MADAGASCAR: Ifaty, plaja si baobabi (VI)
Dupa experientele si drumetia prin rezervatia Isalo a urmat ultima portiune a calatoriei prin Madagascar si anume drumul catre Ifaty – una dintre plajele de pe coasta de vest. Am parcurs 270 km pe aceasta portiune, printr-o zona care nu mai avea nimic in comun cu ceea ce vazusem pana cum. Totul era nou: peisajul dramatic de uscat si saracacios, aspectul fizic al oamenilor diferit (mai inalti si atletici, dovada aproprierii de Africa) si conditiile de viata extrem de saracacioase.
Oamenii care locuiesc in aceasta zona a tarii fac parte din triburile Bara si Antanosy, casele sunt mai mici, rectangulare si facute din lemn si paie. Referitor la cei din triburile Bara trebuie sa amintesc unul dintre obiceiurile care ii scot in evidenta comparativ cu ceilalti: barbatii care se casatoresc trebuie sa-si arate puterea si dibacia in fata sotiei si a familiei acesteia furand cateva vite zebu fara sa fie prinsi. Daca actiunea este finalizata cu succes, se poate casatori cu fata respectiva.
La putin timp dupa ce se paraseste regiunea Isalo, o imagine neobisnuita te face sa opresti pentru poze: cautatorii de safire care cern aluviunile din matca raurilor din zona pentru a gasi piatra mult cautata – safirul. In anul 1998 aici a fost descoperit cel mai mare depozit de aluviuni cu safire din lume fapt ce a dus la un boom al imigrantilor in zona si la dezvoltarea unei noi industrii.
Ilaka este localitatea unde sunt concentrate cele mai multe dintre depozitele si atelierele in care sunt tranzactionate safirele: cautatorii aduc aici „recolta” pentru ca pietrele sa fie evaluate si verificate de specialisti.
Soseaua este foarte buna in aceasta parte a tarii dar se mai intampla sa fie si mici reparatii 🙂 , sistemul de semnalizare fiind original, malgas.
Ca sa ajungi in zona de plaja Ifaty trebuie sa treci neaparat prin Tulear – un oras cu aproape 175.000 de locuitori, cea mai dezvoltata asezare din zona, port comercial si are de asemenea si singurul aeroport ce face conexiunea cu Antananarivo. Asezarea este extrem de aglomerata iar pentru a o ocoli am folosit o sosea de centura aflata pe jumatate in constructie. Daca deja eram obsnuiti pana acum cu autobuzele locale care ofereau din interior imagini socant de sufocante, aici acest aspect a fost dus la extrem: caprele erau transportate pe acoperis 🙂
Am trecut cu bine si de acest hop numit „Tulear” si am ajuns la plaja. Cazarea am avut-o in eco-lodgia „Le Paradisier” pe malul oceanului. Pensiunea este detinuta de un francez ce a ales sa traiasca aici si sa duca o „viata in slapi” in urma cu multi ani. Arhitectura locului este atat de discreta si de integrata in mediul inconjurator incat nu mai stii unde incepe si se termina natura.
Bungalowurile sunt din lemn, au un sistem natural de ventilatie prin acoperis si sunt imprastiate pe plaja printre arbusti si palmieri. Noaptea, soparlele si gandacii de plaja isi gasesc loc prin deschizatura dintre acoperis si pereti si ai sanse sa fii vizitat.
Cladirea centrala cu receptia si restaurantul ofera de asemenea o priveliste de nota 10 asupra plajei si oceanului si au integrate in interior o minigradina tropicala.
In apropierea resortului se afla satul de pescari Ifaty, un bun prilej sa te imprietenesti cu pescarii si sa-i urmaresti cum isi strang navoadele cu prada la inceputul zilei. Pe langa pescuit, locuitorii zonei ofera si mici excursii cu barca pentru turistii ce doresc sa faca snorkeling la coralii din apropiere.
O alta mica excursie pe care poti sa o faci in zona este vizitarea padurii de baobabi Reniala unde pot fi vazute diverse specii de baobabi si alti arbusti specifici zonei desertice de aici, de exemplu arborele caracatita si arbustii cu spini.
In Madagascar traiesc 6 din cele 8 specii de baobabi din lume iar aici am vazut un exemplar considerat a avea peste 2.000 de ani si care masoara 12.5 metri in diametru. In foto 3 este fructul de baobab.
O caracteristica a acestei regiuni a tarii sunt padurile de arbusti cu spini unde traiesc peste 2.000 de specii de plante (multe sunt endemice) si in jur de 65 de specii de pasari unice, fiind un paradis pentru cei pasionati de observarea zburatoarelor. Tot aici functioneaza si poate fi vizitat un centru de ingrijire pentru lemuri sustinut de catre Brigitte Bardot.
Plajele din Ifaty, asemeni altor catorva locuri de prin rezervatiile prin care am trecut, au fost un alt loc in care am intalnit si apreciat linistea si reusita de a face un turism de nisa, cu respect fata de natura si vizitatori.
Cam aceasta a fost vacanta in Madagascar: aparte, cu servicii foarte bune si oameni devotati, cu o diversitate a naturii dusa la extrem si cu un program ales si optimizat astfel incat sa folosim la maxim timpul alocat excursiei.