Malmo – obiective de vizitat. Prezentul unui oras medieval.
Desi se afla in Suedia, apropierea de Copenhaga si stransa legatura cu tot ceea ce inseamna logistica de transport (aerian, tren) a metropolei din Danemarca, fac ca de multe ori Malmo sa devina o optiune pentru o escapada de o zi din Copenhaga. Am stat in oras mai mult de o zi si a meritat. Am simtit un oras vibrant si relaxant in acelasi timp, cu nou si vechi impletite intr-un mod „fericit” si cu multi multi iubitori de biciclete.
Catre Malmo
Din Copenhaga se poate ajunge in Malmo plecand direct din Aeroport sau din Gara Centrala, cu trenul sau autobuzul. Ambele mijloace de transport au plecari foarte dese si calatoria nu dureaza mai mult de 45 minute cu trenul si o ora cu autocarul. Preturile, intre 5-15 EUR, depind de ora si de care mijloc de transport se foloseste. Am preferat autobuzul dar nu s-a dovedit a fi cea mai inspirata optiune (cel putin in 2018) din mai multe motive: inasprirea controalelor vamale si de securitate la intrarea in Suedia (am intarziat o ora si jumatate deoarece ne-a tras autocarul pe dreapta pentru un control amanuntit) si faptul ca autogara din Copenhaga de fapt … nu exista. Zecile de autobuze pe ora care vin si pleaca, fac aceste operatiuni pe banda unei strazi de langa Gara Centrala, in conditii mizere si rudimentare. Am intrebat cum de este posibil asa ceva si raspunsul a fost: „Stim, este groaznic. Asa a fost dintotdeauna!”.
Apropierea de Malmo iti aduce in prim plan Podul Oresund – cel mai lung pod rutier si feroviar din Europa (8 km), care face ca traversarea stramtorii Oresund sa fie o experienta in sine. Primii 4 km se fac printr-un tunel care leaga Danemarca de insula artificiala Pepparholm iar ceilalti 4 km la suprafata, pe podul suspendat.
Punctul terminus al calatoriei, atat cu trenul cat si cu autozbuzul, este Gara Centrala Malmo. Cladirea garii este monument istoric (a fost construita in 1856) si modul in care a fost modificata pentru a face fata cresterii traficului este deja primul exemplu despre cum cladirile vechi si noi „convietuiesc” in Malmo. Gara este situata in centrul orasului iar la o distanta de maxim 1 km se afla majoritatea hotelurilor din Malmo.
Cazarea
Cum majoritatea hotelurilor sunt in centrul orasului, alegerea nu a fost usoara. Mergand pe calitate si original am ales ELITE HOTEL SAVOY, hotel situat la 100 de metri de gara si de strazile pietruite din centrul vechi al orasului. Elite Savoy Hotel a fost deschis in anul 1862 si poarta acest nume din 1902. Hotelul face parte din lantul Elite (se intalneste peste tot in Suedia, avand unele dintre cele mai superbe locatii) si opereaza aici intr-o cladire de patrimoniu din secolul XIV. Modul in care utilitatile moderne au transformat discret vechea cladire, fac din aceasta locatie un loc perfect pentru a locui modern intr-o cladire traditionala. Camerele mari, spatioase si luminoase au vedere atat la port cat si la forfota stradutelor din centrul vechi. Restaurantul este si el o piesa arhitectonica in sine. Mai multe detalii despre hotel, camere si oferta, AICI.
Pentru vizitarea orasului Malmo nu este nevoie sa alergi cu harta in mana dupa obiective pentru a le vedea si bifa. Orasul fiind relativ usor de abordat din punct de vedere al distantelor, este mai bine sa-l imparti in cateva regiuni. Vei reusi astfel cu succes sa vezi mare parte din locurile recomandate si cele care definesc urbea sau de ce nu, sa descoperi locuri noi.
O plimbare la pas pe canale
„Old Town” seamana cu o insulita de forma dreptunghiulara fiind inconjurata de un canal. Partea cea mai reprezentativa a canalului din punct de vedere arhitectonic este cea care trece prin fata garii centrale, a cladirilor de birouri moderne si Universitatii Malmo pe de o parte si a cladirilor istorice impunatoare unde functioneaza hoteluri de top: Savoy Elite, Best Western, Duxiana si Moment hotels, pe alta parte. Daca te plimbi dimineata pe Norra Vallgatan (bulevardul paralel cu canalul) lumina scalda Gara Centrala si cladirile de birouri iar seara apusul rosiatic coloreaza cladirile de patrimoniu cu hotelurile de care am amintit.
Cladirea Garii Centrale este monument arhitectonic (a fost construita in 1856) si modul in care a fost modificata pentru a face fata traficului este deja primul exemplu despre cum cladirile vechi au fost transformate pentru a face fata noilor cerinte. In spatiul ocupat de vechea gara acum functioneaza magazine si restaurante iar logistica legata de transportul feroviar (peroane, case de bilete) a fost mutata intr-un appendinx futurist legat de cladirea veche. In fata acesteia, alta cladire de patrimoniu – Bursa Malmo (Malmo Borshus) – aici functionand in prezent un modern centru de conferinte unde sunt gazduite evenimente de marime medie.
Doua sculpturi umplu spatiul din fata garii si cladirea Universitatii Malmo: „Spectral Self Container” si „Ochiul de Marmura„.
Noul cartier Vastra Hamnen
Locul unde odata in nordul orasului erau fabrici si docuri a fost transformat in zona rezidentiala si cladiri de birouri. Peisajul urbanistic este monoton, pe alocuri presarat inca cu hale in paragina asteptand buldozerul, dar merita o plimbare pentru a vedea de aproape vestitul turn rasucit „Turning Torso”. Turnul a fost finalizat in 2005, este cladire rezidentiala si are 190 de metri inaltime si 57 de etaje. Cladirea a fost inclusa in mai multe top-uri: cea mai inalta cladire din Suedia si din tarile Nordice si prima cladire la acea vreme construita cu o structura „rasucita”. Daca privesti cu atentie se observa ca segmentul de la baza cladirii se roteste cu 90 de grade pana ajunge in varf.
Prin Old Town
Vizitarea Old Town Malmo (Gamla Staden) inseamna relaxare si iarasi relaxare. Poti sa te lasi fara grija pierdut pe stradutele pietruite unde sunt insirate o amestecatura de muzee, cafenele, restaurante si baruri.
Cel mai important punct din Old Town este Stortorget – aici aflandu-se si cea mai veche piata din oras, construita in 1530. Stortorget mai este numita si Piata Primariei deoarece cel mai important obiectiv din piata este Primaria Malmo, o cladire construita in 1546 si care a suferit de-a lungul timpului mai multe modificari. Fatada actuala, in stil renascentist – olandez, a fost finalizata in 1869. Pe celelalte laturi ale pietei sunt mai multe cladiri istorice care gazduiesc hoteluri. In mijlocul pietei se afla statuia regelui Karl al X-lea. Pe una dintre laturi se afla una dintre cele mai vechi farmacii din Europa si cea mai veche din oras (1571) – Farmacia Lejonet. In fata farmaciei dam peste o alta sculptura modernista, ca atatea altele imprastiate peste tot prin oras – Trupa cu muzicieni.
Din Stortorgate, daca se pleaca pe bulevardul Sodergatan (artera comerciala a orasului) se ajunge in Piata Gustav Adolf. Pe locul actualei piete pasteau pe vremuri turme de oi iar planurile de a fi transformata in piata publica au fost realizate destul de tarziu (1859) deoarece zona era foarte mlastinoasa si nu s-au gasit decat recent solutii pentru drenarea ei.
Daca vrei sa scapi de agitatia strazilor cu magazine sau a marilor piete coplesite de cladiri mari, impunatoare, Lilla Torg este locul perfect. Si originile acestei „torg” (torg = piata) sunt tare indepartate … cam de pe la sfarsitul secolului XVI. Piata se afla la 100 de metri de Stortorgate si spre deosebire de celelalte piete si strazi din centrul vechi aici totul capata un aer medieval. Casele vechi (se pot observa si renumitele casute cu etaj din lemn construite pe fundatie inalta de piatra) colorate in diverse nuante, cafenelele si restaurantele cu terasa fac din aceasta piata cel mai popular loc din Malmo. O cina aici te ajuta sa te integrezi repede in societatea suedeza.
Malmohus Castle (Castelul Malmo) se afla la un km de Lilla Torg si este cel mai vechi castel renascentist din intreaga Scandinavia. Castelul, conceput intitial ca o fortareata de aparare a orasului, a fost construit in 1434 de regele Eric de Pomerania, rege al regatului unit al Danemarcei, Suediei si Norvegiei. Pe langa rolul de aparare, aici a mai functionat in perioada 1444-1526 Monetaria Danemarcei iar in perioada 1822-1909 a fost inchisoare.
Frederik I a fost primul monarh care a transformat fortareata in castel, aici fiind resedinta mai multor printi, regi si guvernatori. Toate aceste transformari, din fortareata in castel, vechea inchisoare precum si stilul de viata nobiliar din perioada medievala pot fi vazute in prezent in muzeul castelului.
Malmo este al treilea oras ca marime din Suedia si la prima vedere te-ai astepta sa intalnesti un orasel de provincie. Ajutat fiind insa de istoria sa care a inceput sa fie scrisa din secolul al XIII-lea de niste pescari de heringi si apoi influentata fiind de imperiile care s-au facut si desfacut in zona, orasul a adus in prezent un aer medieval pe care rar il mai vezi in alta parte. Malmo este o destinatie perfecta in care sa petreci in liniste 1-2 zile, o pauza intre vizitarea a doua orase-capitala, Copenhaga si Stockolm.
Experientele recomandate:
- o plimbare dimineata si seara pe langa canalul din fata Garii Centrale
- o experienta culinara la unul dintre restaurantele din Lilla Torg
- poposeste la una dintre zecile de cafenele care impanzesc stradutele din Old Town
- o plimbare noaptea prin Old Town, dupa inchiderea restaurantelor si magazinelor