MALAEZIA – adevarata ASIA
Am vizitat Malaezia iarna, imi place sa spun – ca sa simtim diferenta de clima, si ca sa vedem Turnurile Petronas ce la acea vreme erau cele mai inalte cladiri din lume. Dupa ce vizitaseram cu un an inainte Thailanda, Malaezia era ocazia perfecta de ”altceva”, de o destinatie mai putin populara (perfect cu ceea ce cautam), mai exotica, mai salbatica. Era timpul pentru TRULY ASIA. Realitatea s-a dovedit insa ca s-a potrivit doar partial cu ceea ce citesti prin carti sau pe internet: la sosire ceea ce am vazut m-a facut sa scutur bine capul sa vad daca nu am ajuns cumva in vestul Europei sau pe autostrazile din California. Dar nu, eram in Malaezia, pe aeroportul din Kuala Lumpur, dupa 13 ore de zbor din Amsterdam .. dar dornici de a vedea aceasta tara.
Malaezia este o tara preponderent musulmana (61%) dar unde traiesc fericiti, budisti (21%), hindi (6%) si crestini (10%). Dintr-un asa amestec cultural nu poate decat sa rezulte o mancare WOW si o viata sociala si obiceiuri traditionale de care nu te plicstisesti. Malaezia este un creuzet cultural.
Programul de vacanta l-am facut ca de obicei din 2 parti: hoinareala si plaja …. 4 zile in Kuala Lumpur, imprejurimi si Malacca si 6 zile la plaja.
Dar sa revin. La sosire pe KLIA (Kuala Lumpur International Airport) a fost primul WOW – mare parte din aeroport este o gradina tropicala la propriu, spatii imense din aeroport fiind dedicate gradinilor cu plante tropicale, unele ajungand pana la 15-20 de metri. Nimic nu era fake sau plastic, totul de un cel mai sanatos si tropical verde.
Transferul de la KLIA in Kuala Lumpur (KL) l-am facut cu transportul public – KLIA Express Rail un sistem avangardist la acea vreme … si inca ma este deoarece l-am revazut recent 🙂 In timpul transferului ce a durat 30 de minute am putut vedea ”ce rau” le merge din punct de vedere a infrastructurii: autostrazi pe 3 niveluri.
Un tips: este util sa folosesti KLIA Rail si la intoarcere deoarece poti sa faci check-in la bagajul de cala in statia de tren din centru KL (KL Central Station) .. si esti free. Control de securitate si direct in avion.
Si am ajuns in Kuala Lumpur … orasul ne-a asteptat cu o ploaie ecuatoriala binevenita, cu fulgere, tunete si nori negri cum doar acolo am vazut, dar care trece in 10 minute. Partea centrala a orasului, unde se afla majoritatea hotelurilor, cladirilor de birouri si strazile comerciale se numeste Golden Triangle. Acolo trebuie sa stai pentru ca le ai pe toate la indemana.
Dupa cum bine stiti simbolul Malaeziei si al capitalei sale Kuala Lumpur sunt cele doua Turnuri Petronas, construite de catre compania petroliera nationala cu acelasi nume, parerea mea, mai mult din orgoliu. Dar ce conteaza?: sunt acolo, au deja istoria lor si au marcat pentru totdeauan tara si capitala. Noi ne-am bucurat de privelistea lor tot timpul pentru ca eram cazati langa ele. Vedere din camera 🙂
Turnurile sunt incadrate de un parc superb, cu stranduri, fantani arteziene si multa vegetatie tropicala. Este inviorator sa vezi copilasii cum se racoresc in fantanile si lacurile artificiale din zona. De revelion, toata lumea din KL se aduna in acel parc, numit KLCC, din spatele Turnurilor Petronas pt a urmari focurile de artificii de la ora 12.
Strazile din Kuala sunt aglomerate si … etajate: la nivelul strazii esti invadat la propriu de armatele de moticiclisti iar pe deasupra ta circula transportul public, trenurile pe perna magnetica 🙂 Chiar daca Malaezia este o tara musulmana si chiar daca simti un pic de ”do not do” sau anumite retineri, spiritul comercial a castigat: exista restaurante si terase galagioase, se serveste alcool … si alte chestii.
Ca sa vezi bine Kuala si imprejurimile iti trebuie cel putin 3 zile full. Poti merge pe jos pentru ca orasul nu este mare si asa beneficiezi de spectacolul strazii. Voi scrie intr-un articol separat despre ce sa faci in KL in detaliu.
Daca esti in Kuala trebuie neaparat sa urci in Menara Tower (KL Tower) de unde vei avea o priveliste prin si deasupra norilor asupra orasului si a turnurilor Petronas.
Natura tropicala este prezenta la orice pas in oras: atat sub forma de parcuri cat si salbatica. Sunt cateva parcuri tematice unde chiar trebuie sa mergi: Parcul Pasarilor, Parcul Fluturilor si Parcul Central al Orasului unde vei vedea natura la ea acasa.
Viata comerciala este si ea foarte prezenta: mall-uri imense la fiecare pas si strazi comerciale pe km intregi. In KL a fost prima data cand am vazut un rollcoaster intr-un mall 🙂
Apropo de comert si de forfota, trebuie sa vizitezi daca esti acolo Piata Chinezeasca de pe Petaling Street in China Town. Vei avea un spectacol garantat 🙂
A doua zi am cumparat o excursie de o zi de la hotel si am explorat imprejurimile capitalei. Kuala este asezata intr-o depresiune si este inconjurata de o jungla tropicala din toate partile. Doar daca te indepartezi vreo 50 km de oras incepi sa vezi plantatii agricole de cocotieri, bananieri si mango.
Dar sa revenim la acea zi. Imbarcati intr-o masina/taxi cu un sofer foarte simpatic si cu ”customer care” la el 🙂 ce facea si pe ghidul am plecat spre Batu Caves, nume dat unui deal din calcar in care se gasesc pesteri si temple folosite pentru rugaciuni. Complexul se afla in Districtul Gombak, la 13 kilometri nord de Kuala. Numele complexului vine de la raul Batu, ce curge la poalele dealului.
Batu Caves repezinta unul dintre cele mai renumite sanctuare hinduse in afara Indiei, sanctuar dedicat zeului Murugan. Cei mai numerosi vizitatori ai Batu Caves vin aici in timpul festivalului Thaipusam si urca cele 272 trepte din caramida pana la templu. In zona sunt mai multe temple, dar cel mai renumit este Cathedral Cave, unde sunt incorporate si cateva temple hinduse mai mici, sub tavanul boltit de 100 de metri. Intrarea in Templu este strajuita de Statuia lui Murugan ce are 42,7 metri ianltime.
Trebuie sa spun ca pe tot drumul dupa ce am coborat din masina si pana sus in temple, si in temple, am fost asaltati de maimute obraznice ce furau orice si de la oricine. Deci mare grija la genti, ochelari si sepci 🙂
Dupa ce ne-am inaltat spiritual la Temple am plecat spre …. jungla pentru a pasi un pic printre coroanele copacilor si pentru a facea o baie in numeroasele cascade din munti. A fost primul loc in care am facut ”canopy walking” adica am mers pe podurile facute din sfori, suspendate la 50-60 de metri intre coroanele copacilor giganti. A fost cool, funny si scarry 🙂 La intoarcere am mai oprit sa vedem cum se face recoltarea cauciucului din arborele de cauciuc (plantatiile sunt pe zeci si zeci de km de-a lungul soselei) si sa vizitam o asezare tipic malay, cu case din lemn, asezate pe stalpi de 1,5-2 m pentru a fi protejate de inundatii si multa aerisire. A fost o zi plina si a meritat fiecare minut.
A treia zi ne-am zis sa incercam cum este mersul cu autobuzul prin Malaezia si cum ne doream sa ajungem la istorica Malacca, am luat autobuzul spre aceasta destinatie. Spre majoritatea directiilor se pleaca din Central Station, un fel de autogara unde este o nebunie de nedescris dar totusi unde un sistem computerizat iti da loc cu numar in autobuzul pe care vrei sa-l iei … deci totul este in final o dezordine …. cu cap 🙂
Malacca, orasul istoric situat la 150 km pe autostrada, spre sud, la aproximativ jumatatea distantei dintre KL si Singapore, este superb: fosta colonie portugheza si olandeza apoi britanica, are un aer de orient colonial. Fosta asezare pescareasca (unii locuitori se mai ocupa si astazi cu pescuitul) a prosperat din traficul de marfa operat de colonialisti prin stramtoarea Malacca.
La tot pasul intalnesti amintiri conservate mai bine sau mai rau din epoca coloniala si anterioara acesteia: faimoasa piata centrala (numita si Piata Olandeza) unde domina Biserica lui Cristos si unde nu scapi daca nu te plimbi cu un tuk tuk colorat si inflorat; ruinele fortaretei Famosa, de origine portugheza; templul Cheng Hoon Teng – cel mai vechi templu din Malaysia unde inca se practica slujbe, templul fiind locul unde convietuiesc doctrinele Taoismului, Confucianismului si Budismului; moscheea Kampung Kling, cea mai veche din Malacca; casele vechi malay pe care poti sa le vezi daca te abati 50 de metri de la soseaua principala si canalele pe care poti sa faci o plimbare cu un vas de croaziera.
Cam aceasta a fost Malacca, excursie de o zi, dupa care ne-am intors seara in Kuala printre zgaraie nori, trenuri magnetice, strazi impodobite de craciun (Malaezia fiind musulmana 🙂 ) si oameni de zapada din polistiren.
A doua zi, era ziua mult asteptata pentru ca … mergeam la plaja 🙂 Sunt multe locuri in care poti sa faci plaja in Malaezia, si daca consideri doar peninsula Malaezia, fara sa mergi in Borneo in provinciile Sabah si Sarawak, ai: Langkawi in nord, la granita cu Thailanda, Penang mai la sud si Pangkor Island. Mai exista o insula ascunsa, mica, fara multi turisti. Se numeste Tioman si este in partea de est, inspre Golful Thailandei.
Noi am ales pentru liniste si exotism Pangkor Island, celelalte insule mentionate fiind foarte dezvoltate, cu multe hoteluri si galagie iar Tioman este mai greu accesibila. Din Kuala Lumpur am luat din nou … autobuzul pana in Lumut, iar apoi feery.
Pangkor Island este un paradis tropical al linistii. Fiind situata la 3,5 km de tarm, respectiv de Lumut – orasul din care am luat ferryboat-ul pana la insula si avand o suprafata de 18 kmp, aici gasesti doar 2 resorturi al aceluasi brand si un sat pescaresc. In rest, jungla, plaje, maimute si apa 🙂
Noi am stat in Pangkor Island Beach Resort, o locatie foarte cocheta, pe malul oceanului, cu o plaja superba, ape linistite si cu jungla ce cobora pana in spatele bungalow-urilor. De fapt, resortul era intr-o padure tropicala, cu mici adaugiri de logistica pe ici pe colo cat sa permita accesul facil al turistilor.
In fiecare dimineata aveam pe plaja un spectacol garantat al pescarilor ce veneau din larg cu ”recolta” si isi goleau navoadele. Turistii ii ajutau sa scoata navoadele din apa, sa le descalceasca si sa prinda pestii de pe jos. De fiecare data aveam pesti diferiti de studiat 🙂
Nu prea ai multe de facut pe insula decat sa te relaxezi pe marginea piscinei infinity cu view la ocean sau sa faci drumetii pe cei cativa km de drumuri de pe insula. Am facut-o si pe asta dar cu mare teama deoarece firele si stalpii de curent de pe marginea drumului erau pline de maimute ce aveai tot timpul senzatie ca te urmaresc sa-ti smulga sapca din cap.
Apusurile de aici sunt de vis, dupa cum se vede:
Timpul petrecut aici a fost la superlativ, astfel incat la plecare ne-am propus sa ne mai intoarcem 🙂 … dar pe moment urmatoarea destinatie era … SINGAPORE.
Ne-a placut Malaezia pentru oamenii mai ”asezati” decat cei din Thailanda, pentru Kuala Lumpur, pentru mancarea care este nemaipomenita, pentru jungla, pentru Turnurile Petronas, pentru infrastructura ce este net superioara Thailandei … si pentru ca Malaezia e truly Asia – vorba reclamei – Malaezia – adevarata ASIA.