Maldive, paradisul turquoise
MALDIVE este un cuvânt rostit cu atenție și pasiune de mulți căutători de frumos.
Întrebarea: Ai fost în Maldive?! ascunde admirație, curiozitate și uneori (să recunoaștem) un pic de invidie 🙂
Chiar dacă destinația este una de vis și de ”o dată-n viață”, cu un pic de căutare și documentare, cumulat cu o atentă alegere a perioadei de prețuri la hoteluri, un sejur în Maldive nu te va costa mai mult decât un sejur la ultra all inclusive în Turcia.
Și cum toate visele devin realitate, dacă și tu întreprinzi ceea ce trebuie, …..da, am fost in Maldive …
Înainte de a vă da câteva detalii practice necesare unei călătorii în Maldive mă grăbesc să vă spun că am fost pe toate continentele în care vedem imagini de pus pe desktop dar ca aici: nu există apă mai turquoise, o imagine mai perfectă a cerului atunci când cîțiva norișori se ivesc timid, o lună mai plină și un cer cu stele perfecte la care să privești atunci când faci baie noaptea în Ocean.
Știu că multă lume atunci când aude de Maldive întreabă: dar nu e scump? Vreau să lămuresc acest lucru: perioada cea mai scumpă este cea dintre crăciun și revelion când prețul unei camere cu demipensiune nu coboară sub 400 eur la niște condiții cât de cât civilizate (4*), iar cea mai ieftină este iulie-august deoarece atunci este sezonul ploios. Prețurile în acea perioadă oscilează la un minim de 150 eur/cameră la minim 4 stele. Cu toate că prețul este jos vara nu recomand această perioadă deoarece plouă iar apa sub un cer plumburiu și încărcat va avea orice altă culoare dar nu turquoise 🙂
Referitor la ”stele”, este important totuși dacă mergi până acolo să alegi un hotel de minim 4* – 4*+ deoarece altfel condițiile de cazare și curățenia insulelor lasă de dorit.
Documentându-ne cu toate acestea în bagaj … am ales Februarie .. perfectă din punct de vedere climatic (precipitații 0), prețuri între maximul și minimul prezentat, un hotel de 5* …. si copii au vacanță.
Ce trebuie să vă reamintiți despre Maldive înainte de a ajunge acolo:
- Sunt un loc unic pe glob din punct de vedere geografic și al formării lor. Practic stai pe un atol de corali cu lungimi și lățimi medii de câteva sute de metri, rar sunt atoli de 1 km;
- Sunt formate din 1192 atoli, însăși capitala Male fiind construită pe unul; dintre aceștia, puțini sunt deschiși turismului, iar unde s-a făcut acest lucru s-a construit un singur resort pe atol;
- Atolii sunt grupați în formațiuni ovale, sub forma unui șirag de mărgele și sunt structurați în 2 mari grupuri: nord și sud;
- Sunt un paradis 🙂
Noi am zburat cu Flydubai din București și după câteva ore de stat în Dubai în aeroport …. îmbarcarea către Male.
Zborul cu Flydubai a fost foarte ok, iar din Dubai avionul a fost jumătate gol. Am ajuns dimineața în Male pe la 8 iar de acolo urma transferul către atolul ce urma să ne devină casă pentru 10 zile. Aeroportul din Male seamănă mai mult cu un doc de litoral 🙂 Peste tot docuri plutitoare și hidroavioane ce așteaptă în parcare să-și ia turiștii.
O altă alegere pe care trebuie să o faci și care are impact major asupra prețului este modul de transfer. Dacă îți alegi un resort aproape de Male poți merge cu barca (îți ia sub o oră și maxim 100 eur/persoană) …. dar dacă vrei să vezi atolii de sus și resortul tău este la 200-300 km de Male, nu poți merge cu barca ci va trebui să iei hidroavionul (zborul este de în medie de o oră dar te costă în medie 300-350 eur/persoană). Noi am ales hidroavionul deoarece intenționat am luat un resort mai departe pentru a avea experiența de a vedea atolii de sus. Și a meritat! Tot zborul din Male până la Medhufushi nu ne-am deslipit ochii de la geamuri ca să vedem atolii jos. Niște pete albe într-o mare de albastru.
Destinația noastră a fost atolul Medhufushi din cadrul Meemu Atol. Zborul a fost de 45 minute iar la întoarcere a durat mai mult deoarece hidroavionul a mai trecut să ia și alți turiști de pe alți atoli.
Primirea a fost de 5*, fiind întâmpinați pe puntea unde a parcat hidroavionul de cei de la recepție și de guest manager. Completarea formularelor s-a făcut într-un foișor, pe apă, cu un cocktail de bun venit lângă noi.
Aceasta a fost primul contact direct cu insula:
Atolul Medhufushi are 1000 m lungime și cam 200 m lățime, și vă dați seama că l-am înconjurat de câteva ori pe zi uneori din plictiseală, alteori ca parte a antrenamentului zilnic. Atolul are un singur resort – Medhufushi Resort, cu bungalow-uri situate pe plajă și pe apă. Eu personal am preferat pe cele de pe plajă din mai multe motive: când ieși din bungalow ești pe plaja ta privată, ești aproape de toate facilitățile iar peisajul este mult mai variat și vegetația superbă. La cele de pe apă este frumos dar plictisitor, scândurile pe care trebuie să calci sute de metri sunt foarte fierbinți și nu ai nimic la dispoziție. Merită dacă ești în luna de miere … dar chiar și așa am întâlnit un cuplu în luna de miere din Franța ce a avut cazare în ambele locuri și deabia așteptau să ”revină pe pământ”. Dacă mai iei în calcul și prețul aproape dublu al vilelor de pe apă comparativ cu cele de pe plajă …. trageți singuri concluziile.
Dacă ești în Maldive trebuie să te pregătești psihic pentru prețurile de la restaurant: un cocktail 18-20$, o sticlă de apă de 1 l – 8$.
Apa potabilă pe atol este ”fabricată” tot acolo. Fiecare insuliță are o fabrică de desalinizare a apei, care uneori produce zgomot, așa că ar fi recomandat să cauți pe internet harta atolului unde vei sta și să-i rogi frumos pe cei de la recepție să-ți dea camera unde vrei tu.
Fiecare resort are propriul departament de activități și de relaxare (scuba diving, snorkeling, spa, plimbări cu barca). Deoarece atolul Medhufushi nu are un recif de corali foarte bogat, de 2 ori pe zi, gratis, bărcile hotelului transportau doritorii pentru diving si snorkeling undeva la 20-30 km, în fiecare zi în alt loc.
Nu vreau să închei cu vorbe mari pentru că am decis un final cu poze. Zicala ”o fotografie face cât o mie de cuvinte” se aplică perfect Maldivelor. Voi exemplifica mai jos:
Plaja:
Resortul:
Apus în Maldive:
Apa:
Hidroaviaone:
Piscina infinity: