPLUL A-MA

Situat in varful peninsulei Macao, templul are o vechime de 600 de ani si poarta numele zeitei marilor. Templul se desfasoara pe mai multe etaje naturale, are 4 locuri de venerare si este vizitat de cei ce doresc sa se roage si sa aprinda lumanari chinezesti in forma de arcuri si care emana un miros placut. Este un loc de relax intr-un oras destul de inghesuit si agitat.

macao 17

macao 13macao 14 macao 15 macao 16

CAZINOURILE

Jocurile de noroc au fost legalizate in Macao incepand cu anul 1850. Printre primele cazinouri ce au fost construite in Macao se afla Cazinoul Lisboa. Cu o arhitectura inspirata cum altfel decat din floarea de lotus, cazinoul a facut pionierat in industria jocurilor de noroc din Macao.

Orasul are 33 de casinouri (23 construite pe Peninsula Macao si 10 in Insula Taipa), printre cele mai mari fiind: Galaxy, Sands si The Venetian. Toate operatiunile functioneaza sub fransiza guvernamentala, si cum spuneam la inceput, marea majoritate sunt operatori nord americani.

macao 19 macao 23

In interior, cazinourile sunt replici perfecte a brand-urilor din Las Vegas, fiind operate de fapt de aceleasi companii. Oricum, un pic de ingeniozitate si ”adaptare” locala nu ar fi stricat 🙂

macao 20

macao 21 macao 22

Datorita veniturilor uriase obtinute din aceste activitati, Macao este in top 3 tari din lume cu cel mai mare PIB / locuitor.

Ca si infrastructura, orasul este bine gandit, existand conexiuni prin poduri gigant intre cele 2 insule, peninsula si continent si se deruleaza proiecte uriase dintre care pot aminti: desecari marine pentru cresterea suprafetei pe care sa se construiasca, un pod care sa lege Macao de Hong Kong si un nou centru de tranzit pentru imigrari.

ORASUL NOU

Odata ce parasesti stradutele inguste ce pleaca din Largo do Senado si Avenida de Almeida Ribeiro ajungi in partea noua a orasului, in apropierea tarmului. Aici, bulevarde largi, cladiri de birouri si rezidentiale te fac sa uiti de unde ai venit.

macao 12 macao 18

Piata Lotusului este de asemenea un loc pe unde trebuie sa treci pentru a vedea imensa floare de lotus aurita facuta cadou de China orasului cu ocazia reuniunii.

macao 1

Turnul de Televiziune din Macao este locul unde experimentezi senzatii tari. Daca vrei, urci pana la zona de vizitare situata la 233 de metri si de acolo pasesti pe o podea de sticla, faci bungy jumping sau daca te tin corzile poti chiar sa te cateri pe turn.

Macao este un oras ce te uimeste. Amestecul de Europa si Asia pe care il gasesti la tot pasul te face sa devii pe moment melancolic daca esti deja plecat de mai mult timp de acasa.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.