Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
MILANO city break - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
10401
post-template-default,single,single-post,postid-10401,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
25 oct.

MILANO city break

MILANO este capitala economica si culturala a Italiei si una dintre cele trei capitale mondiale ale modei. Fiind la o distanta mica de Romania, orasul este perfect pentru o escapada de 2-3 zile.

Catre Milano

Oferta de zbor este mai mult decat generoasa, companiile low cost inghesuindu-se sa deserveasca aceasta ruta, liniile aeriene si aeroporturile deservite fiind: Blue Air (Milano Linate la 7 km de oras), Ryanair (Malpensa si Bergamo, ambele fiind la 50 de km de oras) si Wizzair (Bergamo la 50 de km de oras). Transferul costa in medie 5 EUR si poate fi efectuat cu autobuze cu plecare la ore fixe din aeroporturi (de ex. Terravision). Biletele pot fi cumparate online ( www.terravision.eu ) dar oferta fiind atat de mare, tot timpul vei gasi la iesirea din Malpensa si Bergamo cate 2-3 autobuze care asteapta sa-si umple locurile. Totusi, daca se ajunge la ore de varf, o rezervare este utila.

Cazarea

Milano nu este o destinatie ieftina din punct de vedere al cazarii si avand in vedere numarul mare de vizitatori este aproape imposibil sa gasesti „oferte” sau o perioada „low season”. Orasul poate fi strabatut relativ usor pe jos, fiind recomandabil in acest sens alegerea unui hotel in preajma garii centrale. Am stat la Ibis Milano Centrum, la 2 km de Piata Domului. Preturile in zona la hotelurile de 3* variaza intre 70-100 eur/camera iar la 4* ajunge pana la 125-150 eur.

Milano este un oras atat de bogat in obiective turistice si oferte comerciale incat nu trebuie sa ti faci liste lungi cu ce ai de vizitat. Orasul ti se descopera singur, doar urmand cele mai importante artere. Cateva sugestii cu obiective care nu trebuie ratate, ar fi:

DOMUL (Il Duomo)

„Il Duomo” este numele sub care milanezii si o lume intreaga cunosc capodopera arhitectonica din centrul orasului Milano. Putini stiu insa ca numele de botez „religios” dat lacasului este „Catedrala Sfanta Maria„. Constructia Domului a inceput in secolul XIV iar fatada actuala a fost finalizata la inceputul secolului XVIII. Interiorul, in care incap 40.000 de oameni, da vizitatorului o senzatie de intunecime in comparatie cu exteriorul luminos. Decoratiunile Domului sunt uimitoare: in interior se afla 52 de coloane care sustin un acoperis pe care au fost sculptate in piatra 135 de caneluri iar exteriorul este decorat cu 2245 statuiete de marmura. Vitraliile catedralei sunt cele mai mari din lume si majoritatea au fost pictate in secolele XV-XVI. Alte obiective de vazut in Dom sunt: candelabrul de bronz cu 7 brate (1200) facut de Nicholas of Verdum, mormantul lui Gian Giacomo Medici (secolul XVI) si Capela Borromeo unde se afla mormantul acestuia decorat cu aur.

O vizita la Dom nu se poate incheia fara o plimbare pe …. acoperis. Se ajunge sus cu un lift, aceasta daca reusesti sa astepti la coada unde asteapta sute de vizitatori.

PIATA DOMULUI (Piazza del Duomo)

Doua hectare in inima orasului inconjurate de cele mai importante cladiri comerciale si istorice: Domul, in fata domului Palatul Carminati, Palatul Regal din Milano si Muzeul Novecento pe partea dreapta cum privesti Domul iar in stanga Galeriile Comerciale Vittorio Emanuel cu renumitele arcade. In mijlocul pietei, impunatoare, statuia lui Vittorio Emanuel al II-lea a fost ridicata in 1896.

In piata ai sanse maxime ca porumbeii sa iti faca un cadou pe cap sau pe haine, mai ales ca multa lume le ofera mancare pentru a face poze cu ei. Oricum, la orice ora a zilei, chiar si atunci cand piata nu este ocupata cu diverse evenimente cu greu iti faci loc printre oameni si porumbei iar despre o poza in care sa apari singur mai ca nu poate fi vorba.

GALERIILE VITTORIO EMANUEL

Proiectate de Giuseppe Mengoni si construite intre 1865-1877, Galeriile sunt un spectacol arhitectonic de otel si sticla care se intind peste un amestec de lux si forfota de oameni veniti de pe toate continentele. Aici, toti se inghesuie sa prinda un coltisor pentru o poza cu o arcada, sa fie vazuti la una dintre terasele unde nota de plata este tripla fata de cateva sute de metri mai incolo sau pentru un selfie in fata unuia dintre brandurile din lumea modei …. Marea Galerie (culoarul central) uneste Piazza del Duomo cu Piazza del Scala intr-un ansamblu considerat a fi cel mai mare culoar comercial cu arcade din Europa.

OPERA SCALA

Situata in piata careia i-a imprumutat si numele, Opera Scala este considerata a fi cea mai prestigioasa opera din lume. Inaugurata in 1778, biletele pentru cele 2.800 de locuri ale salii sunt printre cele mai cerute lucruri din Italia. Istoria cladirii si a spectacolelor care au fost puse in scena aici pot fi vazute in Muzeul Teatrului Scala (este in aceeasi cladire) unde sunt expuse costume, recuzita si lucruri personale ale celor care au facut istorie pe aceasta scena (Verdi, Rossini, Toscanini). Biletul de intrare la muzeu ofera si o vizita in sala de spectacole in situatia in care nu sunt repetitii sau spectacole.

In fata teatrului este statuia lui Leonardo da Vinci (ridicata in 1872)

CASTELUL SFORZESCO

Construit in 1368 de familia Sforza care a condus Milano aproape 300 de ani (intre 1277-1447 si 1450-1535), castelul si gradinile care il inconjoara sunt o oaza de verdeata si istorie in mijlocul orasului. Castelul este vizibil de la mare distanta datorita turnului sau – Torre de Filarete (70 de metri). In fata castelului se afla Fantana din Piazza Castello iar in spate este Piazza del Cannone cu Parcul Sempione. Mai ales in weekend-uri, parcul este destul de aglomerat fiind invadat de localnicii care ies la picnic.

Castelul gazduieste si cateva muzee: Muzeul Castelului cu expozitii ce prezinta istoria sa si Muzeul de Arta si Istorie cu colectii de arta antica egipteaza, armuri si istorie a muzicii.  Galeriile de pictura au in portofoliu tablouri de Bellini, Correggio, Mantegna, Bergognone, Foppa, Lotto si Tintoretto.

CARTIERUL BRERA

Artisti, ateliere de pictura, fotografi, muzee, terase boeme – Brera mai este numit si „montmartre milanez„. Cartierul este la 10 minute de mers de Piata Domului iar indiciul ca ai ajuns in cartier este faptul ca toate stradutele sunt in panta, atmosfera devine romantica iar terasele te asteapta sa iei un loc pentru un pranz milanez. Fie ca urci pe Via Solferino, Via Statuto sau Via Brera, ai impresia ca ai aterizat intr-un orasel de poveste, rupt de bulevardele galagioase si cladirile impozante ce adapostesc banci, palate si case de moda renumite.

PALATUL DI BRERA

Numit si „pinacoteca”, palatul a fost construit intre 1651-1773 si a fost la origini colegiu iezuit. Din 1776 cladirea gazduieste Academia de Arte („Academia di Belle Arti”). La intrare in curtea interioara a palatului este statuia lui Napoleon I. Aici intalnim una dintre cele mai importante colectii de arta ale Italiei, multe dintre lucrari provenind din biserici inchise sau demolate. Dintre picturile importante pot aminti: Rubens (Cina cea de taina), El Greco (Sf. Francis), Giovanni Bellini (Plangerea celor doua Madone) si Titian (Antonio Porcia si SF. Jerome).

CANALELE NAVIGLIO GRANDE

Sunt situate in partea de sud-vest a metropolei, la cateva sute de metri de statia de metrou M2 Piazza Genova. Canalele fac parte dintr-un plan care dorea sa conecteze Milano de raul Ticino. Alte planuri si mai indraznete isi propuneau sa lege Milano pe apa de lacul Como, in acest sens Leonardo da Vinci fiind insarcinat de Ludwig II cu intocmirea proiectelor de canale si baraje. Constructia lor a inceput in anul 1179 si au ajuns la marginea orasului 30 se ani mai tarziu. In zona metropolitana au fost construite peste 90 de km de canale intre 1439-1475.

Zona canalelor te transpune intr-o alta lume. Bulevardele sunt inlocuite de stradute inguste, canale si poduri iar magazinele luxoase de piata de vechituri care se intinde pe kilometri intregi de-a lungul canalelor. Aici poti gasi tot ceea ce iti poti imagina iar cu un pic de rabdare de a sta printre tarabele cu marfa poti gasi lucruri frumoase de arta si obiecte de epoca. Nu lipsesc restaurantele, de fapt niste bodegi, care te servesc fie la geam fie se poate sta la terasele insirate pe langa canale. Iti trebuie un pic de inspiratie si curaj pentru a alege un loc unde sa servesti ceva dar experienta merita.

SHOPPING

Milano, shopping, lux … sunt sinonime. „Patrulaterul de aur” – asa se numeste cartierul cu magazine de lux unde cele mai mari branduri din lume trebuie sa aiba o vitrina cel putin, altfel nu exista. Incadrat de Via Senato, Via Monte Napoleone, Corso Venezi si Via A. Manzoni, aici vezi spectacolul absolut al luxului mondial. Merita o plimbare pe strazile amintite si pe stradutele care le conecteaza si doar pentru a admira arhitectura vilelor din zona. In rest, liber la cumparaturi 🙂

PIAZZA CAVOUR

Este situata la iesirea din Parcul Montanelli aici intersectandu-se trei artere importante: Via Senato, Via Fatebenefratelli si Via Manzoni. Piata este dominata de Palatul Poporului (Palazzo del Popolo), hotelul istoric Cavour si Poarta Noua (Archi di Porta Nuova) – aceasta fiind una dintre cele doua porti medievale ale orasului. Din Piazza Cavour se considera ca ai patruns in inima comerciala si istorica a metropolei.

Milano este un spectacol al luxului de bun gust si isi etaleaza fara gres la tot pasul indiciile ca este capitala economica a Italiei.

Preturi:

  • Un bilet de metrou cu o calatorie – 1,5 eur;
  • O inghetata milaneza – 2 – 4 eur;
  • O sticla de apa de 1/2 L – 0.75 – 1 eur;
  • Un pranz in Brera – 15 – 25 eur;
  • Un pahar de vin- 5-8 eur;
  • Bilet de intrare la Dom – 3.50 – 9.50 eur, detalii aici.
Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.